in ,

Λονδίνο: Μουσείο κλείνει υπό τον φόβο “σεξιστικών και ρατσιστικών αφηγήσεων”

Οι επιμελητές του δήλωσαν ότι επιθυμούν να αναστοχαστούν και να ερευνήσουν βαθύτερα την προέλευση των εκθεμάτων τους

Οι επιμελητές του δήλωσαν ότι επιθυμούν να αναστοχαστούν και να ερευνήσουν βαθύτερα την προέλευση των εκθεμάτων τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

e3664d53 5965 4486 aea8 63614d79
Τίτλος εκθέματος: Ένας καταστηματάρχης ράβει το στόμα της γυναίκας του για να την εμποδίσει να γκρινιάζει, Thomas Lord Busby // Photo Credit: Wellcome Collection

Ένα μουσείο στο Λονδίνο κλείνει μία από τις κύριες εκθέσεις του μετά από ανησυχίες για “ρατσιστικές, σεξιστικές και ανιστόρητες θεωρίες και γλώσσα”.

Η Wellcome Collection αναφέρει ότι η έκθεση Medicine Man τερματίζεται μετά από 15 χρόνια λειτουργίας.

Ο ιδρυτής Henry Wellcome, ο οποίος πέθανε το 1936, συγκέντρωσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα για να δώσει μια εικόνα της παγκόσμιας υγείας και της ιατρικής.

Το μουσείο χαρακτήρισε το κλείσιμο ως “σημαντικό σημείο καμπής”.

Στα αμφιλεγόμενα αντικείμενα περιλαμβάνεται ένας πίνακας του 1916 με τίτλο “Ένας ιεραπόστολος ιατρός που φροντίζει έναν άρρωστο Αφρικανό”. Ο πίνακας απεικόνιζε έναν Αφρικανό να γονατίζει μπροστά σε έναν λευκό ιεραπόστολο.

Το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Twitter: “Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας. Μπορούμε όμως να εργαστούμε για ένα μέλλον όπου θα δίνουμε φωνή στις αφηγήσεις και τις βιωμένες εμπειρίες εκείνων που έχουν αποσιωπηθεί, απαλειφθεί και αγνοηθεί.

“Προσπαθήσαμε να το κάνουμε αυτό με ορισμένα από τα έργα του Medicine Man χρησιμοποιώντας παρεμβάσεις καλλιτεχνών. Όμως η έκθεση εξακολουθεί να διαιωνίζει μια εκδοχή της ιατρικής ιστορίας που βασίζεται σε ρατσιστικές, σεξιστικές και αφελείς θεωρίες και γλώσσα”.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση της συλλογής των πινάκων, των βιβλίων και των ανατομικών μοντέλων αφηγείται μια αποικιοκρατική ιστορία ενός ανθρώπου με “τεράστιο πλούτο, δύναμη και προνόμια”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: “Το αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή που αφηγούνταν μια παγκόσμια ιστορία της υγείας και της ιατρικής στην οποία τα άτομα με αναπηρία, οι μαύροι, οι ιθαγενείς και οι έγχρωμοι ήταν εξωτικές, περιθωριοποιημένες ή ακόμη και εντελώς παραγνωρισμένες οντότητες, συνήθως θύματα εκμετάλλευσης”.

Στην ιστοσελίδα της Συλλογής Wellcome αναφέρεται ότι τα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστεί μια νέα έκθεση με ιστορίες υγείας ανθρώπων που είχαν προηγουμένως περιθωριοποιηθεί ή ακόμη και αγνοηθεί από τα μουσεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 στη θέση της διευθύντριας του μουσείου βρέθηκε μία γυναίκα, η Melanie Keen, η οποία σύμφωνα με τον Guardian εξέφρασε την πρόθεση να ψάξει λίγο βαθύτερα την ιστορία του Μουσείου.

Για την ακρίβεια, η Keen είχε δηλώσει τότε ότι ήθελε να ασχοληθεί με το σε ποιον πραγματικά ανήκουν τα αντικείμενα του μουσείου και πώς αποκτήθηκαν.

Η κ. Keen δήλωσε: “Το μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας: “Μοιάζει αδύνατο να λέμε ότι νοιαζόμαστε για το υλικό που έχουμε στην κατοχή μας χωρίς να εξετάζουμε τι είναι, ποιες αφηγήσεις υπάρχουν που πρέπει να κατανοηθούν με πιο βαθύ τρόπο και πώς το υλικό βρέθηκε στη συλλογή μας”.

Με στοιχεία από το BBC.com

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια