Αγαπητή Μαρίνα, μου κάναν δώρο ένα υπέροχο δέντρο κουμ κουάτ. Βγάζει πολλούς καρπούς, πάρα πολλούς. Έχω βαρεθεί να τους κάνω γλυκό ή μαρμελάδα. Πώς αλλιώς μπορώ να τoυς αξιοποιήσω;
Περιμένω ιδέες και ευχαριστώ!
Αχ πόσο λατρεύω τα εσπεριδοειδή.
Το κουμ κουάτ είναι ένα υπέροχο, μοσχομυριστό, ιδιαίτερο και με πανέμορφο χρώμα, μικρό εσπεριδοειδές, που παρόλο που στην Ελλάδα το έχουμε σε μία σχετική αφθονία, δεν έχει ενταχθεί όσο θα του άρμοζε στην γαστρονομία μας. Συνήθως, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, το κάνουμε γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, που φυσικά είναι πολύ ωραία ιδέα, αλλά κάπως αναμενόμενη.
Θες επειδή είναι ελαφρώς πικρό; Ή γιατί χρειάζεται μια κάποια παραπάνω επεξεργασία από τα υπόλοιπα συνηθισμένα εσπεριδοειδή; Ίσως. Όπως και να έχει χαίρομαι πολύ που είσαι ανήσυχη και θες να το αξιοποιήσεις με ακόμα περισσότερους τρόπους και ψάχνοντας, γέμισα και εγώ με φοβερές ιδέες.
Μπορείς αρχικά να το κανείς λικέρ, ώστε να το καταναλώνεις όπως είναι, ή να κανείς με αυτό μυρωδάτα κοκτέιλ. Μπορείς επίσης να το αποξηράνεις και έπειτα να το τρίψεις πολύ καλά σε ένα μπλέντερ για να γίνει σκόνη, ώστε να λειτουργεί σαν έξτρα γεύση σε πολλά φαγητά, όπως ριζότο, ψάρι, σαλάτες, σουπιές, ραγού, κρέμες τυριών, βινεγκρέτ, μπισκότα, κέικ, cheesecake, κρέμες, τσάι, ροφήματα σοκολάτας και πολλά πολλά ακόμη. Δώσε προσοχή στα κουκούτσια που πρέπει να αφαιρεθούν σχολαστικά.
Αυτή είναι μια λύση που προτείνω ανεπιφύλακτα, διότι κάνοντας αρκετή ποσότητα, θα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σχεδόν παντού.
Μπορείς επίσης να τα διατηρήσεις μέσα σε ένα βάζο με άλμη, ώστε να τα έχεις ολόκληρα για να τα χρησιμοποιήσεις όπου εμπνευστείς όλο τον χειμώνα. Με τις σαλάτες και τα τυριά ταιριάζει περίφημα.
Μετά πάμε στα πιο κλασσικά, που είναι το chutney, για να συνοδεύσεις ψητά κρέατα και ψάρια, αλλά να ξέρεις πως μπορείς να τα διατηρήσεις και ολόκληρα μέσα σε σιρόπι, για να τα χρησιμοποιείς όπως είναι ή ακόμα και ψιλοκομμένα, προσθέτοντας τα σε γλυκά και σάλτσες.
Το ξέρω πως ίσως μπορεί να σου ακουστεί κάπως τραβηγμένο, αλλά σου προτείνω να τα παρομοιάσεις στο μυαλό σου με το λεμόνι.
Μπορεί να συνδυαστεί αν όχι με όλα, με τα περισσότερα φαγητά, αρκεί να το διαχειριστείς σωστά και να βάζεις την κατάλληλη ποσότητα. Όπως και με το λεμόνι δηλαδή, που αν βάλεις λίγο, είναι βαρετό και αν βάλεις πολύ, ίσως καλύψει τα πάντα.
Έχε υπόψιν σου πως, αν τα ξεπικρίσεις όλα μαζί, θα μπορείς να κανείς περισσότερες παρασκευές, χωρίς να δαπανήσεις πολύ περισσότερο χρόνο, ώστε να μπορέσεις να τα δοκιμάσεις σε πολλές μορφές μέσα στη χρόνια και να καταλήξεις σε αυτό που σου άρεσε περισσότερο, ώστε του χρόνου να επικεντρωθείς στις αγαπημένες σου συνταγές.
Πραγματικά ανυπομονώ να ακούσω τις εντυπώσεις σου και αν χρειαστείς κάτι ακόμα στείλε μου απευθείας μήνυμα.
Αν σας αρέσουν οι συμβουλές και οι συνταγές της Μαρίνας, μη ξεχάσετε να την ακολουθήσετε στο Instagram!
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Να τα βρασεις και να τα κανεις αρωματικο σιροπι! ! Ειδικα τωρα για το καλοκαιρι με prosseco, σοδα και παγακια…μανα μου! Επισης το τσατνει ειναι απο τα αγαπημενα μου. Στην Ινδια λογω αφθονιας τα χρησιμοποιουν πολυ. Ριξε μια ματια στο Πιντερεστ, εχει εκατονταδες συνταγες. Και σαν λικερ επισης καταπληκτικη ιδεα Μαρίνα. βαλε και μερικα κλωναρακια δεντρολιβανο μεσα και σερβιρε το μετα το φαγητό ….
Αχ Μαρίνα μου θύμισες το λικέρ κουμ κουατ της μαμάς μου. Κι εμένα μου είχαν φέρει ένα μίνι κουμ κουατ και το άτιμο έβγαζε πολλούς καρπούς. Το λικέρ του είναι απο τα πιο ωραία!
Θα συμβούλευα να μην τρώτε τους καρπους απο φυτά σε γλαστρακια αν δεν ειναι βιολογικά γιατί με την κοπριά αναμυγνύουν και παρα πολυ λίπασμα!
Το φυτό μεταφυτευτηκε σε μεγαλύτερη γλάστρα με το που έφτασε σπίτι. Δεν βλέπω το λόγο να πετάω τους καρπούς που βγάζει τόσα χρόνια.