Ποια είναι τα καλύτερα γεμιστά που έχεις φάει;
Οπότε, όταν καταφέρει κανείς να τις συναγωνιστεί, έστω και λίγο, ας κρατά αυτή τη σκέψη, για να παίρνει δύναμη να συνεχίσει να μαγειρεύει ότι αγαπά γι’ αυτούς που αγαπά. Αυτό θα κάνω και εγώ. Μόνο έτσι βγαίνει στο φαγητό η νοστιμιά.
Υγ.Για το Μαράκι, να τα φτιάχνει και να με νιώθει εκεί.
Υλικά για 12 γεμιστά
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2.Κόβουμε με μαχαίρι το πάνω μέρος από τις τομάτες και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αδειάζουμε το εσωτερικό τους. Κόβουμε το κοτσάνι από τις πιπεριές και έπειτα, κόβουμε το πάνω μέρος επίσης. Κρατάμε τα «καπάκια» τους στην άκρη.
3.Αφαιρούμε τα σπόρια από το λευκοπράσινο κομμάτι κάτω από το καπάκι της πιπεριάς και τα τρίβουμε στη χοντρή επιφάνεια του τρίφτη.
4.Πολτοποιούμε τις σάρκες από τις τομάτες στο μούλτι ή τις τρίβουμε στην χοντρή επιφάνεια του τρίφτη και τις αφήνουμε στην άκρη.
5.Τρυπάμε με ένα πιρούνι την βάση σε όλες τις τομάτες και πιπεριές και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Αυτό είναι ένα βασικό βήμα, που δεν πρέπει να παραλείψεις, ώστε να μπορέσουν να γεμιστά να απορροφήσουν όλα τα υγρά και τη σάλτσα από το ταψί, για να παραμείνουν πολύ ζουμερά, ακόμα και όταν κρυώσουν.Οι τομάτες και οι πιπεριές πρέπει να ακουμπούν η μία την άλλη, να είναι εντελώς όρθιες και να μην συμπιέζονται μεταξύ τους. Αν υπάρχουν μερικά κενά θυμίσου πως θα τα γεμίσεις με τις πατάτες. Βάζουμε σε όλες τις τομάτες και πιπεριές αλάτι-πιπέρι.Τα αφήνουμε στην άκρη για την ώρα και προχωράμε στη γέμιση.
Για την γέμιση
1.Ρίχνουμε τα 100 γραμμάρια λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι χωρίς να πάρει χρώμα για περίπου 4’-5’. Προσθέτουμε το κολοκύθι, το εσωτερικό της πιπεριάς, τη μελιτζάνα και το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν τα λαχανικά.
2.Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας ακόμα ένα λεπτό. Έπειτα βάζουμε την πολτοποιημένη τομάτα, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα λεμόνι και την παρμεζάνα. Τώρα είναι η ευκαιρία σου να δοκιμάσεις αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι, πιπέρι ή ζάχαρη η γέμιση , γιατί στο επόμενο στάδιο θα μπει το ρύζι και δεν θα είναι εύκολο να δοκιμάσεις για ευνόητους λόγους. Κρατάμε το 1/3 της σάλτσας στην άκρη και στο υπόλοιπο προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
3.Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τις τομάτες και τις πιπεριές κατά 3/4 και σκεπάζουμε με το «καπάκι» τους.
Προσθέτουμε μέσα στην σάλτσα που έχουμε κρατήσει στην άκρη το νερό και ανακατεύουμε. Επειδή το ψήσιμο διαφέρει πολύ από φούρνο σε φούρνο, μπορείς αν θέλεις, να βάλεις την μισή ποσότητα νερού και το υπόλοιπο να το προσθέσεις κατα την διάρκεια του ψησίματος, αν χρειαστεί. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα υγρών ανάμεσα σε όλα τα γεμιστά. Σκέψου, πως τα γεμιστά πρέπει να είναι καλυμμένα με υγρά, περίπου, λίγο κάτω από τη μέση τους.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Προσοχή να μην είναι πολύ χοντροκομμένες γιατί θελουμε να προλάβουν να ψηθούν σε περίπου μια ώρα. Καλύτερα να είναι λίγο μικρότερες και πολύ μαλακές, παρά μεγάλες και άψητες. Τις τοποθετούμε ανάμεσα στα γεμιστά βυθίζοντας τες μέσα στη σάλτσα
Ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με λίγη παρμεζάνα και πασπαλίζουμε τα «καπάκια»των γεμιστών. Ραντίζουμε όλα τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Είναι έτοιμα για το φούρνο. Τα αφήνουμε σίγουρα για μία γεμάτη ώρα. Αν δούμε πως έχουν πάρει απότομα χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε 10’ πριν να είναι έτοιμα, για να προλάβουν να γίνουν τραγανά τα «καπάκια» τους. Στη μία ώρα δοκιμάζουμε το ρύζι και τις πατάτες. Αν είναι ακόμα τραγανά αφήνουμε ακόμα 20’. Ενδεικτικά, δικός μου φούρνος, χρειάζεται 1 ώρα και 20’ σίγουρα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κάτσουν μέσα στο ταψί για τουλάχιστον μία ώρα. Μην τρομάξεις αν έχει μείνει αρκετή σάλτσα στο ταψί, γιατί θα την απορροφήσουν όλη και θα γίνουν, τόσο τα γεμιστά όσο και οι πατάτες, απίστευτα ζουμερά.Το ξέρω πως είναι δύσκολο να περιμένεις, ειδικά μετά από τόση προσπάθεια και αναμονή, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Αυτός ο χρόνος είναι απαραίτητος για να απορροφήσουν τα γεμιστά όλα τα υγρά -άρα και τη γεύση- και να ενωθούν όλες οι μυρωδιές σε μία ενιαία.
Αν θέλεις, θα χαρώ πολύ να δω φωτογραφίες στα σχόλια, με τα δικά σου γεμιστά. Για περισσότερες συνταγές μου, πληκτρολόγησε στο instagram @marinachro.
Καλή επιτυχία!
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Ωραία ακούγονται! Αλλά το “Τρυπάμε με ένα πιρούνι την βάση… ώστε να μπορέσουν να γεμιστά να απορροφήσουν όλα τα υγρά”, νομίζω εξαρτάται από το αν προτιμά κανείς το ρύζι σπυρωτό ή μελωμένο/χυλωμένο. Εγώ τα προτιμώ με ρύζι πολύ σπυρωτό, οπότε δεν θέλω να απορροφά το ρύζι πολά υγρά.
Εκτός από αυτό, θα τη δοκιμάσω τη συνταγή! 😋
Σε ένα site για τον φεμινισμό είναι αυτονόητο, οι μόνοι που κάνουν τα τέλεια γεμιστά είναι πάντα οι άνδρες του σπιτιού. Επίσης θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για την υποβάθμιση των δικαιωμάτων του κολοκύθι. Δεν υπάρχουν γεμιστά χωρίς κολοκύθι, φτάνει πια με την κυριαρχία της ντομάτας και της πιπεριάς, το κολοκύθι δεν πρέπει να είναι υποβαθμισμένο στο ρόλο του ξύσματος αλλά να ξανακερδίσει τη θέση που του αξίζει στα γεμιστά, το ίδιο και η μελιτζάνα, φτάνει πια με τις γρήγορες εύκολες λύσεις, τα γεμιστά δεν είναι one night stand αλλά σχέση. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και πάντα πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »
Τα κολοκυθάκια γεμιστά παίζουν σε άλλο level, με κιμά και αυγολέμονο. Είναι ιεροσυλία να τα κάνεις λαδερά με ρύζι.
Αυτό τώρα ήταν χτύπημα, όχι κάτω από την μέση ούτε πάνω από την μέση, αλλά ακριβώς στη μέση. Τουλάχιστον βρήκα τι θα μαγειρέψω αύριο.
Η απορία μου είναι αν, αυτό το ότι φτιάχνεις γεμιστά και πάντα λες….α ωραία θα μείνει φαΐ και για αύριο, και μέχρι να έρθει το αύριο ως δια μαγείας δεν υπάρχει ούτε ένα, είναι φυσιολογικό?
Ως γνωστόν εκτός από μεσημεριανό είναι και το καλύτερο βραδινό 😁 Καλή όρεξη!
Πες τα ρε Εντελβάις! Διαβάζω ετεροχρονισμένα αλλά δεν κρατήθηκα. Ήμουν έτοιμη να κάνω σχόλιο αλλά είδα το δικό σου και με κάλυψες πλήρως! Αφού πρώτα μου άνοιξε η όρεξη!
“Αφαιρούμε τα σπόρια από το λευκοπράσινο κομμάτι κάτω από το καπάκι της πιπεριάς και τα τρίβουμε στη χοντρή επιφάνεια του τρίφτη.”
Τριβουμε τα σπορια της πιπεριας στον τριφτη???
Ίσως δεν το διατύπωσα αρκετά ξεκάθαρα. Εννοώ, πως αφαιρούμε τα σπόρια από το λευκοπράσινο κομμάτι κάτω από το καπάκι της πιπεριάς και τρίβουμε αυτό το σαρκώδες κομμάτι στον τρίφτη. Τα σπόρια δεν τα κρατάμε😊
Και όμως μπορώ να παραδεχτώ πως αυτά ήταν τα καλύτερα γεμιστά που έχω φάει EVER!! Ελπίζω όμως να μην το μάθει ποτέ η μανούλα μου!!