Συνταγή για ρεβίθια κάρυ

Όταν ήμουν μικρή, γυρνώντας από το σχολείο, έκανα πάντα μια γρήγορη στάση στο σπίτι της γιαγιάς μου. Με έπαιρνε η μυρωδιά από το πεντανόστιμο φαγητό της και μου ήταν αδύνατο να αντισταθώ, παρ’ όλο που οι γονείς μου ήταν αντίθετοι για τις μεσημεριανές μου επισκέψεις. Φοβόντουσαν μη μου κοπεί η όρεξη. Γελάω. Δεν με ήξεραν καλά ακόμα, υποθέτω. Πάλι καλά το σπίτι της ήταν ακριβώς δίπλα μας, και η σκανδαλιά ήταν εύκολη υπόθεση. Έτσι στα κλεφτά λοιπόν, στεκόμασταν όρθιες μπροστά στην λευκή ξύλινη πόρτα της κουζίνας της και με τάιζε καμαρωτή καμαρωτή τη μαγειρεψιά της ημέρας, συνοδεία κανακεμάτων απαραιτήτως, πριν γυρίσω γρήγορα σπίτι για να φάω το μεσημεριανό μου, σαν καλό παιδάκι.

Ή μήπως όχι πάντα; Βέβαια. Υπήρχαν μέρες, που με το που έμπαινα σπίτι της, πριν καν φτάσω στην λευκή ξύλινη πόρτα, από την μυρωδιά και μόνο έκανα μεταβολή και έπαιρνα δρόμο για την  θαλπωρή του σπιτιού μας. Τις μέρες που το μενού είχε ρεβίθια. Δεν ήθελα ούτε να τα βλέπω και κυρίως να τα μυρίζω. Δεν ξέρω τι λάθος έκανε η γιαγιά, αλλά το έκανε πολύ λάθος. Στο δικό μας το σπίτι πάλι, ρεβίθια δεν έμπαιναν ούτε για πλάκα, όποτε δεν αναγκάστηκα να λογαριαστώ μαζί τους για πολλά χρόνια, μέχρι που μεγάλωσα. Που μεγάλωσα πολύ.

Μέχρι πριν δυο καλοκαίρια που έφτασα στην πόρτα του καφενείου της κυρά Σοφίας στον Ασφοντυλίτη στην Αμοργό και με τράταρε ρεβίθια κοκκινιστά μαγειρεμένα στον ξυλόφουρνο της. ”Δε φεύγεις αν δεν τα δοκιμάσεις” μου είπε και αυτό ήταν. Έρωτας… με την δεύτερη μάτια αλλά κεραυνοβόλος. Υπέροχα, μυρωδάτα, μελένια να λιώνουν στο στόμα με μια υπέροχη σάλτσα έτοιμη για απανωτές βούτες με φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί.  Έκτοτε έγινε το πιο λατρεμένο μου όσπριο και τα μαγειρεύω με κάθε ευκαιρία. Ξέρω πως είστε πολλοί εσείς που τα απεχθάνεστε. Για εσάς γράφω αυτή τη συνταγή. Για όλους εσάς τους «μπλιαχ, εγώ δεν τα τρώω» Αφήστε τα όλα πίσω και δείξτε μου εμπιστοσύνη. Μέρες που είναι κιόλας, τι έχετε να χάσετε; Χρόνο; Έχουμε όλοι άφθονο. Μαγειρέψτε τα, δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.

Συνταγή για ρεβίθια κάρυ (4 μερίδες)

 

Υλικά

1/2 κιλό ρεβίθια ψιλά μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα

20 γραμμάρια ψιλοκομμένο τζίντζερ

1 πιπεριά φλωρίνης brunoise

1 καρότο brunoise

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι brunoise

1 μεγάλη ζουμερή ντομάτα brunoise

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 Φινόκιο ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κσ πελτέ ντομάτας

1 κγ πάστα κόκκινου κάρυ

10 γρ. κόλιανδρο σε κόκκους

10 γρ. κύμινο

2 γαρύφαλλα

2 μπαχάρια

1 αστεροειδή γλυκάνισο

2 φύλλα δάφνης

αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

  • Βάζουμε σε μία μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ιδρώνουμε το κρεμμύδι, χωρίς να πάρει χρώμα. Σταδιακά, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, εκτός από την ντομάτα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ δυνατή η φωτιά και πάρουν απότομα χρώμα
  • Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και τα μαγειρεύουμε για 1′ να βγάλουν τα αρώματα τους, έπειτα βάζουμε το κόκκινο κάρυ, αν αντέχουμε τα πικάντικα, αλλιώς μειώνουμε στο μισό την ποσότητα του, και τον πελτέ ντομάτας. Μαγειρεύουμε για 2′ ακόμα και σκεπάζουμε με αρκετό ζεστό νερό. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα ρεβίθια. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, φροντίζουμε να είναι ζεστό, για να μην σταματάει ο βρασμός. Θα ήθελα πολύ σε αυτό το σημείο να σας πω, έστω κατά προσέγγιση,πόση ώρα θα χρειαστεί για να μαλακώσουν τα ρεβίθια, αλλά αυτό εξαρτάται κατά τεράστιο βαθμό από τα ίδια τα ρεβίθια. την ποικιλία, την ποιότητα κτλ. Εγώ έχω μαγειρέψει αυτή τη συνταγή πάνω από πέντε φορές και μου έχει πάρει από δύο ώρες μέχρι πέντε. Ναι πέντε. Θα σας συμβούλευα λοιπόν, μιας και τα ρεβίθια είναι μια πάμφθηνη πρώτη ύλη, να προτιμήσετε να αγοράσετε εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα, που θα έχουν σίγουρα πιο σταθερή απόδοση από χύμα ρεβίθια που δεν θα μπορείτε να είστε σίγουροι καν από που προέρχονται.
  • Μόλις έχουν αρχίσει να μαλακώνουν τα ρεβίθια προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  • Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν εντελώς, όχι να λιώσουν, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσοχή, δεν προσθέτουμε το αλάτι νωρίτερα γιατί τα σκληραίνει. Αυτό ισχύει γενικά για όλα τα όσπρια.
  • Αν έχουν παραπάνω υγρά απ’ όσο θέλουμε, ανεβάζουμε την φωτιά στο τέρμα, αλλά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσουν, γιατί αλλιώς μπορεί να καεί το φαγητό στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Αφού είναι έτοιμο το φαγητό, εκτός φωτιάς προσθέτουμε ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ξύσμα και χυμό από ένα λάιμ, ξύσμα από μισό πορτοκάλι και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Εννοείται πως ταιριάζουν όλα τα μυρωδικά, οπότε αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη.Αφήνουμε λίγο στην άκρη να ξεκουραστεί και να δέσουν όλες οι γεύσεις και τα αρώματα. Περιμένω τις εντυπώσεις σας και αν θέλετε, αναζητήστε με στο instagram, θα με βρείτε ως marinachro, για να μου στείλετε φωτό από τα πιάτα σας. Καλή επιτυχία 🙂

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
MarialadelbarrioαζιμούθιοTropiqueTanzaliciousΧριστίνα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Corry Karav O'Keerie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Στην αρχή νόμιζα πως θα μας έλεγες συνταγή ρεβίθια κάρυ “παραδοσιακή” της γιαγιάς σου. Και μου ήρθε στο μυαλό το κουραφέλκυθρο “Είχες και στο Κουμαμότο γεμιστά μωρή βλαχάρα”! 😂😂😂 Με έφαγε η βιασύνη και ο κριτικός νους. Ακούγεται γλύκισμα πάντως!

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

MARINA_TROS. ΡΕΒΙΘΙΑ. ΚΑΡΥ.

Χριστίνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

ψηφίζω να τα κρατήσουμε ως αντιδράσεις! ΧD

Tanzalicious
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Λατρεύω τα όσπρια και ειδικά τα ρεβίθια. Ανυπομονώ να δοκιμάσω την συνταγή σου με μόνη παραλλαγή ότι θα τα βάλω σε χύτρα ταχύτητας γιατί δεν πρόκειται να περιμένω 5 ώρες πάνω από μια κατσαρόλα!!!

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Κι εμένα η μοναδική φορά που μου άρεσαν ρεβυθια ήταν σε ινδικό εστιατόριο! Αντιθέτως, ρεβυθοκεφτεδες (ή φαλαφελ) και χούμους τρώω ευχαρίστως. Θα δοκιμάσω!

αζιμούθιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ απεχθανόμουν τα ρεβίθια, μέχρι που δοκίμασα τη ρεβιθάδα στην καταπληκτική ταβέρνα στο Κάτω Κουφονήσι. Δεν έχω λόγια να την περιγράψω. Ψημένη σε πήλινο, σε ξυλόφουρνο όλο το βράδυ. Αν θυμάμαι καλά χρησιμοποιούσαν ζωμό από βραστή γίδα ή κατσίκι, και γραβιέρα που ψηνόταν μαζί με τα ρεβίθια. Ανεπανάληπτη γεύση, ζητούσαμε να μας κρατήσουν μερίδα όποτε είχε.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Λοιπόν να πω ότι κάνω χρόνια ρεβύθια κάρρυ (ομοίως μικρή δεν μπαίνανε σπίτι μας και τα ανακάλυψα πολλά χρόνια μετά) και είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Η συνταγή έχει μικρές παραλλαγές, αλλά κατά βάση είναι αυτή. ¨Αλλη εξαιρετική παραλλαγή για τα ρεβύθια είναι με σπανάκι .

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Με λίγες διαφορές (φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα πολτοποιώντας τις ντομάτες στην κατσαρόλα, αντί για έτοιμο κάρυ προσθέτουμε απευθείας τα μπαχαρικά που το αποτελούν – κουρκουμά, κόλιανδρο, καυτερές πιπεριές κλπ., και τέλος βάζουμε τα ρεβύθια να βράσουν χωρίς τα λαχανικά) αυτή είναι η κλασική συνταγή για ρεβύθια στο σπίτι.