in , ,

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ τέλος πάντων;

Μια γρήγορη ανάλυση του πολέμου Ισραήλ-Παλαιστινίων για όσους δεν γνωρίζουν ιστορία και θέλουν να μάθουν σε λίγες παραγράφους.

H πολύ άσχημη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. ______________ Η ιστορία της Απορία όπως την ξεχώρισα σήμερα Καλησπέρα Ρένα και καλησπέρα σε όλους! Η ερώτηση μου μπορεί να είναι αφελής αλλά πρόκειται για ειλικρινή απορία… Τι γίνεται ακριβώς στο Ισραήλ; Ή πιο συγκεκριμένα, γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιες οι διαφορές τους; Οι πληροφορίες από τις ειδήσεις ένιωσα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ISRAEL GAZA
Φωτ.: EPA/ABBAS SALMAN

H πολύ άσχημη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

______________
Η ιστορία της Απορία όπως την ξεχώρισα σήμερα

Καλησπέρα Ρένα και καλησπέρα σε όλους!

Η ερώτηση μου μπορεί να είναι αφελής αλλά πρόκειται για ειλικρινή απορία…

Τι γίνεται ακριβώς στο Ισραήλ; Ή πιο συγκεκριμένα, γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιες οι διαφορές τους;

Οι πληροφορίες από τις ειδήσεις ένιωσα να με μπερδεύουν περισσότερο. Τα σχόλια στα social media είναι συγκεχυμένα.

Το σίγουρο είναι πως με τρομάζει τόση φρικαλεότητα. Τόσα θύματα, τόσοι άμαχοι, τέτοιο τραύμα…

Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντηση.

Υ.Γ. Εάν υπάρχει ήδη κάποια οργάνωση που δραστηριοποιείται για τη βοήθεια των γυναικών στο Ισραήλ και γνωρίζεις κάτι, συμπεριέλαβε σε παρακαλώ κι αυτό στην απάντησή σου!

ΑΠΟ ΤΗΝ – Απορία

_________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Δύσκολο θέμα, θα προσπαθήσω να το πω απλά και με ιστορική αναδρομή για να καταλαβαίνουν όλ@, ακόμα κι όσ@ δεν έχουν ποτέ πριν ασχοληθεί.

H κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη ιστορικά ήδη από τις Σταυροφορίες, για τις οποίες κάτι έχετε ακούσει από το σχολείο και το Χόλυγουντ, αλλά ας μην πάμε τόσο πίσω.
Τα προβλήματα μεταξύ Ισραηλιτών και Παλαιστινίων ξεκινούν προ 100 χρόνων σχεδόν και πιο συγκεκριμένα όταν συμφωνήθηκε από τη διεθνή κοινότητα να ιδρυθεί ισραηλιτικό κράτος, για τους διασκορπισμένους εβραίους της υφηλίου, σε εδάφη πέριξ της Ιερουσαλήμ που ήταν τότε υπό βρετανική κυριαρχία (και προηγουμένως μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, πράγμα που αποτελεί κι ένα από τα επιχειρήματα του Ερντογάν περί του ευεργετικού ρόλου της Τουρκίας ως φύλακα στην περιοχή.)

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1947 προέβη στην απόφαση για δύο κράτη στο έδαφος της Παλαιστίνης: ισραηλινό και αραβικό, με την Ιερουσαλήμ να έχει καθεστώς διεθνές μέχρι να γίνει δημοψήφισμα των ίδιων των κατοίκων. Οι Εβραίοι έτσι θα ίδρυαν το κράτος τους αφού έφευγαν από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τυχόν είχαν απομείνει μετά το Ολοκαύτωμα. Οι Άραβες όμως δεν δέχθηκαν καθόλου την απόφαση αυτή, καθώς έπαιρνε εδάφη από την δική τους πλευρά, πράγμα που οδήγησε σε δύο πολεμικές συγκρούσεις: το 1948 και το 1967. Τις δυο πλευρές στήριζαν εκατέρωθεν οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τότε είναι που διαμορφώθηκαν τα σύνορα του κράτους του Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατέχει έτσι μέχρι σήμερα την Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη (του Ιορδάνη ποταμού), όμως εκεί ζουν πάρα πολλοί παλαιστίνιοι που διεκδικούν την επιστροφή τους στα σύνορα προ του 1967 (με την μεταφορά τους πίσω στα πρότερα εδάφη, καθώς αν δεις το χάρτη θα δεις ότι είναι αποκομμένοι μεταξύ τους) και την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που επιθυμούν.

Όταν υπάρχει επιθυμία ενός μεγάλου μέρους ανθρώπων, οργανώνεται και κίνημα για την επιτυχία του, κι αυτό έγινε με την αντιστασιακή δράση των παλαιστινίων στις προηγούμενες δεκαετίες. Θα έχεις σίγουρα ακούσει για τον Γιασέρ Αραφάτ και την PLO για τη απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το κίνημα των Παλαιστινίων εναντίον της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη πήρε τη μορφή ένοπλης αντίστασης, στην οποία απαντούσαν οι Ισραηλινοί ανά διαστήματα.

Το 1993 στις λεγόμενες Συμφωνίες του Όσλο ο Αραφάτ (που εκπροσωπούσε το αριστερό και κοσμικό παλαιστιανιακό κίνημα, ιδιαίτερα αδερφοποιημένο με τον Ανδρέα Παπανδρέου) έφτασε κοντά στην επίλυση με τη δημιουργία δύο κρατών: οι παλαιστίνιοι θα αναγνώριζαν το Ισραήλ ως κράτος, με αντάλλαγμα εκείνοι να αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη.Ως εδώ καλά, καθώς κι οι δυο μεριές είχαν τα δίκια τους.

Δυστυχώς όμως πάντα υπάρχουν ακραίοι κι η μετριοπάθεια αυτή ερμηνεύτηκε ως ενδοτισμός

Οι παλαιστίνιοι συνασπίστηκαν λοιπόν πίσω από τα αντιστασιακά αραβικά κινήματα της Φατάχ (κάπως πιο μετριοπαθούς) και της Χαμάς (ακραία φονταμενταλιστικής σουνιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, εκπρόσωποι της οποίας αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του νομοθετικού συμβουλίου της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής).Έτσι ριζοσπαστικοποιήθηκαν μεγάλες ομάδες αράβων κι έτειναν στον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Στο μεταξύ, μια εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982, ήταν η αιτία να δημιουργηθεί κι άλλη οργάνωση, η Χεζμπολάχ, στα εδάφη της γειτονικής με το Ισραήλ χώρας. Αυτή είναι σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση που όμως ενώθηκε με τους σουνίτες της Χαμάς κι έτσι το καζάνι της περιοχής κοχλάζει ακόμη περισσότερο!

Η Χαμάς σήμερα ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας και τους (πολλούς) Παλαιστίνιους που ζουν εκεί -είτε ως πρόθυμους πολεμιστές της, είτε ως άμαχους που τους ελέγχει με διάφορους τρόπους. Η ισραηλιτική αρχή έχει κι αυτή εξτρεμοποιηθεί μετά από την εποχή του Γιτζάκ Ράμπιν (ο οποίος δολοφονήθηκε αφού έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Αραφάτ), με τον οποίο γίνονταν οι συνομιλίες του Όσλο στη δεκαετία του ’90. Υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία που πιέζουν για απόρριψη κάθε παλαιστινιακού αιτήματος. Έτσι οδηγηθήκαμε σε ακραία πόλωση και σε θρησκευτικό κι εθνοτικό μίσος, με διάφορες επιθέσεις, αντεπιθέσεις και εκτοξεύσεις ρουκετοβόλων ανά τα χρόνια ένθεν κι ένθεν.

Το μεγάλο (ευρύτερο) πρόβλημα είναι ότι Χαμάς και Χεζμπολάχ ενισχύονται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν, μεγάλο εχθρό του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και κάτοχο μεγάλης ισχύος πυρηνικών όπλων, καθώς και από τρομοκρατικές οργανώσεις -οπότε δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο τυχόν Γ’ Παγκόσμιος θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα.

Το προπερασμένο Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, λοιπόν, εκδηλώθηκε ένα τρομακτικά ισχυρό χτύπημα της Χαμάς σε μια εκδήλωση μετριοπαθών νέων σε φεστιβάλ μουσικής για την ειρήνη στα σύνορα με τη Γάζα στο Ισραηλιτικό έδαφος. Με 5000 ρουκέτες, εκτελέσεις, βιασμούς γυναικών, σκυλεύσεις νεκρών κι ομηρίες αθώων στα κιμπούτζ του Ισραήλ.

EΔΩ μπορείς να παρακολουθήσεις τη σειρά των γεγονότων φρίκης της μέρας εκείνης.

Από τη μία πλευρά λοιπόν η δημιουργία δύο κρατών ίσως να έλυνε το ζήτημα, όμως η πόλωση έχει φτάσει σε τέτοια ύψη που κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο. Το Ισραήλ επιδιώκει να ξεδοντιάσει την Χαμάς, για την αυτοπροστασία του, η δε Χαμάς επιδιώκει να καταστρέψει -όσο μπορεί- το Ισραήλ. Οι πιο μετριοπαθείς καλούν για προστασία των αμάχων, αλλά κι αυτό μοιάζει απίθανο λόγω των αντικειμενικών συνθηκών. Η ίδια η Χαμάς έχει κάποιο συμφέρον να υπάρχουν παλαιστίνιοι νεκροί αφού αυτό θα επιφέρει διεθνή κατακραυγή εναντίον του Ισραήλ. Οι επιθέσεις με ρουκέτες πάλι, του Ισραήλ, έχουν και παράπλευρα αθώα θύματα σε φρικιαστικές εικόνες…

Δευτερεύοντες παίκτες στην περιοχή έχουν θέσεις κλειδιά ορίζοντας την γεωπολιτική -κι όχι πλέον τις ιδεολογίες, καθώς αυτές κατέρρευσαν. Η Αίγυπτος είναι το πέρασμα στο Σινά και στο Σουέζ που ελέγχει την δίοδο των παλαιστινίων αλλά ταυτόχρονα και των εμπορικών δρόμων της Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαιοειδών, που είναι σε συμμαχία με τις ΗΠΑ και βρισκόταν σε τροχιά συνεννόησης με το Ισραήλ μέχρι το χτύπημα του Σαββάτου, οπότε και η σύγκλιση πάγωσε μέχρι νεωτέρας (Κι εδώ ας θυμηθούμε πώς η ΣΑ δημιούργησε την πετρελαϊκή κρίση του 1973-4 όταν, για να αντιταχθεί στην στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, έκλεινε την κάνουλα στην παραγωγή πετρελαίου εκτοξεύοντας τις τιμές και ρίχνοντας σε ύφεση όλο τον πλανήτη). Το Ιράν έχει κάθε συμφέρον να διεμβολίζει οποιαδήποτε πιθανή συνεννόηση αράβων-ισραηλινών με την τεχνική διαίρει και βασίλευε. Η Τουρκία λειτουργεί με γνώμονα δικά της συμφέροντα, αλλά κι ως “κρυφό” χαρτί του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αφού υποτίθεται προασπιζόμενη τους μουσουλμάνους διατηρεί μια φαινομενική “τάξη” που ευνοεί τις ΗΠΑ. Η Ρωσία βλέπει και περιμένει (όπως κι η Κίνα) και ο Πούτιν χαίρεται που έχει αποσπαστεί η διεθνής προσοχή από την εισβολή στην Ουκρανία.

Γενικά έχουμε μια μεγάλη αναταραχή κι ουδόλως μια θαυμάσια κατάσταση. Μέχρι στιγμής έχουμε 4150 νεκρούς κι από τις δυο πλευρές, χιλιάδες τραυματίες και 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Μπορείτε να δείτε κι ΑΥΤΟ το άρθρο για μια ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης.

Προτείνω την στήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières)

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

40 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
happy veggie
happy veggie
6 μήνες πριν

Εμπεριστατωμένη απάντηση, Ρενα. Ομως, δύσκολο να μην επισημάνει κάποιος τα…δυο μέτρα και δυο σταθμά εδώ. Δηλαδή αισθάνομαι ότι δυστυχώς οι Παλαιστίνιοι είναι κάπως αφημένοι στην τύχη τους, ή μάλλον ατυχία τους. Ενώ σε πολεμικές συρράξεις συνήθως υπάρχει κατακραυγή εδώ δύσκολα κάποιος τους υπερασπίζεται. Και πάντα οι επιθέσεις είναι ανισομερείς, τα θύματα από την πλευρά τους είναι πολλαπλάσια. Ο δε τύπος παρατηρώ τώρα δίνει βήμα στους Ισραηλινούς που υπέστησαν τις ομολογουμένως φριχτές επιθέσεις από κάποια μεμονωμένη ομάδα εξτρεμιστών αλλά τα θύματα της Γάζας που τιμωρούνται αδιακριτως τα προβάλλει πολύ λιγότερο. Είναι πολύπλοκη η κατάσταση αλλά πάντα οι τελευταίοι βρίσκονται σε χειρότερη… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  happy veggie

Εγώ πάντως το αντίθετο έχω παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες στα social αλλά και σε πολλά μέσα.

Chublis
Chublis
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

συνήθως τα σοσιαλ αντανακλούν τις ιδέες μας οπότε δεν θα τα επαιρνα σαν με΄τρο σύκρισης. Τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν την σύγκρουση σαν κάτι τραγικό που συνέβη και μια απρόκλητη επίθεση, δεν παρουσιάζουν, και δεν μπορούν να παρουσιάσουν μια τόσο περίπλοκη κατάσταση στον κόσμο (θα έλεγα και δεν θέλουν αλλα ας το αφήσουομε εδώ αυτό). Αναρωτήσου, αν υπάρχει τόση κατακραυγή για τους 1000 νεκρούς ισραηλινούς, σε ποια απο τις προηγούμενες 5 συγκρούσεις τα τελευταία 20 χρόνια που τα θύματα ήταν κυρίως Παλαιστίνιοι, πήρε το θέμα τέτοια έκταση? μάλλον ποτέ.

Penthesilea
Penthesilea
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Chublis

Κατά τη γνώμη μου, πολύ σωστά υπήρξε τόση κατακραυγή και κακώς μπαίνουμε στη διαδικασία να τη συγκρίνουμε. Προσωπικά δεν μπορώ να συμμετάσχω σε αυτό. Όταν διαβάζω για γυναίκες που βιάστηκαν live στα σόσιαλ, απήχθησαν και αγνοείται η τύχη τους, δεν μου περνάει καν απ’ το μυαλό η σκέψη “ναι αλλά για τους άλλους δεν λέτε”.
Και για τους άλλους λέμε, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας. Δεν πρέπει όμως να διστάζουμε να ονοματίσουμε τη φρίκη.

Chublis
Chublis
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Κοίτα μαζί σου, είναι τραγικό αυτό που έγινε, κατακριτέο και καθόλου ανθρώπινο. Ανατρίχιασα βλέποντας τα όλα αυτα και θύμωσα πολύ με τη βαρβαρότητα ειδικά ως πατέρας 2 μικ΄ρων κοριτσιών σαν αυτά που πήγαν στο φεστιβάλ. Αυτό που θέλω να επισημάνω όμως έιναι το εξής, σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, όντως “για τους άλλους δε λέμε” σε επίπεδο ΜΜΕ. Ποτέ μα ποτέ δεν έρχεται στην επικαιρότητα ένα γεγονός αν είναι αντίστροφα τα πράγματα. Για παράδειγμα στη σύγκρουση του 2014 2500 παλεστίνιοι η πλειονότητα τους πολίτες σκοτώθηκαν απο βομβαρδισμούς του ΙΣραήλ και δεν το έμαθε κανείς, αν δεις τα αντίστοιχα βίντεο με… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  happy veggie

Βρε veggie, πως μπορείς να κάνεις αυτό το σχόλιο; Ειναι σαν να λες σε αυτές τις γυναίκες που βιάστηκαν και εξευτελίστηκαν δημόσια και μέσω των social, σε αυτούς τους 1000 νέους που σκοτώθηκαν και κακοποιήθηκαν “εντάξει κακό αυτό που πάθατε ΑΛΛΑ η χώρα σας σκοτώνει επίσης οπότε ενταξει δεν πειράζει και τόσο. Η κοινή γνώμη αναγνώρισε το δράμα που περάσατε άρα ήταν λιγότερο κακό από των Παλαιστινίων που σκότωσε η κυβέρνησή σας πριν μερικούς μήνες” Εγώ αυτό ακούω κάθε φορά που διαβάζω τέτοια σχόλια, τα ναι μεν αλλά. Ειμαστε και φεμινιστικο σάιτ, τι να πω λυπάμαι. Και για να προλάβω… Διαβάστε περισσότερα »

happy veggie
happy veggie
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Προς τι η φόρτιση που προσδιδεις
Δεν κατάλαβα τι σε ενόχλησε στο σχόλιό μου , αν εσυ «ακούς» και ερμηνεύεις καπως δεν φταίω εγώ.. για ομολογουμένως φριχτές επιθέσεις μίλησα κι απ την άλλη πλευρά. ( και εννοείται ότι αν έγιναν οι βιασμοί είναι καταδικαστέοι, προκύπτει από κάπου ότι δεν είναι ??) Για άνιση μεταχείριση από τα μέσα μίλησα.

daria
daria
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  happy veggie

Όχι “ΑΝ έγιναν βιασμοί”, έγιναν.-

Τελευταία επεξεργασία 6 μήνες πριν από daria
BabyDoll
BabyDoll
6 μήνες πριν

Πολλή ωραία ανάλυση Ρένα. Εγώ πάλι διερωτώμαι πώς γίνεται κάποιοι να τάσσονται τόσο κάθετα υπερ της μίας ή της άλλης πλευράς χωρίς να σκέφονται τους αμάχους που σκοτώνονται και στις δύο πλευρές. Μιλάμε για μια εμπόλεμη κατάσταση που κρατάει τόσα χρόνια και εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα.

dreammaker
dreammaker
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα και των δυο λαών , συμπεριλαμβανομένων των αμάχων. Κανένας δεν είναι αθώος

BabyDoll
BabyDoll
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Ενας πόλεμος που κρατά τόσα χρόνια είναι λογικο να δημιουργεί πολώσεις. Η πλειοψηφία του άμαχου πληθυσμού έχει γεννηθεί κατά την διάρκεια της σύρραξης κι από μικροί έχουν γαλουχηθεί με μισος για την γείτονα χώρα. Τέλος να πω οτι είναι πολύ κυνικό να λες οτι δεν υπάρχουν αθώοι, τα παιδιά δηλαδή που σκοτώνονται τι είναι; Φταινε;

Chublis
Chublis
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

wtf dude?

happy veggie
happy veggie
6 μήνες πριν

Επίσης σαφώς κατανοώ την ανάγκη του Ισραήλ να προστατευτεί
Αλλά ας μην ξεχνάμε τις πολλαπλές καταδίκες του από τον ΟΗΕ
και τα στοιχεία της unicef για τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί.

Absurde
Absurde
6 μήνες πριν

Πολύ κατανοητή ανάλυση.

Santy
Santy
6 μήνες πριν

Έχει ακουστεί ότι καλούν και τους μουσουλμάνους για παγκόσμιο ιερό πόλεμο. Αν είναι δυνατόν, είμαστε 21 αιώνα και ακόμη έχουμε δυο πολέμους σε εξέλιξη.

Juanita
Juanita
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Santy

Από ποιους έχει ακουστεί αυτό;
Και ποιοι καλούν τους μουσουλμάνους σε πόλεμο;

Δεν ρωτάω για να πάρω απάντηση.

Penthesilea
Penthesilea
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Juanita
Μπαμπάτσικος
Μπαμπάτσικος
6 μήνες πριν

Το Ιράν δεν έχει πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν υποψίες ότι προσανατολίζεται στην απόκτηση τους αλλά κανένας ειδικός δεν θεωρεί το Ιράν πυρηνική δύναμη. Αντιθέτως το Ισραήλ διαθέτει μια ευρεία γκάμα πυρηνικών όπλων, και αφήνει υπόνοιες προς τη χρήση τους (από την εποχή του πολέμου του Γιομ Κιπούρ 50 χρόνια πίσω). Δεν διαψεύδει την πυρηνική του δύναμη προσδοκώντας στο δέος των γειτόνων του απέναντι στο υπερόπλο των πυρηνικών (που κατά πληροφορίες απέκτησε κατά τον αφοπλισμό του καθεστώτος του απαρτχαιντ στην Νότια Αφρική).

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μπαμπάτσικος

Όντως, ήταν το μόνο στοιχείο που έλειπε από μια εξαιρετικά πλήρη, συνοπτική και όσο το δυνατόν αντικειμενική ανάλυση που προηγήθηκε. Το Ισραήλ διαθέτει σίγουρα ισχυρότατα πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν εξίσου σίγουρα προσπαθεί να αποκτήσει κι αυτό, κι ίσως, ενδεχομένως, να έχει κατορθώσει ήδη να αποκτήσει κάποια, σίγουρα πολύ ασθενέστερα από τα ισραηλινά.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μπαμπάτσικος

Παρεμπιπτόντως, μια μικρή λεπτομέρεια.
Η πρώτη ηγεσία του κράτους του Ισραήλ που με τόση βδελυγμία αποστρέφεται σήμερα την τρομοκρατία, ξεκίνησε κι αυτή ως τρομοκρατική. Στα χρόνια του μεσοπολέμου και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, δρούσαν στην Παλαιστίνη τρεις εβραϊκές τρομοκρατικές οργανώσεις, η Ιργκούν, η Στερν και η Χαγκάνα.
Ο δε “εθνάρχης” του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν (το όνομά του δόθηκε στο ομώνυμο αεροδρόμιο) ήταν σημαντικό μέλος της Χαγκάνα, της πιο “μετριοπαθούς” τρομοκρατικής οργάνωσης από τις τρεις.
Βέβαια, τρομοκράτης που πετυχαίνει πλήρως τους στόχους του και εμπεδώνει στάτους κβο, καθίσταται πολύ συχνά αξιοσέβαστος και σοβαρός ομοτράπεζος.

Μαρία
Μαρία
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Μικρολεπτομέρειες…

BabyDoll
BabyDoll
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Η απάντηση αυτή αποσκοπεί στην αιτιολόγησης της επίθεση της Χαμάς; Γιατί εγώ αυτό διακρίνω. Κατηγορώ το “κακό” Ισραήλ για να βαφτίσω ως άμυνα τις επιθέσεις της “καλής” Παλαιστίνης.
Αντί να λέμε φταίει η μια ή η άλλη χώρα και καλά τους έκαναν δεν θα ήταν καλύτερο να πούμε πολύ απλά οτι αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν και υπεφεραν, ας σταματήσουν πια οι εχθροπραξίες.

Chublis
Chublis
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

αυτό έιναι απλά μια ευχή, δεν σταματάνε έτσι οι εχθροπραξίες. Ανκάτι μας έχει διδάξει η ιστορία οι θάνατοι σταματάνε μόνο όταν νικαίε ο ισχυρός, οτιδήποτε άλλο απλά παρατέινει τους θανάτους εις αει

BabyDoll
BabyDoll
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Chublis

Σίγουρα δεν λέω οτι αν βάλουμε ένα #prayfor θα σταματήσει μαγικά ο πόλεμος. Απλά σχόλια του τύπου οι μεν έκαναν αυτό αλλά οι δε είχαν κάνει το αλλο ρίχνουν απλά λάδι στην φωτιά. Εμεις ως εξωτερικοί παρατηρητές μιας σύρραξης με τόσα θύματα θα πρέπει να είμαστε πιο μετριοπαθείς. Και να στηρίζουμε τον άμαχο πληθυσμό που υποφέρει και στις δύο χώρες.

dreammaker
dreammaker
6 μήνες πριν

εκ παραδρομής μάλλον γράφτηκε ότι το Ιράν έχει τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο .Δεν έχει ούτε μια βόμβα και είναι πολύ μακρυά από το να αποκτήσει. Κυρίως γι αυτό είναι αποκλεισμένο 50 χρόνια από την παγκόσμια οικονομική ροη

An Exquisite Fox
An Exquisite Fox
6 μήνες πριν

Πολυ ωραια απαντηση. Βεβαια αλλο που δεν εψαχνε αφορμη το Ισραηλ να εξοντωσει την Χαμας και να κανει κουμαντο στη περιοχη (οπως ηδη κανει ολα αυτα τα χρονια, προκαλοντας τον τρομο σε ολους τους Παλαιστινιους, βιαζοντας και σκοτωνοντας αθωους – αλλο που το ξεχασαμε ολοι ξαφνικα) . Α κατσε λιγο, βρηκε αφορμη αφου “αφησε” την επιθεση να γινει κανονικα και αυτα τα “δεν ειχαμε ιδεα οτι η Χαμας θα εκανε κατι τετοιο” ελπιζω να καταλαβαινετε οτι ειναι εντελως μουφα ετσι? Η Αιγυπτος ειχε προειδοποιησει το Ισραηλ απο νωριτερα να προσεχει γιατι βλεπει περιεργες κινησεις…και μαλιστα της ειχε πει κιολας να… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  An Exquisite Fox

Άρα αυτό που μας λέτε είναι ότι το Ισραήλ γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα γίνει το σώσε και το άφησε να γίνει, θυσιάζοντας πρακτικά τις ζωές χιλιάδων πολιτών του ώστε να βρει ένα άλλοθι για να μπουκάρει στη Λωρίδα της Γάζας και να σπείρει τον όλεθρο;

An Exquisite Fox
An Exquisite Fox
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

ναι και ελπιζω να μη σας κανει εντυπωση κατι τετοιο. Το ιδιο εχει γινει και με την Αμερικη και το Ιρακ για παραδειγμα. Ο απλος λαος δεν ξερει τι γινεται διοτι τα μιντια ελεγχονται και κανεις δεν τολμαει να παει εναντια στις μεγαλες δυναμεις. Για να σου δωσω ενα παραδειγμα, οταν το Ιρακ “απειλουσε” την Αμερικη οτι ταχα μου ειχε πυρηνικα κτλ και η Αμερικη υστερα απο χρονια πολεμου δεν μπορουσε να “νικησει” ξερεις τι εκανε? Χρηματοδοτησε ενα πολυ μικρο γκρουπ (ειρωνικα το λεω) που το λενε Al-Qaeda για να φαει το Ιρακ απο μεσα. Το ιδιο εχει κανει και… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  An Exquisite Fox

Φυσικά και μου κάνουν εντύπωση, καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αυτή τη στιγμή που να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Πέρα από αυτό, αυτά που μου απαντήσατε όμως πώς δικαιολογούν αυτό που υπονοήσατε στο αρχικό σας σχόλιο; Το αν η Αμερική δηλαδή χρηματοδοτεί την Αλ Κάιντα, ειλικρινά δεν βλέπω πώς σχετίζεται με τη θεωρία ότι το Ισραήλ άφησε τους πολίτες της να πεθάνουν επίτηδες. (Να υποθέσω ότι με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η επίθεση στους δίδυμους πύργους ήταν inside job για να έχουν άλλοθι οι Αμερικάνοι να επιτεθούν στο Αφγανιστάν; Ή ότι η CIA γνώριζε ότι δύο αεροπλάνα επρόκειτο να… Διαβάστε περισσότερα »

An Exquisite Fox
An Exquisite Fox
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Δεν καθομαι να ασχοληθω με θεωριες συνωμοσιας και συναφη και ουτε το εχω ψαξει για τους Διδυμους πυργους ας πουμε. Το στηριζω και το ταιριαζω το παραδειγμα λεγοντας οτι ολα ειναι απλα “politic games” και ποιος θα εχει το πανω χερι στο εμποριο, τεχνολογια, οικονομια κτλ. Το παραδειγμα με το Ιρακ χρησιμευει περισσοτερο για να σας δειξω με τι δολο και ποσο μακρια μπορει να φτασει καποιος για να πετυχει το στοχο του (να εξολοθρευσει ενα κρατος, να διαλυσει μια οικονομια, να ριξει πολιτικους απο την εξουσια κ.ο.κ.) το οποιο η Αμερικη και οχι μονο, εχει προνοησει και εχει “εγκαταστησει”… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  An Exquisite Fox

Επειδή κι εγώ δεν θέλω να επεκταθώ άλλο, θα αρκεστώ να πω ότι δεν είναι μόνο η Αμερική που προνοεί να “εγκαταστήσει” ή να υποστηρίξει δυνάμεις εξουσίας σε μερή του κόσμου που επιθυμεί να ελέγχει, και ελπίζω να είναι αρκετά σαφές σε τι αναφέρομαι.
Ευχαριστώ επίσης για την προτροπή σας να “ξεκινήσω το διάβασμα”, να σας πω όμως ότι έχω ήδη διαβάσει και παρακολουθήσει από διαφορετικές πηγές για το συγκεκριμένο θέμα, και είναι κάτι που συνεχίζω να κάνω και το προτείνω σε όλους ανεξαιρέτως.

An Exquisite Fox
An Exquisite Fox
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Σορρυ αν φανηκε καπως ακομψο το εννοουσα με καλο σκοπο. Ναι γενικα ολοι μας θα πρεπει να το ψαξουμε λιγο πιο βαθια το ζητημα (και καθε ζητημα) αν θελουμε να εχουμε μια πιο αντικειμενικη και οσο γινεται πιο ολοκληρωμενη αποψη για το τι γινεται. Ευχαριστω για την ομορφη παρεα 🙂

Trudy
Trudy
5 μήνες πριν
Απάντηση σε  An Exquisite Fox

Απορω που ασχολεισαι.
Χαρα στπ κουραγιο σου

Trudy
Trudy
5 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Πού κολλανε τωρα οι Διδυμοι Πυργοι;
Πλακα εχεις οταν πετάς ακυρα για να παγιδευσεις τον συνομιλητη σου.
Θα εγραφα και άλλα … αλλά δεν θα τα περασει. 😱

Bambina
Bambina
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  An Exquisite Fox

Το Ισραήλ δεν θα θυσίαζε ποτέ τους δικούς του ανθρώπους βορά στη χαμάς.

avis
avis
6 μήνες πριν

Εγώ παραπέμπω στο άρθρο της Σιούτη για καλύτερη κατανόηση:
https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/apo-ton-arafat-sti-hamas-i-igesia-tis-palaistinis-kai-o-fylakismenos-mpargoyti

Μαρία
Μαρία
6 μήνες πριν

Πολλοί παίκτες με διαφορετικά συμφέροντα σε ένα τόσο δα κοματάκι γής. Αυτό συμβαίνει κι όλοι στήνουν τα πιόνια στην σκακιέρα. Στην πολιτική δεν υπάρχει δικαιο ή αδικο, όλα είναι είναι σύμπλευση ή σύγκρουση συμφερόντων, κερη κι απώλειες. Οτιδήποτε άλλο είναι παράπλευρες απώλειες που βαφτίζονται αναλόγως. Ειμαι ανικανη να καταλάβω την γλώσσα της διπλωματίας τουλάχιστον όμως καταλαβαίνω την γλώσσα της υποκρισίας, αυτή έχουν ακούσει κι οι λίγοι τρελοί που τρέχουν δεξιά κι αριστερά να βοηθήσουν χωρίς να γίνουν πιόνια της σκακιέρας.