in ,

Η Ρένα απαντά: Γυρίζουμε στα παλιά;

Παρατηρώ πάρα πολλές εγκυμοσύνες και γάμους τον τελευταίο χρόνο. Λες και ο κόσμος το πάει προς στη δέσμευση χωρίς να υπολογίζει πολλά πολλά

Ότι γυρίζουμε στα παλιά, γυρίζουμε, αλλά ίσως όχι όπως το εννοείς. ____________ Η ιστορία της seya όπως την ξεχώρισα σήμερα Αγαπητή Ρένα, Τι έχει γίνει φέτος ρε παιδιά; Παρατηρώ πάρα πολλές εγκυμοσύνες και γάμους τον τελευταίο χρόνο. Γενικά βλέπω ότι κάτι υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Δε ξέρω, λες και κόσμος το πάει προς στη δέσμευση χωρίς […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

together

Ότι γυρίζουμε στα παλιά, γυρίζουμε, αλλά ίσως όχι όπως το εννοείς.

____________
Η ιστορία της seya όπως την ξεχώρισα σήμερα

Αγαπητή Ρένα,

Τι έχει γίνει φέτος ρε παιδιά; Παρατηρώ πάρα πολλές εγκυμοσύνες και γάμους τον τελευταίο χρόνο. Γενικά βλέπω ότι κάτι υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Δε ξέρω, λες και κόσμος το πάει προς στη δέσμευση χωρίς να υπολογίζει πολλά πολλά, σαν να θέλει μια σιγουριά ανεξαρτήτως συνθηκών. Συμβαίνει γενικά ή μόνο στο περιβάλλον μου; Στον περίγυρο μου τουλάχιστον 15 άτομα ΦΕΤΟΣ. Και δεν μιλάω απαραίτητα για περιπτώσεις που ήταν μακροχρόνιες οι σχέσεις ή το σχεδίαζαν καιρό, ακόμα και πιτσιρίκια 21-22 χρονών με 2 χρόνια σχέσης παντρεύονται.

Και το θέμα είναι ότι ούτε εξασφαλισμένοι είναι από οικονομικής πλευράς, ούτε έχουν τρελή εμπειρία ζωής, να πεις ότι θα κατασταλάξουν και ξέρουν τι τους γίνεται.

Τι πιστεύεις συμβαίνει; Γυρίζουμε στα παλιά;

ΑΠΟ ΤΗΝ – seya

______________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Η απάντηση είναι μάλλον απλούστερη από ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ανήκεις στο ηλικιακό γκρουπ που έχεις πολλούς γνωστούς και φίλους σε ηλικία παντρολογήματος. Δηλαδή από 20+ ως 30+. Το φαινόμενο αυτό συνέβαινε και παλιότερα, όταν κάποιος είναι σε Χ ηλικία, οι συνομήλικοι παντρεύονται και αποκτούν παιδιά σε παράλληλα χρονικά περιθώρια. Το παρατηρείς επειδή είναι πιο κοντά στο πεδίο σου κι επειδή κι εσύ πιθανότατα είσαι σε αντίστοιχο ηλικιακό πλαίσιο. Το ίδιο οι έγκυες ή όσες προσπαθούν για παιδί παρατηρούν όλο έγκυες γύρω τους. Καθένας κοιτάει αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τ@ ίδι@. Eίναι η λογική πλάνη η λεγόμενη “νόμος των μικρών αριθμών” (υπεργενίκευση).

Από την άλλη είναι γεγονός ότι η κοινωνία κάνει ένα συντηρητικό πισωγύρισμα διεθνώς. Το έχουμε ξαναγράψει εδώ. Υπάρχει τόση αβεβαιότητα στον κόσμο μας όπου οι πιο “παραδοσιακές” αξίες (κι η οικογένεια είναι η παραδοσιακότερη) μοιάζουν σαν λιμάνι στην καταιγίδα. Από κάπου να πιαστείς. Και δυστυχώς προβάλλονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο από συγκεκριμένες ομάδες για ίδιον όφελος (δεν τους πήρε ο καημός για την γήρανση του πληθυσμού και την ανικανότητα των νέων να μείνουν μόνοι σε δικό τους σπίτι).

Η Ρένα απαντά: Ένας φίλος μου εκφράζει φασιστοειδείς απόψεις κι ανησυχώ

Βέβαια τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδουν τους ισχυρισμούς για δημιουργία περισσότερων οικογενειών. Το 2023 ήταν το έτος με τις λιγότερες γεννήσεις στη χώρα! Το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων ξεκίνησε να είναι αρνητικό με την έναρξη της μνημονιακής περιόδου και το έλλειμμα άρχισε να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως θα δεις στα στατιστικά παρακάτω. Το 2010, πριν από τα μνημόνια, οι γεννήσεις έφταναν τις 114.766.

Αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις εξής μειώσεις :
► 92.898 γεννήσεις το 2016
► 88.553 γεννήσεις το 2017
► 86.440 γεννήσεις το 2018
► 83.756 γεννήσεις το 2019
► 84.764 γεννήσεις το 2020
► 85.346 γεννήσεις το 2021
► 76.095 γεννήσεις το 2022

Για το 2023, σύμφωνα με τις καταγραφές από τα ληξιαρχεία της χώρας, έχουν γεννηθεί 72.244 παιδιά (ο τελικός αριθμός θα πιστοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο).

Είναι προφανές ότι οι επισφαλείς οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που έχουν στρέψει τον κόσμο σε μείωση απόκτησης οικογενειών και σε μείωση σύναψης γάμων. Θα ήθελα πολύ να πιστέψω ότι τα επιδόματα γέννας που ανακοινώθηκαν ή τα σπίτια για νέα ζευγάρια έχουν συμβάλλει να ανατραπεί η τάση αυτή, αλλά τα βρίσκω πυροσβεστικά μέτρα. Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση.

Ο Βύρων Κοτζαμάνης, επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», είχε επισημάνειστον ηλεκτρονικό «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (Δεκέμβριος 2023), ότι αν θα μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ή κατά 1.500.000 το 2050, θα εξαρτηθεί κυρίως από το μεταναστευτικό ισοζύγιο και δευτερευόντως από το φυσικό ισοζύγιο (γεννήσεις – θάνατοι), καθώς η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί πρόβλημα που θα αποτυπωθεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν σε μια σειρά από οικονομικούς δείκτες. Κοινώς θα δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα.
Ίσως οι γνωστοί σου εκμεταλλεύονται το παράθυρο ευκαιρίας που τους δίνεται κι αυτό είναι όλο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
evula
evula
1 μήνας πριν

Στα 35 με 40 θα μετράς διαζύγια… Και τότε θα σου λυθούν οι τωρινές απορίες!

Harry
Harry
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  evula

Εμένα θα μ ενδιέφερε να μάθω αν όσοι τελικά πήραν διαζύγιο ευτύχησαν αργότερα. Δε μιλάω για κακοποιητικές σχέσεις, αλλά για σχέσεις που έκαναν τον κύκλο τους και τα άτομα αποφάσισαν να ζήσουν χωριστά.

evula
evula
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Harry

Δεν έφτασα ακόμα στα 50 για να σου πω. Κάποιοι βέβαια στα 40-45 ξαναπαντρευτηκαν… Μπορείς να το πεις αυτό ότι ευτύχησαν? Μπορεί στα 50 να χωρίσουν πάλι… Ο καθένας ξέρει για τον εαυτό του αν στον απολογισμό της ζωής του/της το πρόσημο είναι θετικό ή αρνητικό!

dreammaker
dreammaker
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Harry

Θα βρεις την απαντηση στην πρωτη φραση του Τολστόί στην Αννα Καρένινα : “Οι ευτυχισμενες οικογένειες μοιάζουν όλες μεταξύ τους , οι δυστυχισμένες κάθε μιά είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο”
Οσοι παιρνουν διαζυγιο λοιπον αλλαζουν σιγουρα τρόπο δυστυχίας γιατι δεν αντεχουν πλεον τον παλιο, με μπονους μια σημαντική πιθανότητα ευτυχίας που πριν ηταν μηδενικη

JoanneK
JoanneK
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Harry

Αυτό τι σημασία έχει; Πρέπει να μείνεις σε έναν γάμο που δε σε ικανοποιεί επειδή υπάρχει η πιθανότητα να μην εισαι ευτυχισμένος μετα; Δεν χωρίζεις γιατί σου υπογράφουν συμβόλαιο πως θα βρεις κάτι καλύτερο μετά αλλά γιατί δεν αντέχεις να ζεις αλλο με το συγκεκριμένο άτομο και ξέρεις πως θα είσαι καλύτερα μόνος σου

Τελευταία επεξεργασία 1 μήνας πριν από JoanneK
Sabrina
Sabrina
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  evula

Και τι με αυτό;αν βρω τον άνθρωπο μου να μην παντρευτώ/συγκατοικησω στα 25 μου επειδή ίσως στα 40 χωρίσουμε; Να έχω situationships επ αορίστου χρόνου και να μένω μια ζωή με γονείς;αν δηλαδή κάποιος παντρευτεί στα 40 του θεωρείς δεν θα χωρίσει πχ στα 50 του; είναι πολλοί οι παράγοντες και τα απανωτά διαζύγια έρχονταν επειδή τότε υπήρχαν προξενιά,η θέση της γυναίκας ήταν χειρότερα και πίεση από πολλά άλλα. Βλέπω ζευγάρια πιο συνειδητοποιημένα.ναι η γυναίκα στην Ελλάδα πάλι υποφέρει αρκετά αλλά οχι όπως παλιά Και ερωτω ξανά: η λύση ποια είναι;να μένουμε με γονείς,οπου μια μεγάλη μερίδα καταπιέζει ειδικά τις… Διαβάστε περισσότερα »

hmou
hmou
1 μήνας πριν

Αν ανοίξεις λίγο το πεδίο παρατηρήσεών σου, θα διαπιστώσεις το αντίθετο. Λιγότερ@ δεσμεύονται, λιγότερ@ παντρεύονται, λιγότερ@ κάνουν παιδιά, περισσότερ@ χωρίζουν. Κι είναι πολλοί οι παράγοντες. Οικονομική αβεβαιότητα, διαφοροποίηση του σχεσιακού πλαισίου, αμφισβήτηση θεσμών. Κι η νέα γενιά είναι η περισσότερο ευάλωτη σ’αυτές τις νέες συνθήκες.

Τελευταία επεξεργασία 1 μήνας πριν από hmou
JoanneK
JoanneK
1 μήνας πριν

Αυτά είναι δικά σου αυθαίρετα συμπεράσματα. Εγώ ας πουμε στον δικό μπυ κύκλο που έχει άτομα μικρά σε ηλικίες και πιο μεγάλα, οι περισσότεροι είναι μόνοι-ες και εργένηδες-ισσες και δυσκολευονται τρομερα να βρουν κάποιον σωστο σύντροφο για σταθερή σχέση ή και γάμο.

Αγοροκόριτσο
Αγοροκόριτσο
1 μήνας πριν

Εμένα δε μου φαίνεται τόσο παράλογο πάντως. Βιολογικά, η ιδανική ηλικία προς τεκνοποιηση για εμάς τις γυναίκες είναι 25-35. Η ευμαρεια των δεκαετιών προ κρίσης, οι καλύτεροι μισθοί, οι προοπτικές καριέρας, οι παρατεταμενες σπουδές ώθησαν αυτή την ηλικία προς τα πάνω. Αυτό όμως μάλλον ήταν η εξαίρεση. Σε χώρες τις οποίες εγώ τουλάχιστον θεωρώ προοδευτικές (πχ Ισπανία), μεγάλο ποσοστό των πρώτων παιδιών έρχεται σε early 20s. Εκεί βέβαια το κράτος δίνει πολύ μεγαλύτερη βοήθεια στις οικογένειες και στις μόνες μαμάδες.

avis
avis
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Αγοροκόριτσο

ιδανική ηλικία προς τεκνοποιηση και για τα δύο φυλα

Kinbaku
Kinbaku
1 μήνας πριν

Παιζουν πολυ οι οικονομικοι λογοι. Κακά τα ψεματα , στην σημερινη ελληνικη πραγματικοτητα ο γαμος/οικογενεια εχουν αρκετα μπονους σε επιπεδο οικονομικης σταθεροτητας, ανεξαρτησιας , στηριξης απο γονεις , επιδοματων , μοριοδοτησεων μπλα μπλα μπλα . Για τους singles της εποχης της κρισης η μονη ρεαλιστικη επιλογη είναι η μεταναστευση.

Alice
Alice
1 μήνας πριν

Το πρόσεξα και εγώ με 2 φίλες μου η μία στον 1 χρόνο σχέσης ήταν ήδη έγκυος και η άλλη μου φίλη στους 6 μήνες σχέσης έμεινε έγκυος τι να πω δεν ξέρω και μένα μου φαίνεται λίγο περίεργο τόσο νωρίς αλλά αφού τα βρίσκουν. Ίσως να παίζει ρόλο η ηλικία είμαστε 32 μετά τα 30 κάτι γίνεται….

Κρίσσυ Πετρελαίου
Κρίσσυ Πετρελαίου
1 μήνας πριν

Είναι κάπως παράδοξο νομίζω.

Δηλαδή, από τη μία, είναι πολλοί άνθρωποι μόνοι -μονο εδώ να δει κανείς τις ιστορίες-και από την άλλη μια μακιγιέζ που γνωρίζω τουλάχιστον για πέρσι το καλοκαίρι ήταν κλεισμένη φουλ από υποψήφιες νύφες, (ενα παράδειγμα).

Δεν ξέρω αν όλοι αυτοί που παντρεύονται το κάνουν συνειδητά, επειδη το θέλουν. Είμαι σίγουρη πώς μερίδα αυτών το κάνει για άλλους λόγους.

Συμφωνώ πολύ πάντως με τη Ρένα όταν λέει για τη στροφή στο συντηρητισμό.

Sabrina
Sabrina
1 μήνας πριν

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί δαιμονοποιείται να κάνεις σοβαρή σχέση/γάμο σε νεαρή ηλικία.δεν αναφερομαι να κάνεις παιδιά αλλά γιατί να μην συγκατοικήσεις με την σχέση σου στα 24πχ; Η οικονομική κρίση επηρεάζει μισθολογικά τις νεώτερες γενιές αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι προηγούμενες έχουν ακίνητα και μια χαρά έχουν τακτοποιηθεί.Πολλοι άντρες δε είναι οικονομικά ευκατάστατοι,οπότε στατιστικώς μια γυναίκα θα καταλήξει με κάποιον με καλύτερα οικονομικά απ’ την ίδια. Πάντως προτιμώ να μένω με την σχέση μου,να είμαστε μαζί κάθε βράδυ παρά να είμαι στο πατρικό,να βρισκόμαστε σε αμάξια και ξενοδοχεία. Επίσης τι φάση με το να “ζήσουμε την ζωή μας;… Διαβάστε περισσότερα »

Weird_womanshaped_human
Weird_womanshaped_human
13 ώρες πριν
Απάντηση σε  Sabrina

Ακριβώς αυτο! Δηλαδη γιατι ειναι της λυπησης καποιος να παντρευτεί στα 20+ του; Γιατί βγαινει αυθαίρετα το συμπέρασμα οτι διαλεξε βιαστικα, λαθος σύντροφο, θα χωρίσουν, θα φυλακιστεί; Λες και με μετα την συγκατοίκηση/γαμο, εισαι με χειροπέδες. Το να μοιραζεσαι τη ζωη σου με το ατομο που επελεξες, δεν σημαίνει οτι “ζεις τη ζωη σου”? Ή μονα οι ξεπετες ειναι ζωη. Κατι παει πολυ λαθος σε αυτή τη χωρα επειδη θεωρουν ενηλικες ακομα παιδιά και δεν τους στηριζουν για να φύγουν απο το σπίτι κλπ

Τελευταία επεξεργασία 13 ώρες πριν από Weird_womanshaped_human
em
em
1 μήνας πριν

Το ίδιο παρατηρώ και δεν αναφέρομαι στις ηλικιες 30plus που είναι αναμενόμενο. Βλέπω πολύ νεαρά ζευγάρια (στα early 20s) με καρότσια. Ο δικός μου κύκλος συμμαθητών, συμφοιτητών κ λοιπών γνωστών παντρεύτηκε μετά τα 35 στην πλειοψηφία. Τί άλλαξε; (Η γενιά μου στην οποία αναφέρομαι είναι οι 40+ – σήμερα… ). Μήπως οι συνεχείς κρίσεις και δυσκολίες κάνουν τον κόσμο να στρέφεται στην δημιουργία οικογένειας από νωρίς ως σταθερά; Μήπως πάλι το ινσταγκραμ προβάλει τέτοια πρότυπα στις νεαρές ηλικίες και σπεύδουν να τα μιμηθούν ; Ή απλά λόγω οικονομικής δυσχέρειας συγκατοικούν από πολύ νωρίς με τους συντρόφους τους για να φύγουν… Διαβάστε περισσότερα »

Sabrina
Sabrina
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Οι περιπτώσεις που αναφέρω εγώ οι 4 είναι Ελληνίδες και η 1 περίπτωση παιδί μεταναστών αλλά παντρεμένη με Έλληνα

Sabrina
Sabrina
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  em

Επειδή ξέρω 5 τέτοια περιστατικά,δύο φίλες και οι υπόλοιπες 3 φίλες φίλων,όλες τους έχουν κάποια πράγματα κοινά.ο σύντροφος τους/σύζυγος έχει λεφτά,όχι πλούσιος αλλά μια οικονομική σταθερότητα την έχει.Οι άντρες τους δεν κάνουν καραγκιοζιλικα τύπου,”μου χρωστάς 20€ επειδή έχουμε ισότητα” . Είναι μεγαλύτεροι αλλά όχι τραγικά, τύπου 5-10 χρόνια μεγαλύτεροι.και φυσικά έχουν βοήθεια μια στο τόσο σε δουλειές του σπιτιού από επαγγελματία.Δηλαδη έχουν κοινό ταμείο και ι καθένας τα λεφτά του αλλά στα λεφτά της γυναίκας βάζει και ο άντρας γιατί συνήθως δεν δουλεύουν η δουλεύουν part time .άρα έχουν και δικά τους χρήματα αν κάτι γίνει. Αν έβρισκες έναν σοβαρό… Διαβάστε περισσότερα »

em
em
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Sabrina

Ναι μια χαρά. Όταν το κάνεις συνειδητοποιημένα και υπάρχει οικονομική βάση δεν είναι άσχημο να δημιουργήσεις οικογένεια νέος.

icecold
icecold
1 μήνας πριν

Αχ! Δάσκαλο τον είχα, τέλειος! Μικρή διόρθωση, είναι Κοτζαμάνης.