in ,

Όχι στις γραβάτες, όχι στα παντελόνια: Η ανισότητα είναι στις τσέπες μας

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρούμε γυναικεία ρούχα με κανονικές τσέπες;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρούμε γυναικεία ρούχα με κανονικές τσέπες; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

hermes rivera xhidC0wuEN8 unsplash
Photo by Hermes Rivera on Unsplash

“Μια υπεροχή υπάρχει στα ρούχα των ανδρών” γράφει η Charlotte P. Gilman, συγγραφέας της “Κίτρινης Ταπετσαρίας” και της τριολγίας φεμινιστικής ουτοπίας “Herland” για τους New York Times το 1905 ” η προσαρμογή όλων των ανδρικών ρούχων στις τσέπες. Οι γυναίκες κατά καιρούς κουβαλούσαν τσάντες, άλλοτε ραμμένες στα ρούχα, άλλοτε δεμένες, άλλοτε τις κρατούσαν στο χέρι. Αλλά μια τσάντα δεν ισούται με τσέπη”.

Τελευταία φορά που βγήκα φορούσα το τέλειο για μένα γυναικείο σακάκι, με την τέλεια εφαρμογή, το τέλειο ύφασμα, την τέλεια επένδυση και δύο μπροστινές τσέπες που έμοιαζαν πολύ μεγάλες και πολύ βολικές και πίστευα ότι απλά θέλουν άνοιγμα μετά την αγορά, οπότε δεν κατάλαβα ποτέ ότι δεν υπήρχαν. 

Δεν υπήρχαν, δηλαδή εξωτερικά φαίνονταν σαν τσέπες και μάλιστα βαθιές, αλλά εσωτερικά δεν υπήρχε ραφή, χώρος ή επένδυση που θα μπορούσε να χωρέσει οποιοδήποτε προσωπικό αντικείμενο. Με λίγα λόγια οι τσέπες ήταν διακοσμητικές. 

Και δεν είναι μόνο τα γυναικεία σακάκια. Συχνά το ίδιο συμβαίνει και με τα γυναικεία παντελόνια και τα γυναικεία παλτά. Είναι ένα πρόβλημα που έχω παρατηρήσει να έχουν πολλές γυναίκες, ένα από αυτα τα προβλήματα που αν τα πεις “προβλήματα” θα θεωρηθείς υπερβολική από τον περίγυρό σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν δεν έχεις που να βάλεις το κινητό, τον αναπτήρα ή ακόμα και το πορτοφόλι, αντικείμενα προσωπικά που θέλεις να έχεις πολύ κοντά σου και όχι σε κάποια τσάντα που δεν έχεις συνέχεια στην εποπτεία σου, η έλλειψη πρακτικότητας υπερνικά την ενστικτώδη τάση να μη γίνουμε δυσάρεστες. 

Όχι η γραβάτα, όχι τα παντελόνια, όχι οι φούστες. Το μεγάλο ενδυματολογικό χάσμα των φύλων φαινεται στις τσέπες. 

Μια φορά κι έναν καιρό όλοι κουβαλούσαν τσάντες. Στη μεσαιωνική εποχή, άνδρες και γυναίκες έδεναν τις τσάντες τους στη μέση ή τις φορούσαν κρεμασμένες από ζώνες. Με την αυξανόμενη αστικοποίηση αυξήθηκε η εγκληματικότητα και η ανάγκη για προστασία.

Αρχικά οι άνθρωποι έκρυβαν τις τσάντες κάτω στρώσεις ρούχων, στα οποία άνοιγαν διακριτικά σκισίματα (σύγχρονες τσέπες) που τους επέτρεπαν πρόσβαση στα αντικείμενά τους μέσα από τα ρούχα τους. Οι τσέπες ήταν, αρχικά, τρόπος πρόσβασης στην κρυμμένη τσάντα. 

Πρίν τον 17ο αιώνα δεν υπήρχε ούτε ανδρικό παντελόνι με τσέπη. Οι τσέπες υπήρχαν μόνο στα παλτό ή μεσοφόρια και μόνο για τον παραπάνω λόγο. Μετά τον 17ο αι, στο εσωτερικότερο ντύσιμο των ανδρών περνάνε οι τσέπες, αλλά όχι στο ντύσιμο των γυναικών. Οι γυναίκες συνεχίζουν να πρέπει να κουβαλάνε τα πράγματά τους σε τσάντες και μέσα από πανοφόρια που έμοιαζαν κάπως έτσι.

Η Γαλλική Επανάσταση άλλαξε τα πάντα για το γυναικείο ντύσιμο και αυτό γιατί σιγά σιγά οι φαρδιές φούστες και το φαρδύ ντύσιμο δίνει τη θέση του στον βραχνά της γυναικείας ενδυματολογίας: Τον κορσέ.

Με γυναίκες που δεν μπορούν καν να ανασάνουν, το αίτημα για την χρηστικότητα της γυναικείας τσέπης δεν υπήρχε σε κανέναν ορίζοντα.

Η νεοκλασική εμφάνιση δεν είχε χώρο για θήκες ή κρυφές τσέπες αλλά οι γυναίκες έπρεπε και πάλι κάπως να μεταφέρουν τα πράγματά τους. Εδώ γεννιέται η τσάντα-πορτοφόλι, που δεν φεύγει ποτέ εκτός μόδας, και στην καταναλωτική συνείδηση ​​του 1828 μπαίνουν και τα chatelaines, το αλυσιδωτό βικτωριανό αντίστοιχο της σημερινής μπανάνας, μόνο που το φορούσαν κυρίως γυναίκες της υψηλής τάξης και ήταν βαρύ και δυσχρηστο.

Επίσης, ο σκοπός δεν ήταν τόσο προστατευτικός, αφού σε αντίθεση με τα πορτοφόλια, το εσωτερικό αυτών των αλυσιδωτών ζωνών ήταν εμφανές σε τρίτα μάτια, αφού έμοιαζε με αλυσιδωτό δίχτυ.

Silver mixed chatelaine larger image2 718x1024 1
“Chatelaine”

Οι γυναικείες τσέπες ήταν ιδιωτικοί, προσωπικοί χώροι γυναικών στο δημόσιο χώρο. Η εδυματολογική αυτονομία που συνεπάγονταν πήγαινε χεράκι χεράκι με την αυξανόμενη ελευθερία κίνησης, την οποία οι γυναίκες δεν δικαιούνταν.

Όσο λιγότερα μπορούσαν να κουβαλήσουν οι γυναίκες, τόσο λιγότερη ελευθερία είχαν.

Χωρίς τσέπες στα φορέματα και με εσώρουχα που, στις κυρίες της υψηλής κοινωνίας ζύγιζαν μέχρι και 6 κιλά, η ικανότητα των γυναικών να περιηγούνται σε δημόσιους χώρους περιορίστηκε, όπως και η δυνατότητα τους να μεταφέρουν δικά τους αντικείμενα, γράμματα, επιστολές ή ακόμα και να κυκλοφορούν ασυνόδευτες. Κάποιος-άντρας συνήθως- έπρεπε πάντα να τις συνοδεύει για να κρατάει τα προσωπικά τους αντικείμενα. Τώρα δεν ακούγεται και τόσο ιπποτικό.

Τέλη 19ου αι. στο Λονδίνο ιδρύεται το “The Rational Dress Society” με στόχο τον επανασχεδιασμό των γυναικείων ρούχων και εσωρούχων, έτσι ώστε να μην αλλάζουν θέση τα όργανα απ’ το σφίξιμο, να μην λιποθυμούν οι γυναίκες απ’ τη στενοτητα των κορσέδων και να επιτυγχάνεται χωρίς επιπλοκές η διαδικασία της αναπνοής.

Μαζί με το “Lady Cyclists’ Association”, ιδρυθέν εν έτει 1892, με στόχο την υποστήριξη των επαναστατριών που ήθελα να κάνουν ποδήλατο με άνετα ρούχα, οι δύο οργανισμοί, στελεχωμενοι από αυτό που έμελλε να γίνει το πρώτο κύμα σουφραζετών, διεκδικούν το δικαίωμα στην τσέπη. 

Το δικαίωμα στην τσέπη, δηλαδή το δικαίωμα των γυναικών να φορούν ρούχα που έχουν ως βάση τη χρηστικότητα και επιτρέπουν την ελευθερία κίνησης.

Η τσέπη δεν ήταν απλώς ένας ενδυματολογικός τόνος στο κείμενο των γυναικείων ρούχων, ήταν μια παραδοχή ιδιωτικότητας, περιουσιακής αυτονομίας και ανεξαρτησίας στον δημόσιο χώρο.

Ήταν το δικαίωμα μιας γυναίκας να κουβαλάει κάτι πολύ σημαντικό και προσωπικό για εκείνη χωρίς να χρειάζεται να δώσει λογαριασμό. Ήταν μια πρώτη διεκδίκηση του χώρου μακριά από το male gaze: Δεν περπατάμε για να μας δείτε, περπατάμε γιατί έχουμε κάπου να πάμε και κάτι να κάνουμε, εδώ, στο βάθος της τσέπης μας.

Τσέπη ίσον πράξη, πράξη ίσον σκοπός και σκοπός ίσον σημασία. 

To The Rational Dress Society ενθαρρύνει τις γυναίκες να περπατάνε με τα χέρια στις τσέπες, συνήθεια που επικρίνεται ως αγενής, αδιάκριτη και επικίνδυνη για τις γυναίκες από άντρες αρθρογράφους της εποχής, ενώ μια από τις σχεδιάστριες των στολών για τις πρώτες ποδηλάτισσες το 1895, αποφασίζει να φτιάξει στολές με τσέπες αρκετά βαθιές για να χωράνε όπλο. Άλλωστε, οι γυναίκες κυκλοφορούν μόνες τους με ποδήλατα, πώς θα υπερασπίζονται τον εαυτό τους απέναντι σε αυτοκίνητα γεμάτα άντρες; 

Το 1899, διαβάζουμε στους New York Times μια τολμηρή δήλωση: ότι ο ίδιος ο πολιτισμός βασίζεται στις τσέπες. “Καθώς γινόμαστε πιο πολιτισμένοι, χρειαζόμαστε περισσότερες τσέπες”, λέει το άρθρο και συνεχίζει “Κανένας άνθρωπος χωρίς τσέπες δεν ήταν ποτέ σπουδαίος, από τότε που εφευρέθηκαν, και το γυναικείο φύλο δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί χωρίς αυτές”. 

Έναν αιώνα αργότερα, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του συμβατικού κινητού που κανονικοποίησε τη χρήση του στην αυγή της επικράτησης των μικρών γκάτζετ ήταν ότι “χωράει στην τσέπη σας”. Φραστικά σύνολα με τη λέξη τσέπη έχουν κυριαρχήσει στην αργκώ και στην ανεπίσημη διάλεκτο της ελληνικής αλλά καμία από τις αναφορές, της αγοράς ή της γλώσσας, δεν αναφέρονται στις γυναικείες τσέπες. 

 

Λίγα από τα σημερινά γυναικεία σακάκια και παντελόνια έχουν κανονικές τσέπες- που χωράνε μέσα παραπάνω από την άκρη των δαχτύλων μας- και ακόμα λιγότερα γυναικεία πανωφόρια έχουν εσωτερικές τσέπες.

Το 2021 ξέρουμε πως η τσάντα μπορεί να χωράει περισσότερα, μπορεί να χρησιμοποιείται εξίσου από άνδρες που πηγαίνουν στην δουλειά, αλλά δύσκολα άνδρας θα κυκλοφορήσει με τσάντα το βράδυ. Έχει ό, τι χρειάζεται στις τσέπες και με αυτά θα τρέξει, αν χρειαστεί, προστατεύοντας περιουσία και σωματική ακεραιότητα. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που αν χρειαστεί να τρέξουν, πρέπει να πετάξουν την τσάντα. 

Εκτός κι αν συνοδεύονται.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

21 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν

Επειδή σιχαίνομαι τις τσάντες και βαριέμαι οικτρα να ψάχνω, δεν έχω τσάντα. Τα βαζω ολα στις τσέπες, καπνό, κινητό, κλειδιά, λεφτά ή κάρτα. Δεν κουβαλαω κάτι άλλο. Για αυτό και οταν αγοραζω ρουχα, παντα θα έχουν τσέπες. Άμα ψάξεις βρίσκεις αλλά ισχύει οτι υπάρχουν και fake τσέπες, την εχω πατήσει, ειχαν ράψει την υποδοχή της τσέπης και την ξηλωσα, θυμάμαι ακομα που αναρωτιόμουν μα γιατι να το κανουν αυτό;! Αμα ειναι μικρες οι τσέπες, απορρίπτω το ρουχο. Καποτε ειχα ενα μικρό υφασματινο τσαντάκι που με ειχε βολέψει πολυ αλλά ελιωσε μετα χρόνια και εκ τότε δεν εχω βρει αντίστοιχο και… Διαβάστε περισσότερα »

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν

«Έχει ό, τι χρειάζεται στις τσέπες και με αυτά θα τρέξει, αν χρειαστεί, προστατεύοντας περιουσία και σωματική ακεραιότητα. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που αν χρειαστεί να τρέξουν, πρέπει να πετάξουν την τσάντα.»
Πέταγμα και τα τακούνια γιατί καλή τύχη να μην σπάσεις αστράγαλο η να μη σκοντάψεις τρέχοντας με τακούνια. Αν υπάρχει σπασμένο γυαλί στο έδαφος, ακολουθεί σκηνή Die Hard.

Selini
Selini
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κόκκινο αυγό

Μέχρι να πετάξουμε τσάντες, να βγάλουμε τακούνια, να σκίσουμε τη στενή φούστα και να πετάξουμε τις ψεύτικες βλεφαρίδες που μας θολώνουν την όραση ο κλέφτης έχει βαρεθεί και έχει φύγει μόνος του.

Melia
Melia
2 χρόνια πριν

Φέτος έχω αγοράσει δύο παντελόνια που δεν είναι κολλητά και έχουν μπροστινές τσέπες που χωράνε άνετα το κινητό μου.
Μήπως να ανάψω κερί στην Billie Eilish; Μήπως η επιστροφή της φουσκωτής μόδας των 80’s είναι καλή ιδέα; Παρόλο που μου θυμίζει τα φρικτά γυμνασιακά μου χρόνια;

Crystal Clear
Crystal Clear
2 χρόνια πριν

Διαβάζοντας το κείμενο μου ηρθε και μια παράμετρος που μπορεί να είναι και άκυρη αλλα θέλω να τη μοιραστώ. Εστω ότι ήμασταν ισότιμες στις τσέπες, η εικόνα μιας παραφουσκωμένης τσέπης προσθέτει όγκο και δυσαρμονία στη γυναικεία σιλουέτα, που δυστυχώς μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Selini
Selini
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Crystal Clear

@Crystal Clear Δε νομίζω πως είναι άκυρη η παράμετρος που θέτεις. Καθόλου θα έλεγα. Απλά σκέψου γιατί θεωρούμε ότι η τσέπη προσθέτει όγκο και δυσαρμονία στη γυναικεία σιλουέτα αλλά όχι στην αντρική. Επίσης, αν βάλουν τσέπες στα γυναικεία ρούχα, αυτοί που φτιάχνουν τσάντες θα γίνουν κλέφτες; Εδώ κοιτάνε να εφεύρουνε ανάγκες από το πουθενά για να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα. Λέτε να ακυρώσουν την ανάγκη για ένα προϊόν μόνο και μόνο για να βολεύονται καλύτερα οι γυαίκες; Εγώ νομίζω ότι τώρα σκέφτονται πως να βγάλουν και από τα αντρικά ρούχα τις τσέπες αλλά προς το παρόν η πατριαρχία λέει τσάντες=γκέι οπότε… Διαβάστε περισσότερα »

Crystal Clear
Crystal Clear
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Selini

Ευχαριστώ Eanorel για την ψήφο εμπιστοσύνης. Πιο πολύ αναρωτιόμουν αν ήμουν off topic και αν θα εβγαζε νοημα αυτο που σκέφτηκα. Με επιασε γρυλος, αλλά μου πέρασε!

Tropique
Tropique
2 χρόνια πριν

Για να λέμε του στραβού το δικιο, μια γυναικεία τσάντα περιέχει συνήθως αρκετά περισσότερα πράγματα από αυτά που χωρανε σε μια τσέπη -ή δύο. Σερβιέτες, κραγιόν, πούδρα για αρκετές είναι απαραίτητα και δεν κυκλοφορούν χωρίς αυτά – οι περισσότεροι άνδρες δεν χρησιμοποιούν τέτοια. Με ένα πορτοφόλι στην κωλοτσεπη και κλειδιά στο μπουφάν είναι οκ (και έρμαια pickpockets)

Sot
Sot
2 χρόνια πριν

Για κάμποσα χρόνια είναι στη μόδα τα στενά τζην κ παρατηρώ πολλούς άντρες με τσάντα ή μπανάνα. Ο αδερφός μου πχ έχει μόνιμα. Κ επειδή είναι στενά δεν βολεύουν οι τσέπες. Εγω ανέκαθεν τζην κ μπουφάν ποτέ δεν με βόλεψαν οι τσέπες. Πάντα φοβόμουν ότι θα μου πέσουν τα πράγματα. Μια τσάντα πλάτης (σακιδιο) είναι για μένα το καλύτερο. Κ δε νιώθεις το βάρος κ τρέχεις χωρίς πρόβλημα

spiros VII
spiros VII
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sot

Προσοχη με τις τσαντες πλατης, ειναι πολυ επικινδυνες για να πεσεις θυμα κλοπης και να μην παρεις χαμπαρι

Sot
Sot
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  spiros VII

στα ΜΜΕ τη “φοράω” ανάποδα

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν

Δεν υπάρχει περίπτωση πιστεύω να βγουν ποτέ γυναικεία ρούχα με τσέπες. Η απορία μου είναι αν είναι σεξιστικό το να επικαλούμαστε ένα ρούχο σαν ανδρικό ή γυναικείο. Και δεν θα βγουν ποτέ γυναικεία ρούχα με τσέπες γιατί η τσάντα είναι φετίχ αν κρίνω από τις τιμές και το πόσα μαγαζιά υπάρχουν. Τώρα γιατί τόση αγάπη για τις τσάντες? Άλλο ένα άχρηστο αντικείμενο καταπίεσης που ορίζει, στο μυαλό της, την ταυτότητα μιας γυναίκας.

avis
avis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Δεν έχω δώσει πάνω από 20€ για τσάντα ποτέ στη ζωή μου. Προσωπικά μου χρειάζεται: γυαλιά, καπνός, χαρτάκια, φιλτρακια, πιπάκια, ανταλλακτικά, καθαριστικά, ταυτότητα, δίπλωμα, χαρτομάντηλα, αντηλιακό, κλειδιά, τηλέφωνο. Και τα μισά να πάρω δεν μπορώ κάθε φορά που αλλάζω παντελόνι να κάνω και ολοκληρη μετακόμιση. Άσε που είμαι αφηρημένη γενικά και θα ψάχνω όλες τις τσέπες για να το βρω.

spiros VII
spiros VII
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Κοβεις το καπνισμα και αμεσως 6/13, δηλαδη μειωση των αντικειμενων που κουβαλας σχεδον 50%

Crystal Clear
Crystal Clear
2 χρόνια πριν

Mitsi, τα ίδια σκεφτήκαμε!

Anna
Anna
2 χρόνια πριν

Δεν έχω τίποτα να προσθέσω, αλλά ένιωσα την ανάγκη να συμφωνήσω και ρητά, όχι μόνο με λαικ σ’ αυτό το άρθρο επειδή είναι από τα πράγματα που μπορεί να με τρελάνουν από τη στιγμή που σταμάτησα να κουβαλάω τσάντες όσο μπορώ. Στην πλειοψηφία τους δεν είναι ανατομικές, δεν χρειάζονται όταν βγαίνεις για ένα καφέ, είναι δικαιολογία για να σου φορτώσει ο άλλος από πορτοφόλι μέχρι βιβλίο, είναι εύκολο να σε κλέψουν ή να ξεχαστούν κάπου, είναι πανάκριβες αν είναι καλής ποιότητας, και αν το τζιν μπουφάν μου σε φαρδύ στυλ είναι 20 ευρώ ακριβότερο από το αντρικό (για το έξτρα… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
2 χρόνια πριν

Μα ναι, αυτό είναι το θέμα, ακόμα κι αν υπάρχουν τσέπες, τα ρούχα είναι τόσο στενά (λόγω γραμμής, όχι νούμερου) που δεν χωράει κάτι μέσα.