in ,

“Αγαπητή Μαρίνα”: Πώς να κάνω τηγανίτες σαν αυτές της γιαγιάς μου;

Πανεύκολη συνταγή

Πανεύκολη συνταγή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

michael dagonakis CIMGbwZYrEw unsplash

Αγαπητή Μαρίνα, Όταν ήμουν μικρή σε ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας η γιαγιά μου έφτιαχνε καταπληκτικές τηγανίτες. Δυστυχώς δεν υπάρχει πια για να ρωτήσω την συνταγή. Νομίζω δεν έβαζε αυγά και γάλα και δεν ήταν αφράτες σαν τα πανκεικ αλλά πιο ψωμενιες. Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις να τις φτιάξω; Η θεία μου λέει να κάνω ζύμη ψωμιού και να την τηγανίσω αλλά δεν μου φαίνεται λογικό. Ευχαριστώ πολύ!

Πολύ όμορφες εικόνες μου έρχονται στο μυαλό με την ερώτηση σου. Όσο δεν συμπαθώ και δεν αναζητώ ποτέ τα pancakes, άλλο τόσο λιγουρεύομαι φρεσκοτηγανισμένες, τραγανές τηγανίτες με μέλι βανίλιας, φρέσκια μυζήθρα και μια πρέζα κανέλα. Εμένα η αλήθεια είναι δεν μου τις έφτιαχνε η γιαγιά μου αλλά τις έμαθα από έναν οικογενειακό μας φίλο και θυμάμαι χαρακτηριστικά πως την πρώτη φορά που δοκίμασα δεν μπορούσα να σταματήσω με τίποτα. Πρέπει να έφαγα τουλάχιστον μια πιατέλα. Μαγεία.

Έκτοτε διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη και χαρά, πως σύγχρονα boutique ξενοδοχεία που έχω επισκεφθεί, τις έχουν βάλει στα μενού του πρωινού τους, με διάφορες παραλλαγές, ανάλογα την περιοχή που βρίσκονται, συνδυάζοντας τες με υπέροχες μαρμελάδες, μέλι, τυριά, μπαχαρικά, διάφορες χειροποίητες πραλίνες, πετιμέζι και πολλά άλλα. Είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Αεράτες, τραγανές, λαδένιες τηγανίτες για το τέλειο πρωινό, απογευματινό ή επιδόρπιο. Οι τηγανίτες πάνε παντού και πάντα. Η συνταγή είναι πανεύκολη, με υλικά που είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχεις στο σπίτι σου και το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις είναι το τηγάνισμα για να μην πιουν πολύ λάδι. Συνδύασε τες με ό,τι σου κάνει κέφι. Πάνε με όλα.

Υλικά για τηγανίτες

130 γραμμάρια αλεύρι
180 γραμμάρια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά ανακατεύοντας με ένα φουέ. Το μείγμα πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ αραιό.
Αφήνουμε στην άκρη την μπασίνα σκεπασμένη με μία πετσέτα για 15’.

Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο αρκετό ώστε να καλύπτει μέχρι λίγο κάτω από τη μέση τις τηγανίτες. Το έχουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ετοιμάζουμε ένα δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Παίρνουμε με ένα κουτάλι μείγμα και το βάζουμε μέσα στο ζεστό λάδι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το τηγάνι με μικρές τηγανίτες και γυρνάμε και από την άλλη μεριά για να χρυσοροδίσουν ομοιόμορφα.

Μεταφέρουμε τις τηγανίτες στο δίσκο με το απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα περιττά λάδια.
Σερβίρουμε με μέλι και μυζήθρα ή με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη μας.

thumbnail image0

Καλό Σαββατοκύριακο και αν τις φτιάξετε στείλτε μου φωτογραφίες στο insta!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Grace Curley
Grace Curley
2 χρόνια πριν

Πάντα όταν ρωτάει κάποιο άτομο, πως θα πετύχει τη γεύση ενός φαγητού που έφτιαχνε αγαπημένο του πρόσωπο, έχω μία σταθερή απάντηση. Όσο και να πλησιάσεις, ποτέ δε θα το πετύχεις, γιατί δεν είναι μόνο η συνταγή. Ακόμα και το τηγανητό αυγό έχει άλλη γεύση αλλά και μυρωδιά στα παιδικά μας χρόνια με ανθρώπους που αγαπάμε.

Catnip
Catnip
2 χρόνια πριν

Αχ κ μενα μου τις εφτιαχνε μικρη η κυρια που με κρατουσε, ονειρο!!! Ποσο γλυκιες αναμνησεις! Εφτιαξα μια μερα μονη μου αλλα… Μου βγηκε πολυ αραιο το μειγμα απο βλακεια μου με αποτελεσμα να κανουν κατσαρες ακρες και ρουφηξαν παρα πολυ λαδι, το ενιωθες στο στομα εντονα. Αφηστε δε το λαδι που ξοδεψα, την κουζινα που εγινε χαλια και την τηγανιλα τρεις μερες, συν τις καουρες. Ψιλοαποτυχια το εγχειρημα, τις εφαγα ομως και τις 30!!!!!! 🤣🤣

mm
mm
2 χρόνια πριν

Ευχαριστούμε σεφ για την συνταγή και θα την δοκιμάσω να σου πω αν τα κατάφερα. Να πούμε όμως ότι η θεία της κοπέλας δεν είναι παράλογη, σε πολλά μέρη της Ελλάδας όντως τηγανίζουνε την ζύμη του ψωμιού. Συνηθισμένη πρακτική αν θες να «αναπιάσεις» το προζύμι σου αλλά δεν προλαβαίνεις να φτιάξεις ολόκληρο ψωμί οπότε το φτιάχνεις τηγανόψωμα, ή αν σου φουσκώσει περισσότερο από το συνηθισμένο το ψωμί και δεν ξέρεις τι να το κάνεις. Επίσης, σκεφτείτε ότι στα χωριά ο φούρνος άναβε μία φορά στις 15-30 μέρες. Είναι μια καλή τακτική την ημέρα του ψησίματος να ρίξεις λίγο ζυμάρι στο… Διαβάστε περισσότερα »

Invierno
Invierno
2 χρόνια πριν

Αχ τηγανιτες, μου έφτιαχνε κάθε Σάββατο πρωι η μαμά μου. Κρατουσε ένα κομμάτι ζυμη από το ψωμί που είχε ζυμώσει .
Συνταγή δεν έχω αλλά αχ τηγανίτες

Ελένη Γκίνη
Ελένη Γκίνη
2 χρόνια πριν

Είμαι απλός άνθρωπος, βλέπω στήλη Μαρίνας με φωτό λαλαγγίδες (όπως τις λέμε στην Μεσσηνία) παίρνω τηλ. μαμά να μου φτιάξει όταν έρθει να με δει 😀 Με μέλι και κανέλα ή με φέτα ή κάποιο κίτρινο τυρί.. Όνειρο!