in ,

Η Ρένα απαντά: Με κουράζει που κράζουν τις οικογένειες σε μένα αλλά ξαναγυρίζουν

Δεν ήταν επιλογή τους; Άρχισα πολύ να εκνευρίζομαι. Δεν θέλω να ακούω τίποτα πια από κανέναν. Είμαι υπερβολική;

Κράζουν τις οικογένειές τους επειδή νιώθουν να συνθλίβονται από τα προβλήματα της καθημερινότητας. _________ Η ιστορία της Κοκόνας όπως την ξεχώρισα σήμερα Γεια σου Ρένα! Είμαι αρκετά προβληματισμένη και θα ήθελα τη γνώμη σου. Τα τελευταία χρόνια ακούω από παντρεμένες φίλες μου, με η χωρίς παιδιά, συνεχώς παράπονα για τους άντρες τους, τη ζωή τους, […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

relationship20red20flags

Κράζουν τις οικογένειές τους επειδή νιώθουν να συνθλίβονται από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

_________

Η ιστορία της Κοκόνας όπως την ξεχώρισα σήμερα

Γεια σου Ρένα! Είμαι αρκετά προβληματισμένη και θα ήθελα τη γνώμη σου.

Τα τελευταία χρόνια ακούω από παντρεμένες φίλες μου, με η χωρίς παιδιά, συνεχώς παράπονα για τους άντρες τους, τη ζωή τους, κράζουν τους άντρες τους ότι δεν βοηθάνε, ότι δεν συζητάνε μαζί τους ότι νιώθουν μόνες και άλλα πολλά τέτοια. Δηλαδή μπορεί να έχουμε βρεθεί και να ρωτήσω ” τι κάνεις; Πώς πας;” Και αρχίζει οχετός παραπόνων και κραξιματος, αν όχι όλες, τις περισσότερες φορές.

Στην αρχή ένιωθα πολύ άσχημα, τις λυπομουν τρομερά, έμπαινα στο πετσί τους ρε παιδί μου. Άρχισα να στραβό κοιτάω και τους άντρες τους, να μη θέλω να βλεπομαστε πολύ, να νιώθω άσχημα τέλος πάντων… Ότι να, κοίτα πως φέρονται στις φίλες μου, και πως είναι δυνατόν να κάνω παρέα με τέτοιους ανθρώπους…

Με τον καιρό όμως!! έβλεπα ότι οι φίλες μου όλα αυτά τα έλεγαν πριβέ και μπροστά τους ήταν όλα μέλι γάλα, μπροστά σε άλλους γνωστούς ήταν τα τέλεια ζευγάρια. Άλλη, που έκανε παράπονα ότι δεν τη βοηθάει ο άντρας της με τα παιδιά, έκανε και τρίτο παιδί μαζί του, άλλη εκραζε με νεύρα τη μια μέρα και την άλλη ήταν δίπλα του και έσταζε…

Άρχισα πολύ να εκνευρίζομαι. Δεν θέλω να ακούω τίποτα πια από κανέναν. Είμαι υπερβολική; Μήπως τελικά δικαιούται ο καθένας να παραπονιέται όσο θέλει; Μήπως τα παίρνω πολύ σοβαρά όλα; Κι αν δεν είναι σοβαρά, τοτε γιατί το κάνουν θέμα; Εσύ τι λες;

ΑΠΟ ΤΗΝ – Κοκονα

_______________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Ο γάμος κι η δημιουργία οικογένειας είναι μια από τις πιο δύσκολες (αλλά και με ανταπόδωση όταν πετύχει) πίστες της ζωής. Προϋποθέτει πρώτον συνειδητοποίηση προτού μπεις στην διαδικασία, αποδόμηση και απομυθοποίηση αφού μπεις, και κατόπιν αποδοχή, αμοιβαίες υποχωρήσεις χωρίς να ξεπερνάς κόκκινες γραμμές και καλό καταμερισμό ευθυνών κι υποχρεώσεων ώστε να μην νιώθει κανείς ριγμένος.

Διανοητές όπως ο Αντρε ντε Μποτόν δηλώνουν ότι θα παντρευτούμε τον λάθος άνθρωπο:

“Εν μέρει, αυτό συμβαίνει, γιατί έχουμε τεράστιο πρόβλημα, όταν προσπαθούμε να πλησιάσουμε τους άλλους. Φαινόμαστε πιο φυσιολογικοί μόνο σε όσους δεν μας γνωρίζουν πολύ καλά. Σε μία πιο σοφή κοινωνία, σε μια κοινωνία που θα γνώριζε λίγο καλύτερα τον εαυτό της, η ιδανική ερώτηση στο δείπνο του πρώτου κιόλας ραντεβού θα ήταν: ‘Και πώς είσαι, όταν τρελαίνεσαι;’. […] Κανένας δεν είναι τέλειος. Το πρόβλημα είναι ότι πριν από τον γάμο, σπάνια τολμούμε να σκαλίσουμε τα συμπλέγματα μας. Κάθε φορά που οι συνήθεις σχέσεις απειλούν να αποκαλύψουν τα ψεγάδια μας, κατηγορούμε τους συντρόφους μας. Όσο για τους φίλους μας, δεν νοιάζονται και τόσο πολύ να κάνουν όλη αυτή τη σκληρή δουλειά, ώστε να μας διαφωτίσουν για τα ελαττώματα μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του ανθρώπινου είδους, οι άνθρωποι παντρεύονται για λογικούς και συμφεροντο-λογικούς σκοπούς: επειδή η γη της κοπέλας συνόρευε με εκείνη του γείτονα, επειδή η οικογένεια της κατείχε μία επικερδή επιχείρηση, επειδή ο πατέρας της ήταν ο φύλαρχος ή ο αρχηγός της πόλης… Κι από τέτοιους λογικούς γάμους εκπορεύονταν τα εξής: μοναξιά, απιστία, κακοποίηση, σκληρές καρδιές και σκοτισμένα μυαλά. Ο γάμος από συμφέρον ποτέ δεν υπήρξε ένας λογικός γάμος. Γι’ αυτό και αντικαταστάθηκε από τον γάμο από έρωτα. Αυτό που έχει σημασία σε έναν γάμο από έρωτα είναι ότι υπάρχουν δύο άνθρωποι που κυριολεκτικά έχουν βυθιστεί ο ένας στον άλλο και κατά βάθος γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι σωστό. Για την ακρίβεια, όσο πιο ανώριμος εμφανίζεται ένας γάμος (επειδή, ίσως έγινε μέσα σ’ ένα εξάμηνο από τότε που γνωρίστηκε το ζευγάρι), τόσο πιο ασφαλής μπορεί να είναι. Η επιπολαιότητα στην πραγματικότητα είναι το αντίβαρο για όλα τα λάθη, ένας καταλύτης στη δυστυχία: το κύρος που εδώ διαθέτει το ένστικτο είναι μία φυσική αντίδραση σε τόσους αιώνες παράλογης λογικής.

Ακόμη και έτσι, όμως, παρά το ότι θεωρούμε ότι αναζητούμε την ευτυχία, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Γιατί αυτό που πραγματικά ψάχνουμε δεν είναι η ευτυχία, αλλά η ομοιότητα, να κάτι που μπερδεύει τα σχέδια μας, ειδικά σε ό,τι αφορά τον γάμο: εκείνο που πραγματικά ψάχνουμε είναι να ξαναδημιουργήσουμε, ως ενήλικες πια, το περιβάλλον και τα συναισθήματα της παιδικής μας ηλικίας. Παντρευόμαστε τους λάθος ανθρώπους, γιατί πολύ απλά δεν θέλουμε να σχετιζόμαστε με αυτούς που θα μας αγαπήσουν πραγματικά και θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Και φυσικά, κάνουμε λάθη, ακριβώς επειδή είμαστε τόσο μόνοι. Πραγματικά μόνοι. Καιρό μόνοι. Και μετά από τόσο καιρό μοναξιάς, απομόνωσης σχεδόν είναι ανέφικτο να μπορέσεις να παραμείνεις επιλεκτικός.

Και τελικώς, παντρευόμαστε για να δημιουργήσουμε μία ωραία αίσθηση μονιμότητας. Νομίζουμε ότι ο γάμος θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη χαρά που νιώσαμε, όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την πρόταση. […] Στην πραγματικότητα, ο γάμος μας πάει αλλού, σ’ ένα σπίτι γεμάτο υποχρεώσεις και τρελαμένα παιδιά, που σκοτώνουν το πάθος κι ας προήλθαν απ’ αυτό. Το μόνο συστατικό που απομένει σ’ αυτό το μπουκάλι είναι ο σύντροφος και συνήθως είναι το λάθος συστατικό. Τα καλά νέα είναι ότι δεν πειράζει αν ανακαλύψαμε ότι παντρευτήκαμε τον λάθος άνθρωπο. Δεν χρειάζεται να τον / την εγκαταλείψουμε, ας εγκαταλείψουμε μόνο το ρομαντικό ιδεώδες του δυτικού πολιτισμού που εδώ και 250 χρόνια επιμένει ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει το ιδανικό άλλο μας μισό, έτοιμο να ικανοποιήσει κάθε μας επιθυμία. Φυσικά και όχι. Χρειάζεται μόνο να απορρίψουμε και να απαλλαγούμε από αυτή την ιδεώδη θεώρηση με τη συνειδητοποίηση ότι κάποτε και θα θυμώσουμε, και θα ενοχληθούμε και θα απογοητευτούμε σε μια σχέση και θα ανταποδώσουμε κιόλας (χωρίς να υπάρχει ίχνος κακίας σε όλο αυτό πολλές φορές).

Δεν υπάρχει τέλος στο αίσθημα του κενού και της μη πληρότητας. Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι ασυνήθιστο ή αιτίας διαζυγίου. Με το να επιλέγουμε αυτόν με τον οποίο θα δέσουμε τη ζωή μας, ουσιαστικά επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να υποφέρουμε. Ο άνθρωπος που μας ταιριάζει καλύτερα, δεν είναι αυτό με τον οποίο συμφωνούμε στα πάντα, με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινά γούστα και επιλογές, αλλά εκείνος που μπορεί να διαπραγματευτεί τις διαφορές μας με έναν έξυπνο τρόπο – κοινώς ένας σύντροφος που είναι καλός στις διαφωνίες και τις διαπραγματεύσεις. Πέρα από το ιδανικό του τέλειου ταιριάσματος δύο ανθρώπων, υπάρχει ένα άλλο ιδανικό κι αυτό είναι η ικανότητα να ανέχεται κάποιος τις διαφορές και τα ελαττώματα μας με γενναιοδωρία κι αυτό – ναι – είναι η μεγαλύτερη ένδειξη του ότι βρήκαμε τον περισσότερο κατάλληλο άνθρωπο. Και – ναι – η συμβατότητα είναι ένα επίτευγμα της αγάπης, αλλά όχι προαπαιτούμενο της.”

Mε λίγα λόγια, οι φίλες σου παρακινημένες από αυτό το ιδανικό της τέλειας συντροφικής ερωτικής σχέσης, με ένα άτομο που θα κούμπωνε σε όλα τους τα ελλείματα και τις ανάγκες, απογοητεύονται από την καθημερινότητα που αποκαλύπτει το πρόσωπό των ελαττωμάτων και των ιδίων και των συντρόφων τους. Ο σύγχρονος σύντροφος απαιτείται να είναι ελβετικός σουγιάς: τέλειος σύζυγος, δοτικός εραστής, φροντιστικός πατέρας, επαγγελματίας που θαυμάζουμε, με ενδιαφέροντα που μας εξιτάρουν, κοινωνικός κι εμφανίσιμος, με οικονομική σταθερότητα που παρέχει ασφάλεια, και και και… Επιπλέον να έχει τα σωστά skills επικοινωνίας μαζί μας. Ποιός τα καταφέρνει όλα αυτά;

Δεν έχουν διδαχθεί να κάνουν “παζάρεμα” στις σχέσεις: “θα καθαρίσω το νεροχύτη και τα πιάτα αλλά έχω ανάγκη μια αγκαλιά”, “κάνε εσύ τους λογαριασμούς και τις συμπληρώσεις δηλώσεων επειδή εγώ δεν είμαι καλή, αλλά δεν θα μου το χτυπάς κατόπιν ως μεγάλη εκδούλευση”, “θα κρατάμε τα παιδιά από κοινού, αλλά θα βγαίνουμε μια φορά το 15ήμερο και μόνοι μας αφήνοντάς τα σε πρόσωπο εμπιστοσύνης για ένα τρίωρο”. Και ούτω καθεξής. Αυτό πολλοί το ονομάζουν οριοθέτηση, συνεννόηση, καλή επικοινωνία (και είναι όλα αυτά), αλλά ουσιαστικά είναι κι αυτό που αναλύθηκε πιο πάνω, παζάρεμα, όπως συμβαίνει σε κάθε συμβόλαιο. Κι ο γάμος είναι ένα συμβόλαιο.

Οι φίλες νιώθουν να συνθλίβονται από τα πολλά εκνευριστικά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα, αλλά φαντάζομαι με λίγες εξαιρέσεις (οι οποίες αφορούν συντρόφους-γαϊδούρια ή χειριστικούς/εθισμένους/παραβατικούς), δεν θα άλλαζαν αυτή την καθημερινότητα, επειδή κι οι ίδιες συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει κάτι σαν αυτό που μας έχουν υποσχεθεί εκεί έξω. Κάνουν μια αποτίμηση μείον και συν κι υπερισχύουν τα συν. Γι’ αυτό μένουν. Το ίδιο άλλωστε συνειδητοποιούν κι οι άντρες, οι οποίοι είναι εξίσου επηρεασμένοι από το ρομαντικό ιδεώδες. Δεν θα απέδιδα επομένως την γκρίνια τόσο σε υποκρισία -θα μπορούσε, αλλά συνήθως αυτό προϋποθέτει κοινωνικό φόβο σε μικρές κοινωνίες και “κύκλους’ μην χαθεί κάποιο προνόμιο που απορρέει ευθέως από το γάμο. Είναι περισσότερο η αδιέξοδη διάθεση να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, η οποία αφού διαχυθεί και ξεσπάσει, τις επαναφέρει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Η δική σου στάση δεν είναι υπερβολική, απλώς επειδή εικάζω δεν είσαι παντρεμένη δεν έχεις βιώσει την διάσταση αυτού του bargaining που ανέφερα πιο πάνω. Kι είναι πράγματι εκνευριστικό και πολύ κουραστικό να γίνεσαι αποδέκτης γκρίνιας, συνεχούς και χωρίς αποτέλεσμα! Γιατί και που θα πεις κάτι, σου γυρίζει μπούμερανγκ. Να κατηγορήσεις τους συντρόφους, θυμώνουν. Να κατηγορήσεις τις ίδιες (γιατί τότε μένεις; δεν ήξερες, δεν ρώταγες;), θυμώνουν ακόμη περισσότερο. Να μην πεις τίποτα, φαίνεται σαν να αδιαφορείς. Ποιά η θέση σου λοιπόν;

Έχει σημασία όταν μας κάνουν παράπονα να ρωτήσουμε μια σημαντική ερώτηση: θέλεις να προτείνω πρακτική λύση ή να σε ακούσω να ξεσπάσεις; Συνήθως για τέτοια ζητήματα είναι το δεύτερο. Μόλις σου πουν λοιπόν το όποιο θέμα τους, μπορείς να πεις, “ωραία, χαίρομαι που ξέσπασες και το έβγαλες από μέσα σου, ας πούμε τώρα κάτι άλλο πιο ευχάριστο”. Και πιστεύω θα νιώσουν κι οι ίδιες καλύτερα μέσα από αυτό και θα εκτιμήσουν την στάση σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

26 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
cinnamonbun
cinnamonbun
28 ημέρες πριν

Εδώ παίζει το μεγάλο θέμα που έχει χαλάσει φιλίες και φιλίες :μου σκοτιζεις τον έρωτα με τον άντρα σου, γιατι χρειάζεσαι έναν σάκο του μποξ να πετάξεις όλη την αρνητιλα για τη ρημάδια τη ζωη κ να μην τρέχει κ τιποτα ή γιατί όντως θέλεις μια γνώμη, μια συμβουλή, κάτι να σε κινητοποιήσει ώστε να βρεις τη δύναμη να φύγεις από κει που δεν περνάς καλά;;Δηλαδή να πίνω το καφεδάκι μου και να είναι σαν να παρακολουθώ “οικογενειακές ιστορίες” ή να συγκρατώ ονόματα, σκηνικά και να σκεφτούμε πως θα τόνε πείσουμε να μην παει σημερα για μπύρα με φίλους και… Διαβάστε περισσότερα »

twin_peaks_resident
twin_peaks_resident
28 ημέρες πριν

“Μήπως δικαιούται ο καθένας να παραπονιέται όσο θέλει?” Ο Χ Ι, αυτό λέγεται venting από ένα σημείο και μετά. Μπράβο σου που παραδέχεσαι ότι δεν αντέχεις άλλο να ακούς τίποτα κι από κανέναν. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της ζωής σου. Βρες άλλες φίλες που δε θα χρειάζεται ούτε να τις λυπάσαι ούτε να ακούς το ίδιο “πρόβλημα” σε repeat. Υπάρχουνε.

Υ.Γ. Μακριά από ενεργειακά βαμπίρ παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου.

Υ.Γ.2 Ο,τι είπε η cinnamonbun.

K-SPY
K-SPY
29 ημέρες πριν

Αχ, το λέει και η ίδια η λέξη, ρε παιδιά! Σύζυγος. Κάτω από τον ίδιο ζυγό! Αυτό είναι ο γάμος! Κουβαλάτε τον σταυρό μαζί! Μακάρι να ήταν το πρώτο κριτήριο στην επιλογή συζύγου αυτό (δεν λέω σύντροφος, δεν λέω σχέση), θα ξέραμε τι μας γίνεται…

Gwenevere
Gwenevere
28 ημέρες πριν

Τι υπεροχη αναλυση του γαμου!

calamity jane
calamity jane
29 ημέρες πριν

Σε μία συμβίωση δεν είναι όλα ρόδινα , ούτε εύκολα, οι άνθρωποι και οι σχέσεις περνούν φάσεις. Μάλλον οι φίλες σου σε θεωρούν φίλη και συζητούν μαζί σου τα θέματα που έχουν, αυτό είναι όλο.

Τελευταία επεξεργασία 29 ημέρες πριν από calamity jane
JoanneK
JoanneK
28 ημέρες πριν
Απάντηση σε  calamity jane

Όλοι έχουμε τις αντοχές μας όμως και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε μια αδιάκοπη γκρίνια για πράγματα που δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι για να τα αλλάξουν. Μπορεί κι η γράφουσα να έχει τα δικά της προβλήματα. Κι άλλο είναι έχω το τάδε παράπονο ή τσακωνομαι για κατι που ναι συμβαίνει στα ζευγάρια κι άλλο βρίζω τον άνθρωπο που έχω επιλέξει ως συζυγο τον παρουσιάζω με τα χειρότερα λόγια και μετά περιμένω από τη φίλη μου να τον συμπαθεί και να τον ανέχεται σε συναναστροφες.

calamity jane
calamity jane
26 ημέρες πριν
Απάντηση σε  JoanneK

Προσωπική εκτίμηση από αυτά που διαβάζω καταλήγω ότι έχει γενικότερο θέμα από τις παντρεμένες φίλες της. Δεν κατάλαβα αν την ενοχλεί που της λένε τα προβλήματα τους, ή που μένουν στους γάμου τους .
Θεωρώ πως νιώθει έτσι γιατί προσπαθεί να κάνει δικά της τα προβλήματα των φίλων της, και εκεί το χάνει.

evula
evula
28 ημέρες πριν
Απάντηση σε  calamity jane

Μάλλον την έχουν παρεξηγήσει με ψυχολόγο και τις έρχεται και φθηνά!

JoanneK
JoanneK
28 ημέρες πριν

Έχεις αρκετά δικιά και λογικό να,σε κουράζει αυτο αλλά είναι και κάπως αφελής ο τρόπος σκέψης σου. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Κι υπαρχει πολλή υποκρισία στους περισσότερους γάμους. Φυσικά και στους ίδιους δε θα λένε τίποτα και στα άλλα ζευγάρια θα παριστάνουν τους ευτυχισμένους, γιατί αν αρχίσουν να λένε τι τους ενοχλεί πραγματικά η κατάληξη θα είναι να χωρίσουν. Και δε θέλουν να χωρισουν. Γι αυτο γκρινιάζουν συνέχεια, ξεσπουν στους φίλους τους, εκτονωνονται, αλλά δεν έχουν τα κότσια να χωρίσουν. Ενας γάμος ειδικά όσο περνούν τα χρόνια γίνεται μια πολύ καταπιεστικη συνθήκη και λογικό να υπάρχουν εντασεις, παράπονα… Διαβάστε περισσότερα »

Fwteinh
Fwteinh
28 ημέρες πριν

Θα ακουστεί κάπως απόλυτο, αλλά, ρε παιδιά, για κανέναν δε νοιαζόμαστε πια; Πόσο μικρή ανοχή έχουμε στα προβλήματα των άλλων; Με πόση ευκολία σουτάρουμε την/τον οποι@δήποτε μας προκαλεί την παραμικρή ενόχληση; Στο κάτω-κάτω, για τα δικά τους προβλήματα μιλάνε, δε σου δημιουργούν εσένα κανένα πρόβλημα. Τόσο empathy πια, που επηρεάζεσαι σε βαθμό που δεν αντέχεις να ακούς άλλο; Αν σε ένοιαζε τόσο πολύ, θα ήταν πιο συγκαταβατική η στάση σου, θεωρώ. Αλλά πλέον δε μας καίγεται καρφί για κανέναν, γιατί δεν έχουμε ανάγκη κανέναν. Και εκεί διαχωρίζονται οι σχέσεις ουσίας με τις επιφανειακές, τις σχέσεις κατά συνθήκη… Αναρωτιέμαι, αν σχολίαζαν… Διαβάστε περισσότερα »

Kloklo
Kloklo
28 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Fwteinh

Νομίζω ότι μπαίνει στην μέση και το “παντρεμένη vs ανύπαντρη”. Η ανύπαντρη από την μια γίνεται δέκτης κοινωνικής κριτικής και από την άλλη ακούει (και βλέπει) τα χίλια μύρια από παντρεμένες φίλες (που ανέβηκαν κάστα), που ενώ της επιβεβαιώνουν την επιλογή, μετά της δημιουργούν σύγχυση, όταν επίσης βλέπει την άλλη πλευρά, δηλαδή το νοιάξιμο, τα γλυκόλογα και τα κοινά πλάνα. Και όλο αυτό, όντως εμπεριέχει μια υποκρισία, δηλαδή, ως εξωτερικό παρατηρητή με μπόλικη πληροφορία, σε κάνει να μην θέλεις να μπεις σε αυτήν την συνθήκη που ουσιαστικά σε κάνει “υποκριτή”, ή να θεωρείς ότι η δική σου συνθήκη δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Nienna
Nienna
28 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Fwteinh

Ναι υπάρχουν και ανθρωποι που εχουν τόση ενσυναισθηση , γιατι σου κάνει εντύπωση; Δεν ειναι μόνο οτι δεν αντεχεις αλλο να ακους (που και αυτό παιζει) , ειναι οτι σε παραξενευει πολυ και σε χαωνει και η συνεχεια της ιστοριας. Σε σημείο που να αμφιβαλλεις για το τι ακουσες ή τι καταλαβες.

Fwteinh
Fwteinh
19 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Nienna

Και πού να δείτε τι γίνεται όταν η φίλη είναι σε κακοποιητική σχέση… Εκεί να δεις υπομονή που χρειάζεται. Τότε είναι που θέλει πραγματικά ΠΟΛΛΗ υπομονή να ακούς τα ίδια και τα ίδια, να αγνοείς αντιφάσεις και να στηρίζεις χωρίς να κρίνεις. Όταν εγώ πέρασα κάτι αντίστοιχο, φάνηκε ποιοι είναι αληθινοί μου φίλοι. Οι μεν στήριζαν, άκουγαν και βοηθούσαν διακριτικά, οι δε ΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ να μιλάω γι’ αυτό εφόσον δεν ακολουθούσα αυτά που μου έλεγαν! Και φυσικά κάποιοι έφυγαν τελείως από το σκηνικό… Το πόσο πολλή αγάπη ένιωσα από τους υποστηρικτούς φίλους ήταν αυτό που με κράτησε sane εκείνη την… Διαβάστε περισσότερα »

Κρίσσυ Πετρελαίου
Κρίσσυ Πετρελαίου
28 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Fwteinh

Μα η γραφουσα δε μας λέει ότι δεν τη νοιάζουν τα προβλήματα των φιλενάδων της. Ίσα ίσα που στην αρχή προσπαθούσε να βοηθήσει, να προτείνει λύσεις και θύμωνε για λογαριασμό τους.

Αυτό που δε μας αναφέρει κ το λέει εδώ η kloklo, είναι αν όλες οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από τις φίλες και τα προβλήματα τους και αν υπήρχε χώρος να πει κ η γραφουσα τα δικά της. Αν δε συνέβαινε αυτό, δε μιλάμε για ισότιμη σχέση, αλλά για έναν κουβά (γραφουσα) που της πετούσαν πράγματα οι φίλες.

Fwteinh
Fwteinh
19 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Κρίσσυ Πετρελαίου

Παραπέμπω στην απάντηση προς Nienna, λέγοντας πως δε βοηθάει το να ταυτιζόμαστε τόσο πολύ και να θυμώνουμε
“για λογαριασμό” των φίλων μας. Αντιθέτως λέω τι βοήθησε εμένα όταν ήμουν σε μια τέτοια κάτάσταση. 🙂

Τελευταία επεξεργασία 19 ημέρες πριν από Fwteinh
AnagnostisA
AnagnostisA
28 ημέρες πριν

Συμφωνώντας με την απάντηση στον προβληματισμό που έθεσε η ερωτώσα, θα ήθελα να καταθέσω και την παρακάτω σκέψη. Όλες και όλοι έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τις ανασφάλειές μας, τους θυμούς μας, εν είδει παραπόνων. Να τα εκφράσουμε κάπου, χωρίς να υπάρχουν συνέπειες, να μην υπάρχει καν η δέσμευση της ..συνέπειας λόγων και πράξεων. Να μιλήσουμε όπως σκεφτόμαστε δηλαδή ή, καλύτερα, όπως νοιώθουμε, μιας και το θυμικό είναι, στις πλείστες των περιπτώσεων, το αφεντικό. Αν αναλογιστούμε τι θα σήμαινε ο άλλος να έχει πρόσβαση στο τι σκεφτόμαστε, θα μας έπιανε κρύος ιδρώτας. Άλλωστε, όπως έλεγε και κάποιος, το παράπονο είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Santy
Santy
28 ημέρες πριν

Καθόλου υπερβολική δεν είσαι. Να θέσεις όρια και να αλλάζεις συζήτηση όταν πηγαίνει εκεί.

Jennaki
Jennaki
28 ημέρες πριν

Το πιο πιθανο ειναι πως απλα εισαι καλη ακροατρια, με ενσυναιαθηση και γι αυτο σου ξεφορτωνουν ολα τα αγχη, τα παραπονα και τις αγωνιες τους. Βαλε ορια κι αποστασιοποιησου λιγο. Ειχα ακριβώς το ιδιο προβλημα, επειδή έχω ειλικρινες ενδιαφέρον και κατανοηση και μπορω να ακουσω καποιον αν θελει να μου μιλησει, ακουγα μυχιες σκεψεις, αγχη παραπονα, γκρινιες κι ιστοριες απο οποιον σχεδον γνωριζα. Στην αρχη τα έπαιρνα τοις μετρητοίς, αγωνιουσα μαζι τους, προσπαθουσα να βρω λυσεις, απο ενα σημειο και μετα καταλαβα πως οι περισσοτεροι μς ειχαν για εξομολογο/ψυχολογο. Οποτε εβαλα ορια στο ποσο θα μιλησουμε για αυτα τα πραγματα… Διαβάστε περισσότερα »