in

“Αγαπητή Μαρίνα”: Έχεις καμιά ιδέα για εύκολες σαλάτες;

Που να νοστιμεύουν στο ψυγείο αντί να πανιάζουν;

Που να νοστιμεύουν στο ψυγείο αντί να πανιάζουν; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

yoav aziz AiHJiRCwB3w unsplash
Photo by Yoav Aziz on Unsplash

Ερώτηση για τη Μαρίνα Χρονά! Καλημέρα, έχουμε ιδέες για εύκολες, πρωτότυπες και γρήγορες σαλάτες που να μένουν στο ψυγείο ένα 24ωρο και να νοστιμεύουν αντί να πανιάζουν;
-#χορτοφαγία

Από ιδέες άλλο τίποτα οπότε πάμε να το δούμε στην πράξη. Όπως διαπιστώνεις πολύ σωστά και μόνη σου, οι σαλάτες όταν μένουν στο ψυγείο πανιάζουν, οπότε αρχικά θα εξηγήσω πολύ γρήγορα γιατί συμβαίνει αυτό. Το αλάτι, το λάδι, το λεμόνι και το ξύδι, που σπάνια λείπουν από τις σαλάτες ουσιαστικά «ψήνουν» οτιδήποτε ακουμπούν. Αν μπορούν να ψήσουν ψάρι( γαύρος μαρινάτος, καρπάτσιο κτλ) φαντάσου τι μπορούν να κάνουν σε ένα μαρουλάκι.

Οπότε έχω να προτείνω 2 λύσεις. Η μια είναι να έχεις έτοιμες κομμένες τις σαλάτες που προτιμάς, να έχεις τις βινεγκρέτ ξεχωριστά και να τις ανακατεύεις λίγο πριν τις καταναλώσεις. Έτσι, και θα μπορείς να έχεις έτοιμη κομμένη τη σαλάτα σου για να την πάρεις για παράδειγμα μαζί στη δουλειά σου ή να σε περιμένει στο ψυγείο όταν γυρίσεις κατάκοπη και θα είναι και ολόφρεσκη.

Η δεύτερη λύση που προτείνω είναι να προετοιμάζεις σαλάτες με λαχανικά και όσπρια που όχι μόνο δεν πανιάζουν όταν μαρινάρονται, αλλά γίνονται, όπως λες, και πιο νόστιμα. Πάρε για παράδειγμα την πολίτικη σαλάτα. Όσες μέρες μένει μέσα στο ψυγείο τόσο πιο έντονη και νόστιμη γίνεται. Εγώ θα σου προτείνω τρεις για αρχή και σιγά σιγά άρχισε να πειραματίζεσαι μόνη σου, αλλάζοντας επιμέρους υλικά, ανάλογα με την εποχή.

Μπορείς εκτός από αυτές που σου προτείνω εγώ να πειραματιστείς και με άλλα όσπρια όπως ρεβύθια, μαυρομάτικα, φασόλια ή με μακαρόνια και ρύζι συνδυάζοντας τα με τα ίδια λαχανικά και τις βινεγκρέτ που σου προτείνω, ώστε να έχεις ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία.

Σαλάτα με φακές, kale, καβουρντισμένο αμύγδαλο και λαδολέμονο φέτας

Υλικά που θα χρειαστείς για 2-3 μερίδες

250 γραμμάρια φακές
1 συσκευασία kale μπλανσαρισμένο
50 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρντισμένα χοντροκομμένα
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Ένα καρότο τριμμένο
Μισό φινόκιο λεπτοκομμένο
Μισό ξινόμηλο κομμένο καρέ
Μαϊντανό, δυόσμο ή άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές σε νερό χωρίς αλάτι για να γίνουν πιο σύντομα. Μόλις είναι έτοιμες(al dente) τις αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και τις αφήνουμε 5’ να τις πιάσει το αλάτι. Έπειτα σουρώνουμε και τις κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης.
Σε μια μπασίνα, βάζουμε όλα τα λαχανικά μαζί με τις φακές και προσθέτουμε βινεγκρέτ κατά βούληση. Προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 μέρες ανάλογα με το πόσο καλό είναι το ψυγείο μας. Το λαδολέμονο φέτας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε φυσικά για όλες τις σαλάτες που προτιμάμε, καθώς μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και πάνω από ψητά ψάρια, κοτόπουλο και άλλα.

Για το λαδολέμονο φέτας

100 γραμμάρια ελαιόλαδο
Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
50 γραμμάρια φέτα
Αλάτι-πιπέρι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σαλάτα με τρίχρωμη κινόα, ντοματίνια, αβοκάντο, καλαμπόκι, σάλτσα με αβοκάντο-ταχίνι και ξινομυζήθρα

200 γραμμάρια τρίχρωμη κινόα
10 ντοματίνια
50 γραμμάρια καλαμπόκι
Μισό αβοκάντο
100 γραμμάρια ξινομυζήθρα

Βράζουμε την κινόα για 8’-10’ σε αλατισμένο νερό. Την σουρώνουμε και την κρυώνουμε με νερό βρύσης. Αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσει καλά.
Κόβουμε τα λαχανικά, το καλαμπόκι μπορεί να είναι κατεψυγμένο ή ακόμα καλύτερα φρέσκο βρασμένο σε αλατισμένο νερό, τα βάζουμε σε μια μπασίνα μαζί με αλάτι-πιπέρι, χυμό λεμόνι, ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε στο πλάι την κρέμα αβοκάντο-ταχίνι και τρίβουμε από πάνω την ξινομυζήθρα. Συνοδεύεται υπέροχα με αραβική πίτα ή τορτίγια. Αντί για ελαιόλαδο και λεμόνι πάει περίφημα και το λαδολέμονο φέτας. Επίσης, με την κρέμα αβοκάντο-ταχίνι μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτικά σάντουιτς, open toast με αυγά ή να την σερβίρουμε ως ντιπ συνοδεία φρέσκων νάτσος.

Κρέμα αβοκάντο με ταχίνι

300γραμμάρια σάρκα ώριμου αβοκάντο
25 γραμμάρια χυμός λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνια
40 γραμμάρια ταχίνι
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
λίγο κυμινο
λίγο τριμμένο κόλιανδρο
αλάτι
πιπέρι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχει την υφή κρέμας

Σαλάτα με κολοκυθάκια, αγγούρι, φινόκιο και βινεγκρέτ ξινόγαλο με σόγια

4 κολοκυθάκια λεπτά πολύ φρέσκα
2 αγγουράκια λεπτά
1 φινόκιο
Λίγα φύλλα δυόσμου κομμένα ζουλιέν

Κόβουμε όλα τα λαχανικά λεπτά με ένα μαντολίνο.

Τα ανακατεύουμε με την βινεγκρέτ ξινόγαλο, προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι, δυόσμο και τα αφήνουμε να μαριναριστούν. Ταιριάζει φανταστικά με τριμμένο κατσικίσιο τυρί, το οποίο όμως προσθέτουμε από πάνω λίγο πριν την καταναλώσουμε.

Βινεγκρέτ ξινόγαλο

125 γραμμάρια ξινόγαλο
25 γραμμάρια σόγια σως
ξύσμα από 1 λάιμ
χυμό από ένα λάιμ
1 γεμάτη κουτάλια της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
Αλάτι- πιπέρι

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αν φτιάξεις οτιδήποτε απ’όλ’αυτά, θα χαρώ να μου στείλεις φώτο στο instagram! Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, εγώ είμαι εδώ!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν

Μαρίνα μας, αν δεν υπήρχες θα έπρεπε να σε εφεύρουμε.

Πόσο χρήσιμες οι ιδέες (καλά, οι σαλάτες με φακές δεν παίζονται,
πεντανόστιμες & χορταίνουν χωρίς να βαραίνουν.
Πάω ΤΩΡΑ να βράσω λίγες για αύριο).

kalamaraki
kalamaraki
2 χρόνια πριν

Εγώ που δεν ξέρω καν τι είναι το kale, αν δεν το βρω κάπου ή αν δε μου αρέσει η γεύση του, με τι μπορώ να το αντικαταστήσω στη συγκεκριμένη συνταγή?

idril
idril
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  kalamaraki

Είναι ξαδερφάκι του λάχανου και του κουνουπιδιού, ελληνιστί λαχανίδα. Δεν ξέρω πού μένεις αλλά απίθανο να μην υπάρχει σε μανάβη ή σουπερμάρκετ.
Στα γερμανικά λέγεται kohl, στα γαλλικά chou.
Αντικαθίσταται με φύλλα λάχανου, με σπανάκι ή με άλλη πράσινη σαλάτα, απλά δεν θα έχει τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία ή την πρωτείνη που περιλαμβάνει το kale.

Μια σύγκριση με το σπανάκι:
http://www.medinova.gr/lahanides-kai-spanaki-ti-einai-kalytero/

kalamaraki
kalamaraki
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Eυχαριστώ idril 🙂

Κοίταξα σε Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη και Lidl, αλλά δε βρήκα, οπότε θα βάλω σπανάκι και βλέπουμε.

andri139
andri139
2 χρόνια πριν

Επίσης βοηθάει εκτός από το dressing να βγάζουμε και όσο περισσότερο νερό γίνεται από τη σαλάτα (μαρούλι, λάχανο) μετά το πλύσιμο με το “στραγγιστήρι”. Με αυτό τον τρόπο μένει στο ψυγείο φρέσκια και δροσερή για πολλές περισσότερες ώρες/μέρες!