in ,

“Αγαπητή Μαρίνα”: Έχεις καμιά βίγκαν συνταγή να μαγειρέψω στη γιαγιά μου;

Eίναι ανοιχτή σε νέες γεύσεις

Eίναι ανοιχτή σε νέες γεύσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

danijela prijovic qits91IZv1o unsplash

Αγαπητή Μαρίνα/σεφ της καρδιάς μας/με μια καρδούλα παραπάνω όταν βλέπω σε συνταγές βίγκαν εκδοχές,
Είμαι βίγκαν, μένω σε εξωτική μυστήρια περιοχή του Αιγαίου και τον Σεπτέμβριο θα με επισκεφτεί η γιαγιά μου για τρεις ημέρες.(είμαστε και οι δύο εμβολιασμένες) Ανυπομονώ που λες να της μαγειρέψω μιας και πολλές είναι φορές που εκείνη με περιποιούταν με κάτι υπέροχα φαγητά στην παιδική μου ηλικία, ωστόσο ως βίγκαν δεν ξέρω τι να μαγειρέψω που να είναι νόστιμο για τα γούστα της, να είναι στα πλαίσια εκ των ασφαλούς φαγητά και που θα έχουν και μια νότα περιποίησης. Η γλυκιά μου ήταν ανοιχτή να δοκιμάσει κινόα την τελευταία φορά που είχε έρθει ,αβοκάντο ,σπόρους τσία (προ πανδημίας). Η διατροφή της είναι μεσογειακή και θα έλεγα κλασική. Έχεις καμία συνταγούλα να προτείνεις;

Μέχρι στιγμής, απαντάω στις ερωτήσεις σας με τη σειρά που τις στέλνετε, αλλά η εικόνα της γιαγιάς σου να δοκιμάζει τα δικά σου φαγητά και να απολαμβάνει την περιποίηση σου με συγκίνησε τόσο, που αν δεν την απαντούσα τώρα, σε δύο μήνες που θα την έβλεπες θα ήταν ήδη φθινόπωρο. Ίσως να μου λείπει πολύ η δική μου γιαγιά, που δυστυχώς δεν πρόλαβα να την περιποιηθώ και να της δείξω πως ήταν ένας από τους λόγους που μαγειρεύω νόστιμα.

Το καλοκαίρι είναι μία ιδανική εποχή για vegan μαγειρικές μιας και η παραγωγή φρούτων και λαχανικών είναι στο μέγιστο. Μπορείς να μαγειρέψεις στην γιαγιά σου κλασικές συνταγές, όπως γεμιστά που αν αδειάσεις μόνο πιπεριές και ντομάτες δεν είναι τόσο δύσκολα και χρονοβόρα, φασολάκια λαδερά με κολοκυθάκια, όπου αυτή την εποχή με τις φρέσκιες ντομάτες θα βγουν λουκούμι και αν θες να πειραματιστείς και να της δώσεις καινούργιες γεύσεις, μαγείρεψε της τα υπέροχα, αρωματικά, μελωμένα ρεβύθια κάρυ .

Αν θέλεις μπορείς να κάνεις ακριβώς την ίδια συνταγή στο φούρνο στους 120-130 βαθμούς και να τα αφήσεις να μαγειρεύονται μέχρι το μεσημέρι για να μην είσαι πάνω από την κατσαρόλα μέσα στη ζέστη, απλά θυμήσου να προσθέσεις έξτρα νερό. Μπορείς επίσης να τις ετοιμάσεις μια δροσερή σούπα gazpacho και να την γαρνίρεις με κομματάκια καρπουζιού και οποία μέρα δεν έχεις πολύ χρόνο δοκίμασε την μακαρονάδα με σάλτσα από ψητές ντομάτες που τον Σεπτέμβριο θα βγει ποίημα.

Για γλυκό κάνε μία vegan πανακότα με γάλα καρύδας και γρήγορη σάλτσα από φρέσκα φρούτα μαγειρεμένα με λίγη ζάχαρη και πρόσθεσε στο τέλος λίγο δυόσμο ή αρμπαρόριζα και θα την εντυπωσιάσεις. Οι γιαγιά μου λάτρευε τις κρέμες, ελπίζω να αρέσει και στην δίκη σου.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι θα είναι υπέροχο να φτιάξεις και αρωματισμένο ρυζόγαλο με χαμομήλι και εσπεριδοειδή και να το σερβίρεις δροσερό με κρύα φρούτα και ένα σφηνάκι παγωμένη ρακί.

Ας κάνετε και λίγο κέφι παρέα, που ξέρεις, μπορεί να ανοίξουν ακόμα πιο απολαυστικές συζητήσεις.
Η γιαγιά μου όταν της έλεγα με ενθουσιασμό «μωρέ γιαγιά τι κάνεις και είναι τόσο νόστιμα τα φαγητά σου;» πάντοτε μου έδινε την ίδια απάντηση «τίποτα σπουδαίο δεν κάνω, τα μαγειρεύω με αγάπη». Ίσως να ακούγεται κλισέ αλλά πλέον είμαι πεπεισμένη πως αυτό που η γιαγιά ονόμαζε «αγάπη» είναι η έξτρα προσοχή που δίνουμε σε ότι παρασκευάζουμε όταν θελουμε να περιποιηθούμε κάποιον, ακόμα και τον εαυτό μας, χωρίς να εκτελούμε τις συνταγές διεκπεραιωτικά. Έχω φάει πολλά φαγητά που ήταν ΟΚ. Δεν ήταν κακά, αλλά δεν ήταν αυτό το «ουάου» που το καταφέρνεις μόνο όταν δώσεις την απεριόριστη προσοχή σου, από την στιγμή που θα επιλέξεις τα υλικά, μέχρι να σερβίρεις φαγητό στο πιάτο.

Αυτή είναι η «αγάπη» που αρτύζει το φαγητό.

Η λαχτάρα να δεις τον άλλο να κλείνει τα μάτια από ευχαρίστηση στην πρώτη του μπουκιά.

Να περάσετε όμορφα και να δώσεις στη γιαγιά σου και ένα φιλί από εμένα. Λαχταράω όσο τίποτα τώρα να έβαζα την γιαγιάκα μου στην αγκαλιά μου, που τα τελευταία χρόνια χωρούσε ολόκληρη, και να της πω «είχες δίκιο γιαγιά, αγάπη έβαζες στο φαγητό και ήταν πάντα τόσο νόστιμο»

Σας αρέσουν τα άρθρα της Μαρίνας;

Ακολουθήστε την στο instagram!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

18 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Galina Reznikov
Galina Reznikov
2 χρόνια πριν

Αχ, Μαρίνα, με κατασυγκίνησες με την απάντησή σου! ❤️

Granita Lemoni
Granita Lemoni
2 χρόνια πριν

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η vegan διατροφή έχει ταυτιστεί στο μυαλό κάποιων με “εξωτικά” συστατικά και superfoods. Γράφουσα, μην με παρεξηγήσεις, δεν το λέω επικριτικά. Το αντίθετο μάλιστα. Προσωπικά μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις και λατρεύω το αβοκάντο (μιας που αναφέρθηκε). Είναι κρίμα όμως αυτή την εποχή του χρόνου που στην Ελλάδα έχουμε τόσα συστατικά ολόφρεσκα και μυρωδάτα να αγοράσεις συσκευασμένα, κατεψυγμένα προϊόντα εισαγωγής. Άφθονα λαχανικά, μυρωδικά, φρούτα, ακόμη και όσπρια που τώρα γίνεται η συγκομιδή τους, βρίσκονται εύκολα από ντόπιους παραγωγούς. Μια ωραία σαλάτα με ντάκο, ντομάτα και κάπαρη ή μια φακοσαλάτα (μπορείς να βάλεις και κινόα… Διαβάστε περισσότερα »

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
2 χρόνια πριν

Μαρίνα, πιστεύω πως κι εσύ αγάπη βάζεις στις συνταγές που μας προτείνεις και γι’ αυτό πετυχαίνουν όλες τόσο τέλεια, κάνοντάς με να θέλω να τις φτιάχνω ξανά και ξανά και αφήνοντας όλη την οικογένεια με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά να ζητάει δεύτερη μερίδα! Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για την καρμπονάρα και τα μπιφτέκια, είναι απίστευτα! 🥰

lioness
lioness
2 χρόνια πριν

Αχ βρε Μαρίνα, κάθε σου κείμενο μου φέρνει ένα τεράστιο χαμόγελο! Αυτή τη φορά και μεγάλη συγκίνηση για όλες τις γεύσεις που συνέδεσα με ανθρώπους μεγαλώνοντας. Σε ευχαριστώ! ❤

Melian
Melian
2 χρόνια πριν

Και φυσικά ένα ωραίο ρατατουι! Στάνταρ επιτυχία με τη γιαγιά που της αρέσει η μεσογειακή κουζίνα. Καλοκαιρινό και ελαφρύ, σίγουρα θα το απολαύσει!

Wise Owl
Wise Owl
2 χρόνια πριν

Ακόμη μου λείπει η δική μου γιαγιά, μετά από τριάντα χρόνια . Να τη χαίρεσαι και να περάσετε τέλεια μαζί. Η ρεβυθάδα φούρνου της Σίφνου είναι από τα ωραιότερα και ευκολότερα φαγητά . Δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να μην ενθουσιάζεται, ακόμη κι αυτοί που δεν αγαπούν τα ρεβίθια. Και κράτησε στην άκρη λίγα από τα βρασμένα ρεβίθια να κάνεις και σπιτικό χούμους για άλλη φορά.
Η συνταγή της ρεβυθάδας που φτιάχνω είναι στο εξαιρετικό βιβλίο μαγειρικής Σαρακοστιανά, από τις Κοκκίνου και Κοφινά . Είναι θησαυρός Βίγκαν συνταγών !

luckystrike
luckystrike
2 χρόνια πριν

Ρε συ Μαρίνα τι γλυκιά που είσαι. Έχω έναν κόμπο στο λαιμό τώρα.

cronopi@
cronopi@
2 χρόνια πριν

<3 τι όμορφα που τα λες μωρέ

leas
leas
2 χρόνια πριν

Μαρίνα οι συνταγές σου πάνε κατευθείαν στους σελιδοδείκτες μου!

Xthesini
Xthesini
2 χρόνια πριν

Από τον τίτλο φαντάστηκα ότι η γιαγιά είναι vegan και η εγγονή δεν ξέρει τι να της μαγειρέψει (που και πάλι…).