Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς νικάμε τον φόβο της αποτυχίας;

Φοβάμαι μην δεν καταφέρω τίποτα στη ζωή μου

Ήμουν σήμερα στην δουλειά και μου βγήκε μια ερώτηση πολύ έντονα οπότε σκέφτηκα να την στείλω εδώ για να ακούσω κ μια δεύτερη γνώμη. Είμαι 26 χρόνων, τελείωσα το μεταπτυχιακό μου και τώρα ψάχνω δουλειά στην Ελλάδα…το πρόβλημα είναι πως το επάγγελμα μου έχει να κάνει κυριώς με δημόσιο (προκήρυξεις κλπ), οπότε το να βρεις δουλειά είναι αρκετά δύσκολο και τώρα δουλεύω σε μια δουλεια για 370 ευρώ, που πραγματικά δεν οφελεί πουθενά, δεν οδηγεί πουθένα και γενικότερα δεν μου προσφέρει τίποτα απολύτως..απολύτως όμως. Οπότε η σκέψη μου είναι μήπως να έκανα ένα 2ο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό για να ανοίξω και τις επαγγελματικές μου δυνατότητες, αλλά σκέφτομαι αν το κάνω και απλά χάσω τον χρόνο μου (και τα ομορφα ευρουλάκια μου) κ δεν καταφέρω τίποτα απολύτως. Να μου πεις δεν θα ξέρεις αν δεν δοκιμάσεις δεν εχεις σφαίρα για να βλέπεις το μέλλον και θα στενοχωρηθώ αλλά θα σε πιστέψω. Οπότε θα σου κάνω μια άλλη ερώτηση, ξέρεις πως νικάμε τον φόβο της αποτυχίας; γιατί αυτό φοβάμαι πάνω από ολα μην δε καταφέρω τίποτα στην ζωή μου. Ελπίζω να δω την απαντηση σου σύντομα. Υ.Γ. Ξέρει κανένας αναγνώστης τίποτα για σπουδές σε ολλανδία, δανία; ποσο ακριβή είναι η ζωή, αν δίνουν εκείνοι δωμάτια, αν βρίσκεις δουλειά τέτοια. Ευχαριστώ

Νιώθεις ανασφάλεια επειδή δεν ξέρεις ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις. Για την ώρα οι ερωτήσεις που κάνεις δείχνουν άγνοια της λειτουργίας του κόσμου, και δεν λέω ότι φταις μόνο εσύ, γιατί είσαι σε ηλικία που είναι οριακά αποδεκτό να μην ξέρεις, από την άλλη όμως ανησυχώ που κάνεις τόσο απλοϊκές σκέψεις στα 26 σου. Δεν μπορώ να σε κάνω να ωριμάσεις μέσα σε μια παράγραφο, οπότε θα σου δώσω πολύ επιγραμματικά σχόλια, ελπίζω να συμπληρώσουν οι αναγνώστες.

Αμφισβητώ την αρχική σου υπόθεση, ότι αυτό που σπουδάζεις δίνει κυρίως στο δημόσιο δουλειά, το «κυρίως» δεν μου λέει τίποτα, αν είναι κυρίως, σημαίνει ότι έχεις κι άλλους τρόπους, οπότε γιατί δεν δοκιμάζεις αυτούς; Επίσης, συμμετέχεις στις προκηρύξεις, ή όχι;

Λες για δεύτερο μεταπτυχιακό, που είναι ρίσκο, ναι, αλλά δεν είναι κι όλας. Δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει, μπορείς όμως να ελαχιστοποιήσεις τα ρίσκα.

Θα κάνεις μεταπτυχιακό μόνο αν έχεις βρει ένα ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ που ταιριάζει ΣΕ ΣΕΝΑ και σε όσα έχεις κάνει ως τώρα, ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ με ένα ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟ για μετά. Δηλαδή, θα κάνω αυτό, επειδή ως τώρα ξέρω αυτό κι αυτό, και όλα αυτά μαζί θα με οδηγήσουν στο να είμαι καλή υποψήφια για να κάνω την τάδε δουλειά. Και έχω διαλέξει αυτή τη δουλειά γιατί πιστεύω ότι έχω τα στοιχεία του χαρακτήρα για να πετύχω σε αυτή, συν του ότι υπάρχει ζήτηση για αυτή τη δουλειά σε αυτές τις χώρες (ή στην Ελλάδα). Ή, δεν υπάρχει ζήτηση, αλλά αυτό θέλω να κάνω και θα το κάνω γιατί θα γίνω τόσο καλή σε αυτό που δεν θα μπορούν να με αγνοήσουν.

Για να αποφασίσεις θα πρέπει να συνυπολογίσεις το κόστος ζωής στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ή πόλη που είναι τα πανεπιστήμια στα οποία κατέληξες, αφού έχεις ψάξει τι προσφέρει κάθε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πανεπιστήμιο στους φοιτητές σχετικά με εστίες, υποτροφίες, διάφορα βοηθήματα. Κάθε πανεπιστήμιο της προκοπής επίσης ανακοινώνει τι δουλειά βρίσκουν οι απόφοιτοι και τι ποσοστό απορρόφησης έχουν.

Η ερώτηση «ξέρει κανένας αναγνώστης τι παίζει σε Δανία και Ολλανδία» με κάνει να φρίττω. Πιστεύεις ότι μπορείς να βασιστείς ή να βασίσεις απόφαση στο τι θα σου πει ο καθένας άγνωστος στο «τι παίζει;» Σε δυο διαφορετικές ΧΩΡΕΣ; Δεν πας φαντάρος για να κάνεις τέτοιες ερωτήσεις. Για τη ζωή σου μιλάς. Μη ρωτάς αγνώστους δεξιά αριστερά. Κάτσε και δούλεψε, διάβασε, ψάξε, προβληματίσου για το θέμα. Ρώτα σχετικούς ανθρώπους που έχεις λόγους να πιστεύεις ότι μπορείς να εμπιστευτείς. Είναι μια δουλειά να βρεις δουλειά και δεν είσαι παιδί πια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

55 points
Upvote Downvote

24
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
Math guyNya92no_rootsmononokevolt Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

(if you can’t beat fear, do it scared)
Δεν τον νικάμε. Κάνουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε ΜΕ το φόβο αυτό. Πάντα. Για όλα τα πράγματα στη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος.
Και το δρόμο που διασχίζεις ρίσκο παίρνεις. Μην περιμένεις να νικήσεις το φόβο για να κάνεις πράγματα.

hanomai giati remvazo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Aloutero, respect, αυτό ακριβώς! Θυμήθηκα ένα παλιό βιβλίο “Feel the fear and do it anyway”.

Σπιτόγατα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ξέρω γιατί αλλά οι απαντήσεις της α,μπα πλέον δεν με καλύπτουν καθόλου. Μου φαίνεται ότι σε όλους κάνει κήρυγμα

FallenA17
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Huh, ενδιαφέρον. Εμένα στις περισσότερες περιπτώσεις μου φαίνεται υπερβολικά επιεικής. Εγώ σε πολλούς θα είχα αρχίσει τα μπινελίκια – γι αυτό φυσικά και δεν γράφουν σε μένα ερωτήσεις.. :)) :))

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Ξαναδές το λίγο αυτό, γιατί οι απαντήσεις τελευταία είναι εξαιρετικές.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν συμφωνώ με τον τόνο της απάντησης. Ναι, είναι σωστό ότι όλα είναι ένα ρίσκο κι αυτό δικαιολογεί τους φόβους της κοπέλας σε ένα σημείο. Δεν μου φαίνονται καθόλου απλοΪκές οι σκέψεις της, ίσα ίσα είναι απολύτως λογικές σκέψεις μιας κοπέλας 26 ετων που ζει στην Ελλάδα της κρίσης. Το ότι σκέφτεται, μάλιστα, να ρισκάρει λίγο ακόμα και να μη βολευτεί την τιμάει.

Όσο για το ότι στο τέλος απευθύνεται στους αναγνώστες και πάλι δεν σημαίνει ότι θα βασίσει μια ολόκληρη απόφαση στις απαντήσεις (ελπίζω). Φαντάζομαι, όμως, ότι θα τις συνυπολογίσει.

candy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένας τρόπος να μη φοβάσαι την αποτυχία, είναι να αποτύχεις..
Δυσάρεστος βέβαια, αλλά σου δείχνει ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου κι ότι δεν πειράζει, μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μετά το “άστραψε και βρόντηξε” της Λένας, θα συμπληρώσω ότι το “νικάω το φόβο της αποτυχίας” είναι δίπλα στους τόμους “Νίκησε τις ανασφάλειές σου” και “Πέτυχε την τέλεια εσωτερική ισορροπία”. Aka, σου παίρνει μια ζωή δουλειάς και ενδοσκόπησης. Και καλό είναι να ξεκινήσεις περίπου τώρα. Καλές για ‘σένα επιλογές λοιπόν.

Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Προσυπογράφω 100%. Υποθέτω οτι ειναι επίσης προβλημα η έλλειψη εργασιακής εμπειριας ώστε να ξερεις τι σου ταιριάζει και τι μπορείς να κάνεις καλά. Θα πω κάτι ως συμβουλή, ελπίζω να μην ακουστεί γενικόλογο κι αερολογία: μην αφεθείς να λιμνασεις ποτε σε καταστάσεις που σου προσφέρουν ενα μινιμουμ σιγουριάς (βλ. Δουλεια 370 ευρώ). Παντα να κινεισαι, παντα να ψάχνεις το καινούριο, αυτο που θα σε βγαλει απο τα ησυχα και λιμναζοντα νερά. Κανε δουλειές που δεν εχεις ξανακανει, Ελλάδα ή εξωτερικό. Αποτυχία δεν ειναι να μην τα καταφέρεις σε μια δουλειά, αλλα το να εγκλωβιζεσαι σε μια μη ικανοποιητική κατασταση απο… Διαβάστε περισσότερα »

volt
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Λίγη υποστήριξη εδώ από συν-παθούσα. Ας μην ξεχνάνε και οι υπόλοιποι ότι είμαστε μια γενιά που έχει βιώσει την κρίση στο πετσί της, όλη την απαισιοδοξία όλη την δυσκολία και τις αναποδιές την μια πίσω από την άλλη. Τα φτερά πολλών δεν έχουν κοπεί τυχαία και οι προβληματισμοί που αναφέρεις είναι συχνοί σε άτομα της ηλικίας μας και μεγαλύτερους ή φαινομενικά πιο ώριμους από εμάς. Δεν θα συμφωνήσω λοιπόν με το ύφος της απάντησης της Λένας που βρήκα δυστυχώς αρκετά δηκτικό. Πολλά από όσα σου λέει όμως είναι αλήθεια. Σε καταλαβαίνω γιατί και εγώ στο χάος βρίσκομαι, αλλά μετά από… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

“Οπότε θα σου κάνω μια άλλη ερώτηση, ξέρεις πως νικάμε τον φόβο της αποτυχίας; γιατί αυτό φοβάμαι πάνω από ολα μην δε καταφέρω τίποτα στην ζωή μου. ” Φυσιολογικό να φοβάσαι , τώρα ξεκινάς, σου φαίνονται όλα βουνό. Θα βρεις τον δρόμο σου. Αλλά, στόχευσε κάπου συγκεκριμένα, κάνε τις απαραίτητες ενέργειες για να σε οδηγήσουν εκεί. Όπως ακριβώς σου λέει η Αμπα. Αργά, μεθοδικά βήματα. Και κυρίως μην απογοητεύεσαι και μην τα παρατάς. Εγώ κάθε φορά που ξεκινούσα νέα δουλειά, στον ίδιο τομέα, πάντα είχα το άγχος αν θα τα καταφέρω, αν θα είμαι αρκετά καλή. Επειδή ήμουν εκεί που… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Τα έχεις πολύ μπερδεμένα και φλου στο μυαλό σου. Τα πράγματα δεν έρχονται στην ζωή επειδή υπάρχει μια φυσική ροή αλλά επειδή τα κυνηγάς. Το μεταπτυχιακό δεν σημαίνει αυτόματα δουλειά, ακόμα και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα αν δεν ξέρεις ακριβώς τι θες να κάνεις και το κάνεις μόνο και μόνο για να βρεις δουλειά. Βέβαια εκτός από την γνώση ο στόχος του μεταπτυχιακού είναι η εύρεση καλύτερης εργασίας αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Ήμουν στην θέση σου πριν αρκετά χρόνια (τελείωσα ένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που μόλις άρχισε να μπαίνει στην κρίση, κατάφερα να βρω δουλειά με ικανοποιητικό μισθό όμως χωρίς προοπτική).… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Και στο κατω κατω, ποιες ειναι αυτες οι σχολές ρε παιδια που μπορεις να δουλεψεις μονο στο δημοσιο; μου διαφευγει κατι;

candy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σχολή δημόσιας διοίκησης?

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί;

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Είναι πάρα πολλές.

mononoke
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αρχαιολόγοι

Nya92
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

δεν θα το δει κανεις αλλα δεν μπορω να μην το γραψω, αρχαιολογία