in

Η Ρένα απαντά: Πώς υπάρχουν άνθρωποι που αστειεύονται με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία;

Είναι δυνατόν να ανεβάζεις memes και αστεία σχόλια για ένα πόλεμο;

Ένα σοβαρό θέμα στο οποίο θα απαντήσω σοβαρά. _________ Η ιστορία της Support Peace όπως την ξεχώρισα σήμερα. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που αστειεύονται με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία; Είναι δυνατόν να ανεβάζεις memes και αστεία σχόλια για ένα πόλεμο; Και μην μου πείτε ότι είναι μηχανισμός άμυνας το […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι Λύκοι της πόλης Στάνισλαβ
"The Struggle for Existence, painted in 1879 by George Bouverie Goddard (1832-86). Oil paint on canvas. WAG 1137"

Ένα σοβαρό θέμα στο οποίο θα απαντήσω σοβαρά.

_________

Η ιστορία της Support Peace όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που αστειεύονται με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία;
Είναι δυνατόν να ανεβάζεις memes και αστεία σχόλια για ένα πόλεμο; Και μην μου πείτε ότι είναι μηχανισμός άμυνας το χιούμορ. Ναι είναι, όταν αντιμετωπίζεις τα μικροπροβλήματα της καθημερινότητας. Όχι όταν πεθαίνουν άνθρωποι και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είναι η γενιά μας ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Και δε λέω να αρπάξουμε τα όπλα και να ορμήσουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Είναι να αποδείξουμε ότι αυτή η γενιά είναι έτοιμη να μην επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων.

Γράψτε άρθρα, μιλήστε, αλλά μιλήστε σοβαρά, αποκτήστε άποψη. Είμαστε η πρώτη γενιά που έχει τη δυνατότητα να ακουστεί όπως καμία άλλη. Ένας πόλεμος μας αφορά όλους είτε ζούμε εκεί είτε όχι. Μόνο ανόητος μπορεί να είναι κάποιος που πιστεύει ότι δεν θα επηρεαστεί επειδή δε συνορεύει η χώρα στην οποία έτυχε να γεννηθεί με τη χώρα που πλήττεται αυτή τη στιγμή. Τα φτηνά αστειάκια είναι κατώτερα των περιστάσεων όταν πεθαίνουν άνθρωποι και καταστρέφονται πόλεις.

Η γενιά αυτή είναι τόσο τυφλή και αδιάφορη όταν έχει πρόσβαση σε τόση γνώση; Ή περιμένουμε κάποιον influencer να ποστάρει “Support Ukraine”;
Influencer θα έπρεπε να είναι αυτός που επηρεάζει με τις ιδέες του όχι αυτός που διαφημίζει προιόντα. Σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο ποιος ξέρει;

ΑΠΟ ΤΗΝ – -support peace

_________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Φίλη, σωστός ο προβληματισμός (φαντάζομαι δεν αναφέρεσαι στην σατιρική γελοιογραφία σε έγκριτα έντυπα, η οποία είναι σοβαρότατη), αλλά δεν αφορά στην νέα γενιά. Ο αντιαμερικανισμός κι ουσιαστικά αντιφιλελευθερισμός, που είναι η αιτία για την “ανάλαφρη” στάση, που διακρίνεις στο διαδίκτυο και τις συζητήσεις του, διατρέχει όλες τις ζώσες γενιές της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικά στην Ελλάδα, γιατί σε όλη την υπόλοιπη Δύση η καταδίκη του πολέμου είναι συντριπτική. Κι είναι ιδιαίτερη περίπτωση σε σημαντικό ποσοστό, όπως προκύπτει και σε πανεπιστημιακό επίπεδο και εξ αριστερών και εκ δεξιών.

Ο αντιδυτικισμός* (ιδέ ΥΓ) καλλιεργείται παιδιόθεν από τα χρόνια του σχολείου και είναι τόσο ισχυρός όσο ο μύθος του Κρυφού Σχολειού. Δείχνει το ολοκληρωτικό μας έλλειμμα ιστορικής παιδείας.Είναι όμως και ζήτημα ταυτοτικό.

Για να το πάρω και αμιγώς ιστορικά, η στάση αυτή κοινωνικά είναι επίσης μια κληρονομιά της πληγής του Εμφυλίου, την οποία αρεσκόμαστε να σκαλίζουμε αδιαλείπτως για λόγους ενίοτε ψηθοφηρικούς, και της αμερικανικής στάσης κατά την εισβολή στην Κύπρο (η οποία, oh wait! κάτι σαν να θυμίζει…).

Όσο πιο ψαγμένος, δε, το παίζει κάποιος, τόσο πιο βαθιά ανιστόρητος είναι. Το συναρπαστικό με την Ιστορία, βλέπεις, είναι ότι είναι διαφορετική από διαφορετικές πηγές…Πρέπει να κάνει κάποιος περισσότερο κόπο από το να αναπαράγει πράγματα που άκουσε εδώ κι εκεί.

Δεν βλέπω φως στο τούνελ επί του παρόντος, παρά να εκλείψουν επιτέλους βιολογικά 2-3-4 γενιές (όσες χρειαστεί τέλος πάντων!), ώστε αποστασιοποιημένα πλέον να μάθουμε Ιστορία και να αντιληφθούμε την πραγματικότητα σε όλες της τις αποχρώσεις. Χωρίς αγκυλώσεις.

ΥΓ. Αντιγράφω μέσω του Άρη Δημοκίδη στα Μικροπράγματα.

Απ’ το facebook του Στράτου Τζιτζη.

«Νομίζω ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο όρος “Δύση” με τον όρο “Δημοκρατικός Κόσμος”, καθώς ο κόσμος που αποκαλούμε Δυτικό και ασπάζεται τις ίδιες πάνω-κάτω θεμελιώδεις αξίες (με πρώτη και καλύτερη την ελευθερία) συμπεριλαμβάνει χώρες από όλα τα γεωγραφικά πλάτη (πχ. Ν. Κορέα, ΤαΪβαν, Ιαπωνία, Ν.Ζηλανδία, Αυστραλία, Ν.Αφρική, κλπ.)
Ο Δημοκρατικός Κόσμος ξεκίνησε από την Αθηναϊκή Δημοκρατία, επανήλθε δυναμικά με τον Διαφωτισμό, συνασπίστηκε ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, και τώρα πρέπει να συνασπιστεί ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει μετα-ψυχροπολεμικά, τη Ρωσία του Πούτιν. Μόνο αν δώσει ένα καλό μάθημα στον Ρώσο δικτάτορα θα φρονηματίσει τον Κινέζο που ετοιμάζεται.»

Disclaimer: Αυτή είναι η εντελώς προσωπική μου άποψη και δεν εκφράζει, ούτε δεσμεύει απολύτως κανέναν άλλον. Εμένα ρώτησες άλλωστε.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
dreammaker
dreammaker
2 χρόνια πριν

Η έλλειψη ενσυναισθησης γενικα υποτιμαται. Είναι γυρω μας πολυ περισσότερη απο΄οτι αντεχει η ευαισθητη ψυχουλα μας. Αυτο ρωτας, το γιατι. Γιατι ετσι ειναι φτιαγμενος ο ανθρωπος . Αιωνες ηθικης, κοινωνικης οργανωσης , θρησκιων κλπ δεν καταφεραν να μεταβαλλουν τα ποσοστα ενσυναισθησης. Ουτε χειροτερευει οπως ειναι στη μοδα να πιστευουμε , επειδη δυσκολευομαστε στη συνχρονη ζωη. Ειναι στανταρ και αποτυπωμενο στο dna μας. Παντα θα υπαρχουν αναισθητοι, τπερευαισθητοι, και ολα τα ενδιαμεσα.
Για νια γινει μεταβολη προς την πλευρα που ευχεσαι εσυ, θα πρεπει οι ευαισθητοι περισσοτερο να κανουν παιδια , οι αλλοι λιγοτερα κ.ο.κ , αλλα βλεπεις , ολοι κανουν