in ,

Η Ρένα απαντά: Είναι βάσιμοι οι φόβοι μου για ακαδημαϊκή καριέρα;

Αισθάνομαι πως αυτό που μου αρέσει είναι πολύ περιοριστικό. Καταλαβαίνω ότι απαιτεί χρόνο και χρήμα, κι όχι μόνο αυτό, αλλά αντιλαμβάνομαι την ακαδημαϊκή ενασχόληση ως κάτι που απαιτεί εφόδια τα οποία χτίζονται νωρίτερα.

Η ακαδημαϊκή καριέρα έχει δυσκολίες, οι φόβοι σου όμως ίσως είναι πρώιμοι. ___________________ Η ιστορία της 24χρονης όπως την ξεχώρισα σήμερα. Καλησπέρα Ρένα και καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες και σχολιαστές, Στέλνω εδώ γιατί, όπως έχω διαπιστώσει το μεγάλο διάστημα που διαβάζω τη στήλη, τόσο οι δικές σου απαντήσεις όσο και των υπολοίπων, πάντοτε αποδεικνύονται […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

αμπα138

Η ακαδημαϊκή καριέρα έχει δυσκολίες, οι φόβοι σου όμως ίσως είναι πρώιμοι.

___________________

Η ιστορία της 24χρονης όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Καλησπέρα Ρένα και καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες και σχολιαστές,

Στέλνω εδώ γιατί, όπως έχω διαπιστώσει το μεγάλο διάστημα που διαβάζω τη στήλη, τόσο οι δικές σου απαντήσεις όσο και των υπολοίπων, πάντοτε αποδεικνύονται χρήσιμες και φωτίζουν ακόμα κι αθέατες πλευρές των ερωτήσεων.

Επιθυμώ να ακολουθήσω ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ολοκληρώνω τη διπλωματική μου στις ανθρωπιστικές σπουδές σε ένα δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο και νιώθω ότι έχω βρει αυτό που με παθιάζει. Οι εργατοώρες διαβάσματος της υπάρχουσας βιβλιογραφίας κι η επιμέρους έρευνα επί του αντικειμένου είναι πράγματα που με γεμίζουν όσο τίποτα άλλο.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, νιώθω φόβο κι απογοήτευση. Αισθάνομαι πως αυτό που μου αρέσει είναι πολύ περιοριστικό. Καταλαβαίνω ότι απαιτεί χρόνο και χρήμα, κι όχι μόνο αυτό, αλλά αντιλαμβάνομαι την ακαδημαϊκή ενασχόληση ως κάτι που απαιτεί εφόδια τα οποία χτίζονται νωρίτερα (π.χ. γνώση πολλών ξένων γλωσσών). Μπαίνω μοιραία στη διαδικασία να αυτοπροσδιορίζομαι μέσω του ετεροπροσδιορισμού, να συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους, να νιώθω ανεπαρκής, επί παραδείγματι, επειδή ξέρω μονάχα μια ξένη γλώσσα, επειδή έχω πραγματοποιήσει μονάχα μια δημοσίευση ως τώρα, επειδή δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω μελλοντικά τη διατριβή μου στο εξωτερικό και για άλλους χίλιους λόγους…

Οι φόβοι αυτοί έχουν κάποια λογική υπόσταση ή εγώ παραλογίζομαι εντελώς; Μήπως είναι, πράγματι, όπως τα σκέφτομαι ώρες – ώρες; Είναι, δηλαδή, σχεδόν ουτοπικό και χάσιμο χρόνου για κάποια γυναίκα προερχόμενη από την επαρχία κι από εργατική οικογένεια να χαράξει το δικό της ακαδημαϊκό δρόμο;

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω και τη δική σου γνώμη και των υπολοίπων. Επίσης, κάθε μαρτυρία ανθρώπου που βρίσκεται/βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση, είμαι σίγουρη ότι θα με βοηθήσει.

Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΟ ΤΗΝ – 24χρονη

____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Αγαπητή 24χρονη, να’σαι καλά, χαίρομαι που αγαπάς την στήλη.

Στην ηλικία που είσαι και στην φάση σπουδών που βρίσκεσαι είναι πάρα πολύ νωρίς για να αγχώνεσαι τόσο έντονα. Οι φόβοι σου δεν είναι παράλογοι, δεν θα πω αυτό, βασίζονται σε έναν ρεαλισμό, καθώς οι σπουδές κι η ακαδημαϊκή εξέλιξη δεν είναι ένα εύκολο πράγμα (ούτε η εύρεση εργασία είναι εύκολη πάντως). Ωστόσο πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη ώστε να ενδυναμωθείς και να πάψει αυτό το αίσθημα ανημπόριας που σε καθηλώνει αυτή τη στιγμή.

Για τις μεν ξένες γλώσσες, στα ελληνικά πανεπιστήμια υφίστανται (ακόμη, νομίζω) διδασκαλεία ξένων γλωσσών όπου θα μπορούσες να ενταχθείς ώστε να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου με μια ακόμη ξένη γλώσσα. Ταυτόχρονα υπάρχουν μέθοδοι άνευ διδασκάλου, όπως αυτό της PONS, για ενήλικες (βιβλιοθήκη πολυμέσων, ακουστικά αρχεία, λεξικά, γραμματικά εγχειρίδια κλπ). Δηλαδή δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη και προδιαγεγραμμένη πορεία, την οποία αν δεν έχεις ακολουθήσει πάει χάθηκες.

Επιπλέον για τα μεταπτυχιακά, υπάρχουν υποτροφίες, και ελληνικές και εξωτερικού.Δες στην παρακάτω απάντησή μου μερικές δυνατότητες.

Η Ρένα απαντά: Πώς θα μπορούσα να σπουδάσω αυτό που θέλω;

Προσπάθησε να μην απογοητεύεσαι, υπάρχουν πολλοί αναγνώστες μας που πραγματοποιούσαν σπουδές μαζί με εργασία και τα κατάφεραν. Ειδικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι μάλλον το σύνηθες.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια, καλό πτυχίο και ανεβασμένη ψυχική ενέργεια!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

41 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαρία
Μαρία
11 μήνες πριν

Να σου πω μια πραγματικη ιστορία. Κάπου στο ’50-’60 τυπική φτωχή οικογένεια στην επαρχία με αρκετά παιδιά. Τα αγόρια στο επάγγελμα, τα κορίτσια παντρειά. Το στερνοπούλι, κορίτσι, το προόριζαν για να τους γηροκομήσει. Ετσι γινόταν τότε. Είχε όμως άλλα όνειρα άσχετα που ούτε το σχολείο δεν είχε τελειώσει. Μοναδική βοήθεια που έλαβε, μια αδελφή μπόρεσε να την φιλοξενήσει στην Αθήνα, προσοχή οχι να την συντηρεί. Αυτό το κορίτσι έγινε τελικά καθηγήτρια πανεπιστημίου.
Προχώρα καλή μου, η αφετηρία ναι επηρεάζει αλλα δεν προδικάζει την κατάληξη! Σου εύχομαι τα καλύτερα.

Sourealistria
Sourealistria
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Πολύ θα ήθελα να μάθω την ιστορία αυτού του κοριτσιού. Και κυρίως πως ήρθε σε σύγκρουση με τους γονείς και χάραξε την πορεία της. Όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν πιο δύσκολα όμως θεωρώ αυτά που μπαίνουν από την ίδια την οικογένεια

Μαρία
Μαρία
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Sourealistria

Το ‘χε, ας μην γελιόμαστε είχε τεράστια κλίση, το ‘θελε, βρήκε ένα παράθυρο κι όρμησε. Από οσα γνωρίζω πήρε τον δρόμο απο την αρχή, νυχτερινό σχολείο, δουλειά κτλ. Πιο πολύ την θαυμάζω για το άλμα της πίστης που έκανε μια εποχή που όλα ήταν εναντίον της παρά για την κατάληξη.

kindknowing
kindknowing
11 μήνες πριν

Ανθρώπους σαν κι εσένα τους αγαπώ και τους θαυμάζω κι ας μη σας γνωρίσω ποτέ. Να μη νιώθεις ανεπαρκής και να συνεχίσεις το ταξίδι σου στη γνώση και την κατάρτιση. Δεν πρέπει να σε φοβίζουν αυτά. Το μόνο που θα με ανησυχούσε θα ήταν η έλλειψη γνωριμιών (για να μην το πω μέσο). Σου εύχομαι τα καλύτερα, να πετύχεις τους στόχους σου και να εμπνεύσεις με τη σειρά σου νέους ανθρώπους. Τα ελληνικά πανεπιστήμια χρειάζονται φιλομαθείς καθηγητές κι όχι βύσματα

Sourealistria
Sourealistria
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  kindknowing

Στον ακαδημαϊκό κόσμο συχνα οι γνωριμίες βοηθάνε ομως εκει μπορεί να χτίσει μονη της εναν κυκλο. Ένα post doc στο εξωτερικό θα είναι αρκετά βοηθητικό ειτε μείνει εκεί είτε επιστρέψει

Τελευταία επεξεργασία 11 μήνες πριν από Sourealistria
dreammaker
dreammaker
11 μήνες πριν

Ούτε το γυναίκα , ούτε το επαρχία , ούτε το εργατική οικογένεια είναι και πρέπει να είναι αποτρεπτικά για σένα και για κανέναν.
Οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι το πρόβλημα (για επιπλέον σκέψεις )

Sourealistria
Sourealistria
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Στις ανθρωπιστικες σπουδες η ακαδημαϊκή πορεία είναι σχεδόν μονόδρομος, ειδικα σε κάποιους τομείς που η απορρόφηση τείνει προς το 0. Οπως λες τα υπολοιπα δεν ειναι εμπόδιο, μονο το οικονομικό είναι ζόρι δηλαδή δε θα έχει την ίδια άνεση με εναν ερευνητή που πισω έχει μια εύπορη οικογένεια να τον στηρίζει, όμως όλα γίνονται.

lemonia
lemonia
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Sourealistria

Οι ανθρωπιστικές επιστήμες όμως δεν πληρώνουν ούτε στον ακαδημαϊκό κλάδο. Μπείτε σε μια σελίδα με funded διδακτορικά και δείτε πόσα είναι για engineering, medicine, computer sciences και πόσα είναι για sociology, education, psychology, linguistics (εκτός αν συνδυάζονται με κάποια από τις πρώτες κατηγορίες) κτλ.

Absurde
Absurde
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Έτσι ακριβώς είναι,το πρόβλημα είναι οι ανθρωπιστικές επιστήμες που σήμερα,ακόμα και αριστούχος να είσαι,δεν βρίσκεις υποτροφία ούτε για δείγμα διότι πολύ απλά η συντριπτική τους πλειψηφία βάζει ρήτρα τομέα που τις αποκλείει.

Sourealistria
Sourealistria
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Ακόμα κι αν δεν πληρωνουν έχεις την ευχέρεια να κάνεις μια δουλειά κατι που δεν γίνεται όταν είσαι σε ένα εργαστήριο 16 ώρες τη μέρα. Γι αυτο και σε μας υπαρχουν πολλα δωρεάν μεταπτυχιακα και πολλα ερευνητικά προγραμματα επί πληρωμή (λιγοτερα απο βασικο μισθο)

lemonia
lemonia
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Sourealistria

Μα το θέμα είναι ότι με πτυχίο στις ανθρωπιστικές επιστήμες δεν βρίσκεις εύκολα και δουλειά ή ότι οι δουλειές που βρίσκεις δεν τις λες και καλοπληρωμένες οπότε αναγκάζεσαι να εργάζεσαι full-time (ή και παραπάνω για να βιοποριστείς).
Προσωπικα εργάζομαι σε θέση με πολύ καλό ωράριο, που σου ρουφάει εν τούτοις πολλή ενέργεια (εκπαιδευτικός) και πάλι το διδακτορικό όχι απλώς καθυστερεί αλλά σέρνεται (μεγάλο μείον ότι κάνω έρευνα σε σχολεία και πλέον @ Υ/Δ δεν δικαιούται ούτε μία μέρα άδειας από το Δημόσιο ούτε και για συνάντηση με τ@ καθηγήτ@ τ@-μην μιλήσουμε για τη δυσκολία να συγκεντρωθεί το δείγμα)

dreamer 21
dreamer 21
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Ο συντροφος σου (αν εχεις), σε βοηθαει καθολου ή είναι απορροφημένος και εκείνος στη δουλειά του?

lemonia
lemonia
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreamer 21

Να με βοηθήσει σε τι; Αν εννοείς στις δουλειές του σπιτιού, τις έχουμε σχεδόν μοιρασμένες (αυτός ανέκαθεν είχε περισσότερες). Κάνει κι αυτός το μεταπτυχιακό του, οπότε ανάλογα με το ποι@ έχει περισσότερο χρόνο ανά περίοδο, ελαφραίνει @ν άλλ@ από το νοικοκυριό. Αν εννοείς συναισθηματικά με στηρίζει και με το παραπάνω. Αν εννοείς οικονομικά, δεν έχουμε την ευχέρεια να συντηρούμαστε δουλεύοντας μόνο ο ένας από τους 2.
Κάποια άλλη βοήθεια δεν μπορεί να προσφέρει (ούτε καν π.χ. ένα brainstorming για το πώς θα σχεδιάσω την έρευνά μου-είναι τελείως διαφορετικός κλάδος).

Τελευταία επεξεργασία 11 μήνες πριν από lemonia
dreamer 21
dreamer 21
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Ευχαριστώ για την άμεση απόκριση

Λόγω του διδακτορικού σου, αναλαμβάνει εκείνος τις περισσότερες δουλειές ή και επειδή έχει καλύτερο – πιο ευέλικτο εργασιακό ωράριο?

Αν θελήσει και εκείνος διδακτορικό, θα έχει τη στήριξη σου? Γνωρίζω ζευγάρια με ανώτερες σπουδές που είναι δύσκολο στάδιο τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά καθώς είναι απορροφημένοι και αφοσιωμένοι αποκλειστικά σε αυτά.

Από ότι καταλαβαίνω οι μισθοί είναι ίδιοι σε αυτή τη φάση της ζωής σας και για αυτό ο καταμερισμός των οικιακών

lemonia
lemonia
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreamer 21

Όχι ούτε οι μισθοί είναι ίδιοι, ούτε το ωράριό μας. Έχω καλύτερο ωράριο (αλλά περισσότερες ασχολίες-σπουδές εκτός ωραρίου) και έχει πολύ καλύτερο μισθό. Ο καταμερισμός των οικιακών ανέκαθεν ήταν κάπως έτσι κανονισμένος μεταξύ μας (γιατί εγώ πάντα ασχολούμουν με πολλά πράγματα ταυτόχρονα πέρα από σπουδές-δουλειά, π.χ. διάφορα επαγγελματικά projects εκτός κύριας δουλειάς).
Αναφορικά με το αν θελήσει να κάνει διδακτορικό, εννοείται πως θα έχει τη στήριξή μου. Ίσα-ίσα έγω τον προέτρεψα για μεταπτυχιακό.

dreamer 21
dreamer 21
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Μπράβο για την υγιή σχέση που έχετε σε όλα τα επίπεδα

NikosP
NikosP
11 μήνες πριν

Έκανα λογαριασμό μόνο και μόνο για να πω ότι είσαι 24 και ολοκληρώνεις ΉΔΗ το μεταπτυχιακό σου. Και εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι.

1 – 2 χρόνια πάρε τον χρόνο σου, μάθε μια ξένη γλώσσα ακόμα παράλληλα με κάποια εργασία, προσπάθησε να μαζέψεις τίποτα στην άκρη για τα μελλοντικά συνέδρια και ετοίμασε μια πρόταση ώστε να έρθεις σε επαφή με καθηγητές με παρόμοια researcher interests. Το χεις , είμαι σίγουρος

Χυλόπιτας
Χυλόπιτας
11 μήνες πριν

Οι εργατοώρες διαβάσματος της υπάρχουσας βιβλιογραφίας κι η επιμέρους έρευνα επί του αντικειμένου είναι πράγματα που με γεμίζουν όσο τίποτα άλλο. _Αυτό είναι το πιο σημαντικό και επειδή οι απόφοιτοι των σχολών θεωρητικών σπουδών πολύ συχνά καταλλήγουν να κάνουν εντελώς άσχετα πράγματα με το αντικείμενο τους η ακαδημαική καριέρα ίσως είναι το καλύτερο μονοπάτι για να συνεχίσεις να το κάνεις αυτό. αντιλαμβάνομαι την ακαδημαϊκή ενασχόληση ως κάτι που απαιτεί εφόδια τα οποία χτίζονται νωρίτερα (π.χ. γνώση πολλών ξένων γλωσσών) _Αυτό δεν είναι σωστό μπορείς να βελτιωθείς όποια στιγμή το θελήσεις και η προσπάθεια σου δεν θα πάει χαμένη,ο κάθε άνθρωπος… Διαβάστε περισσότερα »

kokaki
kokaki
11 μήνες πριν

Είσαι σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή στο προπτυχιακό; Αναφέρεις ότι έχεις μια δημοσίευση. Δεν ξέρω σε ποιον ακριβώς κλάδο αναφέρεσαι, αλλά γενικά δεν είναι εύκολο να έχεις δημοσιεύσεις σε μεταπτυχιακό επίπεδο, γιατί το υποτιμάς; Μια χαρά μπορείς να κάνεις ακαδημαϊκή καριέρα γνωρίζοντας μόνο αγγλικά (αναφέρεσαι σε 1 ξένη γλώσσα). Θα σου άρεσε να κάνεις ένα phd? Θα είχες διάθεση να ασχοληθείς διεξοδικά με ένα θέμα σχετικά περιορισμένο; Δηλαδή, όχι γενικά με ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά με το τάδε ζήτημα την τάδε εποχή κλπ; Γενικά, η εντύπωση που έχω, είναι ότι δεν μπορείς να αποφασίσεις αν πραγματι σου αρέσει η ακαδημαϊκή καριέρα και… Διαβάστε περισσότερα »

Sourealistria
Sourealistria
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  kokaki

Λέει διπλωματική άρα είναι μάλλον σε μεταπτυχιακό (διπλωματική κάνεις και σε 5ετεις σχολές που ακαδημαϊκά έχει ισχύ μεταπτυχιακού αλλά δε γνωριζω κάποιαστις ανθρωπιστικες επιστήμες)

Viajera
Viajera
11 μήνες πριν

Έκανα λογαριασμό μόνο και μόνο για να σου πω go for it! Να ξέρεις πολλά διδακτορικα στο εξωτερικό δίνουν υποτροφία και αναλόγως με την πόλη πιθανώς να καλύπτει όλα σου τα έξοδα. Σε πολλές χώρες όπως η Ολλανδία, το Ηβ χρειαζεσαι μόνο αγγλικά (αν είναι αυτή η μία γλώσσα που γνωρίζεις). Θα έλεγα να ξεκινήσεις να κάνεις λίστα με τα ιδρύματα που σε ενδιαφέρουν σε χώρες όπου μιλάς τη γλώσσα που απαιτούν τα προγράμματα, καθώς και τους καθηγητές/τριες που ασχολούνται με θέματα που σου αρέσουν. Μπορείς να τους στείλεις ένα προσεγμένο ιμειλ να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αν δεν υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

Absurde
Absurde
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Viajera

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί κανείς να βρει funded phd σε τομείς μη τεχνοκρατικούς/ιατρικής…

Viajera
Viajera
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Absurde

Σαφώς είναι πιο εύκολο να βρεις κάποια ευκαιρία σε τεχνοκρατικο τομέα. Αλλά κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου γνώρισα πολλούς πχ ψυχολογους, πολιτικούς επιστήμονες που είχαν scholarship. Το ζητούμενο είναι να μπαίνει και αυτό σαν κριτήριο στην αναζήτηση. Στις θέσεις που διαφημιζονται υπάρχει διαθέσιμη αυτή η πληροφορία. Η πχ αν επιλέξει απευθείας επικοινωνία με κάποιο καθηγητή/τρία μετά από μια πρώτη γνωριμία, αν υπάρξει ενδιαφέρον, μπορεί να τεθεί σαν ζήτημα.

Sourealistria
Sourealistria
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Absurde

Μπορεί ανάλογα το πτυχίο της να κάνει PhD σε αυτα τα αντικείμενα. Πχ ψυχολόγος να μπει στο μάρκετινγκ, κοινωνιολογος να κάνει βιοηθικη στις βιοιατρικες επιστήμες γενικα το phd μπορει να σε πάει σε αλλους δρόμους

lemonia
lemonia
11 μήνες πριν

Από ότι καταλαβαίνω τελειώνεις το μεταπτυχιακό σου. Δεν υπάρχει κάποιος καθηγητής/καθηγήτρια που να έχετε κοινά ενδιαφέροντα και να κάνεις μαζί του/της διδακτορικό; Το εξωτερικό δεν είναι μονόδρομος. Επειδή είμαι κι εγώ σε social sciences (αν και μια 10ετία μεγαλύτερη από εσένα), δυστυχώς ένα διδακτορικό σε χώρα που δεν ξέρεις τη γλώσσα είναι πολύ δύσκολο (αν σκεφτείς ότι κατά πάσα πιθανότητα το δείγμα της έρευνάς σου θα είναι άτομα που κατοικούν σε αυτή τη χώρα κάνει νόημα να πρέπει να ξέρεις τη γλώσσα). Και πάλι βέβαια δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν θέσεις και για αγγλόφωνους ερευνητες (σε μη αγγλόφωνες χώρες). Υποθέτω ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Sourealistria
Sourealistria
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Είμαι σε φάση να ξεκινήσω διδακτορικό. Το ήθελα απο τα 18 μου και τωρα εχω την ευκαιρία, στην Ελλάδα, κοντά στον τόπο διαμονής μου, έχω βρει ήδη καθηγητή και θεμα και σκέφτομαι μόλις τελειώσω το 2ο πτυχίο μου (ειναι κατι συνδυαστικο μεταξυ των 2, εχω και μεταπτυχιακό αλλα φευγει προς αλλη κατεύθυνση) να κάνω αίτηση. Υποτροφία δε δικαιούμαι λόγω ηλικίας, κοντευω 40. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσω ακαδημαϊκά μετά. Έτσι κι αλλιώς εδω που βρίσκομαι και με περίεργες οικογενειακές συνθήκες η εύρεση σταθερής εργασίας στο αντικείμενο μου είναι αδύνατη προς το παρόν…

lemonia
lemonia
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Sourealistria

Κι εγώ από τα 18 ήθελα! Κατάφερα να ξεκινήσω πρώτο μεταπτυχιακό στα 25, δεύτερο στα 29 και διδακτορικό στα 33!
Δυστυχώςς τα κριτήρια στις υποτροφίες είναι μεγάλο αγκάθι. Όπως επίσης και ότι δεν καλύπτουν ένσημα. Εάν είχα την ευχέρεια να μην δουλεύω και να κάνω διδακτορικό θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Τώρα όμως που πρέπει να βιοποριστώ κάπως, προτιμώ να δουλεύω και να κάνω παράλληλα διδακτορικό, καλύπτοντας έτσι τα ένσημά μου και μαζεύοντας προϋπηρεσία/εργασιακή εμπειρία, παρά να κυνηγάω υποτροφίες κι αύριο μεθαύριο αν δεν καταφέρω να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα, να μείνω ξεκρέμαστη.

Absurde
Absurde
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Έτσι όπως τα λες είναι,συμφωνώ,δυστυχώς το διδακτορικό αξίζει μόνο ως funded στο εξωτερικό.

Sourealistria
Sourealistria
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Επειδή έχω δική μου δουλειά πληρωνω εφκα καθε μήνα, οπότε αυτό δε με τρομάζει. Να μπω σε συγκεκριμένο κλαδο θέλω και μονο Αθήνα ή εξωτερικό υπάρχουν θέσεις, εχω καλές προσφορές αλλά και οικογένεια που αυτή τη στιγμή με χρειάζεται. Με διδακτορικό σε αυτό τον τομέα μπορώ παράλληλα να κάνω με αλλους συμφοιτητές μια startup και να πουλήσουμε τις τεχνολογίες που θα αναπτυξουμε.

Absurde
Absurde
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Έχω παρόμοια εμπειρία με υποτροφίες στον τομέα των ξένων γλωσσών/linguistics και πραγματικά ήταν μια πικρή ιστορία,η συνειδητοποίηση ότι απλά μοιάζουμε οι φτωχοί συγγενείς σε έναν τεχνοκρατικό κόσμο.

Sammy
Sammy
11 μήνες πριν

Σεβομαι απειρα το παθος σου για το αντικειμενο σου και ευχομαι μονο τα καλυτερα. Ειναι απολυτα λογικο να εχεις αγχος για το μελλον σου, και κανενας απο τους προβληματισμους σου δεν ειναι παραλογος, αλλα συμφωνω με την Ρενα οτι ειναι νωρις και κριμα να αγχωνεσαι τοσο. Λενε οτι οταν αγχωνεσαι πολυ εντονα για το μελλον ειναι λες και αναγκαζεσαι να το ζησεις 2 φορες, μια οταν αγχωνεσαι και μια οταν το ζεις οντως, που το δευτερο δεν ειναι καν εγγυημενο ή προδιαγεγραμμενο.

Sourealistria
Sourealistria
11 μήνες πριν

Είσαι στη σωστή ηλικια. Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό πρέπει να κάνεις διδακτορικό. Μπορείς να ψάξεις υποτροφίες. Γλώσσες αν το αντικείμενο σου δεν έχει κάποια σχέση δε χρειάζεται να ξέρεις πολλες, στις περισσότερες επιστήμες τα αγγλικά είναι το κυριότερο. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι το οικονομικό. Αν δεν πάρεις υποτροφία στο διδακτορικό πρέπει παράλληλα να εργαζεσαι. Μια συμβουλή εδώ, να κάνεις μια οσο το δυνατόν καλύτερη έρευνα κι ας φας όλο το χρόνο σπουδών που δικαιουσαι παρα να τελειώσεις στα 3 χρόνια κάνοντας κάτι μέτριο. Εκτος απο υποτροφίες μπορείς να συμμετέχεις και σε ερευνητικά προγράμματα ώστε να έχεις ενα εισοδημα. Επισης το… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 11 μήνες πριν από Sourealistria