in

Πανεύκολη σούπα με “καμμένα” λαχανικά, miso και γαρίδες

Μια σούπα για να σου ζεστάνει την ψυχή

Μια σούπα για να σου ζεστάνει την ψυχή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

hanna balan efGe3KlnlLg unsplash
Photo by Hanna Balan on Unsplash

Ο χειμώνας μπορεί να άργησε αρκετά φέτος, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται περίμενε να κάνει μεγαλειώδη εμφάνιση.

Ήρθε και έφερε μαζί του όλο το φως και την ησυχία του λευκού, κάνοντας τις μέρες λίγο λιγότερο μονότονες.

Φυσικά η σούπα είναι μονόδρομος μια τέτοια μέρα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα ήταν καλύτερο να κρατάς, όταν ατενίζεις από τον καναπέ σου το χιονισμένο τοπίο. Σου έχω  εύκολη και γρήγορη συνταγή. Πάμε.

Σούπα με «καμμένα» λαχανικά και miso

Μην τρομάζεις με το miso αν δεν έχεις, είναι προαιρετικό και η σούπα σου θα βγει υπέροχη και χωρίς αυτό. Επίσης, αν έχεις κι άλλα λαχανικά ή κόκκαλα στο ψυγείο σου μπορείς να τα προσθέσεις για επιπλέον γεύση στο ζωμό. Eπίσης, μπορείς να προσθέσεις noodles, ρύζι ακόμα και φιδέ ανάλογα με τι έχεις διαθέσιμο στα ντουλάπια σου.

Υλικά που θα χρειαστείς για 4 μερίδες

1 πράσο
3 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι με την φλούδα του
1 σκελίδα σκόρδο με την φλούδα του
1 κομμάτι τζίντζερ
3 κλωνάρια σέλερι
1 πατάτα
1 πακέτο μανιτάρια
1 γεμάτη κ.σ. πάστα miso (προαιρετικά)
10-12 γαρίδες (προαιρετικά)
1/2 μάτσο κόλιανδρο
2 λάιμ ή λεμόνια
1 αστεροειδή γλυκάνισο

Εκτέλεση

Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το πράσσο, τα 2 από τα 3 καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο με την φλούδα τους, τα 2/3 των μανιταριών, το τζίντζερ και τα 2 κλωνάρια σέλερι. Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ταψί, χωρίς λαδόκολλα, και αν θέλουμε προσθέτουμε και τα κεφάλια από τις γαρίδες ή τα κόκκαλα που έχουμε. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Τα ψήνουμε στο μάξιμουμ του φούρνου μας μέχρι να μαυρίσουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ, όχι να απανθρακωθούν, αλλά να πάρουν σκούρο χρώμα και να αρχίσουν να καίγονται. Μην το φοβάσαι. Θα βγει πολύ καλύτερο απ’ όσο το φαντάζεσαι.
Μόλις γίνει αυτό, τα βάζουμε μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί, το ξύνουμε με μια κουτάλα για να πάρουμε τα γλάσα που έχουν μείνει στον πάτο του και τα προσθέτουμε μέσα στον ζωμό. Προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα κλωνάρια από τον κόλιανδρο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για 45’.
Εν τω μεταξύ κόβουμε σε μικρό καρέ το 1 καρότο, το 1 κλωνάρι σέλερι και την πατάτα. Κόβουμε τα μανιτάρια που έχουμε φυλάξει σε λεπτές φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.
Μετά τα 45’ σουρώνουμε τη σούπα από λεπτή σίτα και πιέζουμε πολύ καλά τα λαχανικά για να βγάλουν όλη την γεύση και τα αρώματα που έχουν.
Μέσα στο ζωμό που έχουμε τώρα, βάζουμε τα κομμένα λαχανικά, προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι και βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι τα λαχανικά να είναι al dente.Σε αυτό το στάδιο θα προσθέσεις και τα noodles ή ό,τι άλλο προτιμάς, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του πακέτου.
Προσοχή μόνο στην ποσότητα που θα βάλεις για να μην καταλήξεις να έχεις λιγόρερο ζωμό από ρύζι ή noodles. Να θυμάσαι πως τα λαχανικά, οι γαρίδες τα noodles κτλ είναι συμπληρωματικά και ο ζωμός είναι ο πρωταγωνιστής.
Ένα λεπτό πριν να είναι έτοιμα τα λαχανικά προσθέτουμε την πάστα miso, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, προσθέτουμε τις γαρίδες, που δεν χρειάζονται πάνω από 1’ μαγείρεμα και μόλις αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε τα φύλλα κόλιανδρου, το ξύσμα και χυμό από τα λάιμ ή τα λεμόνια.
Έτοιμη!

Σου αρέσουν οι συνταγές της Μαρίνας; Aκολούθησέ την στο instagram!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Εμείς κοτόσουπα γκρρρρρ

loglady
loglady
3 χρόνια πριν

Πεθαίνω για τις συνταγές που ανεβαίνουν σ’ αυτό το σάιτ, αλήθεια.

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν

Νόστιμη σουπίτσα 😋

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κόκκινο αυγό

και έμαθα ότι σέλινο και σέλερι δεν είναι τα ίδια 🤯

dex_
dex_
3 χρόνια πριν

Τα λαχανικά του ζωμού μπορούμε να τα κάνουμε κάτι ή τα πετάμε;

dex_
dex_
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Ευχαριστώ πολύ. Ωραία ιδέα τα κεφτεδάκια. Την επόμενη φορά. Έτσι κιαλλιώς κάπως ανακατέυτηκαν και με τα κεφάλια- κελύφη από τις γαρίδες οπότε δεν θα ήταν και πολύ ασφαλές. Την δοκίμασα την συνταγή (περίπου, το πήγα σε πιο κλασική ψαρόσουπα, αφαιρώντας τα ασιατικά στοιχεία και προσθέτοντας μαραθόριζα και θρούμπη) αλλά σίγουρα θα αντικαταστήσω τον έτοιμο ζωμό με αυτόν στο βίγκαν μίσο ράμεν μου. Φαντάζομαι μπορώ να κρατήσω το ζωμό στο ψυγείο για λίγες μέρες ή στον καταψύκτη για ένα πιο εύκολο μιντ γουικ ντινερ. Όπως και να χεις πολύ ωραία ιδεά. 👏