in ,

Η Ρένα απαντά: Ποιά η γνώμη σου για την Claudine Gay, πρόεδρο του Harvard που παραιτήθηκε;

Κατάλαβα ότι ξαφνικά θυμήθηκαν ότι έκανε λογοκλοπή στο παρελθόν. Και ταυτόχρονα την κατηγόρησαν για αντισημιτισμό, επειδή το Harvard έστειλε την επιστολή εναντίον του πολέμου στη Γάζα. Μου φαίνεται παράξενο timing.

Η Claudine Gay είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ένα θέμα που ταλανίζει, όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως εκεί παρατηρούμε το φαινόμενο δημόσια. ____________________ Η ιστορία της ?? όπως την ξεχώρισα σήμερα Αγαπητή Ρένα γειά σου και καλή χρονιά! Έχω διαβάσει για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την πρώην πρόεδρο του Harvard, Claudine Gay, […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

121422 Claudine Gay 2
Φωτ.: Stephanie Mitchell/Harvard Staff Photographer

Η Claudine Gay είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ένα θέμα που ταλανίζει, όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως εκεί παρατηρούμε το φαινόμενο δημόσια.

____________________

Η ιστορία της ?? όπως την ξεχώρισα σήμερα

Αγαπητή Ρένα γειά σου και καλή χρονιά! Έχω διαβάσει για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την πρώην πρόεδρο του Harvard, Claudine Gay, κι έχω κάπως μπερδευτεί. Από τις ειδήσεις όπως το κοίταξα λίγο κατάλαβα ότι ξαφνικά θυμήθηκαν ότι έκανε λογοκλοπή στο παρελθόν. Και ταυτόχρονα την κατηγόρησαν για αντισημιτισμό, επειδή το Harvard έστειλε την επιστολή εναντίον του πολέμου στη Γάζα. Μου φαίνεται παράξενο timing… Ποιά είναι εσένα η γνώμη σου; Τι πιστεύεις για την Gay;

Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΟ ΤΗΝ – ??

___________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Τι ενδιαφέρουσα ερώτηση! Σ’ευχαριστώ.

Για να μην μπερδευτούν όσοι τυχόν δεν έχουν παρακολουθήσει το θέμα, σύντομη περίληψη. Οι φοιτητές του Χάρβαρντ συνέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή όπου εγκαλούν το Ισραήλ για τον πόλεμο στην Γάζα. Τότε που την έστειλαν ήταν μια βδομάδα μετά την επίθεση στα κιμπούζ του Ισραήλ από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η επιστολή ξεσήκωσε σάλο επειδή καλούσε σε καταδίκη του Ισραήλ και των Εβραίων. Οι πρόεδροι Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κατόπιν έκαναν δηλώσεις υποστήριξης της επιστολής.

Όπως μεταδόθηκε από Fortune και Bloomberg: “Η πρόεδρος του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκρέι, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Ελίζαμπεθ Μαγκίλ, αλλά και η πρόεδρος του ΜΙΤ, Σάλι Κόμπλουθ, κλήθηκαν να απαντήσουν στην Επιτροπή της Βουλής για την Παιδεία, αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουν, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμιά τους. Σύμφωνα ωστόσο με τον Άλμπερτ Μπουρλά, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, η κατάθεσή τους ενώπιον μελών του Κογκρέσου, «ήταν μια από τις πιο επαίσχυντες στιγμές στην ιστορία της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας». «Ντράπηκα που άκουσα την πρόσφατη μαρτυρία 3 κορυφαίων προέδρων πανεπιστημίων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα και οι τρεις πρόεδροι, έγιναν στόχος διαμαρτυριών από πολιτικούς, φοιτητές και αποφοίτους των πανεπιστημίων τους, γιατί αρνήθηκαν να πουν ότι «η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων» είναι αντίθετη με τους αντίστοιχους κώδικες συμπεριφοράς των πανεπιστημίων. Μάλιστα όταν τους τέθηκε η ερώτηση, και οι τρεις πρόεδροι ισχυρίστηκαν πως η απάντηση «εξαρτάται από το πλαίσιο».”

To ζήτημα με την Gay ειδικά είναι περίπλοκο επειδή η επιστολή των φοιτητών του Χάρβαρντ είναι που την τοποθέτησε στο επίκεντρο. Ταυτόχρονα είναι μαύρη, με καταγωγή από γονείς μετανάστες από την Αϊτή κι η πρώτη μαύρη πρύτανης στο Χάρβαρντ σε ιστορία 368 ετών, πράγμα με τις δικές του συνυποδηλώσεις συμπεριληπτικότητας, ποικιλομορφίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Περισσότερα από 70 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, στην πλειονότητά τους Ρεπουμπλικανοί, ζήτησαν την αποχώρηση της, έπειτα από μια κοινοβουλευτική ακρόαση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων την 5η Δεκεμβρίου, όπου οι απαντήσεις της σχετικά με την καταδίκη του αντισημιτισμού επικρίθηκαν έντονα ως μη σαφείς ή κατηγορηματικές.

Ταυτόχρονα έσκασε ένα μίνι σκάνδαλό ότι η ακαδημαϊκή επάρκεια της Gay έπασχε, καθώς κατηγορήθηκε κι αποδείχθηκε -εξ όσων λένε- ότι υπήρξε λογοκλόπος κατα την υποβολή εργασιών της στο πανεπιστήμιο.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων η βουλευτής Ελίζ Στέφανικ, πίεσε τις τρεις πρυτάνεις ρωτώντας τες αν οι εκκλήσεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών για «ιντιφάντα», κρύβουν πίσω τους έκκληση «σε γενοκτονία εναντίον των Εβραίων στο Ισραήλ και τον κόσμο». Κι επέμεινε αν η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων παραβιάζει τον κώδικα συμπεριφοράς των πανεπιστημίων αναφορικά με την παρενόχληση.
Οι τρεις πρυτάνεις αρνήθηκαν να χαρακτηρίσουν αυτές τις εκκλήσεις εκφοβισμό ή παρενόχληση και επεσήμαναν ότι εξαρτάται, ανάλογα με το «συγκείμενο» και από το αν αυτό μεταφράζεται σε αξιόποινη συμπεριφορά ή πράξεις. «Δεν εξαρτάται από συγκείμενο, η απάντηση είναι ‘ναι’ και για αυτό θα πρέπει να παραιτηθείτε. Αυτές είναι απαράδεκτες απαντήσεις», τόνισε η βουλευτής.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πράγματι δεν μπορεί κοτζάμ πρύτανις να επιδοκιμάζει εμμέσως ρητορική μίσους εναντίον οποιασδήποτε ομάδας. Η κατάθεση ήταν κόλαφος. Ούτε είναι δυνατόν να πούμε ότι “α, επειδή βομβαρδίζεται η Γάζα δίχως αύριο άρα θάνατος στους κακούς Εβραίους” (όπως κι αντίστοιχα είναι τραγικό λάθος ο βομβαρδισμός αμάχων προκειμένου να πληγεί η Χαμάς, it cuts both ways).

Στο μεταξύ η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια παραιτήθηκε. Ο Νετανιάχου κατήγγειλε «ένα μεγάλο κύμα αντισημιτισμού στις ΗΠΑ, που προέρχεται από τα αριστερά και φτάνει στα δεξιά, με μεγάλη άνοδο στα πανεπιστήμια».

Κι εκεί φτάνουμε στην ουσία του ζητήματος. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι αριστερόστροφα. Γι’αυτό μας έρχονται κι όλες οι καινοτομίες κοινωνικών ζητημάτων και σπουδών φύλου απ’αυτά. Όταν λέμε αριστερόστροφα δεν εννοούμε τους Δημοκρατικούς. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ουσιαστική κομματική αριστερά, παρόλο που υπάρχει το μικροσκοπικής συμμετοχής κομμουνιστικό κόμμα (αντίθετα με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ), καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα λειτουργούν με όρους φιλελεύθερης οικονομίας και είναι εντεταγμένα σε ανάλογους θεσμούς. Tα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι ιδεολογικά αντιφιλελεύθερα, δεδομένης και της πρακτικής της μετονομασίας τόπων και προγραμμάτων, όπως η ίδια η Gay εντερνίστηκε με επιστολή της το 2022. Αυτή η ιστορία συνδέεται με το γκρέμισμα ιστορικών αγαλμάτων και μνημείων αποικιοκρατίας και καταπίεσης στον απόηχο των διαμαρτυριών για την δολοφονία του George Floyd. (Μόνο που η ιστορία δεν ξεγράφεται επειδή απλώς το αποφασίσαμε, λες και ζούμε το Underground του Κουστουρίτσα. Ίσως είναι πιο χρήσιμο τελικά να διδάσκουμε την ιστορία με τρόπο διαλεκτικό και κριτικό).

Ερευνώντας λίγο παραπάνω το θέμα Gay έπεσα πάνω στην ανάλυση ενός παλιού συμφοιτητή της στην ομάδα της «Αμερικανικής Διακυβέρνησης» στο διδακτορικό πρόγραμμα του Κυβερνητικού Τμήματος του Χάρβαρντ , του Fredrick M.Hess. Σήμερα είναι διευθυντής Μελετών Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο American Enterprise Institute.

Ο ίδιος αναρωτιέται κατά πόσον το ότι παρουσιάζεται η Gay ως σταυροφόρος του diversity είναι σχετικό με το θέμα κι αν συγκεντρώνει συμπάθεια λόγω αυτού, αναφέροντας ότι στην αρχή της καριέρας της δεν ήταν οπαδός της συμπερίληψης, ενώ παράλληλα κρίνει πως η διατριβή της για την αναπαράσταση των μαύρων ήταν η οδός για να πάρει το μεταπτυχιακό της. Η συμπερίληψη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ποικιλομορφία είναι όντως η χρυσή τριπλέτα ανάδειξης μέσα στο πανεπιστημιακό κατεστημένο των τοπ πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Βέβαια εγώ προσωπικά δεν θα επικαλεστώ ότι γνωρίζω αν όλο αυτό αποτελεί ατομικό ιδεολογικό αγώνα της Gay, καθώς δεν την γνωρίζω προσωπικά όπως ο Hess, οπότε δεν μπορώ να λάβω θέση. Μπορεί και να αποτελεί, μόνο η ίδια ξέρει. Πάντως ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της ότι είναι «τρομακτικό να δέχομαι προσωπικές επιθέσεις και απειλές, οι οποίες τροφοδοτούνται από φυλετική εχθρότητα». Τώρα αν όντως τροφοδοτούνται από φυλετική εχθρότητα (εβραίοι εναντίον μαύρων, εννοεί; λευκοί εναντίον μαύρων, εννοεί; βρήκαμε παπά ας θάψουμε πεντ’έξι, εννοεί;), τροφή για σκέψη. Σίγουρα θα υπήρξαν και αούγκανοι που κόλλησαν στο χρώμα της.

Το ζήτημα της λογοκλοπής όμως, όπως σαφώς αναφέρει ο Hess, προήλθε συνολικά από δεξιούς λασπολόγους που βρήκαν την ευκαρία να την κανσελάρουν (βλέπουμε εδώ ξανά ότι it cuts both ways) και κανένας αριστερός δεν εξανέστη. Όπως έγραψε, “Το θέμα δεν είναι αν οι επικριτές που σημαδεύουν την Gay ανησυχούν ειλικρινά για τη λογοκλοπή και για άλλα ακαδημαϊκά πρότυπα – είναι το αν το Χάρβαρντ και οι δυνάμεις του πανεπιστημιακού χώρου είχαν την τάση να εφαρμόζουν με συνέπεια και ομοιόμορφα τα πρότυπά τους. Έγινε πολύ ξεκάθαρο ότι αυτό δεν ίσχυε.”

Το τελευταίο ζήτημα είναι το εξής κι είναι δυσοίωνο. Εφόσον κανένας ρεπουμπλικανός δεν υποστήριξε την Gay, μήπως αυτό σημαίνει ότι οι πανεπιστημιακές ελίτ (και το Χαρβαρντ μαζί με τα άλλα ιδρύματα είναι η ελίτ της ελίτ) είναι ξεκομμένες εντελώς από την λεγόμενη δεξιά; Οι ηγέτες των κολεγίων της ελίτ δεν ενοχλούνται από αυτό, ενίοτε είναι κι υπερήφανοι για το γεγονός. Αυτό μήπως δείχνει ότι η αντίδραση λαμβάνει όλο και περισσότερο χαρακτήρα απαξίωσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι θεσμοί που έχουν περιβληθεί με μεγάλη προβολή κι υποστήριξη θα κρίνονται όλο κι αυστηρότερα, και περιπτώσεις σαν της Gay θα είναι όλο και συχνότερες;

Η (κακο)διαχείριση της κρίσης Gay και Χαρβαρντ πάντως θα αποτελέσει case study, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

37 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Woooo
Woooo
3 μήνες πριν

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να θεωρείται αντισημιτισμός το να καταδικάζεις μια χώρα για εγκλήματα πολέμου, ειδικά όταν μιλάμε για τέτοιους αριθμούς αμάχων. Μου φαίνονται mental gymnastics οι διαχωρισμοί αριστεροί/δεξιοί όσον αφορά το ποια πλευρά υποστηρίζει ποια άλλη. Είναι λάθος, είναι άδικο, μισαλλόδοξο και είναι άνιση μάχη αυτό που συμβαίνει, πώς να το κάνουμε, και ας σταματήσει να γκρινιάζει θιγμενο ταχαμου το Ισραήλ “κυρία κυρία με είπαν κακό, βάλτε τους τιμωρία”. Έκανες εγκλήματα πολέμου και η διεθνής κοινότητα σε στήριξε ενώ πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά, δεν μπορείς να κάνεις το θιγμενο.

Shiny disco balls
Shiny disco balls
3 μήνες πριν

Εμένα πάλι Ρένα κάτι δεν μου κολλάει εδώ. Από που κι ως που η έκκληση για τερματισμό του πολέμου αποτελεί αντισημιτισμό; Βάσει ποιου λογικού άλματος η επιστολή των φοιτητών του Harvard (με βάσει ότι είδα στο άρθρο της LIFO που παραθέτεις κι εσύ) είναι πρόσκληση για γενοκτονία των Εβραίων; Και από πότε δεν έχει σημασία το συγκέιμενο για την εξαγωγή νοήματος;
Ορθώς απάντησαν οι πρυτάνεις και τους τιμά ότι το έκαναν σε ένα τόσο πολωμένο και μονομερές πλαίσιο όπως είναι η αμερικανική δημόσια σφαίρα (ειδική στο θέμα του Ισραήλ). Τελικά ίσως υπάρχει ακόμα ελπίδα..

Shiny disco balls
Shiny disco balls
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Οι λεπτομέρειες που αναφέρεις (και καλή τη πίστει δεν τις αμφισβητώ), μπορεί να δείχνουν εμπάθεια ή και προσχεδιασμό, αλλά ας μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Ξαναρωτώ λοιπόν, στην ουσία της υπόθεσης: από που προκύπτει θέμα γενοκτονίας των Εβραίων στην επιστολή των φοιτητών του Harvard – επί του οποίου εγκαλούνται οι πρυτάνεις;
Επίσης, θα ήθελα πραγματικά να ακούσω την δική σου ερμηνεία του όρου απαρτχαιντ ώστε να τη συγκρίνουμε με την κατάσταση στην Παλαιστίνη και να σχηματίσουμε άποψη για το αν/πόσο είναι η αναφορά αυτή εκτός πραγματικότητας.
Τέλος, το ότι οι καταθέσεις ήταν τσίρκο, “όπως ειπώθηκε”, μου κάνει λίγο θέσφατο..

Woooo
Woooo
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Και πάλι, το Ισραήλ έχει όντως επιβάλλει κατάσταση apartheid στην Παλαιστίνη και μάλιστα με ρητορική μίσους. Μεγάλη, τεράστια ατοπία τα settlements και αναμενόμενο πως οι Παλαιστίνιοι θα αντιδρούσαν. Έβαλε η ίδια η μισσαλοδοξη κυβέρνηση τους πολίτες της σε επικίνδυνη θέση και πρέπει να μπορούμε να το πούμε αυτό. Δεν φταίει ο Εβραϊκός λαός αλλά η κυβέρνησή τους που η ίδια τους θεωρεί αναλωσιμους αλλά σιγά μην το παραδεχτεί. Κάνουν τους θιγμενους και παίζουν το χαρτί του “αν με κατηγορείς εισαι αντισημίτης”, άρα το να ασκήσεις κριτική είναι αδύνατο.

happy veggie
happy veggie
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Μερικές παρατηρήσεις Ρενα, για το ..καυτό θέμα πάλι 1. Η ΝΥ Post θεωρείται από πολλούς υπερσυντηρητική εφημερίδα, ταμπλόιντ 2. Το ότι οι μαθητές εξέφρασαν αυτή την άποψη…σημαίνει ότι έπρεπε να στοχοποιηθούν; Το ξέρεις ότι άρχισαν να δημοσιεύουν τα ονόματά τους και μάλιστα για για ένα διάστημα κυκλοφορούσε βαν με τις φωτογραφίες τους πάνω ώστε να στιγματιστούν; Η καλούσαν αε κανάλια εκπροσώπους μεγάλων εταιριών να πουν πώς δεν πρόκειται να τους προσλάβουν αργότερα; Αυτό δεν είναι επίδειξη ισχύος…με άρωμα φασισμού; 3. Και αρκετοί Εβραίοι έχουν αυτή την άποψη, δεν τάσσονται όλοι άκριτα υπέρ του Ισραήλ. 4. Σαφώς κι έχει δικαίωμα να… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Ειλικρινά δε θέλω να βάλω φιτίλια στην κουβέντα αλλά θα με ενδιέφερε ένα σχόλιο για τα όρια της αντίδρασης. Υπογράφουμε κάτι και φέρουμε το βάρος της υπογραφής αλλά μέχρι ποιο σημείο είναι αποδεκτές οι μη βίαιες αντιδράσεις;

Είναι αποδεκτό το “name and shame”;

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Woooo

Για να καταλάβουμε καλύτερη την μισαλλόδοξη κυβέρνηση του Ισραήλ: στην πραγματικότητα, υπάρχουν 2 Ισραήλ: το κοσμικό, μοντέρνο, τεχνολογικά προηγμένο, δημοκρατικό Ισραήλ που γνωρίζουμε (και φροντίζουν να μας το προβάλλουν διαρκώς) και, δίπλα του, το θεοκρατικό υπερορθόδοξο Ισραήλ όπου πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα δεν εργάζονται, δεν πηγαίνουν στρατό, πηγαίνουν μονάχα σε ταλμουδικό σχολείο όπου μελετάνε μονάχα τις γραφές, ζουν γκετοποιημένοι με κρατικά επιδόματα στις δικές τους συνοικίες, δεν εμβολιάζονται (με αποτέλεσμα να έχει φουντώσει εκεί η εξαφανισμένη αλλού ιλαρά), παντρεύονται νεότατοι και τεκνοποιούν από τα 18, συνήθως διψήφιο αριθμό παιδιών. Οι ψήφοι τους κατευθύνονται μαζικά στην άκρα δεξιά, με τους ραβίνους… Διαβάστε περισσότερα »

bagle
bagle
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Επίσης, να συμπληρώσω, ο ίδιος ο Νετανιάχου απαντώντας σε ερώτηση σε μια συνέντευξη που έδωσε πέρυσι, είπε ευθέως ότι είναι ψευδής ο διαχωρισμός σιωνισμού και εβραϊσμού. Ότι οπωσδήποτε οι Ισραηλινοί είναι και σιωνιστές.
Τι να πω, μόνο ψήσιμο εγκεφάλου μού προκάλεσε. Τους ρώτησε τους υπόλοιπους στη χώρα του; Ό,τι να’ναι.

https://www.youtube.com/watch?v=XpC7SVDXimg

avis
avis
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Οι θεσμοί του κράτους είναι θεοκρατική και στρατόκαυλοι. Δεν υπάρχει πολιτικός γάμος ούτε σύμφωνο συμβίωσης. Μόνο θρησκευτικός γάμος με στόχο να μην πλέκουν ποτέ οι διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες του κράτους εβραίοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί. Ο μόνος λόγος που επιτρέπουν στους προοδευτικούς ισραηλινούς να υπάρχουν, είναι για βιτρίνα προς τη δύση.

Μαρία
Μαρία
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Εντυπωσιακό αυτο το τελευταίο!

Woooo
Woooo
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Επίσης δεν πρόκειται για απλό Εβραίο φοιτητή αλλά για γιο στρατιωτικού. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, η απόρριψή του δεν είναι η σωστή λύση…

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Σίγουρα δεν υπάρχει “οικογενειακή ευθύνη”.
Από την άλλη πλευρά, όταν κάποιος διεκδικεί μια δημόσια θέση ή εκφέρει δημόσιο λόγο, αν δεν έχει φροντίσει να αποστασιοποιηθεί τουλάχιστον -αν όχι να καταδικάσει ρητά- τα εγκλήματα του προγόνου του, τότε ψιλοτεκμαίρεται ότι συμμερίζεται τις θέσεις του.
Πριν από σαραντακάτι χρόνια, είχαμε πρωθυπουργό, γιο δωσίλογου πρωθυπουργού, που ποτέ δεν καταδίκασε ρητά την πατρική προδοτική στάση.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Φυσικά και κρίνεται κάποιος σύμφωνα με τις πράξεις του και τις ιδέες του.
Όμως, όταν κάποιος, μη διαχωρίζοντας τη θέση του από ένα απεχθές οικογενειακό παρελθόν αποκτά “πολιτικό κεφάλαιο” (γιατί αυτό που φαντάζει για μας απεχθές είναι για κάποιους θετικό, έως ιδανικό), τότε και αυτό είναι μια πράξη για την οποία θα πρέπει να κριθεί (για την ακρίβεια, ενέργεια τελούμενη δια παραλείψεως)

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

“το Ισραήλ. Ό,τι κι αν κάνει είναι πάντα καρφί στο μάτι της αριστεράς” : Μεγάλο μέρος της αριστεράς δεν βλέπει τα πράγματα μανιχαϊστικά, όπως νομίζεις. Τρέφουμε απεριόριστο θαυμασμό και σεβασμό για τους πολλούς αντιρρησίες συνείδησης και για το τμήμα εκείνο της ισραηλινής κοινωνίας των πολιτών που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ειρήνη, για την συνύπαρξη. Και συνειδητοποιούμε την απίστευτη πολυπλοκότητα της κατάστασης όπου ένα κράτος που φέρεται τόσο αντιδημοκρατικά και απάνθρωπα απέναντι στους Παλαιστίνιους θεσπίζοντας απαρτχάιντ, είναι ταυτόχρονα τόσο δημοκρατικό ώστε να ανέχεται (λίγο πολύ) τη δράση ομάδων της κοινωνίας των πολιτών ενάντια στα σχέδιά του. (εδώ, υπό… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Ο γιος πλεύρης κρίνεται για τις δικές του θέσεις ως ακροδεξιός.

bagle
bagle
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  avis

Θενκς avis.

bagle
bagle
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι..

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  bagle

Η συντριπτική, συντριπτικότατη πλειοψηφία τους ναι.
Οσο κι αν ορισμένοι ακροδεξιοί ηγέτες επιχειρώντας την “dédiabolisation” τους (αλήθεια, ποιον όρο χρησιμοποιούμε ελληνικά όταν δεν θέλουμε να κάνουμε περίφραση;) και τη στροφή τους στον απλώς δεξιό κόσμο, κάνουν ένα ξέπλυμα της εικόνας τους (για παράδειγμα η Μαρίν Λεπέν)

bagle
bagle
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Αποδαιμονοποίηση υποθέτω. Ή εξανθρωπισμός ίσως, αν και είναι παρεμφερές. Κι η Λεπέν έχει πει καλά μαργαριτάρια κι αυτή. Βασικά, δεν είμαι σίγουρος γιατί το ρώτησε αυτό η Ρένα. Ίσως ήθελε να δείξει κάτι άλλο..ίσως. Γιατί η απάντηση είναι εύκολη. Είναι θεμελιώδες για τους ακραίους. Είναι ο κρυφός εχθρός που κινεί τα νήματα της παγκοσμιοποίησης. Νόμιζα ότι ήταν ευρέως γνωστό. Και τα προσωνυμία είναι πολλά, για να μη λέγεται ευθέως η λέξη. Από νεοταξίτες μέχρι κοινωνικώς μαρξιστές κλπ κλπ

asxetos
asxetos
3 μήνες πριν

Εδώ προκύπτουν ζητήματα προπαγάνδας. Αντί μια έγχρωμη γυναίκα να έχει φτάσει σε τέτοια αξιώματα προέδρου ενός από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια στον κόσμο με την αξία της, της δόθηκε μια θέση στα πλαίσια συμπερίληψης κι αποδείχτηκε ότι όντως είχε προβεί σε plagiarism (μια ματιά στο wikipedia αρκεί). Ενώ έχουμε από την αντίθετη πλευρά την Margaret Hamilton όπου η φωτογραφία που την δείχνει δίπλα στα βιβλία κώδικα για το πρόγραμμα προσελήνωσης Apollo να την φτάνουν σε ύψος, να δείχνει ότι η επιστημονική συμβολή της είναι αδιαπραγμάτευτη και πλέον memorable. The end does not justify the means. Θα ήταν καλύτερο από την… Διαβάστε περισσότερα »

Dimce
Dimce
3 μήνες πριν

Πολλα απο οσα γινονται στις ΗΠΑ τα αντιλαμβανομαστε και προσπαθουμε να επεξηγησουμε μεσα απο το δικο μας πρισμα και τις παραστασεις που εχουμε οντας μελη μιας διαφορετικης κοινωνιας.Και κυριως απ’οσα διαβαζουμε και βλεπουμε στα ΜΜΕ και κοινωνικα δικτυα.Ειναι γνωστο πως η αφροαμερικανικη κοινοτητα δεν ειναι ιδιαιτερα liberal.Το οτι κινηματα σαν το BLM και αλλα αντιρατσιστικα στηριχθηκαν σε μεγαλο βαθμο απο την προοδευτικη πνευματικη ελιτ των ΗΠΑ (που ειναι πλουσιοι λευκοι αντρες και γυναικες κατα κυριο λογο) ή αντιεξουσιαστικα ελευθεριακα κινηματα (Αmerican Antifa) που και παλι ειναι κατα κυριο λογο λευκοι νεαροι αστοι δεν σημαινει πως η μεγαλη μαζα των αφροαμερικανων… Διαβάστε περισσότερα »

???
???
3 μήνες πριν

Όταν έκανα περσυ αιτήσεις για ακαδημαικές θέσεις στις ΗΠΑ, σχεδόν όλες οι προκυρήξεις μου ζητούσαν εκτώς των προβλεπόμενων (βιογραφικό, ερευνητική πρόταση, δημοσιεύσεις κλπ) και ένα statement με μελλοντικές μου ενέργειές/προτάσεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συμπεριληπτικότητα στον ακαδημαικό χώρό. Σημειωτέον ότι ο τομέας μου (και οι αντίστοιχες προκυρήξεις) είναι αμηγός στις θετικές επιστήμες και ουδεμία σχέση ή γνώση ή κλίση έχω σχετικά με κοινωνικές επιστήμες, πόσο μάλλον σε ένα περιβάλλον τελείως άγνωστο προς εμένα, όπως αυτό των ΗΠΑ. Όταν το είδα η πρώτη μου σκεψη ήταν wtf? Αν θέλουν να τους πω πως μπορώ να στείλω ένα πύραυλο στο φεγγάρι… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 3 μήνες πριν από ???
channa
channa
3 μήνες πριν

Ενδιαφέρουσα η ανάλυση Ρένα ευχαριστούμε. Τα κορυφαία αμερικάνικα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια μας έχουν δώσει τρομακτικά και απογοητευτικά δείγματα όχι μόνο αντι-φιλελεύθερης αλλά και αντι -αξιοκρατικής πολιτικής.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 μήνες πριν

“Αυτή η ιστορία συνδέεται με το γκρέμισμα ιστορικών αγαλμάτων και μνημείων αποικιοκρατίας και καταπίεσης στον απόηχο των διαμαρτυριών για την δολοφονία του George Floyd. (Μόνο που η ιστορία δεν ξεγράφεται επειδή απλώς το αποφασίσαμε, λες και ζούμε το Underground του Κουστουρίτσα. Ίσως είναι πιο χρήσιμο τελικά να διδάσκουμε την ιστορία με τρόπο διαλεκτικό και κριτικό).” Ρένα, ως προς αυτό το ζήτημα, την καλύτερη απάντηση την έδωσε, ήδη από το 1951, ένας… συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, ο Ρέι Μπράντμπερι. Στον Εικονογραφημένο Άνθρωπο, στο διήγημα “Θα γυρίσει ο τροχός”, περιγράφει μια δυστοπία όπου οι Αφροαμερικανοί έχουν εξοριστεί στον Αρη. Έρχεται όμως ο πυρηνικός… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Τοσα πολλά, τόσος λίγος χρόνος, τόση πρεσβυωπία (πλέον)

bagle
bagle
3 μήνες πριν

 Tα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι ιδεολογικά αντιφιλελεύθερα, δεδομένης και της πρακτικής της μετονομασίας τόπων και προγραμμάτων, όπως η ίδια η Gay εντερνίστηκε με επιστολή της το 2022. Αυτή η ιστορία συνδέεται με το γκρέμισμα ιστορικών αγαλμάτων και μνημείων αποικιοκρατίας και καταπίεσης στον απόηχο των διαμαρτυριών για την δολοφονία του George Floyd. (Μόνο που η ιστορία δεν ξεγράφεται επειδή απλώς το αποφασίσαμε, λες και ζούμε το Underground του Κουστουρίτσα. Ίσως είναι πιο χρήσιμο τελικά να διδάσκουμε την ιστορία με τρόπο διαλεκτικό και κριτικό) Τι σημαίνει ιδεολογικά αντιφιλελεύθερα, στο οικονομικό μοντέλο αναφέρεστε; Από το ίδιο μέσο που παραθέσατε: https://www.thecrimson.com/article/2019/11/22/bacow-slavery-study-initiative/ Θέλησε ο τότε πρόεδρος (2019) να ξεκινήσει έρευνα… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
3 μήνες πριν

Δεν γνώριζα την υπόθεση Ρένα αλλά το εξήγησες πολύ ωραία στην απάντησή σου η οποία ήταν πολύ εμπεριστατωμένη. Ευχαριστώ!

Μαρία
Μαρία
3 μήνες πριν

Δεν παρακολούθησα την υπόθεση πολύ για να έχω κατασταλαγμένη άποψη. Σίγουρα στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος και εξ’ αφορμής βγαίνουν παγανιά πολλές ρητορικές.
Case study σίγουρα, πόσο φυσιολογικό θα φαίνεται όλο αυτό σε μελλοντικούς μελετητές μένει να το δούμε.