in ,

“Αγαπητή Μαρίνα”: Τελικά να φοβόμαστε το ιχθυοτροφείο;

Και πώς ξέρουμε τι έχουν μέσα τα λαχανικά και τα φρούτα που παίρνουμε από λαϊκή;

Και πώς ξέρουμε τι έχουν μέσα τα λαχανικά και τα φρούτα που παίρνουμε από λαϊκή; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

gregor moser QGIJUqnEpCY unsplash
Photo by Gregor Moser on Unsplash
  • Τελικά το ιχθυοτροφείο να το φοβόμαστε;

  • Είναι καλύτερο να έχεις τον “δικό σου” στη λαϊκή για λάχανα, άλλον για πορτοκάλια, άλλον για ντομάτες αλλά σταθερούς αυτούς, ή να ψωνίζεις από άλλο πάγκο κάθε φορά με τη λογική ότι έτσι γίνεται διασπορά κινδύνου, σε περίπτωση χρήσης υπόπτων χημικών κλπ;

  • Με τα περίφημα καρωτα και πατάτες Θήβας που υποτίθεται ρουφαγαν τ απόβλητα του Ασωπού έχουμε ξεμπερδεψει; Εγώ ακόμα τα αποφεύγω

 

Αυτό με τα ιχθυοτροφεία ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Τα φοβόμαστε γιατί έχουμε συνηθίσει να λέμε περήφανα πως στην Ελλάδα έχουμε τα καλύτερα πελαγίσια ψάρια; Γιατί υπάρχουν φοβεροί μύθοι για το τι τα ταΐζουν; Και αν ναι, πως γίνεται να φοβόμαστε μόνο τα ψάρια ιχθυοτροφείου και όχι τα σταβλίσια αιγοπρόβατα, τα πουλερικά που ζουν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, τα αυγά, τα χοιρινά, ακόμα και τα λαχανικά θερμοκηπίου που είναι γεμάτα ορμόνες και αντιβιώσεις;

Αγαπητή φίλη όπως σε όλες τις πρώτες ύλες, έτσι και στα ψάρια, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο εκτροφέας, τα πρωτόκολλα που ακολουθεί και το τι αντέχει η τσέπη σου. Εγώ πάντοτε προτιμάω τα μικρά ψαράκια όπως τον γαύρο, τη σαρδέλα, το σκουμπρί, την παλαμίδα κ.α. που είναι φθηνά αλλά όχι ιχθυοτροφείου, αλλά αν μου μυρίσει να φάω τσιπούρα, δεν έχω πάντα να δώσω 30€ το κιλό για να αγοράσω φρέσκια πελαγίσια, που θα πρέπει να είμαι και τυχερή να την βρω. Οπότε καταλήγω συχνά σε ψάρια ιχθυοτροφείου, τα οποία δεν βρίσκω καθόλου κακά.

Ψάχνω όσο μπορώ ό,τι μπαίνει στην κατσαρόλα μου και είμαι καχύποπτη με οτιδήποτε δεν ξέρω από που προέρχεται, ακόμα και αν αυτό είναι κριτσίνια ή μπανάνα.

Βρες έναν καλό ψαρά και όταν θα του έχεις εμπιστοσύνη, ζητά του να σου δίνει ό,τι θεωρεί καλύτερο για το budget σου.

Γενικά στη λαϊκή, προτιμώ στην αρχή να δοκιμάζω από όπου μου κάνει κλικ, και μετά να επιλέγω τους πάγκους που μου αρέσουν περισσότερο.

Όσον αφορά τα χημικά, επειδή είναι αδύνατο να είμαι πάντοτε σίγουρη για ότι καταναλώνω, είτε προτιμώ τα βιολογικά, αν δεν είναι εντελώς ασύμφορα, είτε τα κακομούτσουνα. Οι μπαρμπάδες μου, οι γιαγιάδες μου και μερικοί πολύ καλοί προμηθευτές μου, μου λένε πως ότι δεν φαίνεται εξωτερικά τέλειο, έχει σημαδάκια και δεν αντέχει εβδομάδες στο ψυγείο, συνήθως, είναι πιο φυσικό, χωρίς πολλά πρόσθετα χημικά.

Για τα οπωροκηπευτικά Θήβας, αν και έχω κάνει αρκετές συζητήσεις για το αν είναι αλήθεια δεν έχω καταλήξει ακόμα. Φαντάζεσαι να είναι συκοφαντίες ανταγωνιστών; Δεν ξέρω αν πρέπει να ελπίζω να είναι αλήθεια για να μην νιώθω ψεκασμένη ή ψέματα για να μην έχουμε φάει τοξικά τρόφιμα, γιατί ακόμα και στο σπίτι να μην τα αγοράσεις, πως μπορείς να είσαι σίγουρη πως δεν αγοράζονται στα εστιατόρια που τρως. Δεν μπορείς.

Όπως και να έχει πάντως, προτιμώ λαχανικά από άλλες περιοχές.

Επειδή καταλαβαίνω την ανησυχία σου για το τι καταναλώνεις, καλά κάνεις και το ψάχνεις, αλλά έχε στο μυαλό σου πως είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις πραγματικά από που προέρχεται αυτό που τρως.

Αν σέβεσαι και ακολουθείς την εντοπιότητα, την εποχικότητα και βρεις επαγγελματίες που ενστερνίζονται τον τρόπο σκέψης σου, ίσως τότε, να έχεις όσο μπορείς, το κεφάλι σου ήσυχο.

Αν σας αρέσουν οι συμβουλές και οι συνταγές της Μαρίνας, μη ξεχάσετε να την ακολουθήσετε στο Instagram!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

19 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν

Μια φορά έφαγα κάτι καχεκτικές παραμορφωμένες φράουλες και κατάλαβα ότι ήταν η πρώτη φορά που έτρωγα φράουλες.

πάπια
πάπια
2 χρόνια πριν

Πάντως οι άνθρωποι που ψηφίζουμε να βγάλουν νομοθεσίες για το περιβάλλον, για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων, το αν θα κατεβάσουμε 8 σακούλες στα σκουπίδια, ο τρίτο ξάδερφος με την παράνομη γεώτρηση που κάνουμε τα στραβά μάτια, όλα επηρεάζουν το φαγητό μας. Οπότε είναι λίγο συλλογικό, και ότι κυκλοφορεί σε αέρα /έδαφος /νερό δεν είναι στατικό.

pageta
pageta
2 χρόνια πριν

Προτείνω να δείτε το seaspiracy για τα ψάρια ιχθυοτροφείου

Άννα Γούλα
Άννα Γούλα
2 χρόνια πριν

Σκέψου οτι τα λαχανικά και τα φρούτα στις λαϊκές δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο που σημαίνει οτι μπορεί να είναι (και σίγουρα είναι) τίγκα στα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα! Καλή όρεξη λοιπόν… Για τα δε ψάρια των ιχθυοτροφείων (παγκοσμίως αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα) έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα. Στη Βρετανία για παράδειγμα οι αρχές συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να μην τρώνε σολωμό από τα ιχθυοτροεία της Σκωτίας. Φαντάσου τι γίνεται στην Ελλάδα! Καλύτερα να φας κατεψυγμένο ψάρι απο τη θάλασσα παρά φρέσκο και ιχθυοτροφείου. Όχι οτι τα ψάρια της θάλασσας είναι ακίνδυνα βέβαια αν σκεφτείς την μόλυνση… Διαβάστε περισσότερα »

dex_
dex_
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άννα Γούλα

Γεια. επειδή με ενδιαφέρει το θέμα πολύ και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μπορείς να παραθέσεις κάποιο λινκ ή κάτι; Δεν μπορώ να βρω κάτι στο γκουγκλ. Αναφέρομαι στο θέμα έγκυες στη Βρετανίας και σολομο Σκωτίας. Σε ευχαριστώ πολύ και θα το εκτιμούσα.
Και ναι βλέπω το σχολίο σου με πολύ δυσπιστία δεδομένου ότι το NHS (ποιά αρχή εννοείς;) δεν έχει κάποια τέτοια σύσταση, το αντίθετο θα έλεγα κιόλας. Η μόνη, γενική, σύσταση που υπάρχει είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμού σολωμου και αυτό για τη λιστέρια. Ελπίζω να μην είναι κάτι που έχει γίνει ζαντολάστιχο.

Άννα Γούλα
Άννα Γούλα
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

https://www.ciwf.com/news/2021/03/new-investigation-exposes-scottish-salmon-industry Δες το παραπάνω λινκ, υπάρχουν κι άλλα βέβαια. Επί πλέον: “Risky pollutants Persistent organic pollutants (POPs for short) sound dangerous. They are. POPs have been linked to several diseases, including type 2 diabetes and obesity. Evidence suggests obesity might be even more of a risk factor for diabetes when POPs are present in your body. And specific types of POPs increase the risk of stroke in women. Why does this matter? Because PCB (polychlorinated biphenyl, which is one type of POP) levels are five to 10 times higher in farmed fish than in wild fish. Cancer-causing chemicals In the… Διαβάστε περισσότερα »

dex_
dex_
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άννα Γούλα

Σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο. Τα είδα βιαστικά είναι η αλήθεια άλλα κανένα δεν λέει για σύσταση στις εγκύους στη Βρετανία από τις (βρετανικές;) αρχές. Για τα υπόλοιπα μπορούμε να κάνουμε μεγάλη κουβέντα και δεν έχει νόημα. Απλά θα πω πως έρευνες του 2004 δεν έχουν καμιά αξία πια. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία 10-15 χρόνια. Τα ιχθυάλευρα έχουν αντικατασταθεί από φυτικές πρωτεΐνες εδώ και χρόνια, κάτι που έχει δημιουργήσει καινούργια προβλήματα.Το θέμα της ευζωίας είναι ένα τεράστιο θέμα ναι, αλλά άσχετο με την ασφάλεια του καταναλωτή. Όπως και να χει ευχαριστώ για τον κόπο.

Άννα Γούλα
Άννα Γούλα
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

Παρακαλώ αλλά το πρώτο λινκ που σου έστειλα είναι απο μεγάλη έρευνα για τον σκωτσέζικο σολωμό που δημοσιέυτηκε τον Μαρτιο του 2021, δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεσαι στο 2014.
Τέλος πάντων, ο καθένας είναι υπέυθυνος για τις επιλογές του.

dex_
dex_
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άννα Γούλα

Άρα δεν έχετε λινκ για σύσταση προς εγκύους από βρετανική αρχή. Φυσικά είναι θέμα επιλογών, αλλά κάποιοι είμαστε υπεύθυνοι και για την πληροφόρηση πριν την επιλογή.
ΥΓ θα μου αρκούσε να μου πείτε οτι δεν έχετε ή κάπου το ακούσατε, παρά να με κοροϊδεύεται με άσχετα λινκ σε ατελείωτα κατεβατά.

Tropique
Tropique
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άννα Γούλα

Aρα, καλύτερα λαχανικά και φρούτα από το σουπερμάρκετ, πχ ο ΑΒ ο Σκλαβενίτης σίγουρα πιστοποιούν τους παραγωγούς που συνεργάζονται

Private
Private
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Ναι αλλά τα φρουτολαχανικα των σούπερ μάρκετ είναι μεγάλα και λες και έχουν βγει από διαφήμιση, γι’αυτό μου κάνουν πολύ πιο ψεκασμένα και προτιμώ τα κακομουτσουνα και μικρά όπως περιέγραψε και η Μαρίνα που τα βρίσκω στη λαϊκή. Τελικά τι ισχύει??

Άννα Γούλα
Άννα Γούλα
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Ναι έτσι είναι. Πιστεύω οτι στα σουπερμάρκετ τουλάχιστον υπάρχει κάποιος στοιχειώδης έλεγχος χωρίς και εκεί να είσσι απόλυτα εξασφαλισμένη αλλά τέλος πάντων.

Lil
Lil
2 χρόνια πριν

Το seaspiracy το έχω δει, αξίζει πραγματικά, διότι δεν στέκεται μόνο στο αν μας βλάπτουν αυτά που τρώμε λόγω συστατικών αλλά εξηγεί πόσο άμεσα συνδέεται ειδικά ο ωκεανός και η θαλάσσια ζωή με την επιβίωση του πλανήτη και την δική μας. Νομίζω δεν θα ξαναφαω τόνο κονσέρβα ποτέ

pontiki
pontiki
2 χρόνια πριν

Εγώ πάντως προτιμώ από σούπερ μάρκετ φρούτα λαχανικά γιατί τα ελέγχουν. Όσο για τα ψάρια επειδή είναι και ο κλάδος μου, θα πρότεινα όχι από ψαράδες, οι περισσότεροι σου πουλάνε τα ιχθυοτροφείου για πελαγίσια και όταν τους λες ότι ξέρω πως μοιάζουν τα πελαγίσια και τα ιχθυοτροφείου (γιατί τα βλέπω καθημερινά) προσπαθούν να σε βγάλουν τρελό. Την άλλη φορά πήγαινα σε διάφορορα ψαράδικα και σε λαϊκές με ερωτηματολόγια για ακαδημαϊκούς λόγους και όλοι μα όλοι δεν δεχόντουσαν ή με έδιωχναν βρίζοντας. Τα συμπεράσματα δικά σας. Άσε που με τόσα μικροπλαστικα στη θάλασσα πλέον, έχω σιχαθεί τα ψάρι. Αλλά θα σου… Διαβάστε περισσότερα »

the_duck
the_duck
2 χρόνια πριν

Ίσως αυτό το ντοκιμαντέρ για το νερό απαντήσει μερικά ερωτήματα για τον Ασωπό: https://www.stagonesdoc.gr/

pageta
pageta
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Πολύ ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ της Νέλλη Ψαρού, θέλει να τόλμη να θιχτεί ένα τέτοιο θέμα και προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ που είναι γυρισμένο από γυναίκα. Αρκετά διαφωτιστικό για την εταιρία nestle που είναι καιρός να σταματήσουμε να στηρίζουμε δεδομένης της τεράστιας περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκαλέσει παγκόσμια και των υπολοίπων εταιριών που ευθύνονται στην Ελλάδα. Ο καταναλωτής έχει τρομερή δύναμη, γιατί αν δεν υπήρχε ζήτηση δεν θα υπήρχε και αυτή η κατάσταση που επικρατεί με την βιομηχανία τροφίμων.(ένας από τους μερικούς παράγοντες) Χρειάζεται συνεχής έρευνα που είναι χρονοβόρα και μερικές φορές δυσκολότερη αλλά ίσως είναι ένας τρόπος ζωής που αξίζει… Διαβάστε περισσότερα »

Stelios Papanastasiou
Stelios Papanastasiou
2 χρόνια πριν

Θα ήθελα να αναφέρω ότι τα απόβλητα του Ασωπού δεν έχουν καμία σχέση γεωγραφικά με την Θήβα! Το πρόβλημα είναι στην περιοχή του Σχήματαριου-Οινόφυτα όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μελέτη και πλέον έχει εγκατασταθεί μηχανισμός ειδοποίησης. Καθώς γίνεται και καθαρισμός του ποταμού. Όμως όσο αφορά στις ανησυχίες σου για τα εντομοκτόνα, χημικά είναι οι ίδιες για όλες τις περιοχές της χώρας, παντού χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές είναι καθαρά θέμα παραγωγού! Αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια από πολλούς παραγωγούς ώστε να κινηθούν στη βιολογία ή ακόμα και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των προϊόντων όπου ναι μεν χρησιμοποιούνται χημικοί τρόποι αλλά… Διαβάστε περισσότερα »