Αγαπητή Μαρίνα, γιατί μου κολλάνε οι ομελέτες και τα τηγανητά αυγλα στο αντικολλητικό τηγάνι;
Αγαπητή φίλη, δύο μόνο μπορούν να είναι οι λόγοι που κολλούν τα τηγανητά αυγά και οι ομελέτες στο τηγάνι σου.
Ο δευτερεύων λόγος είναι να μην έχει ζεσταθεί αρκετά το τηγάνι. Όταν θελουμε να τηγανίσουμε αυγά, το τηγάνι ΠΡΕΠΕΙ να έχει ζεσταθεί επαρκώς πριν τα ρίξουμε μέσα. Πρέπει δηλαδή, μόλις ρίξουμε μέσα τα αυγά να αρχίσουν να τσιτσιρίζουν αμέσως. Όχι να σκάνε αριστερά και δεξιά, αλλά να έχει το τηγάνι αρκετή θερμότητα, για να πάρουν αμέσως σχήμα. Όταν τώρα θελουμε να φταίξουμε ομελέτα, πρέπει το τηγάνι να είναι καυτό και αφού ρίξουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά, να διαχειριστούμε σωστά την θερμότητα, ώστε να ψηθεί σωστά και ομοιόμορφα. Πολύ βασικό είναι επίσης να έχουμε ήδη τα αυγά σπασμένα σε ένα μπολάκι, για να έχουμε καλύτερη ευχέρεια κινήσεων.
Ο πρωτεύων λόγος που κολλάνε, και προσωπικά πιστεύω πως αυτό φταίει σχεδόν πάντα, είναι το αντικολλητικό σου τηγάνι.
Όταν σας προτείνω να αγοράζετε λίγα και καλά εργαλεία για την κουζίνα σας δεν το λέω από ελιτισμό. ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ. Υπάρχουν αντικολλητικά τηγανιά με 5€ και υπάρχουν και με 50€. Υπάρχουν και με παραπάνω, αλλά δεν θα μιλήσω ακόμα γι αυτά, γιατί φοβάμαι μήπως με πάρετε με τις πέτρες. Προτιμώ να γνωριστούμε λίγο καλύτερα, να με αγαπήσετε πρώτα και έπειτα να σας πω για την διαφορά που έχουν τα άριστα και ακριβά μαγειρικά σκεύη 😊.
Πίσω στο θέμα μας. Είναι αδύνατον να μην σου κολλήσουν, ειδικά τα αυγά, αν δεν τα ρίξεις σε ζεστό τηγάνι με τέλεια αντικολλητική επίστρωση.
Ακόμα και σε ένα μικρό σημείο να έχει μια απειροελάχιστη γρατζουνιά, όπου ίσα ίσα φαίνεται με γυμνό μάτι, το άτιμο το αυγό θα κολλήσει ακριβώς σε εκείνο το χιλιοστό.
Σου προτείνω να επενδύσεις σε ένα καλό αντικολλητικό, που πίστεψε με αν του φερθείς με αγάπη και στοργή και δεν το ξεπλένεις με σύρμα ή σκληρό σφουγγάρι, μπορεί να σου κρατήσει για μια ζωή. Δεν αρκεί να λέει η εταιρεία που το πουλάει πως είναι αντικολλητικό, πρέπει να είναι και στην πράξη. Αν βλέπεις πως σου κολλάνε τα φαγητά, μάλλον δεν είναι τόσο αντικολλητικό όσο ισχυρίζονταν.
Πάρε ένα καλό τηγάνι λοιπόν, βάλτο πάνω στη φωτιά να ζεσταθεί καλά, ρίξε το λάδι, κούνησε το να πάει παντού και ρίξε αμέσως τα αυγά. Είτε είναι χτυπημένα για ομελέτα είτε ολόκληρα για τηγανητά, θα δεις πως θα πάρουν αμέσως σχήμα.
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θες να χρησιμοποιήσεις λάδι και έχεις τηγάνι που υπόσχεται πως μαγειρεύει υπέροχα χωρίς να προθέσεις λίπη, δεν πρόκειται να βγάλεις νόστιμα και σωστά μαγειρεμένα αυγά.
Τώρα θα σου πω το δικό μου κόλπο. Εγώ με το που τα ρίξω μέσα, βάζω από πάνω ένα καπάκι κατσαρόλας και τα αφαιρώ από την φωτιά ή την χαμηλώνω στην πρώτη σκάλα. Με αυτό τον τρόπο αρχίσουν και μαγειρεύονται γρήγορα και από πάνω, χωρίς να προλάβει να καεί το κάτω μέρος. Στην περίπτωση της ομελέτας, μόλις ρίξεις τα αυγά και πάρει σχήμα, ρίξε και τα έξτρα υλικά που θέλεις, βάλε το καπάκι και άφησε τα περίπου 1´ μέχρι να σταθεροποιηθεί λίγο καλύτερα.
Έπειτα με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ή μίας μαρίζ (ποτέ δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά εργαλεία στα αντικολλητικό σκεύη γιατί χαλούν την επίστρωση) δίπλωσε την σε μισοφέγγαρο και άφησε την πάνω στην φωτιά μέχρις ότου να μην τρέχουν πολλά ζουμιά από το εσωτερικό της, αλλά πολύ πριν στεγνώσει εντελώς. Είναι κιόλας έτοιμη. Προτίμησε να κάνεις το μισοφέγγαρο και όχι να την γυρίσεις και από την άλλη μεριά, γιατί θα καταλήξεις με λερωμένη κουζίνα και στεγνή ομελέτα που θα έχει υφή ξύλου.
Βλέπω πως πολύς κόσμος έχει μεγάλο φόβο με τα αυγά, με αποτέλεσμα να τα παραψήνει και να καταλήγουν στεγνά. Το αυγό το τρώνε μελάτο, ταΐζουν τα μωρά τους μελάτα αυγά, αλλά την ομελέτα την θέλουν εντελώς στεγνή με σκούρο χρώμα από το πολύ ψήσιμο, για να μην πάθουν σαλμονέλα. Βρες το λάθος.
Κάτι τελευταίο, γιατί το βλέπω συνεχώς και το κάνει μέχρι και η μαμά μου που με έχει εκεί να της το δείχνω ξανά και ξανά και ξανά live. Μην βάζετε 10 αυγά μονομιάς μέσα στο τηγάνι, ούτε ομελέτα για όλη την οικογένεια, γιατί αυτό ρίχνει την θερμοκρασία και είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί κάποιος σωστά, όσο έμπειρος και να είναι. Τα αυγά θέλουν το πολύ 3´-5´ ψήσιμο στο τηγάνι, οπότε ή μαγειρέψτε τα λίγα λίγα ή φτιάξτε τα όλα μαζί στο φούρνο.
Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να δείξω και σε εσάς ζωντανά πως μαγειρεύουμε τέλεια τηγανητά αυγά και ζουμερές, γευστικές ομελέτες.
Για οποιαδήποτε παραπάνω απορία έχεις, στείλε μου απευθείας μήνυμα.
Αν σου αρέσουν τα άρθρα και οι συνταγές της Μαρίνας, ακολούθησέ την στο instagram!
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Ερώτηση: Πώς γυρίζουμε την ομελέτα χωρίς να διαλυθεί. Τρελαίνομαι για ομελέτα με μανιτάρια ή πιπεριές και πάντα διαλύεται στο γύρισμα.
Αυτό λέω και στην απάντηση. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να καταστραφεί αν την γυρίσουμε γι αυτό προτείνω το δίπλωμα σε μισοφέγγαρο. Αν θέλετε οπωσδήποτε να την γυρίσετε μεταφέρετε την πρώτα σε ένα πιάτο και μετά πάλι μέσα στο τηγάνι.
Τέλεια, ευχαριστούμε πολύ! Ωραία ιδέα το μισοφέγγαρο. Μήπως θα μπορούσες να μας πεις και για τα scrambled eggs?
Στείλτε ερωτήσεις να τα απαντήσω όλα!
Εγώ παίρνω ένα πιάτο ίδιας διαμέτρου με το εσωτερικό του τηγανιού και με τη βοήθεια της σπάτουλας ,για να μη καώ, το βάζω ανάποδα από πάνω. Προσοχή , το λάδι σχεδόν να μην υπάρχει μέσα στο τηγάνι. Μετά για να μη λερώσω σίγουρα πάω στον νιπτήρα και πιάνοντας το πιάτο γυρνάω ανάποδα το τηγάνι. Από το πιάτο το μεταφέρω ξανά στο τηγάνι σα να το χύνω σιγά… δε ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω. Όσο για τα μάτια με ένα μεγάλο κουτάλι μαζεύω λάδι από την άκρη και το περιχύνω στο κρόκο.
Πώς γίνονται στο φούρνο;; Σε τι σκεύος; 🤔 Είμεθα και στόκοι με το άθλημα θέλουμε επεξήγηση 😁
Όπως το λέει η Sally Spectra! Θέλει οπωσδήποτε αντικολλητικό σκεύος εκτός και αν κάθονται πάνω σε κάτι άλλο όπως χόρτα, σάλτσα, πατάτες κτλ. Αν δεν έχει καθόλου υγρασία ο φούρνος βάλτε και ένα μπολ με νεράκι κάπου μέσα στον φούρνο για να μην αφυδατωθούν εντελώς 🙂
Ευχαριστώ πολύ!! Είχα κάνει παλιά σε μικρό ταψακι και ήταν ένα Βατερλώ, έγιναν ένα σώμα μια ψυχή που λένε 😂. Τώρα ξέρω γιατί 😉
Ή αποσπόμενο!
Mitsi τα αντικολλητικά τηγανιά , όπως και όλα τα σκεύη σκευρώνουν όταν τα αφήσουμε πολύ ώρα ξερά, χωρίς τίποτα μέσα, πάνω σε δυνατή φωτιά καθώς και με την εναλλαγή θερμότητας, οπότε απόφυγε να τα βάζεις κάτω από κρύο νερό όσο είναι ζεστά. Αν είμαστε από πάνω και ελέγχουμε την θερμότητα δεν θα προλάβουν να σκευρωσουν οπότε μην το φοβάσαι. Το λάδωμα είναι σωστή τεχνική αλλά εγω σπάνια το τηρώ γιατί κολλάει σκόνη και βαριέμαι να ξανά πλένω πριν το χρησιμοποιήσω. Αυτό που τηρώ ευλαβικά είναι ο σωστός καθαρισμός με ζεστό νερό για να μην μένουν τα λίπη και να μην… Διαβάστε περισσότερα »
Τέλειες συμβουλές!! Μας λες και για το ποσε; Πως γίνεται να μη διαλύεται το ασπράδι;
Το ποσέ πρέπει να το βλέπετε για να καταλάβετε, έχει να κάνει ξεκάθαρα με την τεχνική. Πρέπει πάντοτε να έχει ξύδι το νερό και να καταφέρουμε να εγκλωβίσουμε το ασπράδι μέσα στη δίνη που δημιουργούμε στο νερό. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε λαδωμένες φόρμες ή λαδωμένη μεγάλη κουτάλα για ευκολία.
Φυσικά! Απλά θα το σκεπάσετε για λιγότερο από 1’ ή μέχρι να δείτε πως αρχίζει να ασπρίζει από πάνω!
Μήπως θα μπορούσες να μας προτείνεις ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι ή κάποιο brand, ή κάποια κριτήρια για μια καλή επιλογή (ιδανικά και σχετικά οικονομική);
Ευχαριστούμε για το άρθρο!
Μπορώ να σας προτείνω! Αν θέλεις στείλε μου μήνυμα στο fb ή Instagram