in

Συνταγή για γεμιστά από τη Μαρίνα Χρονά

Αποχαιρετούμε επίσημα το καλοκαίρι

Αποχαιρετούμε επίσημα το καλοκαίρι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

κύρια φωτογραφία συνταγής gemista ntomates piperies orphana sto phourno antonis

Ποια είναι τα καλύτερα γεμιστά που έχεις φάει;

Σίγουρα θα μου πεις της μαμάς σου. Έπεσα έξω; Άντε της γιαγιάς σου ή κάποιου πολύ αγαπημένου σου προσώπου που στα μαγείρευε από τα μικράτα σου.
Στα μεγάλα φασαριόζικα τραπέζια, παρατηρώ με πολύ ενδιαφέρον, πως οι περισσότεροι μνημονεύουν την μαγειρική των αγαπημένων τους προσώπων, όταν η συζήτηση πάει
γύρω από τα παραδοσιακά σπιτικά φαγητά. Σπάνια ακούω να εξυμνούν τέτοια φαγητά, φτιαγμένα
σε εστιατόριο, μαγειρείο ή από κάποιον επαγγελματία μάγειρα. Να, πάρε για παράδειγμα τα γεμιστά.
Έχω ακούσει επανειλημμένα, δεκάδες ανθρώπους να υπερασπίζονται τα γεμιστά της μαμάς τους, με τέτοιο πάθος, που στο τέλος έπειθαν και εμένα. Η δίκη τους οικογενειακή συνταγή μάλλον είναι η καλύτερη. Αλλά μετά σκέφτομαι, πως αυτό είναι αδύνατον, μιας και τα καλύτερα γεμιστά του κόσμου τα φτιάχνει η δική μου η μαμά.
Ναι, ξέρω έπεσα και εγώ στην παγίδα, αλλά η γεύση των παιδικών αναμνήσεων, υπερισχύει όλων απ’ ότι φαίνεται. Το εντυπωσιακό είναι, πως αν και οι περισσότεροι, πάνω κάτω, με τα ίδια υλικά τα μαγειρεύουν, όλα στο τέλος καταλήγουν τόσο διαφορετικά και είναι λες και εθίζεσαι, λες και ψάχνεις ζεστασιά στις συγκεκριμένες αναλογίες μυρωδικών ρυζιού, λαχανικών. Δεν λιγουρεύεσαι να φας
απλά ένα πιάτο γεμιστά, αλλά τα δικά σου αγαπημένα.
Φέτος, σε ένα τέτοιο φασαριόζικο τραπέζι, η καλύτερη μου φίλη, μου είπε αποφασιστικά και δυνατά ‘’Θέλω να μου μαγειρέψεις γεμιστά’’. Και μόνο στο άκουσμα σφίχτηκε το στομάχι μου. Δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές την έχω ακούσει να μου λέει πως τα γεμιστά της μαμάς της, μάντεψε, είναι τα καλύτερα. Με τι κότσια να πάω εγώ να τα συναγωνιστώ; Δηλαδή να κάνω τόσο κόπο για να μου πει στο τέλος ”η μαμά μου τα κάνει καλύτερα;” Κρίμα θα είναι. Τι να κάνω όμως που της έχω αδυναμία
και χατήρι δεν της χαλώ πότε. Μαγείρεψα την δική μου εκδοχή λοιπόν και ανυπομονούσα για τη στιγμή που θα τα δοκιμάσει. Τελικά, της άρεσαν πολύ. Τόσο, που το έλεγε ξανά και ξανά.
Λίγες μέρες μετά, μου ζήτησε να δημοσιεύσω και τη συνταγή. Με τις δικές μου αναλογίες,τις δικές μου πινελιές.
Μπορεί να φαίνεται κουτό, αλλά μόνο μια σκέψη μου περνάει απ´ το μυαλό όταν την ακούω να μνημονεύει και να υπερασπίζεται, πλέον, και τα δικά μου γεμιστά. Είπαμε, οι παιδικές γευστικές αναμνήσεις, δύσκολα ξεπερνιούνται.
Οπότε, όταν καταφέρει κανείς να τις συναγωνιστεί, έστω και λίγο, ας κρατά αυτή τη σκέψη, για να παίρνει δύναμη να συνεχίσει να μαγειρεύει ότι αγαπά γι’ αυτούς που αγαπά. Αυτό θα κάνω και εγώ. Μόνο έτσι βγαίνει στο φαγητό η νοστιμιά.

Υγ.Για το Μαράκι, να τα φτιάχνει και να με νιώθει εκεί.

Υλικά για 12 γεμιστά

-6 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
-6 πιπεριές μεσαίου μεγέθους
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1 κολοκύθι ψιλοκομμένο ή τριμμένο στην χοντρή επιφάνεια του τρίφτη
-1 μελιτζάνα ψιλοκομμένη ή τριμμενη  στην χοντρή επιφάνεια του τρίφτη
-1 ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
-1 ματσάκι δυόσμο μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
-10 φύλλα βασιλικού ή 50γρ.πέστο βασιλικού ( περίπου 1 κουταλιά της σούπας)
-Ξύσμα από 1 λεμόνι
-70 γραμμάρια πελτέ τομάτας( περίπου 1 κουταλιά της σούπας)
-200 γραμμάρια ρύζι μακρύκοκκο parboiled ( 1,5 φλυτζάνι περίπου)
-50 γραμμάρια παρμεζάνα ή τριμμένο κίτρινο τυρί και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
-200 ml ελαιόλαδο (100 ml για την γέμιση και 100 ml για να ραντίσουμε τα γεμιστά)
-Αλάτι
-Πιπέρι
-1-2 κγ ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκές είναι οι τομάτες)
-Λίγη τριμμένη φρυγανιά ή ξερό ψωμί ή τριμμένο παξιμάδι
-3-4 πατάτες
-50-100 ml νερό
Εκτέλεση

 

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

2.Κόβουμε με μαχαίρι το πάνω μέρος από τις τομάτες και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αδειάζουμε το εσωτερικό τους. Κόβουμε το κοτσάνι από τις πιπεριές και έπειτα, κόβουμε το πάνω μέρος επίσης. Κρατάμε τα «καπάκια» τους στην άκρη.

 

i286823014315540470. rsw480h480 szw480h480

3.Αφαιρούμε τα σπόρια από το λευκοπράσινο κομμάτι κάτω από το καπάκι της πιπεριάς και τα            τρίβουμε στη χοντρή επιφάνεια του τρίφτη.

4.Πολτοποιούμε τις σάρκες από τις τομάτες στο μούλτι ή τις τρίβουμε στην χοντρή επιφάνεια              του τρίφτη και τις αφήνουμε στην άκρη.

5.Τρυπάμε με ένα πιρούνι την βάση σε όλες τις τομάτες και πιπεριές και τις τοποθετούμε σε              ένα ταψί. Αυτό είναι ένα βασικό βήμα, που δεν πρέπει να παραλείψεις, ώστε να μπορέσουν              να γεμιστά να απορροφήσουν όλα τα υγρά και τη σάλτσα από το ταψί, για να παραμείνουν                πολύ ζουμερά, ακόμα και όταν κρυώσουν.Οι τομάτες και οι πιπεριές πρέπει να ακουμπούν η              μία την άλλη, να είναι εντελώς όρθιες και να μην συμπιέζονται μεταξύ τους. Αν υπάρχουν                    μερικά κενά θυμίσου πως θα τα γεμίσεις με τις πατάτες. Βάζουμε σε όλες τις τομάτες και                    πιπεριές αλάτι-πιπέρι.Τα αφήνουμε στην άκρη για την ώρα και προχωράμε στη γέμιση.

      Για την γέμιση

1.Ρίχνουμε τα 100 γραμμάρια λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι χωρίς να πάρει χρώμα για περίπου 4’-5’. Προσθέτουμε το κολοκύθι, το εσωτερικό της πιπεριάς, τη μελιτζάνα και το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν τα λαχανικά.

 

Gemistes piperies me ryzi kai manitaria stin katsarola

 

2.Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας ακόμα ένα λεπτό. Έπειτα βάζουμε την πολτοποιημένη τομάτα, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα λεμόνι και την παρμεζάνα. Τώρα είναι η ευκαιρία σου να δοκιμάσεις αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι, πιπέρι ή ζάχαρη η γέμιση , γιατί στο επόμενο στάδιο θα μπει το ρύζι και δεν θα είναι εύκολο να δοκιμάσεις για ευνόητους λόγους. Κρατάμε το 1/3 της σάλτσας στην άκρη και στο υπόλοιπο προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.

3.Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τις τομάτες και τις πιπεριές κατά 3/4 και σκεπάζουμε με το «καπάκι» τους.

b gemista

 

Προσθέτουμε μέσα στην σάλτσα που έχουμε κρατήσει στην άκρη το νερό και ανακατεύουμε. Επειδή το ψήσιμο διαφέρει πολύ από φούρνο σε φούρνο, μπορείς αν θέλεις, να βάλεις την μισή ποσότητα νερού και το υπόλοιπο να το προσθέσεις κατα την διάρκεια του ψησίματος, αν χρειαστεί. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα υγρών ανάμεσα σε όλα τα γεμιστά. Σκέψου, πως τα γεμιστά πρέπει να είναι καλυμμένα με υγρά, περίπου, λίγο κάτω από τη μέση τους.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Προσοχή να μην είναι πολύ χοντροκομμένες γιατί θελουμε να προλάβουν να ψηθούν σε περίπου μια ώρα. Καλύτερα να είναι λίγο μικρότερες και πολύ μαλακές, παρά μεγάλες και άψητες. Τις τοποθετούμε ανάμεσα στα γεμιστά βυθίζοντας τες μέσα στη σάλτσα

Ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με λίγη παρμεζάνα και πασπαλίζουμε τα «καπάκια»των γεμιστών. Ραντίζουμε όλα τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Είναι έτοιμα για το φούρνο. Τα αφήνουμε σίγουρα για μία γεμάτη ώρα. Αν δούμε πως έχουν πάρει απότομα χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε 10’ πριν να είναι έτοιμα, για να προλάβουν να γίνουν τραγανά τα «καπάκια» τους. Στη μία ώρα δοκιμάζουμε το ρύζι και τις πατάτες. Αν είναι ακόμα τραγανά αφήνουμε ακόμα 20’. Ενδεικτικά, δικός μου φούρνος, χρειάζεται 1 ώρα και 20’ σίγουρα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κάτσουν μέσα στο ταψί για τουλάχιστον μία ώρα. Μην τρομάξεις αν έχει μείνει αρκετή σάλτσα στο ταψί, γιατί θα την απορροφήσουν όλη και θα γίνουν, τόσο τα γεμιστά όσο και οι πατάτες, απίστευτα ζουμερά.Το ξέρω πως είναι δύσκολο να περιμένεις, ειδικά μετά από τόση προσπάθεια και αναμονή, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Αυτός ο χρόνος είναι απαραίτητος για να απορροφήσουν τα γεμιστά όλα τα υγρά -άρα και τη γεύση- και να ενωθούν όλες οι μυρωδιές σε μία ενιαία.

 

Γεμιστά

 

Αν θέλεις, θα χαρώ πολύ να δω φωτογραφίες στα σχόλια, με τα δικά σου γεμιστά. Για περισσότερες συνταγές μου, πληκτρολόγησε στο instagram @marinachro.

Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
AudieLaurie
AudieLaurie
3 χρόνια πριν

Ωραία ακούγονται! Αλλά το “Τρυπάμε με ένα πιρούνι την βάση… ώστε να μπορέσουν να γεμιστά να απορροφήσουν όλα τα υγρά”, νομίζω εξαρτάται από το αν προτιμά κανείς το ρύζι σπυρωτό ή μελωμένο/χυλωμένο. Εγώ τα προτιμώ με ρύζι πολύ σπυρωτό, οπότε δεν θέλω να απορροφά το ρύζι πολά υγρά.
Εκτός από αυτό, θα τη δοκιμάσω τη συνταγή! 😋

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Σε ένα site για τον φεμινισμό είναι αυτονόητο, οι μόνοι που κάνουν τα τέλεια γεμιστά είναι πάντα οι άνδρες του σπιτιού. Επίσης θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για την υποβάθμιση των δικαιωμάτων του κολοκύθι. Δεν υπάρχουν γεμιστά χωρίς κολοκύθι, φτάνει πια με την κυριαρχία της ντομάτας και της πιπεριάς, το κολοκύθι δεν πρέπει να είναι υποβαθμισμένο στο ρόλο του ξύσματος αλλά να ξανακερδίσει τη θέση που του αξίζει στα γεμιστά, το ίδιο και η μελιτζάνα, φτάνει πια με τις γρήγορες εύκολες λύσεις, τα γεμιστά δεν είναι one night stand αλλά σχέση. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και πάντα πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Τα κολοκυθάκια γεμιστά παίζουν σε άλλο level, με κιμά και αυγολέμονο. Είναι ιεροσυλία να τα κάνεις λαδερά με ρύζι.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Αυτό τώρα ήταν χτύπημα, όχι κάτω από την μέση ούτε πάνω από την μέση, αλλά ακριβώς στη μέση. Τουλάχιστον βρήκα τι θα μαγειρέψω αύριο.
Η απορία μου είναι αν, αυτό το ότι φτιάχνεις γεμιστά και πάντα λες….α ωραία θα μείνει φαΐ και για αύριο, και μέχρι να έρθει το αύριο ως δια μαγείας δεν υπάρχει ούτε ένα, είναι φυσιολογικό?

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Ως γνωστόν εκτός από μεσημεριανό είναι και το καλύτερο βραδινό 😁 Καλή όρεξη!

lady gaga
lady gaga
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Πες τα ρε Εντελβάις! Διαβάζω ετεροχρονισμένα αλλά δεν κρατήθηκα. Ήμουν έτοιμη να κάνω σχόλιο αλλά είδα το δικό σου και με κάλυψες πλήρως! Αφού πρώτα μου άνοιξε η όρεξη!

Το χρυσό ΠΠ
Το χρυσό ΠΠ
3 χρόνια πριν

“Αφαιρούμε τα σπόρια από το λευκοπράσινο κομμάτι κάτω από το καπάκι της πιπεριάς και τα τρίβουμε στη χοντρή επιφάνεια του τρίφτη.”
Τριβουμε τα σπορια της πιπεριας στον τριφτη???

maraki
maraki
3 χρόνια πριν

Και όμως μπορώ να παραδεχτώ πως αυτά ήταν τα καλύτερα γεμιστά που έχω φάει EVER!! Ελπίζω όμως να μην το μάθει ποτέ η μανούλα μου!!