in

“Αγαπητή Μαρίνα”: Δεν πετυχαίνουν τα pancakes με τίποτα

Δεν ξέρω τι φταίει και μυρίζουν συνήθως αυγό

Δεν ξέρω τι φταίει και μυρίζουν συνήθως αυγό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

mae mu TkzdkVn1AyA unsplash

αγαπητή Μαρίνα, Μαγειρεύω ωραία γενικά, και γλυκά φτιάχνω, αλλά δε μπορώ με τίποτα να πετύχω τα pancakes. Δε ξέρω τι φταίει, κυρίως στο ψήσιμο είναι που όλα πάνε στραβά, πάντα η πρώτη καίγεται, αλλά και οι επόμενες ως επι το πλείστον είναι ή ωμές ή καμένες. Επίσης, συνήθως μυρίζουν πάντα παρά πολύ αυγό. Έχω διαβάσει ότι για να μην μυρίζει, το χτυπας πρώτα καλά καλά σε ένα μπολ και το βάζεις ήδη χτυπημένο στο μείγμα αλλά πάλι έρχεται μυρωδιά. Στο ψήσιμο, συνηθως τα βάζω σε χαμηλή φωτιά για να μην καούν, αλλά δεν. Έχω κάνει με επιτυχία κάποιες παραλλαγές, αλλά έχω μεγάλο καημό να φτιάχνω και τις original, με τα αυγά τους και με τα βούτυρα τους βρε αδερφέ. Ποιος με έχει καταραστεί να μη σταυρώσω pancake;
-Καμμένη

Καμμένη μου αγαπημένη σε νιώθω. Έχω γράψει και στο παρελθόν ένα άρθρο για τα pancakes, που τα συναντάς πλέον παντού, αλλά στην πολύ κακή εκδοχή τους.

Να σου πω την αλήθεια έχω παρατηρήσει και εγώ αυτή την άσχημη οσμή αυγουλίλας που καθόλου δεν μου αρέσει. Θα συμφωνήσω μαζί σου πως βοηθάει αρκετά να χτυπάς τα αυγά για να σπας την άσχημη μυρωδιά, όπως θα διαπιστώσεις και στην συνταγή μου που είναι αμερικανική και την έχει μοιραστεί μαζί μου η αγαπημένη μου φίλη Catherine που είναι μεγαλωμένη και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ.

Το μόνο που θα τονίσω επιπλέον, είναι πως παίζουν μεγάλο ρόλο και τα αυγά τα ίδια. Προτείνω να διαλέξεις ολόφρεσκα, ίσως και βιολογικά αυγά, που δουλεύουν εξαιρετικά σε τέτοιου είδους συνταγές.

Όσον αφορά το ψήσιμο τώρα, θα σου πω κάποια βασικά βήματα. Αρχικά, το μείγμα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν ξεκινάς να φτιάχνεις τα pancakes σου. Αν το έχεις στο ψυγείο δηλαδή, πρέπει να το αφήσεις τουλάχιστον μισή ώρα εκτός, ιδανικά χρειάζεται 2 ώρες. Αν οι δύο ώρες σου φαίνονται πολλές, τότε θα χαμηλώσεις ανάλογα την θερμοκρασία της κουζίνας σου, ώστε να έχουν τον χρόνο που χρειάζονται για να ψηθούν. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή, εγώ πάντα την έχω στις 1-2 χαμηλότερες σκάλες της κουζίνας μου και να τους δώσεις το χρόνο που χρειάζονται. Αν πάρουν απότομα χρώμα, τότε χρειάζεται να χαμηλώσεις κι άλλο τη θερμοκρασία και να έχεις υπομονή.

Η αλήθεια είναι πως το πρώτο pancake σπάνια βγαίνει άψογο, αλλά αν ψηθεί είναι το τέλειο τσίμπημα μέχρι να ψηθούν οι υπόλοιπες.

Πάρε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι, βάλε ελάχιστο ηλιέλαιο μέσα και σκούπισε το με απορροφητικό χαρτί. Αν έχει περίσσιο λάδι που τσιτσιρίζει τότε θα ψήσει περισσότερο τα κομμάτια που ακουμπάει, με αποτέλεσμα να μην έχεις ομοιόμορφο εξωτερικό ψήσιμο και χρώμα.

Παίζει μεγάλο ρόλο επίσης η ποσότητα μείγματος που βάζεις για κάθε pancake, οπότε ξεκινά με λίγο πιο μικρά pancakes που θα τα απλώσεις ελαφρά κουνώντας το τηγάνι σου μόλις ρίξεις το μείγμα και άφησε τα να φουσκώσουν μόνα τους χωρίς να τα πειράζεις.

Μόλις δεις τις πρώτες φουσκάλες στην επιφάνεια, θα διαπιστώσεις πως το μείγμα έχει αρχίσει να στέκεται, τότε και μόνο τότε γύρισε τiς με ελαφρές, απαλές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσουν. Οι φουσκάλες υποδηλώνουν πως το μείγμα έχει αρχίσει να πιάνει την απαιτούμενη θερμοκρασία ψησίματος, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να βγουν άψητες στο τέλος. Αν έχεις κουζίνα με γκάζι και φλόγα τότε κρατά τη φλόγα όσο πιο χαμηλά γίνεται και μόλις ρίξεις το μείγμα, βάλε από πάνω ένα καπάκι κατσαρόλας για να αναπτυχθεί εσωτερικά μια θερμότητα που θα ψήσει πιο γρήγορα την πάνω επιφάνεια πριν προλάβει να καεί η κάτω.

Αν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα θεωρώ σίγουρο το αποτέλεσμα. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη ξανά και ξανά και ξανά και βγάζει τα πιο νόστιμα pancakes 🤤

Αύριο ξεκινάει Σαββατοκύριακο, οπότε είναι μεγάλη ευκαιρία να τα δοκιμάσεις και να τις σερβίρεις με τα υπέροχα φρούτα που έχουμε αυτή την εποχή όπως κεράσια, βερίκοκα και φράουλες και να μου στείλεις φωτό με τα κατορθώματα σου στο instagram. Καλή επιτυχία!

Εσύ ακλουθείς το Α,μπα στο instagram;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
the_duck
the_duck
2 χρόνια πριν

Αυτό με τ αυγά, το προσυπογράφω και εγω. Δεν έχω ημέρας, αλλα παίρνω βιολογικά και τα pancakes δεν μυρίζουν. Πήρα πρόσφατα pancakes από ένα trendy pancake house και μου ήρθε η μυρωδιά, και διαπίστωσα την διαφορά. Επίσης, νομίζω λείπει η συνταγή για το μειγμα

VANOULA
VANOULA
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Και εγω μια παρομοια συνταγη κανω, κ επειδη εχω δοκιμασει πολλες (ευτυχως παντα καλα μου βγαινουν δεν μπορω να πω) νομιζω οτι την διαφορα την κανει το ξινογαλα!!
τελεια συνταγη!! μπραβο!

Barolo
Barolo
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Συμφωνώγια τα αυγά. Επίσης η βανίλια βοηθάει για τη μυρωδιά…

My sunshine
My sunshine
2 χρόνια πριν

Εμείς φτιάχνουμε Άκη πετρετζικη που είναι εγγύηση, η δε συνταγή για pancakes είναι φοβερή. Δεν μυρίζει τίποτα ,μόνο βανίλια 💗💗💗

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν

Αγοράζω έτοιμο μείγμα σκόνη για πανκεικς και το τρώω με το κουτάλι. Γι’ αυτό δεν μου βγαίνουν καλές.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
2 χρόνια πριν

Ας πω και τον δικό μου ανορθόδοξο τρόπο, ως εναλλακτική πρόταση: Είχα αγοράσει το μείγμα της Betty Crocker, παίζει να είναι και το μοναδικό έτοιμο μείγμα που έχω πάρει ποτέ. Φυσικά ήταν τα τέλεια πανκέικς και ενθουσιάστηκαν τα ανήψια και φυσικά έψαξα το DIY. Τυχαία είδα ότι είχε συνταγή η Βέφα στα βιβλία που είχε η αδερφή, οπότε έκανα σπιτικά. Ήταν αξιοπρεπέστατα, με την αναμενόμενη μικρή διαφορά που έχει οποιοδήποτε μη έτοιμο μείγμα. Έκτοτε, όποτε έτυχε να ξαναφτιάξω, το έκανα με οποιαδήποτε συνταγή τύχαινε να βολεύει. Δεύτερον, εγώ ξεκίνησα καίγοντας τα ένα – δυο πρώτα, μέχρι να βρω τη θερμοκρασία… Διαβάστε περισσότερα »

WD40
WD40
2 χρόνια πριν

Τώρα τελευταία που τα κάνω στην τοστιέρα, ψήνονται πολύ πιο ομοιόμορφα. Δεν είναι τόσο φλαφι βέβαια, αλλά μετά έχει λιγότερο καθάρισμα, ελάχιστα τσουμπλέκια για πλύσιμο, το σπίτι δεν μυρίζει και τόσο και κάθεται και καλύτερα το σιρόπι.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  WD40

Αμαρτία. Ποτέ δεν μυρίζουν, μοσχοβολάνε.

Μωβ.
Μωβ.
2 χρόνια πριν

Τα καλύτερα pancakes που έχω κάνει ποτέ είναι αυτά https://youtu.be/ZVGJC0EDVIM .
Εγώ βάζω λίγο περισσότερο μπεικιν και καμιά φορά, ξύσμα πορτοκαλιού η λεμονιού 🙂

Burrito
Burrito
2 χρόνια πριν

Θα πρότεινα για το ψήσιμο κι εγώ ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι. Από την αρχή σε χαμηλή φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά καλά βάλε το πρώτο. ΧΩΡΙΣ λάδι, καθόλου. Εμένα αυτό ήταν το μόνο που έπιασε. Ακόμα και το πρώτο βγαίνει τέλειο ενώ πριν καίγονταν τα περισσότερα. Καλή όρεξη 🙂