in

Αγαπητή «Α, μπα»: Αν τελικά δεν τα καταφέρω όλα τα χρήματα που θα δώσουν θα πάνε χαμένα

Και εγώ θα νιώθω τύψεις

Αρχικά πέρασα σε μια σχολή που ενώ νόμιζα πως μου ταιριάζει στην πορεία κατάλαβα πως δεν είναι αυτό που θέλω δυσκολευόμουν στα μαθήματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1d1324777519ef22c1fbf13e35f3c560 1

Αγαπητή Α,μπα Σου γραφω γιατι θα ηθελα την βοήθεια σου σε ενα θεμα που με απασχολεί πολυ το τελευταιο διάστημα. Αρχικά περασα σε μια σχολη που ενω νομιζα πως μου ταιριάζει στην πορεία καταλαβα πως δεν ειναι αυτο που θελω δυσκολευόμουν στα μαθηματα,βαριόμουν να παρακολουθώ τις διαλέξεις και δεν έβρισκα κανενα ενδιαφέρον. Ειχα ενημερώσει τους γονείς μου για ολα αυτα ομως ηταν της άποψης πως πρεπει να τελειωσω αυτο που ξεκίνησα και μετα αν θελήσω να προχωρήσω σε κατι αλλο. Εγω λοιπον πηρα το πτυχιο και εχω αποφασίσει να δωσω κατατακτηριες για να περασω ψυχολογια. Οι γονείς μου ειναι σύμφωνοι δίνοντας μου και τα χρήματα για να παω φροντιστηριο (μηπως ετσι η επιτυχία ειναι πιο σιγουρη)!Αλλα βρε Α μπα μου εγω νιωθω ασχημα γιατι ολα αυτα τα χρόνια ξόδεψαν τοσα χρήματα για να σπουδάσω σε μια πόλη μακρια απο την δικη μου. Αυτο που αισθάνομαι ειναι πως αν τελικα δεν καταφέρω να περασω ολα τα χρηματα που θα δώσουν θα πανε χαμένα και θα νιωθω τυψεις εκτος απο απογοήτευση. Σκεφτομαι μηπως θα ηταν πιο ωφέλιμο για μενα να δωσω τα χρηματα σε ενα μεταπτυχιακό (δεν εχω βρει καποιο να με ενδιαφέρει και δεν ξερω και αν θελω ). Με αυτο το σενάριο ομως θα ειμαι πιο σιγουρη οτι δεν εχω χάσει ενα χρονο προσπαθώντας για κατι που ισως τελικα δεν πετύχει γιατι αν δεν στο μεταπτυχιακό θα καταλήξω.

-Confused

Κάτι μου λέει ότι δεν θα σου αρέσει η απάντηση.

Ξέρεις πώς θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις; Όταν είναι δικά σου τα λεφτά.

Οπότε, ξεκίνα να δουλεύεις, μάζεψε εμπειρία, μάζεψε χρήματα, και σε αυτό το διάστημα ψάξε καλά τι υπάρχει σε μεταπτυχιακό, γιατί αν δεν κατάφερες να καταλάβεις τι είναι αυτό πας να σπουδάσεις πριν το σπουδάσεις, κινδυνεύεις να κάνεις και μεταπτυχιακό που «δεν θα σου αρέσει το αντικείμενο». Αν τελικά αποφασίσεις ότι δεν υπάρχει μεταπτυχιακό που σου αρέσει, επενδύεις τα λεφτά σε φροντιστήριο για τις κατατακτήριες (χωρίς να σταματήσεις τη δουλειά). Έτσι, δεν θα έχεις καθόλου τύψεις για τους γονείς σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ιζόλδη
Ιζόλδη
5 χρόνια πριν

Συγνώμη, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δυσκολέψει τόσο τη ζωή της απλά για να μη νιώθει τύψεις. Έχει δυο υποστηρικτικούς γονείς που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα φροντιστήριά της. Γιατί να βγει στην αγορά εργασίας και μάλιστα σε ένα αντικείμενο που όπως είπε διαπίστωσε από νωρίς ότι δεν την ενδιαφέρει; Και αααν βγάλει αρκετά χρήματα και αααν της μένει χρόνος μετά τη δουλειά τοοότε να αποφασίσει τι θα κάνει. Μέχρι τότε δε θα έχει κουράγιο να κάνει και πολλά, ένα τσάι ίσως χωρίς τη συμπάθεια. Όσο για τις τύψεις αγαπητή φίλη, να σου θυμίσω ότι έκατσες τόσα χρόνια σε αυτή… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Τα είπες όλα, θεωρώ.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Γιατί στην Ελλάδα που δεν υπάρχει ΣΕΠ, οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν τι μπορούν να κάνουν με το πτυχίο τους. Οκ, θα πάει φροντιστήριο, θα δώσει κατατακτήριες, θα τελειώσει ψυχολογία, αισίως στα 26+, ίσως κάνει και ένα μεταπτυχιακό. Και έπειτα; Θα έχει φτάσει 30 χρονών χωρίς εργασιακή εμπειρία, ενδεχομένως μην γνωρίζοντας καν τι προσφέρει το πτυχίο της ψυχολογίας, γιατί ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε συγκεχυμένη εικόνα για το τι προσφέρει το κάθε πτυχίο (όχι μόνο της ψυχολογίας, αλλά ειδικά της ψυχολογίας). Δεν διαφωνώ στο να τη στηρίξουν οικονομικά οι δικοί της και να αλλάξει κλάδο. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να ψηθεί.… Διαβάστε περισσότερα »

seagull
seagull
5 χρόνια πριν

Στη ζωή μου πάντως ποτέ δεν ήμουν σίγουρος 100% για κάτι. Όλες οι επιλογές μας έχουν ρίσκο και σε κάθε περίπτωση κάτι αφήνεις πίσω. Πολλές φορές απλά κλείνεις την μύτη και βουτάς και αυτό είναι που σε συμβουλεύει ουσιαστικά η Λένα. Όχι πως θα γίνεις σίγουρη για την επιλογή σου αλλά πως θα μάθεις κολύμπι χωρίς να χρειάζεσαι κάθε είδους μπρατσάκια

Neverlander
Neverlander
5 χρόνια πριν

Πονήρω Λένα χιχι! Αγαπητή φίλη, ξέχνα το αντικείμενο σπουδών κ ξεκίνα να ψάχνεις το αντικείμενο δουλειάς. Για κάποιο λόγο οι σπουδές Ψυχολογίας φαντάζουν πολύ θελκτικές (να’ ναι η εικόνα που μας έχουν περάσει στις ταινίες που κάθεσαι σε μια πολυθρονάρα, ακούς 5 βλακείες κ χρεώνεις 300 δολ;) μέχρι να μπεις στη δουλειά και ω!μάντεψε, είναι ένα πολύ ψυχοφθόρο επάγγελμα, άσε που κατα 90% είσαι ελεύθερος επαγγελματίας=κλάφτα. Ψάξε μήπως υπάρχουν δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις μέσω του πτυχίου σου, μίλα λίγο με ανθρώπους της δουλειάς, φαίνεσαι λίγο σα να ζεις σε μια φούσκα με μια αόριστη εικόνα ψυχολόγου στο κεφάλι σου.

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν

Γιατί να πάνε χαμένα τα λεφτά;
Τα πρώτα λεφτά τα έδωσαν για να πάρεις πτυχίο. Πήρες, δεν “πήγαν χαμένα”, τέλειωσε.
Δεν τα έδωσαν για να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη καριέρα, τους είπες ότι δεν σου αρέσει ο τομέας, σου είπαν να πάρεις το πτυχίο τουλάχιστον, το πήρες τουλάχιστον. Πάει αυτό.
Τα άλλα τα δίνουν για φροντιστήριο για να αυξήσεις τις πιθανότητες να περάσεις τις κατατακτήριες. Εφόσον δεν πας τουρίστρια στο φροντιστήριο, αυξάνονται. Άρα ούτε αυτά πάνε χαμένα.
Το πρόβλημα πού είναι;

Femme Farfalle
Femme Farfalle
5 χρόνια πριν

Μήπως να το σκεφτοσουν για ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού;; ή να βρεις κάποιους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και να κάνεις κάποιες συζητήσεις μαζί τους; Ξέρω ότι πολλοί θα πουν ότι είναι πολλά τα λεφτά /πεταμένα λεφτά κλπ αλλά μονίμως ακούω για νέους ανθρώπους εγκλωβισμενους σε σπουδές που δεν τους αρέσουν. Έχω ακούσει για παιδιά που κάθονται χωρίς να κάνουν τίποτα, που βρίσκουν ευκαιριακές δουλειές και τις παρατανε ή που πηγαίνουν σε δεύτερα πτυχία /μεταπτυχιακά και τα παρατανε κι εκείνα. Νομίζω ότι όλος αυτός ο χαμένος χρόνος (που σέρνει παρεακι και χαμένα χρήματα) ίσως να αξίζει το να δώσεις λίγα χρηματακια παραπάνω… Διαβάστε περισσότερα »

Gaea
Gaea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Femme Farfalle

ακριβώς ότι λέω στους μαθητές μου – στην πλειοψηφία λυκειόπαιδα ή φοιτητές προ-πτυχιακοί. Τους προτείνω κάποια κέντρα που κάνουν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και τους ενθαρρύνω σφόδρα να το κάνουν. Όσοι πήγαν, είδαν το φως το αληθινό! κατάλαβαν καλύτερα τι θέλουν από τη ζωή τους στον επαγγελματικό τομέα και σχημάτισαν μία πιο καθαρή εικόνα για την μετέπειτα πορεία τους. Επίσης, τους κάνω “πλύση εγκεφάλου” να πιάσουν δουλειά ενώ είναι φοιτητές, έστω καλοκαιρινή. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσουν δικά τους χρήματα και θα καταλάβουν την αξία τους (αντί να θεωρούν δεδομένη την Mom and Dad Bank), θα γνωρίσουν την αγορά εργασίας,… Διαβάστε περισσότερα »

Femme Farfalle
Femme Farfalle
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Gaea

👍🏼👍🏼👍🏼

Aten
Aten
5 χρόνια πριν

Εγώ θα ήθελα απλώς να πω ότι, έχοντας δώσει κατατακτήριες στην ψυχολογία, είναι κάτι διαχειρίσιμο χωρίς φροντιστήριο, θέλει οργάνωση και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αφιερώσεις στο διάβασμα.

Eleni Pe
Eleni Pe
5 χρόνια πριν

Παρατηρώ ότι υπάρχει μια πίεση σε όσους έχουν πάρει μόλις πτυχίο για το επόμενο βήμα. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και πανικού. Προσπάθησε να βρεις μια δουλειά, ιδανικά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασες, αν υπάρχει κάποια πλευρά του που σε ενδιαφέρει, και παράλληλα ψάχνε και σκέψου το.
Αν αποφασίσεις να δώσεις κατατακτήριες πάντως, θα σου πρότεινα να σταματήσεις τη δουλειά, εφόσον έχεις τη δυνατότητα, διότι πρόκειται για εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Δεν είναι καθόλου συναφές το αντικείμενο που σπούδασες ώστε να το συνδυάσεις με την ψυχολογία; Είτε κάνοντας κάποιο μεταπτυχιακό είτε με σεμινάρια. Εχει ανοίξει τόσο πολύ το πεδίο, που πολλά μπορείς να συνδυάσεις που μέχρι τώρα μας φαίνονταν άσχετα. Αν έλεγες παραπάνω πράγματα για τη σχολή σου θα μπορούσαμε να σε βοηθήσουμε. Επίσης μου φαίνεται λίγο υπερβολικό να κάνεις φροντιστήριο για να δώσεις κατατακτήριες. Μήπως συνέφερε τα λεφτά αυτά να τα δώσεις σε μια ιδιωτική σχολή για να σπουδάσεις απευθείας ψυχολογία; Αλλά ακόμα και λέγοντας “ψυχολογία” τι εννοείς ότι θέλεις να κάνεις μετά; Να κάνεις συμβουλευτική; Να ανοίξεις δικό σου… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν

Βασική προϋπόθεση για μεταπτυχιακό είναι να μας αρέσει το αντικείμενο που σπουδάσαμε. Εάν αποφασίσεις για κατατακτήριες, θα σε συμβούλευα πριν δώσεις να ψάξεις το μετά, τι μπορείς να κάνεις και πού θα μπορούσες να δουλέψεις γιατί δεν αρκεί μόνο να σου αρέσει ετσι αόριστα ένα αντικείμενο, ειδικά αν μιλάμε για δεύτερο πτυχίο δε συγχωρείται το ίδιο εύκολα δεύτερη “λάθος” (για σένα) επιλογή.

Λουλούδω
Λουλούδω
5 χρόνια πριν

Αγαπητή φίλη, Η διαδικασία των κατατακτηρίων εξετάσεων είναι σχετικά δύσκολη, απαιτεί αφοσίωση, επιμονή, αρκετό και οργανωμένο διάβασμα και δυστυχώς ο αριθμός των εισαχθέντων μέσω της διαδικασίας είναι μικρός. Το φροντιστήριο θα σε βοηθήσει ενδεχομένως στην οργάνωση του διαβάσματος και ίσως σου δώσει πρόσβαση σε παλιά θέματα (για να δεις πώς εξετάζονται και τί περίπου ζητά το τμήμα). Θα σου πρότεινα να ελέγξεις την ιστοσελίδα της σχολής που σε ενδιαφέρει, το πρόγραμμα σπουδών και ίσως να αναζητήσεις πληροφορίες από απόφοιτους του τμήματος (υπάρχουν συνήθως σχετικά group στο FB). Επίσης να ελέγξεις πόσους/ες φοιτητές/τριες δέχεται το τμήμα μέσω κατατακτηρίων. Ίσως να μπορείς… Διαβάστε περισσότερα »