in

Μηνύματα σε φίλους: Είναι πιο σημαντικά απ’ όσο φαντάζεστε

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από εμας υποτιμούμε την αξία ενός απλού “τι κάνεις;”

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από εμας υποτιμούμε την αξία ενός απλού “τι κάνεις;” ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το να παίρνεις τηλέφωνο, να στέλνεις μηνύματα, emails στους φίλους σου για να πεις ένα απλό “γεια” είναι μια κίνηση σχεδόν αδιάφορη, μια μικρή αγγαρεία που δεν αξίζει και τόσο τον κόπο ή φοβάσαι πως ένα απλό “τι νέα” ίσως να μην είναι και τόσο ευπρόσδεκτο, μιας και όλοι έχουμε τόσα πολλά στο κεφάλι μας.

Όμως έρχεται μια νέα έρευνα η οποία μάλιστα υποστηρίζει πως το να επικοινωνείς με τους ανθρώπους σημαίνει πιο πολλά από όσα φανταζόμαστε.  Σύμφωνα με την Peggy Liu, αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ακόμα και το να στείλουμε σε κάποιον ένα σύντομο μήνυμα για να μάθουμε τα νέα του, ή ακόμα και ένα σκέτο “γεια”, μπορεί να εκτιμηθεί πιο πολύ από όσο φανταζόμαστε.

Η Liu είναι επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν το πόσο πολύ αρέσει στους φίλους να μαθαίνουν νέα από τους ανθρώπους που αγαπούν ή έστω από εκείνους που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον τους. Η ίδια και η ομάδα της “έτρεξαν” μια σειρά από 13 πειράματα, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.900 συμμετέχοντες, για να πάρουν μια αίσθηση του πόσο καλοί είναι οι άνθρωποι στο να μαντεύουν πόσο εκτιμούν οι φίλοι το να τους προσεγγίζουν και ποια είδη αλληλεπιδράσεων είναι τα πιο ισχυρά.

Σε ορισμένα από τα πειράματα, οι συμμετέχοντες προσέγγισαν κάποιον που θεωρούσαν φίλο- σε άλλα, ήρθαν σε επαφή με κάποιον με τον οποίο είχαν μια φιλική σχέση αλλά θεωρούσαν αδύναμο τον δεσμό. Στο γκρουπ που έστειλε τα μηνύματα προσέγγισης ζητήθηκε να υπολογίσουν πόσο ευχαριστημένοι, χαρούμενοι και ευγνώμονες ένιωσαν οι παραλήπτες. Η κλίμακα ξεκινούσε από το “καθόλου” και έφτανε μέχρι το “πάρα πολύ”.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ζήτησαν από εκείνους που δέχονταν το μήνυμα να αξιολογήσουν το πόσο εκτίμησαν ότι κάποιος από τους φίλους τους τούς σκέφτηκε.

Και στα 13 πειράματα, εκείνοι που ξεκίνησαν την επαφή υποτίμησαν σημαντικά το πόσο θα εκτιμηθεί από τους παραλήπτες το μήνυμα που έστειλαν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι καλύτερες αντιδράσεις ήρθαν από εκείνους που είχαν να μιλήσουν μεταξύ τους για καιρό. Αυτές οι συνομιλίες έτειναν να είναι ιδιαίτερα ισχυρές και άμεσες.

Η Liu και οι συνάδελφοί της ερευνητές κράτησαν σκόπιμα χαμηλά τον πήχη για το τι θεωρείται επαφή: ένα σύντομο τηλεφώνημα, ένα μήνυμα  ή ένα μικρό δώρο, όπως μπισκότα ή ακόμα και ένα φυτό. Η ομάδα των επιστημόνων δεν επικεντρώθηκε στις αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Το γεγονός ότι αυτά τα γρήγορα, απλά check-ins είχαν όντως κάποιο νόημα, ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προσεγγίζουν τις κοινωνικές τους επαφές πιο συχνά”, σημειώνουν από την πλευρά τους οι ερευνητές.

Η Franco τονίζει χαρακτηριστικά: «Για να λειτουργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρέπει να βρισκόμαστε σε κατάσταση που να μπορούμε να συνδεθούμε», και εξηγεί ότι πρέπει να φροντίσουμε να μείνουμε σε επαφή με τους γύρω μας με τον ίδιο τρόπο που αναζητάμε την τροφή ή καταναλώνουμε νερό για να επιβιώσουμε.

Αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη έρευνα που υπογραμμίζει τη δύναμη της στιγμιαίας επικοινωνίας. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Geriatric Psychiatry, διαπίστωσε ότι η ύπαρξη θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων συνδέεται με την αίσθηση σκοπού στους ενήλικες.

Οι άνθρωποι με τους οποίους επιλέγουμε να περνάμε καθημερινά χρόνο μαζί τους  παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευημερία μας, δήλωσε η Gabrielle Pfund, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα ιατρικών κοινωνικών επιστημών από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern και ερευνήτρια στην εν λόγω μελέτη.

Ωστόσο, οι νέες μελέτες έρχονται σε μια δύσκολη εποχή για τη φιλία και την επαφή, ο κόσμος διανύει μια κρίση μοναξιάς που έχει γίνει ακόμα πιο περίπλοκη – και πιο οξεία – κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Οι άνθρωποι έχουν την τάση να υποθέτουν ότι οι φίλοι και οι γνωστοί δεν είναι τόσο ανοιχτοί μεταξύ τους», εξηγεί η Marisa Franco, ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Η ίδια σημειώνει ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αμήχανα να συνδεθούν και να μιλήσουν λόγω ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως “χάσμα συμπάθειας” και ουσιαστικά περιγράφει την τάση που έχουμε να κάνουμε λάθος υπολογισμούς και να υποτιμούμε το πόσο αρεστοί είμαστε στην πραγματικότητα. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να γίνονται διστακτικοί εξαιτίας ενός παρόμοιου φαινομένου που είναι γνωστό ως “φαινόμενο του όμορφου χάους”, το οποίο υποδηλώνει ότι όταν γινόμαστε ευάλωτοι απέναντι στους άλλους και ανησυχούμε για το ότι μπορεί να μας κρίνουν αυστηρά.

Πρόκειται για ένα είδος αρνητικής προκατάληψης που τείνει να διατρέχει όλες τις πτυχές της φιλίας, δήλωσε η Franco και μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και αλληλεπιδρούμε.

Όμως, ειδικοί σε θέματα φιλίας, λένε ότι ελπίζουν τα ευρήματα να αναδείξουν την ανάγκη να επαφής με άλλους σε καθημερινή βάση και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να βλέπουν τη φιλία ως σημαντικό συστατικό της προσωπικής υγείας,

Η Franco τονίζει χαρακτηριστικά: «Για να λειτουργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρέπει να βρισκόμαστε σε κατάσταση που να μπορούμε να συνδεθούμε», και εξηγεί ότι πρέπει να φροντίσουμε να μείνουμε σε επαφή με τους γύρω μας με τον ίδιο τρόπο που αναζητάμε την τροφή ή καταναλώνουμε νερό για να επιβιώσουμε.

Πηγή: Νew York Times

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια