in

Η Ρένα απαντά: Τι εννοούσες λέγοντας ο φεμινισμός είναι κατά βάσιν αριστερόστροφο κίνημα;

Μια ιδεολογική πολιτική ερώτηση που προέκυψε από τον διάλογο.

Τι εννοούμε με το φεμινισμός κατά βάσιν αριστερόστροφος και πώς συμβιβάζεται με την ψήφο των γυναικών και δη φεμινιστριών; ____________ Η ιστορία της Απολιτίκης;;; όπως την ξεχώρισα σήμερα Καλησπέρα Ρένα, λίγο πριν το τέλος του έτους. Μια ιδεολογική – πολιτική ερώτηση ήθελα να κάνω. Διαβάζω τη στήλη σου συνεχώς και μου είχε μείνει ότι είχες […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2016 09 07 mag feminismwhitehouse filipovic 907 214217

Τι εννοούμε με το φεμινισμός κατά βάσιν αριστερόστροφος και πώς συμβιβάζεται με την ψήφο των γυναικών και δη φεμινιστριών;

____________
Η ιστορία της Απολιτίκης;;; όπως την ξεχώρισα σήμερα

Καλησπέρα Ρένα, λίγο πριν το τέλος του έτους.

Μια ιδεολογική – πολιτική ερώτηση ήθελα να κάνω. Διαβάζω τη στήλη σου συνεχώς και μου είχε μείνει ότι είχες πει πως ο φεμινισμός είναι κατά βάση αριστερόστροφος παρότι υπάρχουν φυσικά και δεξιές ή αναρχικές φεμινίστριες.

Αφού κατά βάση είναι αριστερές οι πιο πολλές φεμινίστριες, τότε γιατί δεν ψηφίζουν τα αριστερά – κεντροαριστερά κόμματα που έχουν, σε σχέση με ένα δεξιό πατριαρχικό και συντηρητικο κόμμα, μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη φεμινιστική ατζέντα?

Αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις δυτικές χώρες γενικότερα.

Πχ μια προνομιούχα οικονομικά γυναίκα θα προτιμήσει να επιλέξει ένα φιλελεύθερο – συντηρητικό κόμμα, όπου παρότι μπορεί να είναι φουλ πατριαρχικό, εντούτοις ανταποκρίνεται καλύτερα στο οικονομικό – κοινωνικό συμφέρον της και στάτους από ένα αριστερό – φεμινιστικό.

Μήπως επειδή ψηφίζουν με βάση το συμφέρον τους, όπως όλες οι κοινωνικές – οικονομικες ομάδες, παρακάμπτοντας πολλές φορές την ιδεολογία τους?

Αυτό όμως δεν είναι υποκριτικό πέρα από συμφεροντολογικο?.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Απολίτικη ;;;

_____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Όταν λέμε κάτι έχει σημασία αφενός το πλαίσιο (το συγκείμενο), αφετέρου οι ακριβείς λέξεις. Μίλησα για τον φεμινισμό: ουσιαστικό ουδετέρου γένους, ενικού αριθμού, εννοώντας το κίνημα. Μιλάς για τις φεμινίστριες: ουσιαστικό θηλυκού γένους, πληθυντικού αριθμού, τις γυναίκες που νιώθουν να συντάσσονται με την έμφυλη ισότητα.

Τα κινήματα διέπονται από κάποιες γενικές αρχές κι έτσι λογίζονται ώστε να έχουμε σαφή επικοινωνία και να μπορούμε να συνεννοηθούμε σε ένα σύνθετο φαινόμενο όπως είναι η γλώσσα. Αντίθετα οι μονάδες ατόμων εμπεριέχουν όλες τις διαβαθμίσεις, με προσωπικά βιώματα, παρατηρήσεις, φιλοδοξίες και ιδιοχαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να αναδείξουν διαφοροποιήσεις εντός ενός κινήματος. Δεν αποτελούν κοπάδι, αλλιώς δεν θα υπήρχε τόσο έντονος διάλογος και τόση τάση συνιστωσών μέσα σε ένα κίνημα.

Οι αρχές του φεμινισμού είναι φιλελεύθερες (στον νεωτερισμό της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού) όπως αναδείχθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, στο δικαίωμα ψήφου και το πρώτο κύμα. Σιγά σιγά όμως και προϊούσης της Οκτωβριανής Επανάστασης αλληλοεπικαλύφθηκαν με τις αριστερές ιδέες της ταξικής διάστασης και της διεθνιστικής ιδέας. Ο χώρος των συλλογικοτήτων ήταν παραδοσιακά αριστερός, κυρίως επειδή αναπτύχθηκε και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μια αλληλεγγύη μπροστά στο φάσμα των καταπιέσεων. Προφανώς μια λευκή γυναίκα της αστικής τάξης είναι πιο “λογικό” να είναι φιλελεύθερη φεμινίστρια, καθώς έχει ήδη διασφαλιμένο κάποιο προνόμιο (φυλής και τάξης) ώστε να προσπαθεί να διεκδικήσει αναβάθμιση της θέσης της μέσα στο σύστημα. Μια μαύρη queer εργάτρια είναι πιο κάτω στην “τροφική αλυσίδα” επομένως η πλήρης ανατροπή του συστήματος (με μια επανάσταση του προλεταριάτου λόγου χάριν) μπορεί να έχει περισσότερο νόημα γι’εκείνην. Μάλιστα προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα, σαν αυτά που διαβάσατε στο ampa book club.

Κι είναι φυσικό ο παραγνωρισμένος κόσμος που δεν έχει φωνή στα συστημικά μέσα να οργανώνεται ώστε να ακουστεί από τα λιγότερο συστημικά: έτσι ο κινηματικός φεμινισμός είναι περισσότερο αριστερός, ο φιλελεύθερος έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στους New York Times ας πούμε.

Ωστόσο δεν είναι τόσο χοντροκομμένα τα πράγματα. Η Oprah Winfrey λες να είναι αμιγώς αριστερών και δη ριζοσπαστικοποιημένων πεποιθήσεων; Ωστόσο είναι αναφανδόν υπέρ της ισότητας κι αποτελεί πρότυπο γυναικείας επιτυχίας στην σκάλα της αναγνώρισης και της ταξικής αναρρίχησης.

Έπειτα ο διαχωρισμός “καλή αριστερά”, “κακή δεξιά”, που είχε κυριαρχήσει επί κάτι δεκαετίες στην Ελλάδα συγκεκριμένα (όπου το τραύμα του Εμφυλίου κι η επταετία της Χούντας ρίχνουν μια πολύ συγκεκριμένη σκιά πάνω στα πράγματα) είναι τελείως αφελής κι αποπροσανατολιστικός. Από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και του Τείχους το 1989 αναδείχθηκε η ουτοπία της αριστερής ιδεολογίας ως εφαρμοσμένη πολιτική. Προφανώς οι άνθρωποι είναι πάντα άνθρωποι κι η επιθυμία για ατομικό όφελος θα υπάρχει πάντοτε. Έτσι η επιθυμία εξίσωσης (όμως πρακτικά προς τα κάτω) σκοντάφτει πάνω σε θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης ψυχολογίας (που επιθυμεί εξίσωση προς τα άνω). Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι οι διαχωρισμοί δεξιά-αριστερά είναι στην εποχή μας παρωχημένοι. Ποιό σύστημα είναι πιο αριστερό από τον κομμουνισμό της Βόρειας Κορέας; Όμως κανένας δεν θέλει να πάει να ζήσει εκεί. Γιατί άραγε;

Το ίδιο περίπου συμβαίνει με τους όρους πρόοδος-συντήρηση. Συχνά στην Ελλάδα αριστεροί σχηματισμοί μονοπωλούν τον όρο “προοδευτικός” για λογαριασμό τους (ποιός δεν θέλει άλλωστε να λογίζεται προοδευτικός;) όμως η ξύλινη γλώσσα κι οι παρωχημένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα δεν βρίσκουν απήχηση στην σύγχρονη κοινωνία όπου η 4η τεχνολογική επανάσταση και η αναδιάταξη όλου του πλανήτη λόγω κλιματικής κρίσης και παγκόσμιας αναταραχής έχουν καταρρίψει όσα ξέραμε; Υπάρχουν “συντηρητικοί” σχηματισμοί και πολιτικοί που είναι προοδευτικότεροι των “προοδευτικών” κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται στην πράξη. Μην ξεχνάμε ότι πρόοδος σημαίνει αλλάζω, εξελίσσομαι, ενώ συντήρηση σημαίνει μένω σε αυτά που ξέρω και δεν κουνιέμαι ρούπι. Για κάνε μια αναγωγή στα σύγχρονα πολιτικά πράγματα; Τι παρατηρείς; Και γιατί επελαύνει όχι η δεξιά, αλλά -θου!- η ακροδεξιά στην Ευρώπη; Κι η alt right; Από πού πήγασε αυτή η τάση; Ο αδόκιμος όρος “ακρωκεντρώος” τι σου λέει γι’αυτά που συμβαίνουν σήμερα;

Δυσκολάκι ο γρίφος, το ξέρω. Επίσης μην παραβλέπουμε ότι γίνεται και μικροπολιτική στο πεδίο: μικρά βηματάκια παρουσιάζονται ως τεράστιοι θρίαμβοι, μεγάλα ζητήματα πέφτουν στα αζήτητα επειδή δεν είναι θετικά για το ακροατήριο.

Επομένως πριν βγεις να πεις ότι είναι υποκριτικό να ψηφίζει κάποια ένα κόμμα που δεν είναι αυστηρώς ονοματιζόμενο αριστερό, εφόσον είναι φεμινίστρια, πρέπει λίγο να σταθούμε και να εξετάσουμε:

  • τι είναι αριστερό κόμμα; ποιά η διαφορά του από την κεντροαριστερά; από το κέντρο;
  • ποιά είναι αυτά σήμερα;
  • πώς κατοχυρώνεται η έμφυλη ισότητα;
  • προωθούνται γυναίκες ή μπαίνουν πίσω από τους άντρες;
  • ποιά είναι τα ζητούμενα;
  • και πώς μεθοδεύονται αυτά;

Η πολιτική είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ΄ότι μας έμαθαν στα γόνατα του παππού, στο σχολείο ή στις κομματικές νεολαίες. Θέλει εσωτερική δουλειά και συνεχή ενημέρωση σε έναν γοργά διαμορφούμενο κόσμο.

Τα 4 Είδη Φεμινισμού: Φεμινισμός για Αρχαρίους

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

38 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
twin_peaks_resident
twin_peaks_resident
4 μήνες πριν

Έχω γνωρίσει κι εγώ το αποκύημα της φαντασίας που λέγεται λευκή δεξιά φεμινίστρια. Η ευαισθησία της εξαντλείται στις αδικίες του Ισλάμ και στις ποσοστώσεις γυναικών σε θέσεις ισχύος (by the way πόσο το χάρηκα που πέσανε από τα σύννεφα αφού φάγανε τη φλόμπα με την Elizabeth Holmes και την Ελένη Αντωνιάδου όλες αυτές). Αγαπημένο της μότο, το “πίστεψε στον εαυτό σου”. Χόμπι της να κράζει τις συναδέλφισσες στο γραφείο που φεύγουν 17.01 και εκμεταλλεύονται ολόκληρη την άδεια λοχείας που τους δίνει ο νόμος. Ισορροπεί τέλεια μητρότητα και καριέρα αλλά παραλείπει να αναφέρει ότι έχει μεταθέσει την ανατροφή των παιδιών της… Διαβάστε περισσότερα »

Juanita
Juanita
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  twin_peaks_resident

Κάθε φορά που γράφεις πολιτικό σχόλιο μου δημιουργείς την επιθυμία να σε γνωρίσω από κοντά!

twin_peaks_resident
twin_peaks_resident
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Juanita

Παρομοίως 🤩 για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, έχω υπαρξει και σε πιο φιλελέ εκδοχή αλλά ευτυχώς κατάφερα να βάλω ένα τέλος. Συνειδητοποίησα ότι με τη στάση που είχα τοτε δε θα βγω ποτέ κερδισμένη και ότι είναι προς το συμφέρον μου να αλλάξω.

Observer
Observer
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  twin_peaks_resident

Μάλλον ειλικρινή θα την περιέγραφα Αναρωτιέμαι πόσες αν ήταν στη θέση της δε θα έλεγαν κι έκαναν τα ίδια. Ας μη ξεχνάμε ότι το βασικό κίνητρο των περισσότερων είναι η προσωπική βελτίωση καθώς η διαφορά προς τα πάνω είναι αυτό που κάνει τ@ περισσότερ@ να χαίρονται. Θυμάμαι τη μελέτη στις ΗΠΑ (δυστυχώς δεν έχω σύνδεσμο) ότι όσοι συμμετείχαν προτιμούσαν μικρότερο μισθό αλλά μεγαλύτερο από τον περίγυρό τους παρά μεγαλύτερο μισθό αλλά μικρότερο από τους γύρω τους.

Σε κάθε περίπτωση μου αρέσει πολύ πως χρησιμοποιείται τους όρους προοδευτισμό και συντηρητισμό.

???
???
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer
avis
avis
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer

όσοι συμμετείχαν προτιμούσαν μικρότερο μισθό αλλά μεγαλύτερο από τον περίγυρό τους παρά μεγαλύτερο μισθό αλλά μικρότερο από τους γύρω τους.”
Οι μισοί, όχι όλοι

Observer
Observer
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  avis

Το νόημα ισχύει ακόμα. Οι μισοί προτιμούν το μη προφανές ζητώντας λιγότερα χρήματα αλλά περισσότερα από τους άλλους.

twin_peaks_resident
twin_peaks_resident
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer

Δεν είπα ότι είναι κακό να θέλουμε επαγγελματική καταξίωση. Μπορούμε να στοχεύουμε προς τα πάνω αλλά με ευγενή άμιλλα και υγιή ανταγωνισμό. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός μου κάνει περισσότερο στοιχείο της δεξιάς. Μια γυναίκα που είναι φίλη με την αφεντικινα της και εχθρεύεται/σαμποτάρει τις συναδέλφισσες της για να ανεβει, δεν μπορώ να τη δω ως φεμινίστρια. Σημαίνει ότι διαχωρίζει τις γυναίκες ανάλογα με την ιεραρχία τους και άρα δεν επιδιώκει πραγματικη ισότητα για όλες.

Τελευταία επεξεργασία 4 μήνες πριν από twin_peaks_resident
Observer
Observer
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  twin_peaks_resident

Φαντάζομαι ότι ο καθένας βλέπει με διαφορετικό τρόπο τι είναι ευγενή άμιλλα και τι αθέμιτα μέσα. Το να μένει παραπάνω δεν είναι αναγκαστικά κακό σε μια εταιρία που οι συνθήκες το ανταμείβουν και δε τιμωρούν το προσωπικό που φεύγει νωρίς.Το να επιλέγει να “έχει μεταθέσει την ανατροφή των παιδιών της σε γυναίκες χαμηλότερης οικονομικής δύναμης” δεν είναι αναγκαστικά κακό αν τις αμείβει σωστά. Τα συντροφικά μαχαιρώματα συνήθως επιτρέπονται από τη διεύθυνση και κόβονται από αυτή και νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι κι όλες συμμετέχουν κατά το δοκούν.Οσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη δεξιά να θυμίσω την υπέροχη δικαιολογία… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  twin_peaks_resident

Και κάτι ακόμα – αναρωτιέμαι αν οι “γυναίκες χαμηλότερης οικονομικής δύναμης” χρησιμοποιούν κι αυτές τις υπηρεσίες άλλων γυναικών ακόμα χαμηλότερης οικονομικής δύναμης καθιστά τις πρώτες μη φεμινίστριες.

Lioness
Lioness
4 μήνες πριν

Μάλιστα. Σήμερα διάβασα και ότι η φεμινίστρια η καλή πρέπει να ψηφίζει μόνο αριστερά κόμματα. Κάτι άλλο που” πρέπει”? Γιατί μέχρι στιγμής έχω διαβάσει εδώ πως πρέπει να ντύνεται, πόσο να γδυνεται, με τι τρόπο πρέπει να μαμιεται, ποιον επιτρέπεται να ποθεί ,μη τυχόν και κλέψει άντρα αλληλέγγυας, πως και αν πρέπει να πληρώνει αν βγαίνει έξω, ποια συνάδελφο να στηρίζει και ποια όχι, να μην έχει προνόμια ( φτου κακά αυτό) , να μη σκέφτεται το συμφέρον της επιχείρησης της ( α αυτό απαγορεύεται γυναίκα επιχειρηματίας και φεμινισμός δε πάνε μαζί) , να μη διεκδικεί θέση CEO γιατί παίζει… Διαβάστε περισσότερα »

channa
channa
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Συμφωνώ μέχρι και την τελευταία λέξη lioness

dreammaker
dreammaker
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  channa

😉

channa
channa
4 μήνες πριν

Η απαρχή του φεμινισμού δεν ήταν αριστερή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν οι μορφωμένες αστές που εξέφρασαν την πρωτοποριακή για την εποχή πεποίθηση ότι οι “γυναίκες είναι εξίσου έλλογα πλάσματα με τον άνδρα”, που διεκδίκησαν το δικαίωμα του σεβασμού και της ισότιμης ύπαρξης. Το δεύτερο κύμα φεμινισμού συνδέθηκε με το σοσιαλισμό με την είσοδο στην αγορά εργασίας, με την έννοια της πατριαρχίας και της κατασκευασμένης θηλυκότητας. Σήμερα έχουμε δύο κυρίαρχες τάσεις τον radical woke και τον φιλελεύθερο φεμινισμό, ο βασικός τους καυγάς ξεκινά από τα στοιχειώδη θα έλεγε κάποιος. Το πλέον κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κοινωνικούς και φυσικούς επιστήμονες,… Διαβάστε περισσότερα »

twin_peaks_resident
twin_peaks_resident
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  channa

Τα @ και το ουδέτερο είναι συμπεριληπτικός λόγος. Δεν ειμαστε μόνο γυναικες εδώ μέσα και πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Και τα non binary πρέπει κάπως να εκπροσωπηθουν. Αλλά τι να καταλάβετε από συμπεριληπτικότητα που θεωρείτε ότι ο φιλελεύθερος φεμινισμός υπάρχει αν δεν αντέχουμε τις ενοχές του ριζοσπαστικού φεμινισμού. Τι να πρωτοσχολιάσω από αυτό το σεντονι? Λέτε 5 σωστά και 5 λάθος. Από πουθενά δεν προκυπτει ότι η λευκή γυναίκα δεν εξιλεώνεται. Αν με τα λόγια και τις πράξεις της καταπιέζει αλλες ομάδες, λιγότερο προνομιουχες, ναι είναι υπόλογη οπως όλος ο κόσμος. Εκλάβατε το σχόλιο μου ως ειρωνικό, ενώ αναδεικνύει… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 4 μήνες πριν από twin_peaks_resident
channa
channa
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  twin_peaks_resident

Αν δεν είμαστε μόνο γυναίκες εδώ μέσα, είμαστε κυρίως γυναίκες. Και είναι ωραίο να γουστάρουμε και να μοστράρουμε τη γυναικεία μας υπόσταση. Αν καταλαβαίνω τον όρο, Non binary είναι μια πολιτική διακήρυξη άρνησης της θηλυκότητας ή του ανδρισμού. Very well και σεβαστό, αλλά με το φεμινισμό τι καημό έχουν; Γιατί αποζητούν τόσο επίμονα τη θηλυκή συμπερίληψη και όχι την αρσενική; Δεν τους βλέπω στο τροχοί και tir να κάνουν αγώνα για τα δικαιώματα τους. Δεν παίρνω πίσω ούτε λέξη από όσα είπα και ο επίλογος σας με την ειρωνική επίκριση του μεγέθους του κειμένου ως “σεντονάρα” επιβεβαιώνει τη σκέψη μου.… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
dreammaker
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  channa

γειά σου channa . . . Arendt

Jayts
Jayts
4 μήνες πριν

«Ποιό σύστημα είναι πιο αριστερό από τον κομμουνισμό της Βόρειας Κορέας;»
Το πολιτικό φάσμα δεν μπορεί να οριστεί σε έναν άξονα ώστε να υπάρχει πάντα ξεκάθαρα πιο αριστερό/δεξιό.

Αν με το πιο αριστερό εννοείς το λιγότερο οικονομικά ελεύθερο τότε ναι πολύ πιθανόν, αλλά επίσης είναι και το λιγότερο κοινωνικά ελεύθερο κράτος για να ζεις.

Τελευταία επεξεργασία 4 μήνες πριν από Jayts
twin_peaks_resident
twin_peaks_resident
4 μήνες πριν

Για τις 2-3: βρε κορίτσια τα είδα τα σχόλια σας αλλά δεν πρόκειται να απαντήσω ξεχωριστά γιατί δεν έχω κανένα σκοπό να σας πείσω. Ένα τελευταίο γραφω και το κλείνω. Έγραψα ένα επίτηδες προβοκατόρικο σχόλιο, μου απαντήσατε (παραφράζοντας σχεδόν τα πάντα μπορώ να πω) και καλά κάνατε. Αλλά μην το παίζετε θιγμένες ότι δήθεν σας αστυνομεύω και σας επιτίθεμαι. Αν το πρόβλημα σας είναι ότι νιώθετε παραγκωνισμένες από το φεμινιστικό κίνημα όπως είναι σήμερα επειδή έχετε υπαλλήλους ή επειδή σας ενοχλεί το ουδέτερο στις καταλήξεις, συγγνώμη αλλά δε θα προσαρμοστεί το κίνημα στα μέτρα σας. Δεν είναι ούτε καλό ούτε… Διαβάστε περισσότερα »

Lioness
Lioness
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  twin_peaks_resident

Προσωπικά απάντησα στη γραφουσα. Όπως έγραψες τη γνώμη σου και είναι σεβαστή , έτσι έγραψα κι εγώ τη δική μου. Δε θίχτηκα καθόλου ούτε με ενοχλούν τα παπάκια, τα χρησιμοποιώ κι εγώ άλλωστε . Διατηρώ το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όπως όλοι / όλες/ όλα και δε με απασχολεί αν με θεωρείς ή όχι φεμινίστρια. Αν ωφελεί ο διαχωρισμός και το να λέμε ποια είναι και ποια όχι …θα το δείξει η ιστορία. Η κάθε μία ξέρει πολύ καλά ποια είναι, αν έχει εκμεταλλευτεί ή όχι. Προσωπικά από το να ψάχνω να βρω τη σκάρτη προτιμώ να εκμεταλλεύομαι ευκαιρίες και όχι… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 4 μήνες πριν από Lioness
bagle
bagle
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  twin_peaks_resident

Tween_peaks, μην πέφτεις στη λούμπα. Νόμιζες ότι πρόκειται για πραγματικό διάλογο, αλλά κανείς δεν είχε τέτοιο σκοπό. Μη μασάς.

Tropique
Tropique
4 μήνες πριν

O φεμινισμός άνθισε και συνεχίζει να υπάρχει στις δυτικές -καπιταλιστικές- χώρες. Οι χώρες όπου ο φεμινισμός είναι κάτι το αυτονόητο, όπως πχ Βόρεια Ευρώπη είναι αυτό που λέμε χώρες που κατοικούνται από λευκούς, ψηλούς, πλούσιους και καλοζωισμένους κατοίκους με τρελλό πρίβιλετζ που, μέσα στη μεγαθυμία τους χαλάρωσαν και τώρα τρέχουν να μαζέψουν -με τρόπους όχι και τόσο ωραίους- τα αποτελέσματα της χαλάρωσής τους. Γιατί καλός ο φεμινισμός αλλά τι να την κάνω την ισότητα στη Μπουργκίνα Φάσο πχ; Το θέμα είναι η ισότητα σε μια κοινωνία που να προοδεύει και να εξασφαλίζει καλή ζωή, υγεία και μόρφωση για τα μέλη… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
dreammaker
4 μήνες πριν

την έχω ξαναπεί την άποψη μου . Ο φεμινισμός πρέπει να έχει έναν μοναδικό ξεκάθαρο στόχο. Την εξίσωση των δυο φύλων . Η ταξικότητα στην κοινωνία πρέπει να παραμείνει αλλιώς δεν δημιουργείται πλούτος για όλους.

Katje
Katje
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Η ταξικότητα στην κοινωνία δημιουργεί πλούτο για πολύ λίγους και ίσα ίσα συνθήκες επιβίωσης για τους υπόλοιπους ώστε να δουλεύουν να παράγουν τον πλούτο (που χαίρονται οι λίγοι) και να μην έχουν χρόνο και ενέργεια να σηκώσουν κεφαλή και πάρουν το πλούτο από τους λίγους.

dreammaker
dreammaker
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Katje

Δινουμε διαφορετικο νοημα στη λεξη πλουτος . Αν δεν θεωρεις πλουτο το αντικειμενο ψυγείο, να το συζητησεις με τα 3 δισ ανθρωπων που δεν το εχουνε

Katje
Katje
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Όχι, στο Λονδίνο που ζω, το λειτουργικό ψυγείο το θεωρώ bare minimum, δεν είναι δείγμα πλούτου. Επίσης, λόγω δουλειάς, ξέρω ανθρώπους, όχι προσωπικά, τα πορτοφόλια τους συναντάω, που έχουν την ικανότητα να χτίσουν σπίτια με ψυγεία σε 3 δις ανθρώπους αύριο.

Αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Είναι δηλαδή φυσιολογικό και ζητούμενο να μην έχουν ψυγεία 3 δις (δεν έχω ιδέα από που προκύπτει το νούμερο) άνθρωποι για να παράγεται πλούτος(!)? Σαν λίγο μπερδεμένος μου φαίνεσαι. Και τι θεωρείς παραγόμενο πλούτο όταν ο μίσος πληθυσμός ζει σε συνθήκες ανέχειας;

dreammaker
dreammaker
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Katje

ο πλουτος μιας κοινωνιας χιλιων ατομων ειναι 1000 ευρω , γιατι οι 900 εχουν τα 100 και οι υπολοιποι 100 τα 900. Αν μοιραστει ισοτιμα και καθενας εχει 1 ευρω , πολυ συντομα ο συνολικος πλουτος της κοινωνιας θα πεσει πχ στα 300 ευρω
Βασικες αρχες οικονομικης θεωριας (κεφ., Θεωρεια κινητρων )

Jayts
Jayts
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Αν και δεν ισχύει το νούμερο, ξεχνάς ότι πολλοί δεν έχουν για να έχουμε εμείς.

Οι βασικές πρώτες ύλες για πολλά αγαθά όπως το ψυγείο που λες, προέρχονται από χώρες που δεν έχουν ούτε ψυγείο.

Observer
Observer
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Katje

Μια χαρά μπορεί να έχεις μια ταξική κοινωνία και καλό βιωτικό επίπεδο. Αυτές συναντούνται κυρίως σε καπιταλιστικές χώρες όπως π.χ Καναδάς ή Νορβηγία, Ολλανδία ξέρετε με τον κακό καπιταλισμό. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και κάποιες στην Αφρική που μια κοινωνική ομάδα είναι ασύλληπτα ευκατάστατη και οι υπόλοιποι περνούν τόσο καλα που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους.

Memoria
Memoria
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer

Διακόσια χρόνια καπιταλισμός και ευαγγελιζόμαστε τις Σκανδιναβικές χώρες σε κάθε κουβέντα. Λογικό, βέβαια, αφού είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις σε ένα οικονομικό σύστημα που αυταπόδεικτα έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς βρίσκετε σε κρίση 15+ χρόνια. Από τις τόσες χώρες που έχουν καπιταλισμό, οι μισές και πάνω υποφέρουν αλλά εμείς ελπίζουμε ότι θα γίνουμε Νορβηγία. Δεν θα γίνουμε Νορβηγία γιατί, μέσα στον καπιταλισμό, για να πετύχει μια χώρα, πρέπει να διαλύσει κάποια άλλη και έτσι έχουν καταλήξει οι χώρες της Αφρικής και η μέση Ανατολή όπως είναι. Όπως όταν, για παράδειγμα, η ΗΠΑ κύρηξαν πόλεμο στο Ιράκ για τα πετρέλαια. Διέλυσαν μία χώρα… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Memoria

Δυο στις τρεις χώρες που είπα δεν είναι Σκανδιναβικές. Και διορθώστε με αν κάνω λάθος οι χώρες που κερδίζουν τις πρώτες θέσεις στην ποιότητα ζωής και ευτυχία δεν είναι / ήταν κομμουνιστικές ούτε σοσιαλιστικές. Αντίθετα έχουν καπιταλισμό και άνθρωποι από άλλες χώρες τρέχουν να πάνε σε αυτές να μείνουν με κάθε κόστος.Η Ελβετία, η Κορέα, Η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο ακόμα και ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία είναι χώρες που αναπτύχθηκαν δεν είναι Σκανδιναβικές και δεν κατέστρεψαν άλλες χώρες όπως είναι η θεωρία σας Εξηγήστε μου τι χρειάζονταν οι Αμερικανοί τα πετρέλαια του Ιράκ. Με στοιχεία όχι κείμενα του 80.Οσο… Διαβάστε περισσότερα »

bagle
bagle
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer

Μπορεί να ήθελαν τα πετρέλαια, μπορεί και όχι. Μπορεί να ήταν χάπι αξιντεντ που κατέληγαν σ’ αυτούς. Μπορεί να ήθελαν του Ιράν, μιας και χρηματοδοτούσαν επί χρόνια το Ιράκ στον πόλεμο. Μπορεί να ήταν άλλη μια περίπτωση πρόξι. Μπορεί το ένα, μπορεί το αλλο. Δε νομίζω ότι βρισκόσουν στο στέητ Ντιπάρτμεντ πάντως και κανόνιζες εξωτερική πολιτική ώστε να είσαι σε θέση να μας ενημερώσεις τώρα. Ζητάς αντιθέτως να σε ενημερώσουν για το πόσο πετρέλαιο ταξίδεψε από Ιράκ; Ωραία, πόσο είναι αρκετό; Τρια βαρέλια; Είκοσι τρία δισ βαρέλια; Τι νούμερο ψάχνεις ώστε να αποδείξεις ότι δεν εκμεταλλεύεται την υφήλιο η Αμερική;… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  bagle

Συμφωνώ για τα οικονομικά μοντέλα. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει ότι δε χρειάζεται να κάνουν πόλεμο απλά εμπιστεύονται την πολιτιστική και τεχνολογική εισβολή -θα ήταν υπέροχα να μετράγαμε π.χ. πόσα κινητά με το δαγκωμένο μήλο ανήκουν σε ανθρώπους που προσδιορίζονται ως αριστεροί και θέλουν την ισότητα, το φεμινισμό καταλαβαίνετε. Για την απάντησή σας μια αρχική παρατήρηση. Ποιο κομμάτι της φράσης “Με στοιχεία όχι κείμενα του 80” δεν καταλάβατε; Εξακολουθείτε να μην απαντάτε τι είχαν οι ΗΠΑ να κερδίσουν απτά όχι με διακηρύξεις από το συνέδριο της ΚΝΕ του 2003. Εγώ δεν ήμουν σίγουρα στο State Department, για εσάς δε… Διαβάστε περισσότερα »

bagle
bagle
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer

Τρικυμία και χωρίς απάντηση.. Ξαναρωτάω λοιπόν, πώς ξέρεις γιατί εισέβαλλαν στο Ιράκ; Το είπα ευθέως ότι δεν ξέρω, γιατί με ρωτάς; Είναι χίλιες οι πιθανές αιτίες. Γιατί ΔΕΝ είναι το πετρέλαιο; Αν ξέρεις, πες το να τελειώνουμε. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει χρώμα στο φεμινισμό για να απαντήσω. Ούτε έπιασα την αναφορά στις Αμερικανές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον καπιταλισμό, γενικότερα, είναι πολύ δύσκολο, ως ακατόρθωτο, για κάποιον άνθρωπο να αντιληφθεί σε βάθος τι σημαίνει προνόμιο, μέχρι να το χάσει ο ίδιος. Και ω τι θαύμα, οι τάξεις συνεχίζουν να διατηρούνται ποσοτικά αναλλοίωτες εδώ και δεκαετίες, αιώνες. ΙΤΣ ΛΑΙΚ… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  bagle

Μάλλον δε σας βολεύει η συζήτηση Το συσχετισμό – καραμέλα Ιράκ Πετρέλαιο Αμερικάνοι τον έκανε η Memoria και ρώτησα για διευκρινήσεις, Καλό είναι να πετάμε την ατακα αλλά ας την υποστηρίξουμε και λίγο. Και τι σχέση έχει το πετρέλαιο με το φεμινισμό. Όσο για την αναφορά στις Αμερικανίδες στην επεκτατική επιθετική πολιτική των ΗΠΑ βασικες αρχιτεκτόνισσες για πολιτικές που σκόρπισαν το θάνατο και προβλήματα στην ευρύτερη γειτονιά μας ήταν δυο Αμερικανίδες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και φεμινίστριες – η κα Κλίντον τόσο προοδευτική κι όμως η συμβολή της στην Αραβική Άνοιξη μάλλον δε βοήθησε τις γυναίκες ενώ για την… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
dreammaker
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Memoria

Διακόσια χρόνια καπιταλισμός και ευαγγελιζόμαστε τις Σκανδιναβικές χώρες σε κάθε κουβέντα. Λογικό, βέβαια, αφού είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις σε ένα οικονομικό σύστημα που αυταπόδεικτα έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς βρίσκετε σε κρίση 15+ χρόνια.{Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ) Από τις τόσες χώρες που έχουν καπιταλισμό, οι μισές και πάνω υποφέρουν αλλά εμείς ελπίζουμε ότι θα γίνουμε Νορβηγία. Δεν θα γίνουμε Νορβηγία γιατί, μέσα στον καπιταλισμό, για να πετύχει μια χώρα, πρέπει να διαλύσει κάποια άλλη {ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ . ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ; ) και έτσι έχουν καταλήξει οι χώρες της Αφρικής… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 4 μήνες πριν από dreammaker
Observer
Observer
4 μήνες πριν

Υπέροχο κείμενο και θυμάμαι ιδιαίτερα την αναφορά σας στη Θάτσερ.

Penthesilea
Penthesilea
4 μήνες πριν

Πολύ ωραία απάντηση-ανάλυση, Ρένα!