Αγαπητή «Α, μπα»: Μισώ το μεταπτυχιακό που κάνω

Αν τα παρατήσω θα θεωρηθώ καλομαθημένη;

Αγαπημένη Αμπα, Χαιρετώ εσένα και την παρέα! Είμαι μια νέα μεταπτυχιακή φοιτήτρια. Και… Και μισω το αντικείμενο! Πρόσφατα άλλαξαν το προγραμμα σπουδών και στα μαθήματα έγιναν αλλαγές οπότε πριν ξεκινήσω δεν είχα σαφή εικόνα. Και ξεκινώντας, συνειδητοποίησα ότι δεν μου αρέσει καθόλου. Αλλά καθόλου. Ούτε το αντικείμενο αυτό κάθε αυτό (με ελάχιστες εξαιρέσεις), ούτε οι καθηγητές, ουτε το κλίμα με τους συμφοιτητές. Και μέσα σε αυτό το κλίμα (νιώθω και κάπως που δεν μπορώ ταυτόχρονα να δουλεύω γιατί είναι full time και με εργασίες κλπ), απορώ αν θα ειναι μαλθακο από μέρος μου να σταματήσω… Γενικά είμαι άνθρωπος που αν πεισμωσω θα βγάλω εις πέρας ο, τι θελήσω, αλλά αν δεν το θέλω κάτι… Απλά δεν! Αλλά σκέφτομαι ότι πια μεγάλωσα. Και δεν είναι σωστό να φεύγω αμέσως μόλις κάτι δεν μου αρέσει, και ότι ίσως είναι μια καλομαθημενη στάση ζωής αυτή. Θεωρείς ότι το να φύγω και να τα παρατήσω θα είναι δείγμα καλομαθημενης; Υγ. Τα έξοδα μου τα καλύπτουν στο μεγαλύτερο μέρος οι γονείς μου, αλλά και εγώ βάζω κάποια χρήματα από τη δουλειά μου από τους μήνες που δούλεψα μετά το πτυχίο και πριν το μεταπτυχιακό. Υγ 2: δεν είναι ότι τελειώνοντας το μεταπτυχιακό θα έχω σημαντικά περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά, αλλά ως προσόν δεν το θεωρώ και άχρηστο. Ευχαριστώ πολύ πολυ! Περιμένω κάθε είδους απάντηση από σένα και από τους αναγνώστες

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ξεκίνησες ολόκληρο μεταπτυχιακό για να καταλήξεις ότι μισείς το αντικείμενο. Λες ότι μισείς το αντικείμενο. Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω ούτε στο πρώτο πτυχίο, αλλά στο μεταπτυχιακό μου φαίνεται ακόμα πιο εξωφρενικό. Αν ήθελες ένα μεταπτυχιακό στο μπάντζι τζάμπινγκ, λέμε τώρα, όπως και να άλλαξε το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα, πάλι το μπάντζι τζάμπινγκ είναι το αντικείμενο. Έχει σημασία αν γίνεται σε έλλειψη βαρύτητας ή στην κορυφή του Ολύμπου το μάθημα; Έχει, εντάξει, αλλά σε σημείο που να λες τελικά δεν ήθελα καθόλου να μάθω για το μπάντζι τζάμπινγκ; Και μάλιστα «το μισώ;» Δεν ήξερες τι είναι; Περίμενες να το μάθεις στο μεταπτυχιακό; Τι θα πει «δεν το θεωρώ άχρηστο;» Θέλεις να πιάσεις δουλειά στα εξτρίμ σπορτς ή όχι;

Έχω όλο και περισσότερο την εντύπωση ότι πολλοί κάνουν μεταπτυχιακό με την ίδια υπαλληλική λογική του σχολείου. Ότι είναι ένα προσόν όπως τα αγγλικά, χωρίς να έχουν καταλάβει τι είναι. Πρώτα αυτό, μετά εκείνο, μετά το παράλλο, μηχανικά, ακόμα και όταν τους ζητάνε πια λεφτά. Δεν θεωρώ ότι είναι στάση καλομαθημένης, αλλά άμαθης. Δεν ξέρω τι να σου προτείνω τώρα που πληρώνει άλλος. Ενστικτωδώς πιστεύω ότι πρέπει να σφίξεις τα δόντια και να το τελειώσεις. Αλλά μετά πραγματικά αναρωτιέμαι αν έχει σημασία, με τη στάση που έχεις απέναντι σε αυτό που κάνεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

25
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
24 Συντάκτες σχολίων
ΝεραϊδούλαlatroTropique Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
BiggerOnTheInside
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Προσυπογράφω. Καθαρά δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στα χειρότερά της – και δεν εξαιρώ καθόλου τον εαυτό μου. Ακόμα με θυμάμαι, τελειώνουν Πανελλήνιες, πατάω πρώτη μέρα το πόδι στη φυλακή και, ενώ πασχίζω να παρηγορήσω τον εαυτό μου (“4 χρόνια είναι, θα περάσουν”) γυρίζει και μου πετάει η διπλανή μου: “μεταπτυχιακό σε τι θα κάνεις;” Ότι δηλαδή εγώ, που σιχαινόμουν ακόμα και τα πόμολα της Οικονομίδου, έπρεπε να σκεφτώ αν προτιμούσα φορολογικό ή δικονομία. Μέχρι το τελευταίο έτος είχε γίνει πια “μόδα” το διπλό μεταπτυχιακό. Και δε θέλω να ξέρω τι θα συμβαίνει τώρα (αλήθεια, δε θέλω). Εννοείται ότι πολλά από αυτά τα… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Καλά, το μεταπτυχιακό να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι παίζει πολύ στις ηλικίες μου (γύρω στα 30). Επίσης, στον κλάδο μου (εκπαιδευτικός) παίζει το “μεταπτυχιακό ειδικής να ‘ναι κι ας είναι και από το πιο τελευταίο πανεπιστήμιο” γιατί έπαιρναν πολλούς αναπληρωτές στην ειδική. Τώρα όμως που έχει κορεστεί ο κλάδος και έχει μπουκώσει το Δημόσιο και η μισή Ελλάδα έχει μεταπτυχιακό από 2-3 συγκεκριμένα πανεπιστήμια που έπαιρναν όποιον έκανε αίτηση και που στον ιδιωτικό κλάδο δεν το έχουν ούτε για φτύσιμο, έμειναν όλοι με τη χαρά του δημοσιοϋπαλληλικίου.

JanetWeiss
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δε διαφωνώ με την Α Μπα ως προς το ότι θα έπρεπε να γίνεται πιο συνειδητοποιημένα το μεταπτυχιακό, αλλά στην Ελλάδα της ιατρικής και της νομικής και του σχολείο/πανεπιστήμιο/μεταπτυχιακό/δουλειά που η εκπαιδευσή σου και η ζωή σου δεν σου ανήκουν ακριβώς γιατί θα πικραθούν οι γονεις, δεν είναι και για να πέφτουμε από τα σύννεφα που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εγώ δηλώνω ένοχη – και σε υψηλόβαθμη σχολή που δεν πολυήθελα πήγα (υποσημείωση: τις μέρες που δήλωνα μηχανογραφικό η μαμά μου πήρε ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ να έρθει να με βρει μην τύχει και δήλωνα πρώτο το μαθηματικό) και μεταπτυχιακό έκανα χωρίς να… Διαβάστε περισσότερα »

Moura
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Moura

Μια από τα ίδια και εδώ, JanetWeiss, πολύ μου άρεσε το σχόλιό σου. Μεγάλο θέμα το ότι η εκπαίδευση δε σου ανήκει ακριβώς.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ποιά ήταν αυτή η υψηλόβαθμη σχολή που τόσο καημό είχε η μαμα;

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Έκανα το μεταπτυχιακό μου στον πιο άσχετο κλάδο σε σχέση με τα ενδιαφέροντά μου. Εκείνην την εποχή σκεφτόμουν πώς θα φύγω από Ελλάδα και θα ξεπεράσω τον Κούλη. Ντρέπομαι που το λέω αλλά πολύ λίγο με ενδιέφερε τι θα σπουδάσω, μόνο ο Κούλης με ενδιέφερε που δεν τον ενδιέφερα. Και να πάρω μια βαλίτσα στα χέρια μου. Αποτέλεσμα ήταν να έχω γύρω μου τα πιο άσχετα άτομα, με κανένα κοινό ενδιαφέρον, αφόρητη μοναξιά. Το τελείωσα για να το τελειώσω και να μην γυρίσω πίσω με κατεβασμένα μούτρα. Μελέτησα όπως ποτέ γιατί δεν είχα καμία παρέα και τίποτα άλλο να κάνω.… Διαβάστε περισσότερα »

latro
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συγγνώμη, ποιόν Κούλη εννοείς;

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

τον κουλη στολιγκα (που τον θυμηθηκα αυτον;)
τον τοτε γκομενο, εννοει…

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή φίλη, έχω υπάρξει στη θέση σου. Ξεκίνησα ένα μεταπτυχικό λόγω της έντονης πίεσης που δεχόμουν από τους γονείς μου και ενώ ήξερα πως το συγκεκριμένο αντικείμενο που είχα τελειώσει ως προπτυχιακό μου άρεσε μεν (εγκυκλοπαιδικά ας πούμε), αλλά δεν μου έκανε δε, επέμεινα και επέλεξα ένα μεταπτυχιακό στον ίδιο χώρο. Μάλιστα, είχα την επιλογή να κάνω ένα μεταπτυχιακό που με ενδιέφερε περισσότερο, σε ελαφρώς σχετικό αντικείμενο, αλλά φοβήθηκα. Θεώρησα ότι το να κάνω κάτι καινούργιο έτσι και αλλιώς εμπεριέχει το ρίσκο να μην μου αρέσει, plus, με άγχωνε πάρα πολύ η ιδεά ότι ακόμα και να μου άρεσε, ίσως… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αν σε παρηγορεί, ούτε εμένα μου άρεσε το μεταπτυχιακό μου στην αρχή. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα καν γιατί το έκανα. Είχα κάνει αίτηση στο ανοιχτό πανεπιστήμιο τότε που ήταν με κλήρωση ακόμα, με το σκεπτικό “αν με πάρουν θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή μου” – άσχετα που ήταν με κλήρωση, αλλά είχα ανάγκη μια επιτυχία γιατί είχα απογοητευτεί από τα επαγγελματικά μου. Ήξερα κόσμο που προσπαθούσε 10+ χρόνια να μπει στο ΕΑΠ και έκανα την αίτηση στο μοναδικό μεταπτυχιακό που είχα δικαίωμα να επιλέξω μετά το προπτυχιακο μου και ήμουν απόλυτα πεπεισμένη ότι δε θα με έπαιρναν, κάπου το… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Παίζει ρόλο και το χρονικό πλαίσιο. Αν δεν έχεις κλείσει ούτε μήνα, κάνε λίγο υπομονή μέχρι να βρεις έναν σταθερό ρυθμό, πολλοί (μη σου πω όλοι) πελαγώνουν στην αρχή. Τώρα αν θεωρείς ότι έχει περάσει αρκετός καιρός, ώστε να γνωρίζεις με σιγουριά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, μπορείς να το σταματήσεις.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Όσα λιγότερα μας γράφετε για τους τομείς σας, αγαπητές και αγαπητοί επιστολογράφοι, τόσο λιγότερα θα μπορούν να σας πούνε οι σχετικοί με τον τομέα σας αναγνώστες, που θα μπορούσαν να έχουν και κάποια πιο πρωτότυπη ιδέα ή κατεύθυνση από τους καθηγητές στα πανεπιστήμια.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Το μεταπτυχιακό (έχω την εντύπωση, διορθώστε αν κάνω λάθος!) προσφέρει μόρια αν θέλεις να διεκδικήσεις μια θέση στο δημόσιο. Επίσης, όπως υπάρχει στον μισθό επίδομα πτυχίου, υπάρχει και επίδομα μεταπτυχιακού. Πιστεύω ότι αυτοί είναι δύο πολύ καλοί λόγοι για να κάνει κάποιος μεταπτυχιακό.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Στην Ελλάδα πάντως στον ιδιωτικό τομέα δεν σου μετράνε καλά καλά το επίδομα πτυχίου, όχι του μεταπτυχιακού οπότε δεν ξέρω αν είναι ένας σημαντικός λόγος. Ομως ακόμα και για κάνει το μεταπτυχιακό για λόγους μισθού και επαγγελματικής αποκατάστασης δεν θα έπρεπε να διαλέξει κάτι που μισεί (μου φαίνεται αδύνατον να άλλαξε 360 μοίρες το πρόγραμμα σπουδών και να το μίσησε).

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ναι, είκοσι ευρώ (και πολλά λέω ) παραπάνω. Αξίζει δηλαδή να κανεις μεταπτυχιακό για είκοσι ευρώ το μήνα αν και όταν δουλεψεις στο δημόσιο;

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ταυτίζομαι απόλυτα με την Α,μπα, δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να μισείς το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να απογοητευτείς από ένα μεταπτυχιακό και αναφέρεις μερικούς (τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι), αλλά το αντικείμενο; Πόσο δηλαδή μπορεί να άλλαξε;

Όπως και να’χει, νομίζω ότι αν δεν έχεις καλή εναλλακτική, τότε πρέπει να το συνεχίσεις. Επίσης μπορείς να ψάξεις για καλή εναλλακτική, κι αν τη βρεις, τότε παράτα το. Το ότι μεγάλωσες σημαίνει επίσης ότι πρέπει να έχεις ένα πλάνο για ο,τι κάνεις και να προσπαθείς να βρεις εφικτές λύσεις για τα προβλήματά σου (όταν αυτά όντως λύνονται).

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Καλά Α μπα πολλοί κάνουν και διδακτορικό με την ίδια υπαλληλική λογική! Δε τους κατάλαβα ποτέ, και αν τους ρωτήσεις ούτε κι εκείνοι ξέρουν πως βρέθηκαν εκει.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Είμαι στο αυτοκίνητο με τον πατέρα μου και εχουμε πιάσει μια συζήτηση στην οποία για κάποιο λόγο αναφερω οτι με βάση τα ECTS μου απο το προπτυχιακο μου θα μπορουσα να κανω διδακτορικό κατευθείαν αν το ήθελα.Και μου λεει ο πατέρας μου ”και τότε γιατι κάνεις μεταπτυχιακό και όχι διδακτορικό που ειναι και πιο καλό”.Και αντε ο πατέρας μου ειναι και εβδομηντάρης ,εδω ατομα στην ηλικία μου κανουν συλλογή μεταπτυχιακών στον αυτόματο και διδακτορικών στον αυτόματο.Ξερω ατομα που κανανέ για λόγους μιμιτισμού ,γιατι δεν είχαν κατι αλλο να κάνουν ,γιατι έτσι,γιατι ακουγόταν πιασάρικος ο τίτλος και φυσικά γιατί τα λεφτά… Διαβάστε περισσότερα »