in , ,

“Αγαπητή Μαρίνα”: Πώς ν’αξιοποιήσω τα ρημάδια τα κολοκυθάκια;

Υπάρχει τρόπος να βγαίνουν τραγανά και al dente;

Υπάρχει τρόπος να βγαίνουν τραγανά και al dente; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

louis hansel TslZATW 2gw unsplash

Αγαπητή Μαρίνα,
έχω το διπλό προνόμιο 1) να είμαι Ελλάδα καλοκαίρι και 2) να έχω τακτικό σαπλάη με εξαιρετικά βιολογικά λαχανικά εποχής (θενκς παρεντς!). Το πρόβλημα ποιό είναι θα μου πεις…δεν ξέρω πώς να αξιοποιήσω τα ρημάδια τα κολοκυθάκια! Τα βρίσκω εξαιρετικά άγευστα σε όλες τις εκδοχές πλην τηγανητού, κι ούτε έχω βρει τρόπο να τα μαγειρέψω διατηρώντας τα τραγανά (έτσι μου αρέσουν τα λαχανικά, να κρατάνε). Έχεις καμιά ιδέα; Περιμένω με αγωνία (και με δυο σακούλες κολοκυθάκια) τα φώτα σου!

Αγαπητή Μαρίνα, ήρθε η ώρα να στείλω και εγώ την ερώτηση μου! Καταρχάς συγχαρητήρια για τη στήλη σου, είμαι σίγουρη οτι θα βοηθήσεις πολύ κόσμο εδώ πέρα μέσα! Και ξεκινάω.. Η ερώτηση μου έχει να κάνει με τα λαχανικά και ειδικότερα με τα κολοκυθάκια. Τώρα που καλοκαιριάζει μ αρέσει να φτιάχνω λαχανικά και στον ατμό αλλά και ψητά στο φούρνο. Ωστόσο δε μπορώ να πω οτι τα πετυχαίνω πάντα. Το θέμα μου είναι κυρίως με τα κολοκύθια τα οποία πάντα βγαίνουν σα νερόμπλες που σκάνε στο στόμα με το που δαγκώσεις. Έχω δοκιμάσει να τα αφήσω λιγότερη ώρα στον ατμομάγειρα αλλά πάντα η σκληρή τους φλούδα με ξεγελάει κ μέσα έχουν πολύ νερο. Τι προτίνεις να κάνω; Υπάρχει τρόπος να βγαίνουν τραγανά και al dente; Επίσης στον φούρνο μήπως πρέπει να τα βάζω ξεχωριστά απο τα υπόλοιπα; Συνήθως τα βάζω με μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, κλπ. Το ξέρω πως κάθε λαχανικό έχει το δικό του χρόνο μαγειρέματος αλλά πόσα ταψιά να βάλω κι εγώ! Περιμένω τις συμβουλές σου για ωραία, τραγανά και al dente λαχανικά, ψητά ή στον ατμο!

Τα κολοκυθάκια είναι από τα ελάχιστα φαγητά που μου πέφτουν βαριά στο στομάχι. Παρόλα αυτά, τρώω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και μετά παίρνω μια βαθιά ανάσα και υποφέρω για μερικές ώρες γιατί ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΩ.

Έχω κάνει πολλές συνταγές με αυτά, κάποιες κλασικές και κάποιες αρκετά ευφάνταστες και πλεον πιστεύω πως θα μπορούσα να πάρω πτυχίο στο κεφάλαιο κολοκυθάκι. Δύο βασικά πράγματα θα σας πω για αρχή, που χρειάζεται να το εμπεδώσετε πλήρως, για να πάμε παρακάτω. Το ´χουμε; Πάμε.

Τα κολοκυθάκια για να βγουν νόστιμα (προσποιούμαι πως δεν διάβασα την λέξη άγευστα) πρέπει να είναι φρέσκα. Όχι φρέσκα, ολόφρεσκα. Ούτε ολόφρεσκα, ΖΩΝΤΑΝΑ. Αν έχουν αρχίσει να μπαγιατεύουν έστω και μια δυο μέρες, δεν θα είναι τόσο τραγανά, ούτε τόσο νόστιμα. Ένας αλάνθαστος τρόπος να καταλαβαίνεις πόσο φρέσκα είναι, είναι να προτιμάς αυτά με τον ανθό και όσο ζωντανός φαίνεται ο ανθός τους, τόσο ζωντανά θα είναι και τα ίδια.
Θεωρώ πως αυτό έγινε κατανοητό και προχωράω στο επόμενο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ.

Με συγχωρείτε για το εμφατικό ύφος, αλλά δεν μπορώ άλλο να βλέπω γιγαντιαία κολοκύθια να τα κάνουν βραστά ή αχνιστά ή κοκκινιστά. Τα μεγάλα κολοκυθιά εμπεριέχουν πολύ μεγάλα σπόρια, και η σάρκα τους δεν είναι τόσο συμπαγής, γι ´αυτό τραβάνε τόσο νερό και γίνονται σαν νερόμπομπες. Επίσης, τα ανοιχτού χρώματος μεγάλα κολοκυθιά, που κακώς επιλέγονται από πολλές ταβέρνες για να τα κάνουν βραστά, μετά το μαγείρεμα γίνονται ακόμα πιο χλωμά και το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Οπότε για βραστά και μαγειρευτά ή στον ατμό προτιμάμε τα μικρά, κούτσικα, τρυφερούδια και για τηγανητά τα πιο μεγάλα.

Όποτε που καταλήγουμε; Κάθε τι που τρώμε αν δεν είναι καλής ποιότητας και δεν είναι για την δουλειά που το θελουμε, δεν θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πάμε τώρα στο μαγείρεμα.

Ένας γενικός βασικός κανόνας για τα βραστά κολοκυθάκια είναι, πως αφού τα πλύνουμε, ιδανικά δεν κόβουμε τις άκρες τους, αλλά και να τις κόψουμε δεν πειράζει, τα ρίχνουμε σε καλά βρασμένο νερό με μπόλικο αλάτι. Το αλάτι πέραν από τη νοστιμιά, τα βοηθά και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Αφού βράσουν, πρέπει να τα παγώσουμε αμέσως σε ice bath (νερό με πάγο) για να μην συνεχίσουν να μαγειρεύονται, ώστε να παραμείνουν τραγανά. Αν δεν είναι εύκολο το ice bath, τα κρυώνουμε με κρύο, τρεχούμενο νερό βρύσης ή τα βγάζουμε ενώ είναι αρκετά τραγανά, ώστε μέχρι να αρχίσουν να κρυώνουν, να φτάσουν στο επιθυμητό al dente. Τέλος, τα σουρώνουμε πολύ πολύ καλά, για να μην συνεχίσουν να απορροφούν νερό.

Αυτές είναι γενικές, βασικές οδηγίες για το βράσιμο των περισσότερων λαχανικών. Όταν είναι έτοιμα, κόβουμε τις άκρες τους, αν τις έχουμε αφήσει. Εγώ για να είμαι ειλικρινής συνήθως τις κόβω από την αρχή για ευκολία, αλλά είμαι ιδιαίτερα προσεκτική στην τήρηση του χρόνου βρασμού. Ποιος είναι ο χρόνος βρασμού; Αυτό δεν μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα, διότι παίζει ρόλο το μέγεθος τους, το ποσό καλά βράζει το νερό, καθώς και η ίδια η πρώτη ύλη. Η εμπειρία θα σας διδάξει, απλά σαν μπούσουλα να έχετε τα 5-7 λεπτά περίπου, πάντα δοκιμάζοντας πριν τα αφαιρέσετε από την φωτιά. Όταν μαγειρεύετε λαχανικά στο φούρνο, για να διατηρείτε τους σωστούς χρόνους, δεν χρειάζεται να βάζετε διαφορετικά ταψιά. Μπορείτε να βάζετε σε όλα αλάτι, λάδι και ό,τι άλλο σας αρέσει και να τα προσθέτετε σταδιακά, βάζοντας πρώτα αυτά που θέλουν περισσότερο χρόνο και τελευταία αυτά που μαγειρεύονται πιο σύντομα.

Πάμε τώρα στο τι μπορείτε να μαγειρέψετε με αυτά. Θα ξεκινήσω με τα μικρά καταπράσινα κολοκυθάκια. Γιαχνί με πατάτες και δυόσμο, ψητά με λευκό τυρί πχ. τσαλαφούτι (τύπος τυριού) ή πηχτόγαλο ή κατίκι, τσιγαριστά με ντοματίνια κατσικίσιο τυρί και ζυμαρικά, εγώ λατρεύω να τα τρώω σαν σαλάτα λεπτοκομμένα και μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα από λάιμ και λεμόνι μαζί με αγγούρι και αβοκάντο, σωταρισμένα με τριφτή ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο και τριμμένη φέτα, κις ή τάρτα με λευκά τυριά, και στην Κρήτη βλέπω για πρώτη φορά πως τα κάνουν γιαχνί με σαλιγκάρια. Πιστεύω πως αν με αφήσετε θα σας γράψω δεκάδες ιδέες, οπότε πειραματιστείτε.

Πάμε τώρα στα πιο μεγάλα που γίνονται υπέροχα τηγανητά, ειδικά αν είναι κομμένα σε στικς ή πολύ λεπτές ροδέλες, γιατί παραμένουν τραγανά, zucchini bread που είναι σαν το banana bread, όπου μπορείτε να το κάνετε και αλμυρό προσθέτοντας τυριά και μυρωδικά, κολοκυθοκεφτέδες, γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά ή τυριά, υπέροχα λαζάνια φούρνου με σάλτσα ντομάτας και τυριά, όπου θα αντικαταστήσετε τα κανονικά λαζάνια με φέτες κολοκυθιών, ρολάκια κολοκυθιού γεμισμένα με όποιο λευκό τυρί σας αρέσει και σάλτσα ντομάτας ψημένα στο φούρνο και πολλά πολλά ακόμα. Το καλύτερο στο άφησα για το τέλος. Κέικ σοκολάτα με κολοκύθι, όπου αν το φτιάξετε να μου στείλετε οπωσδήποτε τις εντυπώσεις σας. Μην το φοβάστε, είναι υγιεινό και λόγο της ήπιας γεύσης του που έχει όταν είναι ώμο το κολοκύθι, το καθιστά την τέλεια βάση για γλυκά υγιεινά κέικ.
Πειραματιστείτε πολύ γιατί οι επιλογές είναι ατέλειωτες.

Και σας παρακαλώ μην ξαναπείτε το κολοκύθι άνοστο. ΤΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ.

 

Αν σου αρέσουν οι συνταγές της Μαρίνας, ακολούθησέ την στο Instagram!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

56 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
X Mei
X Mei
2 χρόνια πριν

Άγευστα τα κολοκυθάκια;;;;;
Θα με τρελανετε σήμερα

Dafni
Dafni
2 χρόνια πριν

Ηello, διαβαζω αμπα κατι χρονια, αλλα δεν σχολιαζω ποτε! Πολυ σας συμπαθω ολες ομως να ξερετε 🙂 Η μαμα μου εφτιαχνε ενα φαγητο με κολοκυθακια που το ελεγε κρητικο μπουρεκι. Κολοκυθια μεγαλα κομμενα ροδελες και αλευρωμενα, στρωσεις σε μεγαλο ταψι. In between μιγμα απο ανθοτυρο, φετα, αυγο, και δuοσμο. Ψησιμο στο φουρνο μεχρι να λιωσουν ολα – καλυτερο απο σουφλε! 🙂

Dafni
Dafni
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Η μαμα ηταν χανιωτισα αλλα περασε 40 χρονια ζωης στην Ηπειρο, οποτε εγινε expert και στις πιτες – αλλα φυλο στο μπουρεκι της δεν εβαλε ποτε 🙂 Μαγικο οντως.

Margarita
Margarita
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dafni

Dafni δεν το ήξερα αλλά μου άνοιξες την όρεξη. Θα πάρω υλικά να το κάνω σήμερα κιόλας (αν και το φαντάζομαι με άνηθο). 🙂

Margarita
Margarita
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Το έφτιαξα και δεν το παρέλειψα, αφού το είχαν όλες οι συνταγές που έψαξα, λέω κάτι θα ξέρουν. Έγινε πράγματι εκπληκτικό, ο σύντροφός μου το έφαγε και για πρωινό. Τέλειο καλοκαιρινό φαγητό! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dafni

Ευχαριστούμε & ανταποδίδουμε.
Σιγά μη ΔΕΝ φτιάξω το κρητικό μπουρέκι, μόλις ανοίξουν τα μανάβικα,
δηλ σε…32 περίπου ώρες;)

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν

Βραστά κολοκυθάκια με λάδι, μπόλικο ξύδι, αλάτι & ΡΙΓΑΝΗ!!
Επίσης πολυαγαπημένο φαγητό είναι το κοκκινιστό μοσχαράκι
με κολοκυθάκια, απόλύτως γιάμι!
Μην ξεχνάμε τους κολοκυθοκεφτέδες, το πιο νόστιμο είδος κεφτέ.
Δυστυχώς τους έχει βγει τ’ όνομα, από τη φράση
“ο/η Τάδε είναι σαν νερόβραστο κολοκύθι”, δηλαδή απολύτως ανιαρός
και κρύος άνθρωπος.

Dotty
Dotty
2 χρόνια πριν

Εγώ, μερικές φορές όταν θέλω ένα απογευματινό σνακ, κάνω το εξής: Κόβω κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες, τα βάζω σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα, ψεκάζω με λάδι και πασπαλίζω με αλάτι και σκόρδο σε σκόνη και τα ψήνω στο φούρνο για 15’ περίπου. Όνειρο!

Dotty
Dotty
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dotty

Ααα πολύ καλή ιδέα το λεμόνι! Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά

Καρπούζι
Καρπούζι
2 χρόνια πριν

Επίσης, κομμένα μπαστουνάκια που τα περνάω από αυγό και φρυγανιά και τα ψήνω στο φούρνο. Γίνονται πολύ τραγανά και εύκολο να τα φας με το χέρι όταν βλέπεις ταινία και. να τα βουτάς σε γιαούρτι αναμεμειγμένο με πολύ λίγο ταχίνι, πάπρικα, πιπεράκι και δυόσμο και δυο σταγόνες λεμόνι.

Shieldmaiden
Shieldmaiden
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Καρπούζι

Τα φτιάχνω κι εγώ έτσι, είναι καλύτερα από τηγανητά, πιο ελαφριά και λιγότερο μπελαλίδικα!
Επίσης κολοκυθάκια και αμπελόφυλλα γεμιστά αυγολέμονο, σε πέστο για ζυμαρικά, σε crustless quiche ή ελληνιστί μπατζίνα ή ζυμαρόπιτα που λένε επειδή δεν έχει φύλλο. Από τα πιο αγαπημένα λαχανικά το κολοκύθι. Και τα άνθη του γίνονται πολύ νόστιμα, αν και δεν είναι εύκολο να τα βρεις.

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Shieldmaiden

Πω πω, πώς ξέχασα το μυθικό φαγητό κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο!!;
Όσο για τα άνθη του έχω ακούσει από πολλούς ότι έιναι καταπληκτικά, τηγανιτά ή γεμιστά με ρύζι,αλλά, φευ, δεν έχω βρει (μαγειρεμένα εννοώ) και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου, κλαψ…

minnie
minnie
2 χρόνια πριν

Κολοκυθάκια!! Είναι τέλεια σε όλες τις μορφές.. βραστά, τηγανητά, ψητά ακόμη και πίτα!!
Η γιαγιά μου αφού τα έβραζε μέχρι να είναι τραγανά, τα έκανε χοντροκομμένο πουρέ με το πιρούνι και τα έβαζε στο τηγάνι με λάδι και στο τέλος φέτα.. από τα πιο ωραία πράγματα που έχω φάει.. το κάνω κ εγώ τώρα με τη διαφορά ότι δεν τα περνάω στο τηγάνι, τα κάνω μόνο πουρέ με φέτα, λαδακι και αλάτι/πιπέρι..
Επίσης μου αρέσουν πολύ σε ένα απλό μπριαμι (κομμένα ροδελες με πατάτες και ίσως λίγο κρεμμύδι)..

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  minnie

Ωωωωω!! πουρές και μετα τηγάνι, ε;
Εγώ τα προσθέτω συχνά, λεπτοκομμένα, σε ομελέτες.
#Kolokythimylove

Artemis Zerdeli
Artemis Zerdeli
2 χρόνια πριν

μεσα σε ομελετα επισης

Ασκαρδαμυκτί!
Ασκαρδαμυκτί!
2 χρόνια πριν

Απίθανη μακαρονάδα που επινόησα, την οποία ΟΛΟΙ οι φίλοι ανεξαιρέτως (και τα παιδιά μου, που δεν πετάνε τη σκούφια τους για κολοκύθια!) λατρεύουν! Για 4 άτομα 1 κιλο κολοκυθάκια τρυφερά, φρέσκα. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, να καλύψει τον πάτο του σκεύους ομοιόμορφα ή και ελάχιστα περισσότερο. 2 -3 σκελίδες σκόρδο Guanciale ή pancetta σε κυβάκια (εναλλακτικά: 200 γρ. καλό μπέικον καπινιστό, κατά προτίμηση σε κομμάτι ώστε να το κόψετε σε κυβάκια μεγέθους ζαριού ) αλάτι πιπέρι ρίγανη κόκκινο (ή και λευκό) ξηρό κρασί. Παρμεζάνα ή πεκορίνο (του πάει όμως και μια καλή τριμμένη παλαωμένη γραβιέρα) -Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές στρογγυλές… Διαβάστε περισσότερα »

Ασκαρδαμυκτί!
Ασκαρδαμυκτί!
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Εύχομαι να το δοκιμάσεις και να το απολαύσεις! Εγώ θα το φτιάξω αύριο, είναι μερικές μέρες που μου το ζητούν στην οικογένεια!

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασκαρδαμυκτί!

κάνω το ίδιο πάλι απο δικη μου επινόηση, απλά βάζω ελάχιστη κρέμα γάλακτος και το συνοδεύω πάντα με νιοκι

Mia idea
Mia idea
2 χρόνια πριν

Το κολοκύθι το τρίβουμε μέσα στη σάλτσα για μακαρόνια για να το τρώνε τα παιδια, σάλτσα ντομάτα, σάλτσα με κιμά, σάλτσα με ξύσμα λεμονιού και Σολωμό, η Πεκορίνο, η μπέικον,…

dex_
dex_
2 χρόνια πριν

Για τραγανότατα θα συμφωνήσω με τα ωμά. Λεπτές φέτες στο μαντολίνο. Μαρινάρισμα για 10 λεπτά με λεμόνι και λάδι, ψιλοκομμένο δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ροζ η πολύχρωμα) και αν έχετε στην αυλή, λουλουδάκια από το σχοινόπρασο.

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

Τέλεια γκουρμεδιά, σε λίγα λεπτά!
Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.

dex_
dex_
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

Είναι ινσταγκραμικότατο. Μπορείς να τα κόψεις λωρίδες ή ροδέλες. Προτιμώ τις ροδέλες που μπαίνουν κυκλικά σε ένα απλό άσπρο/εκρου πιάτο. Το λιλά από τα λουλούδια και το ροζ από το πιπέρι κάνουν τρελή αντίθεση με το πράσινο της φλούδας.

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

Ακούγεται πανέμορφο.
Όταν το ξανακάνεις, κότσαρε και μια φωτογραφία, πληζ,
ακόμα και σε σχόλιο σχετικό πχ με “τι να κάνω που η φίλη μου
έχει αλλάξει και δεν τη νιώθω όπως πριν;”