in

Η Ρένα απαντά: Πώς θα μπορούσα να σπουδάσω αυτό που θέλω;

Θα πρέπει να πάρω υποτροφία επειδή δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, όμως οι γονείς μου με σταμάτησαν από το χόμπυ που θα μπορούσε να μου την παρέχει επειδή ήταν πολύ κουραστικό το πήγαιν’έλα.

Το ζήτημα των σπουδών και των υποτροφιών και η εμπλοκή των γονιών. Τι περιμένει άραγε; ________________ Η ιστορία της Χωρίς Ελπίδα όπως την ξεχώρισα σήμερα. Αγαπητή Ρένα, Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω για την κατανόηση και ενσυναίσθηση που δείχνεις στις απαντήσεις σου, αλλά κυρίως για τις συμβουλές σου. Έχεις βοηθήσει πολλούς άλλους και ελπίζω ότι […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ampa11

Το ζήτημα των σπουδών και των υποτροφιών και η εμπλοκή των γονιών. Τι περιμένει άραγε;

________________

Η ιστορία της Χωρίς Ελπίδα όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Αγαπητή Ρένα,
Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω για την κατανόηση και ενσυναίσθηση που δείχνεις στις απαντήσεις σου, αλλά κυρίως για τις συμβουλές σου. Έχεις βοηθήσει πολλούς άλλους και ελπίζω ότι έχεις κάτι να προτείνεις και σε μένα, επειδή φοβάμαι ότι τώρα είναι αργά για να αλλάξω την κατάσταση.

Για να μην τα πολυλογώ, ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα να σπουδάσω σε μια σχολή του εξωτερικού. Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο επάγγελμα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβώς σπουδές (ουσιαστικά πρώτα σπουδάζεις κάτι άλλο και μετά πρέπει πάλι να πας εξωτερικό, αυτή τη φορά για μεταπτυχιακό) , αλλά ούτε και επαγγελματική αποκατάσταση. Το πρόβλημα είναι με τους γονείς μου.

Επειδή δεν έχουμε λεφτά, θα πρέπει να πάρω κάποια υποτροφία, και δεν νομίζω ότι έχω καμία ελπίδα. Εξάλλου, υποτροφίες παίρνουν οι άριστοι μαθητές, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό, πρέπει επίσης να έχουν και διακρίσεις σε κάποιο άθλημα ή χόμπι. Και επειδή τώρα θα αναρωτιέσαι που κολλάνε οι γονείς μου: δεν με άφηναν να συνεχίσω τα αθλήματα / χόμπι που άρχιζα όταν ήμουν μικρή λόγω απόστασης. Έχαναν μια ώρα την ημέρα στο πέρα δώθε. Έλα όμως που στα συγκεκριμένα χόμπι τα πήγαινα πολύ καλά και τα αγαπούσα ιδιαίτερα. Θα μπορούσα να είχα φτάσει σε ένα επίπεδο αρκετά καλό ώστε να μπορέσω να πάρω υποτροφία.

Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η ερώτηση. Αν υπάρχει τρόπος να πάρω υποτροφία; Αν είμαι άδικη απέναντι στους γονείς μου; Αν πρέπει απλώς να ωριμάσω και να αποδεχτώ το ότι δεν μπορούμε να έχουμε ότι θέλουμε σε αυτή τη ζωή; Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την απάντησή σου, και συγγνώμη αν σε μπέρδεψα με όλες αυτές τις λεπτομέρειες.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Χωρίς ελπίδα

__________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις απαντήσεις μου. Εύχομαι να μπορέσω να σε βοηθήσω λιγουλάκι και στο δικό σου ζήτημα.

Υπάρχουν δύο θέματα που ανακύπτουν μέσα από το κείμενό σου, το οποίο καθόλου μπερδευτικό δεν ήταν, αντίθετα ήταν σαφέστατο.

Το ένα είναι το πρακτικό, το άλλο είναι η πικρία προς τους γονείς σου.

Θέλω να ξεκινήσω ανάποδα για να βοηθηθείς πιο ουσιαστικά για την ζωή σου ολόκληρη, όχι μόνον για τις σπουδές. Οι γονείς σου σου παρείχαν την ευκαιρία να ξεκινήσεις χόμπυ κι αθλήματα, παρά την οικονομική στενότητα, με την διάθεση να κάνουν κάτι για να σου ανοίξουν δυνατότητες κι ευκαιρίες. Ωστόσο διαπίστωσαν στην πράξη ότι ρεαλιστικά ήταν δύσκολο να συνεχιστούν αυτά λόγω της απόστασης/κίνησης/ωραρίων κλπ. Ως εδώ δεν βλέπω κάτι το εγγενώς κακό, είναι κάτι που συμβαίνει γενικότερα, δεν είσαι η μόνη.

Αυτό που θα πω τώρα, κι ενδεχομένως να μην σου αρέσει, είναι ότι αν όντως είχαν διαβλέψει ότι έχεις εκπληκτικές, μοναδικές, ξεχωριστές επιδόσεις στα χόμπυ και τα αθλήματα αυτά, και το είχαν ψυχανεμιστεί κι οι δάσκαλοι/προπονητές, σίγουρα δεν θα φείδονταν του χρόνου και της ταλαιπωρίας που θα απαιτούνταν για να τα συνεχίσεις. Επιπλέον, θα μου επιτρέψεις να σου πω, ως η ίδια “παιδί θαύμα” σε ένα κάποιο τομέα που δεν θα κατονομάσω, ότι η ανταγωνιστική “πρωταθλητική” ενασχόληση δημιουργεί άλλα προβλήματα, πολύ σοβαρά ορισμένες φορές. Και γενικότερα ότι γονείς που σπρώχνουν τα παιδιά τους πάρα πολύ έντονα σε πρωταθλητισμό στις εξωσχολικές δραστηριότητες δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα παιδιά τους, για τους ίδιους ουσιαστικά ενδιαφέρονται, δικές τους ανησυχίες και φιλοδοξίες καλύπτουν. Κράτα αυτές τις σκέψεις στην άκρη για να μην τους κακίζεις ότι σου στέρησαν κάποιο φανταστικό λαμπρό μέλλον. Στο κάτω κάτω δεν ξέρεις πώς θα εξελισσόσουν στα χόμπυ και τα αθλήματα, αφού στα πρώτα στάδια είναι πιο εύκολο να είναι κανείς καλός, μετά είναι που δυσκολεύουν τα πράγματα.

Τώρα στο πρακτικό κομμάτι των σπουδών.

Πρώτα πρώτα ποτέ δεν είναι αργά. Υπάρχει η γενικευμένη ιδέα ότι πρέπει μέχρι τα 17-18 να αποφασίσεις για όλη την υπόλοιπη ζωή σου, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορείς να σπουδάσεις κάτι και μετά κάτι άλλο, μπορείς να αποφασίσεις να σπουδάσεις πιο μετά, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, μπορεί να αλλάξεις επαγγέλματα, πολλές φορές, μπορεί να γίνουν διάφορα. Με λίγα λόγια ξεαγχώσου από την πεποίθηση ότι αν δεν πάρεις την περιβόητη υποτροφία, πάει, χάλασε το μέλλον σου. Όχι, δεν ισχύει.

Υπάρχουν χώρες που δίνουν δάνεια σπουδών (πχ. το Ηνωμένο Βασίλειο) με ορίζοντες αποπληρωμής ευνοϊκούς, που επιτρέπουν σε παιδιά από διάφορα κοινωνικά στρώματα να επιβιώσουν στο δύσκολο ακαδημαϊκό περιβάλλον, ακόμη κι αν είναι από τρίτη χώρα. Υπάρχουν άνθρωποι (όπως η αναγνώστριά μας emy memy, που την καλώ να μας πει την εμπειρία της ξανά για να πάρεις θάρρος) που σπούδασαν κάνοντας 2 και 3 δουλειές στο εξωτερικό ενώ παράλληλα σπούδαζαν για να μπορέσουν να βγάλουν τα δίδακτρα και το κόστος διαβίωσης. Δεν έχουν όλοι γονείς που χρηματοδοτούν από πίσω.

Ακόμη και άνθρωποι με πολύ σοβαρά αντικειμενικά προβλήματα έρχονται ενίοτε σε επαφή με ευκαιρίες για σπουδές.

Επιπλέον δεν ξέρω από πού προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι υποτροφίες έρχονται μόνον χάρις σε επιδόσεις σε χόμπυ και αθλήματα. Υπάρχουν υποτροφίες που έχουν ως προϋπόθεση καταγωγή από ένα συγκεκριμένο μέρος της χώρας, λχ. επειδή από το ίδιο ήταν ο χορηγός της υποτροφίας και θέλει να ενισχύσει τον τόπο του!

Μπορείς να δεις τις ετήσεις υποτροφίες που προκηρύσσει το Εθνικό Ίδρυμα Υποτροφιών. Εκεί αναφέρονται και τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Erasmus που είναι στο κοινοτικό πλαίσιο κι αφορά και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Θα πρέπει να έρθεις σε συννενόηση με καθηγητές σου από τη Σχολή, σε τέτοια περίπτωση.

Το ίδιο κι αν αναζητήσεις υποτροφίες πανεπιστημίων του εξωτερικού. Όλα τα πανεπιστήμια στις συνήθεις χώρες ενδιαφέροντος (πχ. Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία κλπ) έχουν προγράμματα χρηματόδοτησης των σπουδών. Είτε ως υπότροφη (μερική ή ολική, ή φοιτητικό δάνειο με μεγάλο ορίζοντα αποπληρωμής όπως στο Η.Β.), είτε με εργασία στο πανεπιστήμιο. Οι υποτροφίες αυτές δίνονται κατόπιν εξετάσεων, αλλά όχι πάντα. Ορισμένες φορές εξετάζουν το φάκελο του φοιτητή. Σε τέτοια περίπτωση οι καθηγητικές συστάσεις παίζουν μεγάλο ρόλο.

Δες επίσης τις υποτροφίες ιδρυμάτων Ωνάση, Μποδοσάκη και Καρέλια.

Επίσης στις ομάδες του Facebook των expats ή των ελλήνων φοιτητών εξωτερικού μπορείς να βρεις πρακτικές πληροφορίες για το πώς να οργανωθείς.

Συμβουλέψου και το φόρουμ του ampa, ΕΔΩ.

Θα σου ευχηθώ καλή επιτυχία, πιστεύω σε σένα, θα τα καταφέρεις και στείλε μας UPDATE  ως φοιτήτρια πλέον, θα χαρούμε να το διαβάσουμε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
emy memy
emy memy
1 χρόνος πριν

Αγαπημένο κορίτσι, θα πάρω τη πάσα της Ρένας (ευχαριστώ Ρένα) και θα σου απαντήσω βιωματικά, αλλά από την ανάποδη. Θα αρχίσω με την πικρία για τους γονείς. Είναι μεγάλη ιστορία αυτή. Θέλει πολλά χρόνια ψυχοθεραπείας για να επεξεργαστούμε το γεγονός πως οι γονείς μας, μας φέραν σε αυτό το κόσμο χωρίς να μας ρωτήσουν αλλά μετά δεν μπόρεσαν/θέλησαν να μας δώσουν όσα θέλαμε ή χρειαζόμασταν. Κράτα αυτό το σημαντικό: όταν καταφέρνεις κάτι μόνη σου, χωρίς τη βοήθεια κανενός, η ανταμοιβή είναι εκατό φορές πιο απολαυστική. Πάμε τώρα στα πρακτικά. Ναι, τα πράγματα είναι πιο εύκολα αν έχεις λεφτά/υποτροφίες κτλ. Έχεις… Διαβάστε περισσότερα »

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  emy memy

Αγαπητή & απολύτως αξιοθαύμαστη emy memy, είχα διαβάσει και πριν λίγες μέρες τη διήγηση των όσων έφτιαξες με τόσο κόπο, ιδρώτα και επιμονή στη ζωή σου. Τα διάβασα και τώρα. Θέλω μόνο να σου πω ένα τεράστιο μπράβο -αν το μπράβο κάποιου άγνωστου ανθρώπου έχει κάποια αξία- για όλα αυτά που πολέμησες, για όλα αυτά που κατόρθωσες, για το πώς με συγκινητική επιμονή & προσήλωση & ψυχική δύναμη ξεπέρασες εμπόδια που θα είχαν καθηλώσει το 80% τουλάχιστον των άλλων ανθρώπων. Ό,τι και να σου πούμε είναι λίγο. Μακάρι να έχεις τη δυνατότητα να περάσεις αυτή τη φιλοσοφία του “7 φορές… Διαβάστε περισσότερα »

emy memy
emy memy
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

Αγαπημένη μου Ντέζι. Δεν ξέρεις πόσα σημαίνει το σχόλιο σου. Τις λίγες φορές που λέω την ιστορία μου είναι μήπως και μπορέσει κάποιος να βοηθηθεί.
Θέλω να πιστεύω πως ίσως καταφέρνω να βοηθάω τους ανθρώπους να καταλάβουν σημαντικότητα της προσωπικής ευθύνης στη ζωή τους μέσα από την ψυχοθεραπεία.
Να είσαι καλά για τα γλυκά σου λόγια, σημαίνουν πολλά❤️

Χυλόπιτας
Χυλόπιτας
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  emy memy

 Hats off iron-willed lady.

emy memy
emy memy
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Χυλόπιτας

Cheers my friend 😊

Tropique
Tropique
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  emy memy

Εντάξει ρε παιδιά να ζητήσουμε και συγγνώμη που σας κάναμε χωρίς να σας ρωτήσουμε (θα μου απαντούσε ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο εμπεριστατρνα)

ManhattanTransfer
ManhattanTransfer
1 χρόνος πριν

Επειδή λες για αθλητικές υποτροφίες υποψιάζομαι προπτυχιακό. Εκεί η χρηματοδότηση είναι δύσκολη, οι υποτροφίες είναι κυρίως σε μεταπτυχιακα/διδακτορικά

Θα έλεγα πάρε την οδό του ρεαλισμού, σπούδασε κάτι συναφές στην Ελλάδα και αν στα τέλη του πτυχίου σου, θες ακόμα αυτό τον τομέα, τότε κάνε μεταπτυχιακό εκεί ( με πιο πολλές υποτροφίες διαθέσιμες)

Ίσως στα τέλη του πτυχίου σου έχει αλλάξει κ το τι θες να κάνεις, για πολύ κόσμο το τι κάνουν δεν είναι μια ευθεία γραμμή, βλέπεις νέα πράγματα, νέα ενδιαφέροντα. Μη σε ανησυχεί, θα βρεις το δρόμο σου, κοίτα να είναι ευχάριστη και η διαδρομή.

Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
1 χρόνος πριν

Αν σε στεναχωρήσω σου ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη! Σε γενικές γραμμές ναι δυστυχώς στη ζωή τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως θέλαμε, το μονοπάτι δεν είναι ευθεία γραμμή αλλά τεθλασμένο και ανηφορικό πολλές φορές. Αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να φτάσεις εκεί που θέλεις. Άσε στην άκρη το αδιέξοδο με το χόμπι για υποτροφία (μεταξύ μας συμφωνώ με τη Ρένα αυτό με τις αθλητικές διακρίσεις είναι το τυράκι που λένε οι προπονητές για να μαζέψουν πελατεία, το να γίνει πραγματικότητα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας) αφού δεν σου βγήκε και ψάξε άλλο μονοπάτι. Αφού οικονομικά δεν βγαίνει εγώ σου… Διαβάστε περισσότερα »

Mary_Carstairs
Mary_Carstairs
1 χρόνος πριν

Να επισημάνω απλά όσον αφορά την απάντηση ότι δυστυχώς αυτά τα “ευνοϊκά δάνεια” που έδινε το Ηνωμένο Βασίλειο σε φοιτητές, πλέον δεν υπάρχουν.