in ,

Πέτρα, μάρμαρο και ιδρώτας: οι γλύπτριες της Τήνου

Η Σχολή Μαρμαρογλυπτικής στον Πύργο Τήνου και οι Ελληνίδες γλύπτριες που ξεχάσαμε

Η Σχολή Μαρμαρογλυπτικής στον Πύργο Τήνου και οι Ελληνίδες γλύπτριες που ξεχάσαμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

daria sheveleva sue1D9nFCM unsplash

Σας παρουσιάζουμε τον Οδηγό Φοιτητριών Α,ΜΠΑ, έναν καινούργιο, πρακτικό οδηγό για φοιτήτριες, ο οποίος θα παρουσιάζει κάθε βδομάδα πληροφορίες και συμβουλές για τη φοιτητική ζωή, τις σπουδές, το κόστος διαβίωσης, τη διασκέδαση και το επίπεδο ασφάλειας σε κάθε τμήμα σπουδών από όλες τις σχολές της χώρας, όπως μας το παρουσίασαν οι ίδιες οι φοιτήτριες που σπουδάζουν ήδη εκεί. 

Αυτήν την εβδομάδα μιλήσαμε με μια σπουδάστρια Μαρμαρογλυπτικής, στη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής που βρίσκεται στον Πύργο της Τήνου.  

Η Σχολή

Η σχολή είναι δευτεροβάθμια και βρίσκεται στον Πύργο της Τήνου. Είναι συνολικά 3 χρόνια και έχει 5 μαθήματα: Μαρμαρογλυπτική, Γλυπτική με Πηλό, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ζωγραφική και Ιστορία της Τέχνης. Μπαίνουμε με εισαγωγικές όπως μπαίνουμε σε όλες την καλών τεχνών και έχει και σχέδιο, περνάμε και από συνέντευξη δείχνοντας ένα μικρό δείγμα των έργων μας. Είμαστε 45 φοιτητές συνολικά, σε όλα τα έτη, και γνωριζόμαστε πάνω κάτω όλοι μεταξύ μας. 

Η σχολή επικεντρώνεται στη λαϊκή τέχνη και στα αρχαιοελληνικά αγάλματα, μαθαίνουμε να μετράμε και κυρίως να κατακτάμε την τεχνική. Ύστερα, με το πτυχίο μπορεί κάποιος να εργαστεί από την εφορία αρχαιοτήτων, σε μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους, μπορεί να έχει δικό του εργαστήριο γλυπτικής και μαρμαρογλυπτικής και να ανοίξει δική του γκαλερί, ή μπορεί ακόμα να εργαστεί ως τεχνίτης και σε λατομεία- που θεωρούνται πιο βαριά επαγγέλματα.

50f69bbeaf4c316098eabbd8a56bef4e XL
Άλεξ Μυλωνά

Υπάρχουν πολλές επαγγελματικές διέξοδοι για αυτή την τέχνη. Η γλυπτική σού ανοίγει ορίζοντες και σε κάνει να θέλεις να κυνηγήσεις μια καριέρα. Η σχολή είναι εξαιρετική, δίνει ευκαιρίες και υποτροφίες στο τελευταίο έτος για κάποια από τις σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας. 

Η διαδικασία της γλυπτικής με πηλό περιλαμβάνει στήσιμο αρματούρας και μετρήσεις, ενώ στο μάρμαρο υπερισχύει η αφαίρεση. Είναι μια τέχνη που θέλει υπομονή και είναι χρονοβόρα. Μπορεί να σου πάρει ένα τετράμηνο το γλυπτό και ένα εξάμηνο το μάρμαρο. Μετά, βαθμολογούμαστε στα έργα μας που είναι κυρίως ασκήσεις από βυζαντινά ανάγλυφα με ντισιλίδικο, φαγάνα, λουκλούδικο (εργαλεία) και μαντρακά (σφυρί για μάρμαρο). 

1210200815321
Ασπασία Παπαδοπεράκη

Η ζωή

Τα ενοίκια προφανώς είναι πολύ φθηνά, με 100-250 ευρώ μαξ βρίσκεις σπίτι. Τα σπίτια είναι, βέβαια, παλιά αλλά βολικά-φιλική συμβουλή: πάρτε αφυγραντήρα. Στη σχολή υπάρχουν ακόμα φοιτητικές εστίες για δυο άτομα και πλήρης σίτιση με καλό φαγητό- πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό-π

αρχείο λήψης 3
Τίτσα Χρυσοχοΐδη-Γυμνή αναπαυόμενη

ου τώρα με τον κορονοϊό τα παίρνουμε σε πακέτο.  

Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές στο χωριό και μετακινούμαστε με τα πόδια. 

Στην Τήνο υπάρχει μόνο η Σχολή Μαρμαροτεχνίας, οπότε δεν λες ότι σφύζει και από φοιτητές και νέους ανθρώπους. Στον Πύργο συγκεκριμένα μένουν 200-300 μόνιμοι κάτοικοι τον χειμώνα. Υπάρχουν 2-3 ανοιχτά καφενεία, ένα σουβλατζίδικο και μια μπυραρία. Το καλοκαίρι είναι πενταπλάσια τα μαγαζιά από τον χειμώνα γιατί ανοίγουν περισσότερα ανά περιοχή, εστίασης και τουριστικά. 

Το νησί

Η Τήνος έχει πολλά μικρά χωριά και κάθε μικρό χωριό έχει κάτι ξεχωριστό. Το δικό μας έχει τη Σχολή, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και το νεκροταφείο του Πύργου που ανήκει στην UNESCO και θεωρείται προστατευόμενη πολιτιστική κληρονομιά.

Επίσης είναι η χαρά του ορειβάτη, έχουμε πολλά μονοπάτια και ιδιαίτερα βότανα, πριν από την πανδημία είχαμε πανηγύρια και μουσικές βραδιές που έχουν αρχίσει να επανέρχονται δειλά δειλά. 

giannoulis halepas tinos
Γιαννούλης Χαλεπάς

Αγαπημένο μαγαζί

“Το Σούσουρο” που είναι το τέλειο μέρος να φας ένα ελαφρύ γλυκό μετά από βαριά γλυπτική. Αν θέλουμε να πιούμε ποτό πάμε σε σπίτια ή σε καφενεία. Τώρα με τον κορονοϊό ήταν ακόμα πιο μοναχικά τα πράγματα. Η ποιότητα ζωής, ωστόσο, είναι πολύ καλή στο νησί και η επαφή με τη φύση υπέροχη. 

Το καλοκαίρι υπάρχει ένα πολύ ωραίο beach bar στο Ρόχαρη, το “Rochari beach bar”, οι παραλίες είναι όλες 30 με 40 λεπτά με τα πόδια και είναι πολύ ωραίες. 

Για γλυκό πηγαίντε στο “Αθμάρ” να φάτε σοκολατόπιτα και τσιζκεικ, σαραγλί με παγωτό και στον “Πλάτανο” δοκιμάστε τάρτα λεμονιού και γαλακτομπούρεκο. Υπάρχει και πιο δίπλα μια ωραία πιτσαρία για κάτι αλμυρό. 

natalia mela 1280x720 1
Ναταλία Μελά Κωνσταντινίδη

Φοιτητική δουλειά

Σχεδόν όλοι το καλοκαίρι δουλεύουμε σεζόν και αν ψάξετε δουλειά, μπορείτε να βρείτε ακόμα και στο χωριό κάτι για τα σαββατοκύριακα στο “Μποέμ” ή στο “Μεγάλο Καφενέ”.  

Πουλί Ι Bird I
Φρόσω Μιχαλέα-“Πουλί 1”

Σεξισμός στη σχολή

Οι καθηγητές είναι βοηθητικοί και καλοί, αλλά είναι σημαντικό ότι κάποιοι μένουν στο χωριό πολλά χρόνια και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ξέρουν καλά τη σχολή, το νησί και την ιστορία του, αλλά έχουν εντρυφήσει και σε κάποιες παλιές νοοτροπίες χωριού. Υπάρχει σεξισμός και σίγουρα έχουν γίνει περιστατικά, γιατί όπως και να έχει είναι μια ανδροκρατούμενη σχολή, αλλά οι σπουδαστές είναι κατά πλειοψηφία γυναίκες. Επίσης, μόνο σε ένα μουσείο εδώ στην Τήνο έχω δει έργο γυναίκας και αυτό δεν είναι τυχαίο. 

01 1
Βένια Δημητρακοπούλου-“Αρχέγονο Μέλλον”

Γυναίκες και γλυπτική

Δε δίνονται τόσες ευκαιρίες σε γυναίκες στην τέχνη αυτή γενικά. Η γλυπτική δεν έχει να κάνει με τη σωματική δύναμη αλλά με το πόσο θα αφοσιωθείς στη τέχνη σου. Η δική μου συμβουλή σε κάποια που θέλει να ασχοληθεί με αυτό είναι να μην ακούει όσους λένε ότι μετράει το φύλο.

Σίγουρα χρειάζεται και η σωματική ενέργεια αλλά δεν είναι μόνο αυτό και εκεί νομίζω είναι που πατάει η πατριαρχία, ότι και καλά χρειάζεται “δύναμη” η τέχνη και έτσι δεν μας δίνονται ευκαιρίες ή, ας πούμε, ηλεκτρικά εργαλεία. Θα δεις άντρα να χρησιμοποιεί ηλεκτρικό τροχό για να τροχίσει τα εργαλεία, αλλά ποτέ γυναίκα μόνη της. Πάντα πάει ο καθηγητής και τα τροχίζει στις γυναίκες που πρέπει κάπως να πάρουν “άδεια”.

tumblr oh537jsU301rmd611o1 1280
Μπέλα Ραυτοπούλου

Οι γυναίκες γλύπτριες είναι πολλές αλλά οι διακεκριμένες είναι λίγες. Έχω γνωρίσει πολλές γυναίκες και κάτω στην Τήνο, που ασχολούνται με γλυπτική και έχουν πολύ ταλέντο αλλά δεν προμοτάρουν τον εαυτό τους τόσο όσο ένας άντρας, δεν έχουν καριέρα, αλλά θα μπορούσαν εύκολα να έχουν γιατί έχουν το ταλέντο. 

Afroditi Liti Koukouvagies 2015 e1596006657617 640x640 1
Αφροδίτη Λίτη-“Κουκουβάγιες”

Ελληνίδες γυναίκες γλύπτριες

Στην διδακτική ύλη της σχολής, κυρίως για άντρες καλλιτέχνες μαθαίνουμε και ελάχιστες γυναίκες, όπως την Άλεξ Μυλωνά και την Ασπασία Παπαδοπεράκη, τις υπόλοιπες τις έμαθα μόνη μου ψάχνοντας. Η Αλεξ Μυλωνά έχει περάσει και από τη σχολή μαρμαρογλυπτικής. 

Η Αγγελική Στεφάνου είναι η πρώτη γυναίκα που πήρε πτυχίο ζωγραφικής και γλυπτικής, μαθήτρια του λύτρα και του Βρούτου. Τα έργα της διακρίθηκαν κατά την καλλιτεχνική έκθεση του Ζαππείου το 1909.

Η Ιουλία Σκούφου είναι η πρώτη γυναίκα που πήρε δίπλωμα γλυπτικής το 1906. 

Άλλες γυναίκες Ελληνίδες γλύπτριες με σημαντικό έργο:

Η Τίτσα Χρυσοχοΐδη , Ναταλία Μελά Κωνσταντινίδη, Αφροδίτη Λίτη ,Φρόσω Ευθυμιάδη, Αγλαΐα Λυμπεράκη, Μπέλα Ραυτοπούλου, Ειρήνη Χαριάτη, Ναυσικά Πάστρα, Ιωάννα Σπητέρη-Βεροπούλου,  Σωσώ Χουτοπούλου Κονταρά ,Φρόσω Μιχαλέα, Κλεονίκη Γενναδίου, Αγγελική Εμπεδοκλέους, και η Βένια Δημητρακοπούλου. 

Για να συμμετάσχετε και να μας βοηθήσετε να φτιάξουμε τον Οδηγό, σημειώστε φοιτητικές εμπειρίες που σας σχημάτισαν και στείλτε μου μέιλ στο mdialeti@lifo.gr

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
bruha
bruha
2 χρόνια πριν

Πολύ καλό αφιέρωμα και ελπίζω τώρα τα πράγματα να είναι αλλιώς αλλά ως ένα από τα ΄΄κάποια περιστατικά” που βίωσαν τον σεξισμό που αναφέρεται στο άρθρο (και πολύ χειρότερα) στην σχολή αυτή πριν από αρκετά ομολογουμένως χρόνια (25 +) όταν η σχολή είχε άλλη διεύθυνση ένιωσα ένα κόμπο το στομάχι και δάκρυα στα μάτια. Αν σας συμβεί κάτι αντίστοιχο, καλό είναι να το πείτε εγκαίρως γιατί πολλά χρόνια αργότερα μπορεί να το δείτε να αναφέρεται τόσο ουδέτερα όπως εδώ και μετά δεν θα έχει νόημα πια να ειπωθεί (π.χ. λογω παραγραφής). Δεν μίλησα γιατί ήμουν από γειτονικό νησί και οι… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν

Λογικότατο να τις ξεχάσαμε. Στον κόσμο της μαζικής αισθητικής ζήτημα να ξέρει το 2% τον χαλεπά ή κάποιον/α γλύπτη. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί ο κόσμος από μια γλύπτρια, εξάλλου έχουμε πήξει στα μαθήματα της ιστορίας της τέχνης στα ελληνικά σχολεία και υπάρχει τόση υπέροχη αισθητική γύρω μας που αδιαφορούμε. Άσχετα από την ειρωνία, ευτυχώς που υπάρχει το αμπα και η Λιφο και γίνεται αναφορά και στους/στις καλλιτέχνες που δεν ακολουθούν την mainstream μαζική αισθητική, είναι πολύ σημαντικό όσο και να μην έχει γενικά απήχηση. Προσωπικά απολαμβάνω όλα τα άρθρα για τις γυναίκες που ασχολούνται με οποιαδήποτε τέχνη… Διαβάστε περισσότερα »

sandaloksilo
sandaloksilo
2 χρόνια πριν

Σαν απόφοιτη από αυτήν την σχολή, όχι πριν 25 χρόνια, ΠΡΟΣΦΑΤΑ.. θα πω ότι το συγκεκριμένο κείμενο/ τοποθέτηση ,( αναρωτιέμαι αν όντως το έχει γράψει γυναίκα, αν το χει γράψει λογικά “γλύφει” την σχολή) είναι εντελώς ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ. Παρουσιάζει μια άμωμη εικόνα της σχολής, η οποία είναι εντελώς διαστρεβλωμένη. Στην σχολή υπάρχει ακραίος σεξισμός, τόσο από μαθητές όσο και από καθηγητές. Και εννοώ τους βασικούς καθηγητές, των κύριων μαθημάτων. Έχουν συμβεί περιστατικά σοβαρά τα οποία περίμενα να “ακούσω” πρίν κάποιο καιρό όταν έγινε το μπαμ με το metoo, και διάβαζα για την ΑΣΚΤ, περιμένα να δω και για την ΠΕΣΚΤΠΤ. Δεν… Διαβάστε περισσότερα »