Το δώρο είναι και λίγο ζαριά, δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να πέσεις μέσα στο γούστο του άλλου, όσο κι αν πιστεύεις ότι τον ξέρεις. Το κακόγουστο επίσης είναι λιγουλάααακι υποκειμενικό.
_____________
Η ιστορία της Άννας όπως την ξεχώρισα σήμερα
Στελνω εδω γιατι κοντευω να σκασω απο την απογοητευση. Το προβλημα μου ειναι εντελως μα εντελως χαζο! Αλλα εγω νιωθω τρομερη πιεση.
Εχω εναν φιλο εδω και πολλα χρονια, κοντα στα 8. Ειμαστε πολυ αγαπημενοι φιλοι και ειλικρινεις και μεταξυ μας υπαρχει εμπιστοσυνη οπως με κανεναν αλλον, οι οποιοι ομως οταν δεν εχουμε σχεση με αλλους, κοιμομαστε μαζι. Για απολαυση, αναγκη και ασφαλεια, απο το να ψαχνουμε περιστασιακες σχεσεις της μιας βραδιας. Ειναι ξεκαθαρη η σχεση μας, κανενας δεν θελει κατι περισσοτερο. Ειναι πολλοι οι λογοι που δεν γινομαστε ζευγαρι, δεν αξιζουν αναλυσης και χρονου.
Ανα διαστηματα ανταλλασσουμε δωρα. Αναλογα τα λεφτα μας εκεινη την περιοδο, αλλα παντα παιρνουνε δωρα πολυ ταιριαστα στον αλλον. Επισης δεν υπαρχει στανταρ ποτε χαριζουμε δωρα ο ενας στον αλλο, αλλα συνηθως οταν κανει ο ενας, μετα ο αλλος ανταποδιδει εν καιρω.
Στο θεμα μου! Ο φιλος αυτος μετακομισε στην αλλη ακρη της Ελλαδας. Ακριβως λογω της μετακομισης του, του εκανα δωρο για το νεο του σπιτι. Κοντα στα 300€ οσα χαλασα. Δεν εχει σημασια, αλλα το αναφερω οπως επισης πως εκεινος βγαζει σχεδον τα διπλα απο ο,τι εγω. Δεν το εκανα με σκοπο να μου το ανταποδωσει, αλλα χαλασα ενα γενναιόδωρο ποσο και χαλασα πολλη ενεργεια να ψαξω να βρω το τελειο, οπως ειπε κι εκεινος, δωρο για το νεο του σπιτι.
Με τη σειρα του θελησε κι εκεινος να μου στειλει κατι. Μου εστειλε το πιο ασχημο φθηνιαρικο ψευτικο κακογουστο κοσμημα που εχω δει ποτε μου! Δεν ειναι μονο η αξια του που ειναι ελαχιστη, ειναι η απουσια γουστου. Δεν μου αρεσει καθολου. Δεν μπορω να το αλλαξω απο εκει που το πηρε και χωρις να του το πω. Ενα απο τα πραγματα που επρεπε να ξερει πλεον για εμενα ειναι πως δεν φοραω ψευτικα κοσμηματα και μπιχλιμπιδια. Δεν με νοιαζει να ειναι ακριβα, αλλα δεν φοραω καθολου φο, τα σιχαινομαι. Προτιμω να μαζευω λεφτα για ασημι η χρυσο.
Αυτο το κοσμημα ειναι τοσο εκτος του γουστου μου, απογοητευτηκα τοσο πολυ οταν ανοιξα το κουτι. Το χρωμα, το σχημα, η ποιοτητα, ειναι χαλια. Το προβλημα μου ειναι πως εγω σκαω και θελω να του πω τι μ****κια πηγες και πηρες και χαλασες λεφτα και δεν φοραω ψευτικα κοσμηματα και σχεδον 10 χρονια τωρα δεν το ξερεις αυτο! Του ειπα μονο, μετα απο επιμονη του, αν μου αρεσε το πακετο του, πως δεν ταιριαζει επανω μου. Θιχτηκε, αλλα δεν επεμενε αλλο.
Εγω ομως σκαω και θελω να του πω πως δεν θα το φορεσω και αν μπορουσα, θα το πεταγα! Μπορει να το πεταξω. Αν ηταν ασημι η χρυσο, θα το εβλεπα με αλλο ματι, αλλα τωρα ειναι ολο το επιχρυσωμα και οι πετρες και ολα ενα απαισιο πραγμα. Δεν θελω να με θεωρησει φαντασμενη, αλλα ειναι απαισιο δωρο και μου κακοφανηκε που επελεξε κατι τετοιο για μενα. Απογοητευτηκα και περιμενα με μεγαλη προσμονη τι μου εστειλε.
ΑΠΟ ΤΗΝ – Αννα
______________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση
Δεν θα υποτιμήσω το συναίσθημά σου για να σε “μαλώσω”. Η απογοήτευση σου προκύπτει από αυτό που εκλαμβάνεις ως υποτίμηση στο πρόσωπό σου, στην προσωπικότητά σου και το γούστο σου. Και το κατανοώ. Είναι όντως μια ματαίωση να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μας γνωρίζουν, ενώ νομίσαμε ότι μας γνωρίζουν πολύ καλά.
Από κει και πέρα. Η ανταλλαγή δώρων έχει κι αυτά τα στραβοπατήματα. Πιθανόν, στερεοτυπικά ως άντρας, να έχει μαύρα μεσάνυχτα από κοσμήματα και δη αυτά που σου αρέσουν, που όπως κατανοώ είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μπορεί να αγόρασε ό,τι του υπέδειξε η πωλήτρια, κατάσταση πάρα πολύ συνήθης με άντρες αγοραστές που -στεροτυπικά και πάλι- έχουν αλλεργία στα ψώνια για τέτοια είδη (τώρα θα μου πεις και τότε γιατί στράφηκε σε τέτοια είδη; έλα μου ντε, αυτό όμως μόνο εκείνος μπορεί να στο απαντήσει.) Επιπλέον μπορεί να αγόρασε συνοδευόμενος από την νυν κοπέλα του, ως γυναικεία γνώμη για ένα γυναικείο δώρο, που να έχει όμως τελείως διαφορετικό γούστο από σένα. Επίσης καθόλου απίθανο να το ακριβοπλήρωσε, καθώς αρκετά faux κοσμήματα έχουν υψηλές τιμές -η τιμή δεν πάει μόνο σύμφωνα με τα υλικά, αντιμετωπίζεται κι ως art piece.
Λένε πως “one’s man meat is another’s poison” (το κρέας του ενός είναι το δηλητήριο του άλλου) κι επομένως δεν μπορεί να συμφωνούν όλοι ως προς το καλαίσθητο. Aυτό είναι σημαντικό να το έχεις υπόψιν σου γενικώς. (Κι επίσης είναι μάθημα ότι μπορεί κάποιος άλλος να το εκτιμήσει, χαρίζοντάς το -όχι ως δώρο αλλά ως κάτι που δεν φοράς και ρωτώντας αν θα αξιοποιούνταν αλλιώς).
Πιστεύω πως ότι ήταν να του πεις του το είπες. Θίχτηκε και δεν επέμεινε, σημαίνει ότι ανέμενε άλλη αντίδραση κι είχε αφιερώσει κάποια ενέργεια στο δώρο (αλλιώς δεν θα σε ρωτούσε άλλωστε). Το παραπάνω κινδυνεύει να δυναμιτίσει τη φιλία σας άνευ σοβαρού λόγου. Eίναι επίσης κακοί τρόποι να μανουριάζουμε για ένα δώρο που δεχτήκαμε. Δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να κάνει κάποιο δώρο, είτε έχει πριν δεχτεί ο ίδιος, είτε όχι. Μην φοράς το κόσμημα και τέλος. Όσο για το δικό σου δώρο, η προσφορά ενός ακριβού και καλοεπιλεγμένου κομματιού ή ενός μεγάλου ποσού δεν εγγυάται την επιστροφή της επένδυσης. Τα δώρα γίνονται από καρδιάς. Περαστικά!
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Μας έστειλε διευκρινιστικό η γράφουσα την ερώτηση και σας την επικολλώ. __________________ “Καλημερα Ρενα και παρεα, Ειμαι η Αννα που εστειλε την ιστορια με το ασχημο δωρο. Να λυσω καποιες αποριες. Οχι, δεν ειναι ψευτικη η ιστορια για λαικς! Αν ειναι δυνατον τι σκεφτηκε καποιος αναγνωστης! Δευτερον, εγω δεν θελω σχεση μαζι του. Οχι εκεινος. Τον γνωρισα σαν γκομενο φιλης σε κοινη παρεα, καναμε παρεα και οι δυο μας και οταν χωρισαν, μου την επεσε. Εγινε ο,τι εγινε, εγω δεν θελω σχεση μαζι του. Ειμαι απολυτα ξεκαθαρη απεναντι του εξ αρχης για τη σχεση που θελω να εχουμε, ποτε δεν… Διαβάστε περισσότερα »
Νιώθεις αδικημενη επειδή συγκρίνεις το δικό σου τέλειο κι ακριβό δώρο με το δικό του. Οι άνθρωποι όμως δεν σκέφτονται το ίδιο, όπως είπε και η Ρένα, η επιλογή δώρου δεν παύει να είναι μια υποκειμενική υπόθεση. Προσωπικά βρίσκω μια ματαιότητα όλη τη σύγχυση σου. Εγώ δεν παίρνω καν δώρα, αν μου έκανε κάποιος θα χαιρομουν απλά που με σκέφτηκε, ακόμα κι αν έκοβε ένα λουλούδι στο δρόμο και μου το πρόσφερε. Εσύ τώρα αν θέλεις να συνεχίσεις να κάνεις δώρα, καλύτερα να το κάνεις από αγάπη κι εκτίμηση προς το πρόσωπο αυτό, χωρίς να περιμένεις απαραίτητα την ίδια ανταπόδοση.… Διαβάστε περισσότερα »
“Ειμαστε πολυ αγαπημενοι φιλοι και ειλικρινεις και μεταξυ μας υπαρχει εμπιστοσυνη οπως με κανεναν αλλον, …..” Ίσως τελικά αυτό να μην ισχύει. Γιατί αν πραγματικά υπήρχαν αυτές οι ποιότητες στην σχέση σας, δεν θα είχε θιχτεί . Το δώρο, είναι απλά η αφορμή μάλλον.
Όντως αν ίσχυε αυτό θα μπορούσε άνετα κ εκείνη να του πει ότι δν της αρέσει κ εκείνος να δεχτεί τι feedback
Ακριβώς
Επειδή το είπε η κοπέλα;μπορεί να απογοητεύθηκε ή και να στεναχωρέθηκε και όχι να θίχτηκε
Επειδή ουδόλως τυχαία αναφέρεις την τιμή του δώρου που έκανες εσύ, και συμπληρώνεις δίνοντας την πληροφορία ότι αυτός βγάζει τα διπλάσια από σένα, αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα σου είναι πως νιώθεις ριγμένη οικονομικά.
Δεν μπορώ να γνωρίζω τί ακριβώς σου χάρισε. Θα σου πω όμως ότι στο γάμο μου φορούσα εκκεντρικά faux κοσμήματα γνωστού σχεδιαστή, η τιμή των οποίων ήταν σχεδόν διπλάσια από το απλό λευκό φόρεμα που διάλεξα (επίσης γνωστής σχεδιάστριας).
Πολύ σίγουρη είσαι ότι αυτό είναι και κακόγουστο και φτηνιάρικο. Ειδικά τα κοσμήματα δεν είναι ρούχα για να φωνάζουν πόσο κακόγουστα είναι. Είναι πολύ υποκειμενικό. Μπορεί να πίστευε πως είναι εντυπωσιακό και κάποιος που δεν ξέρει καθολου από κοσμήματα αν του δείξεις ένα πανάκριβο αλλά πολυ λιτό κόσμημα κι ένα φανταχτερό, πιο πιθανό να διαλέξει το δεύτερο για καλύτερο. Επίσης, δεν είναι όλα τα ψεύτικα φτηνα. Εδώ έχεις λάθος. Ανάλογα με τη μάρκα κι αν είναι κάποιου γνωστού καλλιτεχνη ας πούμε μια χαρά φτάνουν και τα 300 ευρώ. Αλλά δεν αμφιβάλλω μπορεί να το έψαξες και να διαπίστωσες πως είναι… Διαβάστε περισσότερα »
Η φρίκη είναι τα 300ε για μια μετακόμιση και ειδικά αν ζοριζεται οικονομικά .
Μα όχι, γιατί με κάτι τέτοιο αυτός θα ανεβάσει πολύ τον πήχυ και τότε το επόμενο δώρο της θα πρέπει να ξεπερνάει τα 1000 ε 🤣🤣
Νομίζω ότι εσύ δεν τον βλέπεις ως “μόνο φίλο” με benefits, βασικά δεν νομίζω, είμαι σίγουρη.
Για να είμαι ειλικρινής, το σκέφτηκα κι εγώ αυτό το ενδεχόμενο να θέλει (ενδομυχα; υποσυνείδητα;) κάτι παραπάνω από τον φίλο της. Κυρίως επειδή γράφει ότι “κοιμούνται μαζί” αντί να πει απλά ότι κάνουν σεξ… Αλλά είπα άντε, ας το προσπεράσω, δεν εκφραζομαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο…
Βασικά τώρα που το ξανασκεφτομαι, αν δεν έπαιζε η σκέψη που αναλύεις, ίσως να μην μας έδινε καν την πληροφορία για το μεταξύ τους σεξ. Τί μας νοιάζει τί κάνουν, και τί σχέση έχει με το δώρο εάν δεν θέλει κάτι πιο συναισθηματικό μαζί του;
Πέρυσι τα χριστούγεννα ήμουν σπίτι μιας φίλης που λατρεύω, μου ανέφερε σε κάποια φάση ότι θα πήγαινε σε γνωστή αλυσίδα να αγοράσει μια τηλεόραση με δόσεις. Γνωρίζοντας πως η αλυσίδα για να κάνει δόσεις κοπανάει τις τιμές, βρήκα την ίδια σε καλύτερη τιμή μετρητοίς, την πήρα και της την πήγα δώρο. Λίγες μέρες μετά, μου έκανε εκείνη δώρο μια σοκολάτα (σκόνη για ρόφημα). Για μένα μέτρησε η κίνηση, είτε την σοκολάτα μου έπαιρνε είτε ουίσκι πεπαλαιωμένο 10 αιώνες, δεν θα είχε διαφορά. Χωρίς καμία πρόθεση να τον δικαιολογήσω ή να μπώ στο μυαλό του, εικάζω ότι λόγω και της μετακόμισης/νέου… Διαβάστε περισσότερα »
Πιστεύω θα ήταν καλύτερα να του έλεγες αυτό που ήθελες να του πεις, αλλά με ωραίο τρόπο κ καλοπροαιρετο. Δν ξέρω πως να μεταφέρω στον γραπτό λόγο τον τρόπο που εννοώ. Του τύπου να κάνεις κ χαβαλέ. “Ναι υπεροχο ! Θα το φορεσω τις αποκριες. Είσαι βλαμμένος? Πως σου ήρθε να μου το πάρεις αυτό? Αφού είμαι μινιμαλ κ αυτό έχει μπιχλιμπίδια. Χαχα.. Κ τι να σε κάνω αντε ! Θα το βάλω διακοσμητικό στο μπάνιο. Μπλα μπλα κ γέλια.
Εγώ πάλι νομίζω ότι αυτό που έπαθε η γραφουσα/γραφών είναι να θέλει ναας γράψει μια φανταστική ιστορία, από αυτές με δώρα, που ξέρει ότι σχολιάζονται, για να κάτσει να διαβάζει σχόλια
Εγώ δεν θεωρώ ότι από κάτω κρύβεται σώνει και ντε μια ερωτική απογοήτευση
Είναι κάλλιστα μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε στείλει για την κολλητή της
Καλώς ή κακώς το να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πως μας εκτιμάει ένα άτομο με το οποίο έχουμε μια οποιαδήποτε πολύχρονη ή στενή σχέση, είναι αυτόματα αντανακλαστικό. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον θα μας πλήγωνε μια παρόμοια χειρονομία. Δεν είναι ποτέ για το ίδιο το δώρο ή για την οικονομική αξία του. Είναι πως αντιλαμβάνεται ο κάθε δίπλα μας την σχέση μας ή οποία φαίνεται και από τέτοιες χειρονομίες.