«Α, μπα» classics: Δεν έχω βασικές γνώσεις ιστορίας ή πολιτικής

Είναι σαν να ψάχνω ψύλλο στα άχυρα

Γεια σου Α,μπα! Θέλω τη γνώμη σου! Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια, μου αρέσει πολύ το αντικείμενο και η σχολή μου. Τώρα που γνωρίζω περισσότερο κόσμο συνειδητοποιώ ότι δεν έχω βασικές γνώσεις ιστορίας ή πολιτικής (και άλλων πραγμάτων). Μια φίλη μου, είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη, αναρχική, μένει σε κατάληψη και έχει άποψη και πολιτικά πιστεύω. Ε, δεν μπορώ να συζητήσω μαζί της για πολιτικά θέματα. Με κάλεσε να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα αυτομόρφωσης, που γιναν σε μια κατάληψη στέγης, πάνω στον κομμουνισμό και κάποιες απόψεις του Φουκώ για την εξουσία. Εννοείται ότι δεν έβγαλα κανένα νόημα από το κείμενο που διαβάζαμε, ενώ έννοιες όπως μεταδομισμός, φυγιτισμός, τειλορισμός κ.λπ. είναι για μένα ξένη γλώσσα. Άτομα αντε 5 χρόνια μεγαλύτερα μου, σχολίαζαν το κείμενο και το επεξεργάζονταν με μεγάλη ευκολία. Το θέμα είναι οτι δεν ξέρω από που να αρχίσω, τι να διαβάσω. Ψάχνω βιβλία για εισαγωγή στην πολιτική ιδεολογία και δεν βρίσκω κάτι γενικό για αρχή. Μου φαίνεται ανούσιο και χαοτικό να πάρω ένα βιβλίο του Μακιαβέλι, ένα του Μαρξ ή ένα του Φουκώ, όταν δεν ξέρω ούτε ιστορικά που εντάσσονται. Σε μια απλή αναζήτηση του όρου αναρχία προκύπτουν εκατοντάδες πολιτικές φυσιογνωμίες και ιστορικά γεγονότα. Άνοιξα να διαβάσω στη Βικιπαίδεια για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και δεν κατάλαβα ούτε γιατί έγινε ούτε ποιος ήταν αντιμέτωπος με ποιον. Τα παιδιά που ήξεραν και σχολίαζαν στην αυτομόρφωση, δεν με κατεύθυναν και δεν με βοήθησαν να αποκτήσω ένα βασικό αλφαβητο ας πούμε, ούτε λένε το πώς αυτοί κατέκτησαν τη γνώση που διαθέτουν. Δεν θέλω να γίνω δογματική και να έχω μονόπλευρη άποψη, έχοντας εντρυφήσει μόνο π.χ. στην αναρχία. Το θέμα είναι, ότι βγαίνοντας από το σχολείο που μου έδινε μασημένη τροφή, η αναζήτηση και η απόκτηση γνώσης για ένα σύνθετο θέμα είναι σαν να ψάχνω ψύλλο στα άχυρα. Τι θα μου πρότεινες; Ελπίζω να μην σε έκανα πυρ και μανία, πραγματικά έχω ξοδέψει χρόνο στην αναζήτηση στο ίντερνετ και στα αγγλικά εννοείται, αλλά η βιβλιογραφία είναι αμέτρητη και δεν ξέρω από που να αρχίσω.

-άλφα βήτα

Mου φαίνεσαι πολύ ξύπνιο παιδί από τον τρόπο που γράφεις, και αυτό που σε εμποδίζει είναι η βιασύνη σου, θαρρώ, μαζί με την έλλειψη εμπειρίας που σε κάνει να πιστεύεις ότι όλοι οι άλλοι ξέρουν, εκτός από σένα. Αν κάποιος α) δεν μπορεί να σου μεταφέρει γνώση με κατανοητό τρόπο, β) δεν μπορεί να σου πει πώς έμαθε αυτό που έμαθε, τότε, νομοτελειακά, ούτε αυτός ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Ότι δεν καταλάβαινες τι έλεγαν όλοι αυτοί δεν σημαίνει ότι τα έλεγαν σωστά. Πρέπει να τους απομυθοποιήσεις πριν τους αποδεχτείς.

Και τώρα πάμε στο «βιάζεσαι». Ακριβώς επειδή η βιβλιογραφία είναι αμέτρητη, δεν υπάρχει κοινώς παραδεκτός τρόπος για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις ιστορία και πολιτική. Δεν έχει σημασία από πού θα αρχίσεις. Δεν χρειάζεται να πάρεις τόμους ιστορίας και να αρχίσεις το διάβασμα σα να είναι η αλφαβήτα. Πρέπει να δεχτείς ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να μάθεις τα πάντα, ούτε θα φτάσεις σε σημείο να ξέρεις πάντα όσα ξέρουν οι άλλοι, όπου και να βρίσκεσαι. Γι’αυτό, σκέψου τι θα ήθελες να μάθεις, έτσι αυθόρμητα, κι ας μην ξέρεις γιατί το θέλεις. Για τον πόλεμο στο Βιετνάμ; Το λήμμα στο wiki είναι πολύ αναλυτικό και μάλλον σε έπιασε πάλι η βιασύνη σου, γιατί στην πρώτη παράγραφο υπάρχει η περίληψη της ιστορίας. Νομίζω ότι έχεις μάθει να ‘μαθαίνεις’ με τον τρόπο του σχολείου, και δεν ξέρεις πώς αλλιώς να προσθέσεις πληροφορίες στο κεφάλι σου. Δεν χρειάζεσαι καν βιβλία ιστορίας για να μάθεις ιστορία. Και μόνο διαβάζοντας σοβαρές εφημερίδες κάθε μέρα, όχι για τα πάντα, αλλά για αυτά που σε ενδιαφέρουν, με τον καιρό θα αρχίσεις να συνδέεις γεγονότα και να διαβάζεις και πίσω από τις λέξεις. Και πάλι όμως, δεν πρέπει να βιάζεσαι και να απογοητεύεσαι. Χρειάζεται πολύς χρόνος και διάβασμα για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις μια ιστορική περίοδο έστω και λίγο. Το μυστικό για μένα, είναι να έχεις αληθινό ενδιαφέρον για κάτι. Μην προσπαθείς να μαζέψεις γνώσεις γενικά, χωρίς να σε οδηγεί εσωτερικά αληθινή περιέργεια για μάθηση για κάτι συγκεκριμένο, για κάτι που νιώθεις ότι σε αφορά προσωπικά, αλλιώς θα είναι αγγαρεία, και ό,τι μάθεις, θα το ξεχάσεις το επόμενο λεπτό.

Για παράδειγμα, μιας και έφερες τον πόλεμο του Βιετνάμ στην κουβέντα, στο τέλος του λήμματος έχει τα external links. Το Wikipedia έχει συνήθως πολύ ωραία external links, μερικές φορές είναι καλύτερα και από την αρχική ανάρτηση. Δες με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να πληροφορηθείς: υπάρχουν ντοκιμαντέρ, υπάρχουν ταινίες, υπάρχουν μυθιστορήματα, υπάρχει η ιστορική λογοτεχνία, υπάρχουν βιογραφίες, χρονικά, μαρτυρίες, δεν έχει τελειωμό. Δεν είναι μόνο τα ιστορικά βιβλία που έχουν τη γνώση μέσα, αυτά είναι χρήσιμα στους ιστορικούς, και σε όσους ήδη σκαμπάζουν από το θέμα.

Ρώτα τους γονείς σου για τους παππούδες σου, για την καταγωγή τους, για την πορεία της οικογένειας σας τρεις γενιές πίσω. Δεν φαντάζεσαι πόση ιστορία βρίσκεται μέσα στις οικογενειακές σας περιπέτειες, και δεν έχεις ιδέα τώρα. Ίσως τελικά αυτή να είναι η καλύτερη αφετηρία από όλες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

60 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
16 Συντάκτες σχολίων
TERrussian dollleasΚοτόπουλο με μπάμιες Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Μια πολυ ωραια απαντηση σε μια πολυ ωραια ερωτηση!

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Για νεότερη ελληνική ιστορία μπορεις να διαβάσεις την ιστορία του RIchard Clogg. Είναι πολύ αξιόλογη. Για νεότερη επισης μπορεις να πάρεις μια εσάνς ιστορίας από τα βιβλία του Φρέντυ Γερμανού όπως την Τερέζα, Ακριβή μου Σοφια, Εκτέλεση, γυναίκα από βελούδο. Αν διαβάσεις Ζωρζ Σαρή επίσης μαθαίνεις για νεότερη ελληνική έστω και μονόπλευρα δοσμένη (νινέτ, όταν ο ήλιος, νικητες, γενεθλια). Το Ελένη του Γκατζογιαννη πάλι για ελληνικο εμφύλιο λέει από την πλευρά των δεξιών. Το σπίτι των πνευμάτων μιλάει για την ιστορία της Χιλής. Το ψάχνοντας για κοχύλια και ο Γυρισμός της Ροζαμουντ Πιλτσερ είναι εξαιρετικά ανάλαφρα αναγνώσματα που σου δίνουν… Διαβάστε περισσότερα »

elgirl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένα πολύ ευχαριστο ανάγνωσμα για κάθε ηλικία είναι και το “Μικρή ιστορία του κόσμου” του Gombrich 🙂

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ηθελα και γω να μαθω για τον πολεμο τπυ βιετναμ αλλα ποτε δεν εκατσα πραγματικα να διαβασω. Επεσα κατα τυχη σε ενα νοτκυμαντερ του νετφλιξ πιυ καλυπτε ολη τη περιοδο. Να μηστα πολυλογω κολλησα τοσο πολυ που περασα ολο το σκ μπροστα στην οθονη και ηταν απο τα καλυτερα σκ που εχω περασει ποτε (10δυωρα επεισοδια..καψινο αλλα αξιζε)

Φατσούλα
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Φατσούλα
Φατσούλα
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Φατσούλα

να δεις νετφλιξ!!!
https://www.youtube.com/watch?v=jqXViPK0OYo

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ερωτώσα είσαι θεά! Και συ Λένα επίσης! Μα τι ωραία σκέψη και πόσο out of the box το να αρχίσει με την οικογενειακή της ιστορία! Εγώ έμαθα κάποια πράγματα αρχίζοντας από απτά πράγματα, και σιγά-σιγά (τότε δεν είχαμε και γρήγορο ιντερνετ). Δεν είμουν ποτέ ο δοκιμιακός τύπος (που ξέρεις, ίσως κάποια μέρα τα καταφέρω), οπότε έμαθα πολλά από ντοκυμαντέρ, ταινίες και ιστορικά μυθιστορήματα. Απορώ γιατί οι γνωστοί σου δεν σου συνέστησαν “Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας”, ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα (ή ντοκουμέντα) για το θέμα. Μπορεί να με κράξουν κάποιο συνσχολιαστές αλλά εγώ χρησιμοποιώ πολύ και το youtube. Πχ… Διαβάστε περισσότερα »

Glamazon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βιβλίο που με βοήθησε πολύ είναι το “Εισαγωγή στην ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου” του Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Είχα και εγώ την ίδια αίσθηση ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται από ιστορία, και αυτό το βιβλίο μου τα έβαλε τουλάχιστον σε μία σειρά. Έχει με χρονολογική σειρά αρκετά παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 100 χρόνων, οπότε σε βοηθάει να μπεις στο νόημα του κάθε γεγονότος, να το τοποθετήσεις λίγο στην ιστορία και στο ιστορικό περιβάλλον. Από εκεί και πέρα, όταν και αν το διαβάσεις, βλέπεις ποια γεγονότα από αυτά σου εξίταραν περισσότερο το ενδιαφέρον και πάρε πιο ειδικά βιβλία πάνω σε αυτά.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένας εύκολος τρόπος για να “προσανατολιστείς” ιστορικα είναι η ανάγνωση του βιβλίου ” Η μικρή Ιστορία του κοσμου” E.H Gombrich. Ένας από τους πιο σοβαρούς ιστορικούς τέχνης αναλαμβάνει την παράθεση της Ιστορίας από την αρχή του κοσμου μέχρι και τον 20ο αιώνα με τον πιο σύντομο και “ελαφρύ” τρόπο. Αποτελεί έναν σκελετό για να κατατοπιστεις ιστορικά και βάσει αυτού αν θελησεις, να εμβαθύνεις σε ζητήματα που θα σου τραβήξουν το ενδιαφέρον μέσω πιο αναλυτικών και εξειδικευμένων βιβλίων. Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα βιβλία στην αγορά όπως το “ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” WELLS HERBERT-GEORGE και άλλα πολλά. Δεν κάνω διαφήμιση.

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ο ίδιος έχει γράψει επίσης και τη συνοπτική ιστορία για την τέχνη. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κορυφαίο! ” Το χρονικό της Τέχνης”

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

Και απο την ιστορία του αντικειμένου σου θα μπορούσες να μάθεις κάτι ψιλά. Πχ αν είσαι ιατρός θα σου λένε οτι το τάδε φάρμακο ανακαλύφθηκε στον πόλεμο τάδε (δεν ξέρω τι λέω προφανώς!) και κάπως έτσι κάνεις ένα αχνό σχεδιάγραμμα των περιόδων, επειδή θα τα συνδέσεις με το επάγγελμα που σου αρέσει.

kavouraki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σου προτείνω οπωσδήποτε για μια φοβέρα ευχάριστη διήγηση της ιστορίας του κόσμου να παρακολουθήσεις τις διαλέξεις της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου στο Μεγάρο Μουσικής. 19 βίντεο από μια εξαιρετική ομιλήτρια και δασκάλα που θα εύχεσαι να μην τελειώσουν ποτέ: https://www.youtube.com/playlist?list=PLdiqvcASbG8bPNx7SB2U-T-XgWuYMuWZc Ενιωθα όπως εσύ ωσπού ανακάλυψα αυτές τις διαλέξεις τυχαία στο YouTube και, χωρίς υπερβολή, μου άλλαξε τη ζωή και τον τρόπο που βλέπω και ερμηνεύω τα πράγματα γύρω μου. Άλλωστε αυτός είναι κατα τη γνωμη μου και ο πιο ουσιαστικός λόγος για να διαβάσεις/μάθεις ιστορία, πολύ περισσότερο απ’το να μη νιωθεις left out 🙂 Φυσικά πάντα κρατά υπόψη ότι η ιστορία… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

kavouraki, ευχαριστούμε! Την είχα στο πανεπιστήμιο, καταπληκτική, δεν έχανα μάθημα αλλά θέλω πολύ να την ξανακούσω.

Vasilikos
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ξεκίνησα και γω με την “Μικρή ιστορία του κόσμου” του Gombrich. Διάβασα επίσης την “Λαϊκή ιστορία του κόσμου” του Κέις Χαρμαν και συνέχισα με τον τρόπο που πρότεινε η Λένα. Διάβαζα μυθιστόρηματα και ιστορικά βιβλία, έβλεπα ντοκιμαντερ και ταινίες.. Με μόνο κριτήριο επιλογής να μου αρέσουν και να τα βρίσκω ενδιαφέροντα 🙂 καλή αρχή (ή συνέχεια)!