3 συνταγές να κάνετε με τα παιδιά σας αυτό το Σαββατοκύριακο

Αλμυρές, γλυκές και πεντανόστιμες

Photo by sheri silver on Unsplash

Αν σας αρέσουν οι συνταγές της Μαρίνας, μπορείτε να την ακολουθήσετε στο instagram 

Μετά τα τελευταία μέτρα, έκλεισαν μαζί με τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία. Πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς μικρών παιδιών κλεισμένοι στο σπίτι όλη μέρα μαζί τους, είτε εργάζονται είτε όχι, είναι πως είναι αναγκασμένοι να τα απασχολούν όλη μέρα και να έρχονται αντιμέτωποι με την αστείρευτη ενέργεια τους, που πρέπει να την εκτονώσουν, αναγκαστικά, μέσα σε 4 τοίχους.

Βαθιά ανάσα.

Και εδώ, έρχεται να βοηθήσει για ακόμη μια φορά η μαγειρική.

Ένα παιδί αναπτύσσει πολλές δεξιότητες μέσω αυτής. Μαθαίνει να επικοινωνεί καλύτερα, να είναι πιο εξωστρεφές, αποκτά αυτοπεποίθηση, γνωρίζει νέα υλικά και πως να τα χρησιμοποιεί στην καθημερινή του διατροφή, βλέπει πόσο σημαντική είναι η ομαδική δουλειά για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα, συμμετέχει στις καθημερινές ανάγκες που έχει ένα νοικοκυριό, μαθαίνει να φροντίζει μόνο του τον εαυτό του και δεν τα βρίσκει όλα, πάντα, έτοιμα.

Photo by Nick Collins on Unsplash

Ακόμα, μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά που μαγειρεύουν, τρώνε περισσότερα λαχανικά, μαθαίνουν την αξία της υγιεινής διατροφής και τη σημασία που έχει να ακολουθούνται οι κανόνες. Τέλος, η μαγειρική είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά. Μην σκέφτεστε τον χαμό που ίσως δημιουργηθεί στην κουζίνα, τους λεκέδες στα ρούχα ή τυχόν ατυχήματα. Όσο ακολουθούνται οι κανόνες, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάνε τα πράγματα πολύ στραβά.

Μιας και το Σαββατοκύριακο πλησιάζει, σκέφτηκα πως είναι μια καλή ευκαιρία, δεδομένου του άπλετου χρόνου που έχουμε μέσα στο σπίτι, να μαγειρέψουμε συνταγές μαζί με τα παιδιά μας. Εγώ παιδιά δεν έχω, αλλά επειδή έχω και εγώ άπλετο χρόνο, θα μαγειρέψω μαζί με τον Ίωνα και τη μαμά του στο σπίτι τους.

Αδράξτε την ευκαιρία λοιπόν και μπείτε στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά σας να εξερευνήσετε παρέα τον κόσμο της μαγειρικής. Είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσετε αμφότεροι.

Muffins κολοκύθας με αλεύρι χαρουπιού

Υλικά

130 γραμμάρια αλεύρι χαρουπιού κοσκινισμένο
130 γραμμάρια αλεύρι ΓΟΧ κοσκινισμένο
100 γραμμάρια μέλι
1 κγ μαγειρική σόδα
1 κγ baking powder
180 γραμμάρια ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή καρύδας
250 γραμμάρια πουρέ κολοκύθας*
1/2 κγ κανέλα
1/4 κγ μοσχοκάρυδο
1/4 κγ τριμμένο κάρδαμο
100 γραμμάρια ψιλοκομμένοι ή πολτοποιημένοι χουρμάδες ή σταφίδες (προαιρετικά)
μια πρέζα αλάτι

Photo by Nick Collins on Unsplash

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στέρεα υλικά και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το μέλι, την κολοκύθα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ ή το φουέ. Βάζουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στέρεα και ανακατεύουμε με το μίξερ ή το φουέ μέχρι το μείγμα να είναι ομοιογενές. Μοιράζουμε το μείγμα σε θήκες muffin, αφού πρώτα τις έχουμε λαδώσει, γεμίζοντας τες κατά 2/3 και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15- 18 λεπτά. Τσεκάρουμε το ψήσιμο με το γνωστό κόλπο της οδοντογλυφίδας. Ξεφορμάρουμε αφού κρυώσουν.
Αν θέλετε, αντί να λαδώσετε τις φόρμες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές χάρτινες θήκες για muffin , που βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και σχέδια, για πιο πολύχρωμο και χαρούμενο αποτέλεσμα.

*Για τον πουρέ κολοκύθας, παίρνουμε 1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα, την κόβουμε σε μεσαία κομμάτια, πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο και την βάζουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′ έως ότου μαλακώσει. Την πολτοποιούμε στο μούλτι μέχρι να γίνει πουρές, χρησιμοποιούμε όσο χρειάζεται η συνταγή μας και την υπόλοιπη την βάζουμε στην κατάψυξη για να την έχουμε άμεσα έτοιμη για την επόμενη φορά που θέλουμε να φτιάξουμε κέικ, μπισκότα, μπάρες και ό,τι άλλο βάζει η φαντασία μας.

Σε περίπτωση που δεν έχετε εύκαιρη κολοκύθα ή δεν σας αρέσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένο καρότο, χυμό πορτοκάλι, μαγειρεμένο παντζάρι, μπανάνα και ό,τι άλλο πιστεύετε πως ταιριάζει.

Αλμυρό κέικ με φέτα και σπανάκι

Yλικά

3 αυγά
100 γραμμάρια γάλα
180 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι
1κγ baking powder
200 γραμμάρια φέτα
100 γραμμάρια γραβιέρα, κασέρι, παρμεζάνα ή όποιο κίτρινο τυρί έχετε στο ψυγείο σας
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
200 γραμμάρια χοντροκομμένο σπανάκι χωρίς τα κοτσάνια*
1/2 ματσάκι περίπου μυρωδικά ψιλοκομμένα όπως μαϊντανό, σχοινόπρασο, άνιθο , μάραθο, μυρώνια, δυόσμο ή μείγμα όλων αυτών.
αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το κίτρινο τυρί που θα χρησιμοποιήσετε)
πιπέρι

Photo by Pille-Riin Priske on Unsplash

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα άλλο μπολ αν χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός, χτυπάμε τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να αρχίσουν να ασπρίζουν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και μετά το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε στο μείγμα αυγών σιγά-σιγά το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος, προσθέτουμε το σπανάκι, τα μυρωδικά και τα τυριά και τα ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Σε μία φόρμα για κέικ στρώνουμε λαδόκολλα και προσθέτουμε το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά.

*Ακριβώς την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε με ό,τι λαχανικά θέλετε, όπως μπλανσαρισμένο μπρόκολο, πιπεριά φλωρίνης, λεπτοκομμένα κολοκυθάκια, καρότα, κρεμμύδια, μαγειρεμένα παντζάρια, κολοκύθα, πατάτα, γλυκοπατάτα κ.α.

Μπισκότα με βρώμη μήλο, μπανάνα και κανέλα

Υλικά

2 μεγάλα μήλα τριμμένα
1 μπανάνα πολτοποιημένη
100 γραμμάρια βρώμη
2 κσ φυστικοβούτυρο
1 κσ μέλι
1 κγ κανέλα
1 πρέζα αλάτι

Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα μήλα με την μπανάνα. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε ξανά και έπειτα προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο. Αν το μέλι και το φυστικοβούτυρο είναι πολύ σκληρά, τα ζεσταίνουμε για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την βρώμη, την κανέλα και το αλάτι και τα αναμειγνύουμε με το μείγμα των φρούτων.
Με ένα κουτάλι της σούπας ή ένα σκουπ παγωτού χωρίζουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας κενό μεταξύ τους και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Καλό Σαββατοκύριακο 🙂

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

24 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
moonchildAlethiometerSally SpectraΑπαστράπτουσαMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Oulalala
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί με τα παιδιά μας; Μόνοι μας ή με φίλους δεν μπορούμε να τα κάνουμε;;;;

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Nα υποθέσω ότι και στα εστιατόρια που έχουν παιδικό μενού αναρωτιέσαι γιατί το ονομάζουν παιδικό και αν μπορείς να το παραγείλεις εσύ ή με τους φίλους σου.

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Μόνο εγώ ως παιδάκι 4 (γκουχ γκουχ 7) χρονών πέταγα στον αέρα το αλεύρι γιατί έφτιαχνε ένα ονειρικό σύννεφο και τη ζύμη την έκανα μπαλάκια που μετά τα πέταγα στις αδερφές μου; Συγγνώμη, γιαγιά❤!
Θέλω τα μπισκότα, Μαρίνα, και δεν θα βρω καν παιδί να τα φτιάξουμε μαζί, πριτς που θα τα μοιραστώ😊

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Παιδιά δεν έχω αλλά οι συνταγές είναι ωραίες και υγιεινές. Όμως αναρωτιέμαι αν το κανονικό αλεύρι μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από αλεύρι ολικής και αν ναι αν πρέπει να αλλάξει κάτι στη συνταγή. Γενικά εγώ αλλά και πολλοί άνθρωποι με παρόμοια προβλήματα υγείας δεν πρέπει να τρώμε προϊόντα από λευκό αλεύρι. Θα ήταν πολύ ωραίο αν υπήρχαν περισσότερες συνταγές και παραλλαγές από αγαπημένα φαγητά και γλυκά με αλεύρι ολικής, και όχι μόνο για εμάς αλλά για όλους καθώς οι νέες μελέτες ενοχοποιούν πλέον το λευκό αλεύρι και όχι τη ζάχαρη για τον διαβήτη τύπου 2 και συνηγορούν στο ότι το… Διαβάστε περισσότερα »

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγω το έχω αντικαταστήσει το λευκό με ολικής (και τα ζυμαρικά) σε όλες τις συνταγές και μου φαίνονται νοστιμότερες. Ακόμα και τα πανκεικ έχουν ωραία , κάπως πιο γήινη, γεύση και ταιριάζουν πολυ με συνοδεία μελιού και κανέλας.

Alethiometer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Επιβεβαιώνω τη Sally, φτιάχνω κέικ με σπανάκι, σέσκουλα και μυρώνια με αλεύρι ολικής. (Και τα αυγά τα αντικαθιστώ με σπασμένο λιναρόσπορο και νερό, 1 κουτ.σούπας λιναρόσπορο/3 κουτ. σούπας νερό).

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Alethiometer εισαι βιγκαν?

Alethiometer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

@Sally, σχεδόν vegan (όταν βιγκανοποιήσω όλες τις βασικές μου συνταγές, θα σου πω ότι είμαι). Δε θα με χαρακτήριζα vegan, θα με έλεγα έναν άνθρωπο που έχει μεγάλη ευαισθησία στο στομάχι (δε μπορώ να φάω ότι μου καπνίσει δηλαδή) και μεγάλη ευαισθησία στα ζώα. 🙂

moonchild
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μόλις έφτιαξα τα μπισκότα, πανεύκολα και νοστιμότατα! Σίγουρα θα δοκιμάσω και το κέικ, ευχαριστούμε 😊