in ,

“Αγαπητή Μαρίνα”: Πώς να χρησιμοποιώ τα μπαχαρικά;

Έχω πάρα πολλά και καταλήγω να μην τα χρησιμοποιώ

Έχω πάρα πολλά και καταλήγω να μην τα χρησιμοποιώ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

calum lewis vA1L1jRTM70 unsplash 1 scaled e1628255470118
Photo by Tiard Schulz on Unsplash

Γειά σου Μαρίνα!

Είσαι τόσο αναλυτική και κατατοπιστική! Πλέον διαβάζω μόνο εσένα και όχι σκορπιες συμβουλές από εδω κι από εκεί!

Η ερώτηση μου είναι: Έχω πολλά μπαχαρικά στην κουζίνα αλλά τελικά καταλήγω να μην τα χρησιμοποιώ, παρά μόνο τα πολύ βασικά, γιατί δεν είμαι σίγουρη για τους συνδυασμούς. Μήπως θα μπορούσες να κάνεις έναν μίνι οδηγό για συνδυασμούς μπαχαρικών και φαγητών (και ίσως μπαχαρικών μεταξύ τους); Θα τον βάλω σίγουρα στον ψυγείο μου, με μαγνητάκι! 🙂

Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Τα μπαχαρικά είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την μαγειρική και εγώ τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Τα χρησιμοποιώ σε καθημερινή σχεδόν βάση και έχω μια τεράστια ποικιλία απο δαύτα στα ντουλάπια μου. Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιώ, τόσο περισσότερο καταλήγω στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε ως προς τον συνδυασμό τους. Πάντοτε αφήνω την φαντασία μου ελεύθερη και συχνά κάνω κάποιους ανορθόδοξους ή ασυνήθιστους συνδυασμούς που σπάνια μου βγαίνουν σε κακό.

Για παράδειγμα βάζω γαρύφαλλο και μπαχάρι στις ψαρόσουπες, που αν το άκουγε η γιαγιά μου θα πάθαινε ένα μίνι εγκεφαλικό, κανέλλα στις κοκκινιστές σουπιές, γλυκάνισο στον κιμά, γλυκόριζα στο ριζότο μιλανέζε, κάρδαμο στα θαλασσινά και κουρκουμά στην κρέμα λεμόνι.

calum lewis vA1L1jRTM70 unsplash scaled
Photo by Calum Lewis on Unsplash

Με λίγα λόγια δεν πιστεύω πως υπάρχει μπούσουλας ως προς το ποια μπαχαρικά πάνε σε συγκεκριμένα φαγητά, γιατί αυτό που για μένα είναι ασυνήθιστο στην καθημερινή μου διατροφή, για κάποιον άλλο είναι δεδομένο, και το αντίθετο. Άφησε την φαντασία σου εντελώς ελεύθερη και πειραματίσου χωρίς φόβο και άγχος για το αποτέλεσμα. Αν κρατήσεις τις ισορροπίες, είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις κάτι που δεν τρώγεται.

Το μόνο που πρέπει να προσέχεις ευλαβικά όποτε, είναι οι ποσότητες που χρησιμοποιείς και η τεχνική. Τα μπαχαρικά είναι πολύ ευαίσθητα στην θερμότητα και καίγονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα όταν έρχονται σε άμεση επαφή με καυτή επιφάνεια. Γι αυτό, πρέπει να θυμάσαι όταν τα βάζεις κατά την διάρκεια σωταρίσματος ή ψησίματος, να τα προσθέτεις προς το τέλος, και να βάζεις άμεσα κάτι υγρό, αλλιώς καίγονται και πικρίζουν.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πως τα μπαχαρικά πρέπει να πλαισιώνουν τις πρώτες ύλες, να τις αναδεικνύουν και όχι να τους κλέβουν την παράσταση. Όσο λοιπόν κάνεις πειραματισμούς μόνη σου και δοκιμάζεις, ο ουρανίσκος σου θα εκπαιδεύεται και θα γεννάει νέους συνδυασμούς.

Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο, γέμισε την παλέτα σου με γεύσεις και αρώματα, και θα γίνουν θαύματα. Η μαγειρική δεν είναι για να την φοβάσαι, είναι για να την ζεις.

Σας αρέσουν τα άρθρα της Μαρίνας;

Ακολουθήστε την στο instagram!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
X Mei
X Mei
2 χρόνια πριν

Το αγαπημένο μου είναι μοσχοκάρυδο στη μπεσαμέλ 😉

Tinuviel
Tinuviel
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  X Mei

Και στον πουρέ!

Margarita
Margarita
2 χρόνια πριν

Επίσης, stick κανέλας στους γίγαντες…

psichodelico
psichodelico
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Margarita

Και στη φακή.

psichodelico
psichodelico
2 χρόνια πριν

Τα λατρεύω τα μπαχαρικά. Εγώ στο κιμά βάζω αλάτι, πιπέρι, τριμμένο σκόρδο, κύμινο, κανέλα, βασιλικό . Από μισή κουταλιά το καθένα.

Melian
Melian
2 χρόνια πριν

Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται αυτό το βιβλίο. Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ το παρακάτω βιβλίο που μου το έχουν κάνει δώρο:
https://www.politeianet.gr/books/9783833126253-werle-loukie-eleutheroudakis-ingredients-114145
Είναι σαν μια μίνι εγκυκλοπαίδεια των υλικών με φωτογραφία κάθε υλικού και μίνι περιγραφή στην οποία λέει με τι ταιριάζει. Έχω ανατρέξει αρκετές φορές στο συγκεκριμένο βιβλιο.