in ,

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Α,μπα: Όλες οι απαντήσεις για τους ειδικούς φρουρούς στα Πανεπιστήμια

ΔΕΝ μπαίνουν αστυνομικοί, δεν είναι το ίδιο με την Οξφόρδη, θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες και δεν ξέρουν ποινική δικονομία

ΔΕΝ μπαίνουν αστυνομικοί, δεν είναι το ίδιο με την Οξφόρδη, θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες και δεν ξέρουν ποινική δικονομία ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

nea smyrni astynomikoi

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό. Στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει αστυνομία. Μπαίνουν ειδικοί φρουροί, συγκεκριμένα 1030. Οι ειδικοί φρουροί είναι ένα ειδικό σώμα της αστυνομίας με αρχικές αρμοδιότητες εποπτείας και αρχικά φύλαξης κτιρίων. Τον Οκτώβριο του 19’ η κυβέρνηση προσέλαβε 1500 ειδικούς φρουρούς (1448 για την ακρίβεια), ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν 870 οργανικές θέσεις αστυφυλάκων.

Σύμφωνα με τον νόμο 4777\2021 και τις τελευταίες τροπολογίες του, ιδρύονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) στελεχωμένες από ειδικούς φρουρούς.
“Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι.είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι., όσο και των υποδομών αυτών. Οι Ο.Π.Π.Ι. είναι αρμόδιες για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και ιδίως για:

α) Την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.,
β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,
γ) την πραγματοποίηση περιπολιών στο πλαίσιο των καθηκόντων της παρ. α΄.

Μιλάω με τον Σ., αστυνομικό στην Αθήνα από το 2007, και μου εξηγεί τις διαφορές αστυνομικών και ειδικών φρουρών:

 

1) Σε τι διαφέρουν οι ειδικοί φρουροί από τους αστυνομικούς;

Ο νόμος των ειδικών φρουρών, όταν βγήκε το 1999, και για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες, έλεγε ότι θα τους πάρουν για να φυλάνε στόχους: αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, κυβερνητικά κτίρια κλπ και ότι δεν θα παίρνουν βαθμό. Αφότου οι ειδικοί φρουροί κάνανε τον συνδικαλισμό τους κέρδισαν κάποια πράγματα. Μετά την 8ετία μπορούν να γίνουν αστυφύλακες, δηλαδή μπορούν να έχουν τη θέση που έχουμε και εμείς με το που βγαίνουμε από την σχολή αστυφυλάκων, έχουν το δικαίωμα να φύγουν από τις σκοπιές τμημάτων και να υπηρετούν σε αστυνομικό τμήμα με ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με εμάς και με διαδικασίες πολύ πιο εύκολες.

Η βασική διαφορά είναι ότι οι ειδικοί φρουροί δεν περνάνε πανελλήνιες.

Η διαδικασία πρόσληψης γίνεται με μοριοδότηση των υποψηφίων που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως έφεδροι αξιωματικοί σε Ειδικές Δυνάμεις, στην Προεδρική Φρουρά, ως Ε.Π.Υ. ή ως ΕΠ.ΟΠ. ή κατείχαν πτυχίο δημόσιου/ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών» ή «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας». Δεν μοριοδοτείται το πτυχίο από ΑΕΙ. Τώρα, τον Απρίλιο είχαμε ανακοίνωση ότι τελικά η μοριοδότηση μπορεί και να περιλαμβάνει πτυχίο ΑΕΙ και η προκήρυξη για την πρόσληψη που ήταν να ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου αναβλήθηκε μετά από τα περιστατικά στη Ν.Σμύρνη και τη μείωση της γενικότερης παρουσίας τους στο δημόσιο χώρο.

2) Τι σημαίνει αυτό για τις διαφορές στην εκπαίδευσή σας;

Η σχολή αστυφυλάκων είναι 2 χρόνια, η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών κρατάει 3 μήνες. 2 μήνες κάνουν θεωρία και 1 μήνα κάνουν πρακτική. Δεν ξέρω τι προλαβαίνεις να μάθεις μέσα σε έναν μήνα. Ο αστυνομικός βγαίνει στο δρόμο με διετή φοίτηση και καλές γνώσεις ποινικής δικονομίας. Ο ειδικός φρουρός βγαίνει στο δρόμο με 3 μήνες εκπαίδευσης και ακόμα κι αν διδάσκονται κάποιες βασικές αρχές προανάκρισης, 2 μήνες σχολή και 1 μήνας πρακτικής εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ λίγοι για να βγεις και να οπλοφορείς. Κάνουν βέβαια τα βασικά, αλλά σε σχέση με όσα κάνουμε εμείς μέσα σε δύο χρόνια, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι αρκετά.

3) Η Ποινική δικονομία είναι μάθημα που διδάσκεται μέσα σε ένα 6μηνο στους φοιτητές της Νομικής, των οποίων το μελλοντικό επάγγελμα δεν θα είναι καν αυτό του αστυνομικού. Πάνω κάτω μαθαίνουμε σε ένα 6μηνο τα βασικά δικαιώματα του κατηγορουμένου και τη βάση της προανακριτικής και κύριας διαδικασίας και ύστερα στο τελευταίο έτος ξαναδιαβάζουμε ένα 6μηνο ποινική δικονομία για σύνθεση. Περνάμε πάνω κάτω κάτι λιγότερο από έναν χρόνο στο να μαθαίνουμε ποινική δικονομία. Πιστεύεις ότι ακόμα και ολόκληρο το 2μηνο εκπαίδευσης να αφιερώνεται στο μέρος της δικονομίας που αφορά τα προανακριτικά καθήκοντα, φτάνει;

Αν οι ειδικοί φρουροί έχουν επιφορτιστεί με τις εκτελεστικές αρμοδιότητες των προανακριτικών διαδικασιών που προβλέπονται στο νόμο, δεν νομίζω ότι ένα 2μηνο εκπαίδευσης θα έφτανε για να μάθουν το οτιδήποτε σε βάθος. Κάνουν ποινική δικονομία, σίγουρα. Αλλά πολύ λιγότερη και μάλλον πολύ λιγότερη και από ολόκληρο 2μηνο που λες. Ακόμα και αν με την επόμενη προκήρυξη το διάστημα εκπαίδευσης τους αυξηθεί, δεν θα φτάσουν σε καμία περίπτωση τα δυο χρόνια που κάνουμε εμείς, αλλιώς δε θα είχε νόημα.

4) Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ειδικών φρουρών και αστυνομικών;

Υπάρχει ένας ανταγωνισμός στο σώμα, κυρίως γιατί οι ειδικοί φρουροί δεν πάνε σε όλες τις κλήσεις. Εμείς ως αστυνομία τρέχουμε στη γειτόνισσα που πήρε τηλέφωνο γιατί της πέταξαν νερά στο μπαλκόνι μέχρι και στις κλήσεις παραπόνων, στις δικαστικές αποφάσεις, στα οικογενειακά επεισόδια ,σε ληστείες και σε καταδιώξεις. Οι ειδικοί φρουροί υποτίθεται τρέχουν μόνο για τα “σοβαρά”. Υπάρχει, λοιπόν, κόντρα γιατί να τα φορτώνεται όλα το περιπολικό που έχει και περισσότερο εκπαίδευση και περισσότερες γνώσεις και οι ειδικοί φρουροί δεν κόβουν καν κλήσεις και φαίνονται ήρωες. Εμείς φαινόμαστε πάντα οι κακοί.

5) Γιατί δεν κόβουν κλήσεις;

Αυτή είναι η γραμμή που τους έχει δοθεί, είναι θέμα διοίκησης και επικοινωνιακό κόλπο. Για να μη τους φοβάται ο κόσμος, για να είναι αρεστοί.

6) Πόσο δύσκολο είναι να πάρεις μετάθεση ως αστυνομικός από την Αθήνα που θέλει να πάει σε κάποια επαρχία -στον τόπο συμφερόντων του;

Ένας μέσος αστυνομικός για να φύγει από την Αθήνα και να πάει στην επαρχία χρειάζεται χρόνια για να μαζέψει αρκετά μόρια. Αν είσαι από επαρχία, πχ Λάρισα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πας εκεί ως αστυφύλακας. Βασικά, δεν πας ποτέ. Όταν βγεις από τη σχολή σου λένε οι 1000 αστυνομικοί θα πάνε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα πάνε, ας πούμε, 300. Για να φύγεις από Αθήνα και να μετακινηθείς σε μια μικρότερη πόλη, ας πούμε πάλι Θεσσαλονίκη, μαζεύεις μόρια από την Αθήνα και θέλεις κάπου στα 3 χρόνια. Μόρια μαζεύεις αν έχεις κάνει γάμο και αν έχεις οικογένεια στον τόπο εκείνο και αν είσαι σε νησί. Και τώρα σου λέω για Θεσσαλονίκη, δεν μιλάμε καν για μικρότερες πόλεις, εκεί πια είναι πολύ δύσκολο να πας. Πολλοί αστυνομικοί θέλουν να φύγουν από Αθήνα γιατί τους φαίνεται ζούγκλα.

7)Αυτή η πολύχρονη διαδικασία μετάθεσης ισχύει και για τους ειδικούς φρουρούς;

Ναι.

Ναι αλλά τώρα θα φύγουν και θα μπουν κατευθείαν στις πόλεις που υπάρχουν Πανεπιστήμια, Πάτρα, Θεσσαλονίκη κλπ.

Ακόμα και να καταργηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και να μην πάνε τελικά, αυτοί θα μπουν στο σώμα και θα πάρουν θέσεις μαζί με εμάς, οπότε το άδικο ξεκινάει από εκεί.

ekali1212121
eurokinissi

Επιχειρήματα υπέρ του νομοσχεδίου και ανταπαντήσεις:

1) Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο και όχι την αυτονομία. Το αυτοδιοίκητο του αρ 16.παρ 5 εδ α του Σ αφορά αφορά μόνο εσωτερικά ζητήματα έρευνας, διδασκαλίας, σπουδών και επιλογής οργάνων της διοίκησης.

Για το ζήτημα αρθρογραφεί στο Σyntagma Watch, ο Διδάκτωρ Νομικής και δικηγόρος Αθηνών, Δημήτρης Σαραφιανός : Ειδικό αποτέλεσμα της θεσμικής εγγύησης της πλήρους αυτοδιοίκησης αποτελεί η κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο συμφυής πολιτικός χαρακτήρας της επιστημονικής ελευθερίας προϋποθέτει μια εγγύηση ακώλυτης λειτουργίας των ΑΕΙ από οποιαδήποτε δημόσια επέμβαση, αλλά και από την παρουσία της δημόσιας δύναμης στο εσωτερικό του ΑΕΙ, αφού ακόμα και αυτή η παρουσία μπορεί να επενεργήσει αρνητικά στην ελεύθερη άσκηση των πανεπιστημιακών καθηκόντων. Ο όρος άσυλο δεν παραπέμπει σε έναν χώρο όπου δεν ισχύουν οι ποινικοί νόμοι, αλλά σε έναν χώρο όπου δεν εφαρμόζονται αστυνομικές διατάξεις και διαταγές.

Καταρχάς ο κοινός νομοθέτης δύναται να εξουσιοδοτήσει τα ΑΕΙ να εκδίδουν κανονιστικές πράξεις για τη λειτουργία τους και πράγματι τα τελευταία χρόνια το έχει πράξει πλειστάκις. Η πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ επεκτείνεται και στα θέματα διαχείρισης της περιουσίας τους, καθώς και κονδυλίων της ΕΕ, πλείστες δε είναι οι περιπτώσεις που έχουν τεθεί ζητήματα τέλεσης σχετικών ποινικών αδικημάτων. Το σχέδιο νόμου δεν εξαιρεί τα σχετικά αδικήματα από την αρμοδιότητα των ΟΠΠΙ, τα εξαιρεί όμως από τη χρήση τεχνικών μέσων επιτήρησης.

2) Η αστυνομία που θα μπει στα πανεπιστήμια δε θα φέρει όπλα οπότε θα είναι ακίνδυνη.

Ο νόμος αναφέρει κατά λέξη ότι δε θα φέρουν “πυροβόλα όπλα”. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε θα φέρουν κλομπ, χειροπέδες (θεωρούνται αμυντικός εξοπλισμός) ή taser και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα τραυματισμού και σωματικής βλάβης. Βάζουμε στα πανεπιστήμια ειδικούς φρουρούς που δεν ξέρουμε τι εκπαίδευση έχουν λάβει τουλάχιστον ως προς τα νόμιμα όρια της άμυνας, με ανεπαρκείς γνώσεις ποινικής δικονομίας που θα έχουν πρώτη φορά προανακριτικά καθήκοντα μέσα στο πανεπιστήμιο. Το άρθρο 22, μάλιστα, του νόμου αναφέρει ότι “Αρχές και κανόνες του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας εφαρμόζονται αναλόγως και στο πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών”.

3) Οι αρμοδιότητες που θα έχουν θα είναι καθαρά εποπτικές. Θα είναι εκεί για να φυλάνε το πανεπιστήμιο και όχι για να συλλαμβάνουν φοιτητές.

Οι ειδικοί φρουροί που θα μπουν στα πανεπιστήμια θα έχουν προανακριτικά καθήκοντα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν την ικανότητα και κυρίως την νομική υποχρέωση να προχωρούν σε προανακριτικές πράξεις αντίστοιχες με αυτές της αστυνομίας, θα μπορούν να λαμβάνουν κάθε μέτρο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέλεσης κάθε αξιόποινης πράξης εντός του πανεπιστημίου. Τι σημαίνει αξιόποινη πράξη;

Ο νόμος δεν εξαιρεί τα αδικήματα γνώμης και διαμαρτυρίας ( διέγερση σε ανυπακοή, η προσβολή εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η διατάραξη της κοινής ειρήνης) και μάλιστα προβλέπεται στο αρ.23 παρ.1 εδ. δ’ η “παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του” ως πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο οι φοιτητές διώκονται.

Τα εγκλήματα γνώμης και διαμαρτυρίας, είναι εγκλήματα, θεωρούνται αξιόποινες πράξεις και κατα το γράμμα του νόμου ο φοιτητής που θα συλληφθεί για διατάραξη λειτουργίας της υπηρεσίας του πανεπιστημίου, πρακτικά δεν θα αντιμετωπίσει μόνο τις συνέπειες άσκησης πειθαρχικής δίωξης που προβλέπονται από τον καινούριο νόμο αλλά και τις ποινικές συνέπειες του επιφέρει η τέλεση κάθε αξιόποινης πράξης. Και όλα αυτά εντός του πανεπιστημίου, ενός χώρου εντός του οποίου προστατεύεται η ελευθερία γνώμης, έκφρασης και η ακαδημαϊκή ελευθερία.

4) Ακολουθούμε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, άλλωστε και η Οξφόρδη έχει αστυνομία στα πανεπιστήμια και το πανεπιστήμιο δεν πάσχει από καταλήψεις και δεν χάνονται διδακτικές ώρες.

Η Οξφόρδη δεν έχει αστυνομία. Έχει φύλαξη. Έχει δηλαδή ό,τι έχει και η Νομική Αθήνας και άλλα πανεπιστήμια: φύλακες- θυρωρούς. Πιθανολογώ ότι οι φύλακες της Οξφόρδης πληρώνονται κάπως καλύτερα. Αυτό που κάνει την Οξφόρδη αυτό που είναι σαν ακαδημαϊκό μέγεθος δεν είναι η αστυνομία, γιατί δεν υπάρχει η αστυνομία, είναι ότι το κράτος όντως ενδιαφέρεται για την ανώτατη εκπαίδευση και επενδύει χρήματα για τη φύλαξη των χώρων. Χρήματα που δεν έχουν δοθεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά τώρα δίνονται περίπου 25 εκατομμύρια για τη σύσταση αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων, ενώ για το 2021 έχουμε μείωση 7,7%, δηλαδή 19,87 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό για τα ΑΕΙ. Δίνονται χρήματα αλλά δεν δίνονται για τη φύλαξη. Δίνονται για την αστυνόμευση.

 

Esr5E9SXAAUVaSY

Η ανταπόκριση που έχουμε από το εξωτερικό είναι η εξής: 814 καθηγητές και ερευνητές Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία) δηλώνουν υποστήριξη στην Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών “Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια”. Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με ανακοίνωση του διαψεύδει την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας και κλείνει δηλώνοντας ανησυχία σχετικά με την ύπαρξη ενός τέτοιους καθεστώτος στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Σέφιλντ και το Συμβούλιο του Paul Valery Montpellier 3 στήριξαν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά της ίδρυσης αστυνομικού σώματος για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

 

5) Όλοι οι λογικοί άνθρωποι θέλουν να ασκείται απρόσκοπτα το ακαδημαϊκό έργο. Ενάντια σε αυτό είναι μόνο οι αριστεροί και αναρχικοί και οι φοιτητές γιατί ανήκουν είτε στη μια ομάδα είτε στην άλλη.

Ποιοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ή τις ανησυχίες τους σχετικά με την αστυνομία στα Πανεπιστήμια;

Η ίδια η ΠΟΑΣΥ. Δηλαδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, με δήλωση του κ.Μαργετάκη στο rosa.gr τον Μάρτιο του 2021. Σύγκλητοι, μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων και φυσικά, φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ρητά δηλώσει την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2019, το ίδιο το Σωματείο Ειδικών Φρουρών (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α) έστειλε στον Χρυσοχοΐδη υπόμνημα με το οποίο εξέφραζε τις ανησυχίες του σχετικά με την εκπαίδευση των ειδικών φρουρών, πριν βέβαια αποφασιστεί η εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Άρα, βασικά, ανησυχεί η Αστυνομία, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών για την επάρκεια της εκπαίδευσης, το προσωπικό και οι διδάσκοντες των πανεπιστημίων, οι φοιτητές και μέλη πανεπιστημιακών κοινοτήτων του εξωτερικού.

6) Πρέπει να μπει τέλος στην ανομία στα πανεπιστήμια, στις καταλήψεις και στην τρομοκρατία. Θυμόμαστε όλοι το περιστατικό με το χτίσιμο του καθηγητή, το οποίο επικαλέστηκαν πολλά πολιτικά στελέχη για την αιτιολόγηση του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και η Κεραμέως.

Το περιστατικό με το χτίσιμο του καθηγητή κρίθηκε δικαστικά. Οι φοιτητές αθωώθηκαν ομόφωνα και μάλιστα με το σκεπτικό ότι το συμβολικό χτίσιμο-που δεν περιελάμβανε χρήση βίας- ήταν μια λογική κορύφωση ειρηνικών φοιτητικών διαμαρτυριών για την ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής σίτισης από τον πρύτανη. Το παράδειγμα με το χτίσιμο του καθηγητή έχει κριθεί και αποτελεί δεδικασμένο. Χρησιμοποιείται από δημόσια πολιτικά πρόσωπα μόνο εξαιτίας του συμβολικού βάρους που φέρουν οι λέξεις “χτίσιμο” και “καθηγητής”. Δεν χτίστηκε ο καθηγητής. Χτίστηκε το γραφείο του, αφού εκκενώθηκε ύστερα από παράκληση και οι φοιτητές αθωώθηκαν.

Έχουμε όμως, πράγματι υπάρξει μάρτυρες πολύ σοβαρών περιστατικών βίας στα πανεπιστήμια και αυτό κανένα ρεπορτάζ δεν μπορεί να το ανατρέψει.

Το τελευταίο περιστατικό, τον Οκτώβριο του 2020, με τον πρύτανη του ΟΠΑ να πέφτει θύμα καταληψιών και τη φωτογραφία του σε μια ταμπέλα να κάνει το γύρο του διαδικτύου. Περιστατικό απαράδεκτο, σκληρό και καθόλα πραγματικό. Κανείς δεν αρνείται ότι στο πλαίσιο του ασύλου υπάρχουν ομάδες που εκμεταλλεύονται το πανεπιστήμιο για να προχωρήσουν όχι μόνο σε παράνομες, αλλά και σε βίαιες πράξεις.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της εξαετίας 2011-2017 είχαν καταγραφεί 358 περιστατικά ανομίας σε 19 ελληνικά ιδρύματα, με τις επιθέσεις κατά πανεπιστημιακών να αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό. Κανείς δεν αρνείται την ανάγκη φύλαξης, χρηματοδότησης των ΑΕΙ με τους κατάλληλους πόρους για να φτιάξουν ένα ενδοπανεπιστημιακό σώμα που θα ελέγχει την είσοδο και θα φροντίζει τα κτήρια. Κάποιο σώμα χωρίς προανακριτικά καθήκοντα, σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα του ΑΕΙ που θα φροντίζουν τα ίδια για την εύρυθμη λειτουργία του. Η απάντηση στα πάντα καταδικαστέα περιστατικά στα πανεπιστήμια δεν μοιάζει προληπτική της βίας αλλά βασικά τιμωρητική γιατί η ίδρυση σώματος ειδικών φρουρών συνοδεύεται και η ίδια από μελανά σημεία.

Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου σε αστυνομικό ρεπορτάζ Γ. Καραϊβάζ, τον Φεβρουάριο του 2020 στο bloko.gr, αναφέρει βεβαρυμμένο ποινικό παρελθόν ορισμένων ειδικών φρουρών και κατάθεση δικαιολογητικών για την πρόσληψή τους με αμφισβητούμενη εγκυρότητα. Ρεπορτάζ της Σοφίας Μανδηλαρά στο rosa.gr αναφέρει ότι μια μεγάλη μερίδα ειδικών φρουρών είχε περάσει στο πλαίσιο της προηγούμενης εκπαίδευσης τα ψυχομετρικά τεστ της αστυνομίας μέσα σε 2-3 ημέρες, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για τους ίδιους.

Η απάντηση στην παραβίαση του ασύλου είναι η αστυνόμευση, η πολιτική ενώπιος ενωπίω και η ακόμα μεγαλύτερη παραβίαση του ασύλου; Πώς να μην γίνει αντιληπτό το νομοσχέδιο ως πόλεμος;

8) Έστω ότι δεν βάζουμε “αστυνομία” στα πανεπιστήμια. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε δηλαδή; Να αφήσουμε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς τρομοκρατίας να συνεχίζει να ανθίζει;

Ο κ. Σαραφιανός, συνεχίζει στο άρθρο του λέγοντας : Το κάθε ΑΕΙ θα μπορούσε, κατόπιν σχετικής νομοθετικής εξουσιοδότησης, να εφαρμόσει το δικό του σύστημα ασφάλειας και περιφρούρησης των χώρων του. Πράγματι, τυχόν ενδοπανεπιστημιακά αστυνομικά σώματα, υπαγόμενα στα αρμόδια όργανα των ΑΕΙ, δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν προανακριτικές πράξεις για ποινικά αδικήματα. Πλην όμως, πλήρης αυτοδιοίκηση και άσυλο σημαίνει ότι οι πανεπιστημιακές αρχές θα ήταν οι μόνες αρμόδιες να δώσουν σχετική άδεια στη δημόσια αστυνομική δύναμη να εισέλθει στο χώρο των ΑΕΙ, προκειμένου να προβούν σε τέτοιες πράξεις. Ως προς το ζήτημα της κατ’ εξαίρεση και άνευ αδείας εισόδου της δημόσιας αστυνομικής δύναμης εντός του χώρου των ΑΕΙ, ο νόμος κάλλιστα θα μπορούσε – χωρίς να παραβιάσει τις συνταγματικές διατάξεις – να την προβλέψει, στην περίπτωση τέλεσης σοβαρών αυτόφωρων αδικημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως. Ακόμα όμως κι αυτή η πρόβλεψη δεν μπορεί να εκτείνεται σε αδικήματα γνώμης για τα οποία κατεξοχήν ο χώρος του Πανεπιστημίου, ως χώρος ελευθερίας αποτελεί άσυλο.

Τελευταίο σημείο: Όλα αυτά πέρασαν μέσα στην πανδημία (μαζί με άλλα νομοσχέδια όπως ξέρετε) όπου το ίδιο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, δηλαδή η δυνατότητά μας να διαδηλώσουμε κατά του νομοσχεδίου, έχει περιοριστεί όσο είναι συνταγματικά εφικτό- σύμφωνα με πολλούς νομικούς και συνταγματολόγους έως του σημείου που είναι συνταγματικά ανέφικτο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

53 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Barolo
Barolo
2 χρόνια πριν

Η αναγκαιότητα της αστυνόμευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ξεκάθαρη. Ο τρόπος είναι συζητήσιμος. Σε κανένα αγγλικό πανεπιστήμιο, μια που αναφέρεται η Οξφόρδη, και μάλλον πουθενά στο δυτικό κόσμο δεν υπάρχουν συστηματικές “καταλήψεις”, δεν παρεμποδίζονται τα μαθήματα, δεν χάνονται εξεταστικές ούτε απειλούνται όσοι διαφωνούν με ακραίες μειοψηφίες.

Marina P
Marina P
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Χμ, βασικά γίνονται και αλλού καταλήψεις και χάνονται μήνες διδασκαλίας και εξεταστικές, τρανό παράδειγμα η Γαλλία.

Barolo
Barolo
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo
Marina P
Marina P
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Εγώ πάλι θέλω πάρα πολύ να ξεχάσω αυτά που είδα να γίνονται από αστυνομικούς έξω από το ΑΠΘ εκείνες τις μέρες, και την εικόνα της καθηγήτριας που μπήκε μπροστά για να προστατέψει τον φοιτητή της. Και την φίλη μου που ζει στην Καμάρα και δεν μπορούσε να σταματήσει να δακρύζει και καθότανε σπίτι με κλειστά παράθυρα. Από την άλλη έχω δει κατάληψη κτιρίου της πρυτανείας στην Αγγλία (ναι, γίνονται και εκεί) όπου είμαι καθηγήτρια χωρίς καθόλου δακρυγόνα, ενώ η ασφάλεια του πανεπιστήμιου μου κατά βάση μου χτυπάει την πόρτα αν δει πως είμαι στο γραφείο στις 11 το βράδυ για… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Εμένα με κέρδισε αυτό: “Πιθανολογώ ότι οι φύλακες της Οξφόρδης πληρώνονται κάπως καλύτερα. ” Πέρα από τις εκδηλώσεις ζήλιας προς τους Ειδικούς Φρουρούς για τα προνόμια που απέκτησαν και για τη λιγότερη δουλειά που κάνουν. Επίσης όποιος δεν είναι χαρούμενος με το συνδυασμό μονιμότητας και μισθού ΔΥ στην Ελλάδα είναι ελεύθερος να αλλάξει επάγγελμα και χώρα. Λυπάμαι αλλά έχω πολύ περιορισμένη ανοχή σε τέτοιου είδους γκρίνια. Τέλος δοκιμάσαμε να μην έχουμε αστυνομία στα Πανεπιστήμια και θυμάμαι αρκετες δημοσιεύσεις εδώ για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Ποια είναι η λύση πέρα από το να τελειώνουν νωρίτερα τα μαθήματα και να… Διαβάστε περισσότερα »

Marina P
Marina P
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

X-ris – συμφωνώ με αυτά που λες 100%, σόρυ αν δεν φάνηκε στο ποστ μου!

Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Εχω καταλήξει: όσοι χρησιμοποιουν τις φράσεις ακραίες μειοψηφίες, συστηματικές καταλήψεις, η μόνη επαφή που έχουν για τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι μέσω ρεπορτάζ του Σκάι και ίσως από κανένα γνωστό στη μεγαλυτερη πηγή ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Barolo
Barolo
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Για τις πηγές τα είπαμε, και lifo να διαβάζεις τα ρεπορτάζ για τις καταλήψεις υπάρχουν. Όσο για τις πολιτικές παρατάξεις στα ελληνικά πανεπιστήμια, μόνο αηδία προκαλούν, χωρίς εξαιρέσεις.

sadboy
sadboy
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

ετσι συλληβδην αντιθετος/η των παραταξεων ειναι αποπειρα τσουβαλιασματος. Υπαρχουν παραταξεις που ειναι υπερ της δωρεαν διανομης συγγραματων, υπερ της δωρεαν σιτισης, υπερ των ‘αιωνιων’ κτλ και αλλες οχι. Το να λες οτι ολες οι παραταξεις προκαλουν αηδια ειναι αντιθετικο γιατι ειναι πραγματικα αντιθετες οι παραταξεις ως προς τις αποψεις τους. Εκτος εαν θεωρεις οτι οι φοιτητες δεν θα πρεπει να ασχολουνται με τα του πανεπιστημιου και απλα να κανουν μοκο σε οτιδηποτε πανε να περασουν

Banksy
Banksy
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι τα (περισσότερα) Ελλ. πανεπιστήμια θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο Βαγδάτης. Όποιος δεν βλέπει την πραγματικότητα είναι επειδή φοράει μπλέ, κόκκινα, πράσινα γυαλιά. Αλήθεια ποιά είναι η πηγή ενημέρωσης σου? Παρακάτω προς “ενημέρωσή” σου απο Lifo..***Επίσης, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν καταγραφεί 107 παρεμποδίσεις δραστηριότητας, 96 καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, 76 εισβολές, 45 απειλές κατά προσώπων, 44 καταστροφές εντός ΑΕΙ, 38 επιθέσεις και 35 προπηλακισμοί, 31 ματαιώσεις εκλογών, 30 περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημίων, 2 βιασμοί, 6 διαρρήξεις, 10 εμπρησμοί και περιστατικά ηλεκτρονικής βίας, 17 περιστατικά ξυλοδαρμού και 10 ομηρίας, μία περίπτωση πυροβολισμού, ένα κρούσμα σεξουαλικής παρενόχλησης, 24… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Banksy

@ Banksy Στο άρθρο που παραθέτεις γράφει « Όποια ώρα της ημέρας και να περάσει κάποιος από την οδό Μασσαλίας στο κέντρο θα αντικρίσει λερωμένα χαρτομάντιλα» «Μόνο μια βόλτα έξω από τη Νομική αρκεί για να διαπιστώσει ο καθένας εικόνες που αποδεικνύουν ότι δεν οδηγούμαστε απλώς στην πλήρη απαξίωση αλλά έχουμε φτάσει ήδη σε αυτό το σημείο» «Οι τοξικομανείς κάνουν αγοραπωλησίες και χρήση ναρκωτικών ακόμα και με σύριγγες έξω ακριβώς από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.» Επισημαίνω τις λέξεις «Οδός Μασσαλίας» «έξω από την Νομική» «έξω από το Οικονομικό». Αυτά όλα είναι ΕΞΩ από τα πανεπιστήμια, είναι περιοχές όπου ΠΑΝΤΑ είχε… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Και να ξεκαθαρίσω κάτι που έπρεπε να το είχα γράψει από την αρχή, αλλά με παρέσυρε το άρθρο. Οι τοξικομανείς που βαράνε ενέσεις σε δημόσιο χώρο για τους υπόλοιπους χρήστες του χώρου είναι «αισθητικό» πρόβλημα, δεν είναι όμως «ανομία». Είναι δείκτης «ανομίας» καθώς είναι σύνηθες οι χρήστες να βαράνε τις ενέσεις μόλις προμηθευτούν την δόση τους, άρα, αν δεις 3 χρήστες πάνω στη μαστούρα κάπου εκεί γύρω είναι και ο έμπορος που δεν βλέπεις. Το πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να έχει πρόβλημα αν στους χώρους του βρίσκουν άσυλο και οι ναρκομανείς. Τα πεταμένα χαρτομάντηλα με τα αίματα δεν είναι «ανομία»… Διαβάστε περισσότερα »

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

@mm, η δημόσια, και μη, εξάρτηση σε ναρκωτικά είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα; Τι λέμε τώρα. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται άμεση ψυχολογική βοήθεια, υγειονομικές εξετάσεις (μοιρασμένες σύριγγες = αρρώστιες) και αν πάρουν την αποφάση να σταματήσουν τα ναρκωτικά, συμμετοχή/εγγραφή σε προγράμματα αποτοξίνωσης.

mm
mm
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κόκκινο αυγό

@κόκκινο αυγό Διάβασε ξανά τι έγραψα. Το να δεις εσύ σα «νομοταγής πολίτης» έναν άνθρωπο να βαράει ενέσεις σε εσένα προσωπικά δεν σου δημιουργεί πρόβλημα. Δεν κινδυνεύεις από κάτι (ούτε καν από ηπατίτιδα αν πατήσεις στα αίματα). Το αν είναι πρόβλημα η χρήση προφανώς και είναι κοινωνικό, όχι όμως ποινικό (παρόλο που είναι ποινικοποιημένη). Το αν θα κάνει κάποιος χρήση δημόσια ή ιδιωτικά δεν αλλάζει σε κάτι το μέγεθος του προβλήματος. Το αν θα κάνει κάποιος χρήση στα σκαλιά της Νομικής ή του Δημαρχείου ή της Πολιτείας παρακάτω δεν αλλάζει κάτι. Δεν μπορεί να λένε «θέλουμε ειδικούς φρουρούς για να… Διαβάστε περισσότερα »

Banksy
Banksy
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Προφανώς αγαπητή-έ και δεν διάβασες το άρθρο έτσι δεν είναι? Για σένα είναι απλώς “αισθητικό” πρόβλημα οι τοξικομανείς στα σκαλιά του Παν/μου και έιναι ΕΞΩ! Εντάξει μωρέ και τι έγινε που πατάμε πάνω στα αίματα, και στις σύριγγες? Βέβαια ΜΕΣΑ, γίνονται άλλα πράγματα, αλλά ώχου τώρα!! πως κάνετε έτσι? “παιδιά” είναι βράζει το αίμα τους. Και τι έγινε που χτίσανε τον καθηγητή με τσιμέντο, που πετάξανε τα σκουπίδια στου άλλου καθηγητή το γραφείο, που κρέμασαν πινακίδα “αλληλεγγύης” στον πρύτανη, που στο ΑΠΘ οι ζημιές από την κατάληψη έφτασαν τα 65000€!! (τις οποίες θα τις πληρώσεις εσύ και εγώ). Εμένα δεν… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Banksy

Banksy εσύ δεν καταλαβαίνεις τι λέω. Νομίζεις ότι γράφω σαν εκπρόσωπος κάποιας πολιτικής παράταξης και ό,τι λέω έχει πολιτικό πρόσημο ενώ απλά μιλάω με την λογική. Το να βάλεις 4-5-10 φρουρούς με στολή μέσα σε έναν χώρο με 1000 άτομα χωρίς να έχουν την “έγκριση” τουλάχιστον των 900 από αυτούς θα οδηγήσει απλά σε λιντσάρισμα των 10 φρουρών. Αν πας σε μια συναυλία υπάρχουν 20 φύλακες που προσπαθούν να κρατήσουν την τάξη, αλλά υπάρχει η “σύμβαση” από τους περισσότερους παρευρισκόμενους ότι αυτοί οι 20 είναι υπεύθυνοι και θέλουν μόνο το καλό μας. Αν βρεθεί ένας μαλάκας που θα κάνει φασαρία… Διαβάστε περισσότερα »

Banksy
Banksy
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Banksy

Καταλαβαίνω ότι είσαι εναντίον κάθε μορφής τάξης, καθαριότητας, καί ανθρώπινου περιβάλλοντος για τους φοιτητές. Προτιμάς την κατάσταση όπως είναι τωρα.!!! Έχεις πάει σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, να δεις πως λειτουργούν εκεί τά πράγματα? Εγώ λόγω της εργασίας μου πηγαίνω συχνά. Και κάθε φορά πού γυρνώντας συγκρίνω τα δικά μας, με πιάνει θλίψη. Όλοι οι φοιτητές εκεί δεν νοιάζονται για τους 5 security που είναι σέ ένα δωμάτιο και έχουν διακριτική παρουσία…Άστο..δεν πειράζει..ας διαλύουν τα πάντα τα καμάρια μας!! Απλά δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα εδώ..Δεν θέλουμε αστυνόμευση. Κοστίζει!! Τα ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι 26 by the way.

Βόειο Σελας
Βόειο Σελας
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Δεν μου επιτρέπει να πατήσω περισσότερες φορές από μια το κουμπί με το like. Αν μπορούσα θα έσπαγα ρεκόρ.

BabyDoll
BabyDoll
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

mm για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια δεν μπορώ να εκφέρω άποψη αλλά επειδη πήγαινα στην ΑΣΟΕΕ μπορώ να σου πω οτι η διακίνηση ναρκωτικών δεν περιορίζεται στους εξωτερικούς χώρους. Ως φοιτήτρια έχω δει πολλάκις άτομα που πουλάνε από τσιγάρα μέχρι ναρκωτικά να πηδάνε τον φράχτη ή να μπαίνουν απο την πόρτα ανενόχλητοι στο πανεπιστήμιο όταν πλησίαζε αστυνομια. Για να μην μιλήσω για τις κλοπές. Ως 20χρονη φοιτήτρια δεν ένιωθα ασφαλής. Η έλλειψη ασφάλειας στην ΑΣΟΕΕ καθώς και η παρεμπόδιση μαθημάτων από τις παρατάξεις είναι γνωστό φαινόμενο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μου έχει τύχει καθηγητής να μας παρακαλέσει… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Banksy

1 κρούσμα σεξουαλικής παρενόχλησης! Προφανώς δεν μετράνε οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις των καθηγητών προς τις φοιτήτριες. Τόσο αξιόπιστα τα νούμερα που αναφέρονται στο άρθρο…

mm
mm
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

@avis βασικά ξεκινάει να μιλήσει για την κατάσταση στα πανεπιστήμια ο ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ. Αλλά είδες, για χάρη της συζήτησης το άφησα να περάσει 😀

avis
avis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

και εγώ το ίδιο mm. Μάλλον παραείματε ευγενικές

Βόειο Σελας
Βόειο Σελας
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Και φυσικά που να μιλήσουμε και ποιοι θα μας ακούσουν όλες εμάς που καθημερινά αντιμετωπιζουμε αδιάκριτα βλέμματα, σφυρίγματα, στολιστικές φρασούλες από τα όργανα της ταξεως, πριν καλά καλά πατήσουμε τα 16

cronopi@
cronopi@
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Η μόνη ανάγκη των ελληνικών πανεπιστημίων είναι η χρηματοδότηση έρευνας. Συνέλθετε παιδιά έχουμε απλήρωτους υποψήφιους διδάκτορες, αυτό είναι που δεν συμβαίνει πουθενά στον δυτικό κόσμο όχι οι απουσία μπάτσων

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  cronopi@

Στις ΗΠΑ, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/υποψήφιοι διδάκτορες σε κλασικές σπουδές, γενικά είναι κακοπληρωμένοι, ή και απλήρωτοι, σε σχέση με αυτούς στις θετικές επιστήμες.

Nom de plume
Nom de plume
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Αλήθεια; Πριν 5 χρόνια (εν μέσω φουλ κρίσης capital controls κλπ) κάψανε ένα από τα τοπ πειραματικά εργαστήρια στο Πολυτεχνείο. Πριν 10 χρόνια έχω ζήσει αναρχικούς να μπουκαρουν όποτε θέλουν και να κάνουν ο,τι θέλουν. Οι μισές εστίες στη Πολυτεχνειούπολη ήταν κατειλημμένες από μη φοιτητές. Εσύ πόσο καιρό έχεις να πατήσεις σε πανεπιστήμιο και τί πολιτικές σκοπιμότητες υποστηρίζεις για να εκφράζεις τέτοια επίθεση σε μετριοπαθές σχόλειο;

Ούρσουλα
Ούρσουλα
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nom de plume

Παρακολουθώ τη συζήτηση και όντως επιτίθεσαι σε όποιον εκφράζει διαφορετική άποψη από τη δική σου, μέχρι του σημείου να αποκαλείς ακροδεξιούς κάποιους σχολιαστές, δηλαδή αυτό είναι επιχείρημα; Προφανώς δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο γιατί δεν είναι ένα και μοναδικό ίδρυμα.

Βόειο Σελας
Βόειο Σελας
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Πες τα

Βόειο Σελας
Βόειο Σελας
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Όχι μόνο γίνονται, Αλλά και η αντιμετώπιση τους δεν διαφέρει πολύ από την αντιμετώπιση των δικών μας. https://youtu.be/6AdDLhPwpp4 . Βίντεο από κατάληψη σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο, (περισσότερες λεπτομερείς στο description του).

Για αυτούς που νομίζουν ότι η ελληνική πανεπιστημιακή φρουρά θα είναι όσο αποτελεσματική όσο αυτή της Αμερικής, έχω να πω ότι Ναι θα είναι. Θα είναι το ίδιο βίαιη και το ίδιο φασιστική.

CookieMonster
CookieMonster
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Έχοντας υπάρξει ως φοιτήτρια/εργαζόμανη τα τελευταία χρόνια και σε αγγλικά και σε ελληνικά πανεπιστήμια ο συσχετισμός ακούγεται γελοίος. Στην αγγλία οι φύλακες ασχολούνται κατα βάση με την συμπεριφορά των φοιτητών πχ καυγάδες και καλλούν την αστυνομία σε περιπτώσεις παρανομίας πχ κλοπες. Στην ελλάδα μέρα μεσημέρι γίνεται κανονικότατη διακίνηση ναρκωτικών. Μόνο η αστυνομία μπορεί να ασχοληθεί με αυτό, όχι ο φύλακας του ζάρα (αν και στις εκπτώσεις μάλλον αντιμετωπίζει hardcore events😂). Καταλαβαίνω το πόσο extreme ακούγεται η αστυνομία στους φοιτητές του εξωτερικού αλλά αν τους περιγράψεις την κατάσταση και αυτό extreme έίναι. Προσωπικά πιστεύω ότι η εκπαιδευμένη(!) αστυνομία είναι απαραίτητη για… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
2 χρόνια πριν

Το σοβαρότερο περιστατικό βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 όταν ειδικός φρουρός τράβηξε όπλο μέσα στην ΑΣΟΕ. https://www.google.gr/amp/s/www.lifo.gr/now/greece/neo-binteo-me-ton-astynomiko-poy-sikose-oplo-stin-asoee%3famp
Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα λένε ότι το οφείλουμε στην ψυχραιμία των φοιτητών.

avis
avis
2 χρόνια πριν

ολοταχώς στη δεκαετία του 50.Μπράβο Μιρέλα για το κείμενο. Να συμπληρώσω ότι τα λειτουργικά έξοδα αυτού του σώματος θα φορτωθούν στα πανεπιστήμια. Μόνο με τον μισθό τους τους προικίζει ο χρυσοχοϊδης

Tropique
Tropique
2 χρόνια πριν

Nα γίνει ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουν οι καταλήψεις, οι τραμπουκισμοί, η βία και οι υπόλοιπες παραβατικές συμπεριφορές στα πανεπιστήμια. Αυτό με τους ειδικούς δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικο θα είναι, αν δεν είναι θ αλλάξει φαντάζομαι, τώρα δεν ξέρω αν είναι μόνιμοι όλοι αυτοί τι θα τους κάνουν. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μπει εταιρία σεκιούριτι, να πούνε ότι δίνουμε δουλειά σε ιδιώτες, απαπα.

Tropique
Tropique
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Θέλεις να πεις πως δεν υπηρχαν καταλήψεις τμημάτων πανεπιστημίων;Στα ελληνικά πανεπιστημια επικρατούσε απόλυτη ασφάλεια; Δεν είχαν γίνει καταφύγιο λούμπεν και παραβατικών; Αυτά που ακούμε και βλέπουμε πάντως, δε νομίζω να μη συνέβησαν ποτε ούτε να γίνονται σε άλλη χώρα. Παραθέτω ενδεικτικά παρακάτω(εκτός κι αν τα θεωρείς και αυτά προβοκάτσεις του ΣΚΑΙ): Αν πιστεύεις πως αυτά έχουν θέση στο πανεπιστήμιο, πάσο, δικαίωμά σου. Εγώ δεν τα θέλω. https://www.lifo.gr/now/greece/koykoyloforoi-ta-ekanan-gyalia-karfia-stin-prytaneia-toy-panepistimioy-makedonias https://eleftherostypos.gr/ellada/650878-mpaxalakides-espasan-to-grafeio-tou-prytani-asoee-ti-leei-ston-e-t-o-d-mpourantonis/ https://bit.ly/3hSFqRJ https://matsaggou.squat.gr/ (Ματσάγγου είναι κτίριο του ΠΘ, σε κατάληψη 15χρόνια) https://bit.ly/3hKvgTj Δεν ξέρω αν θα είναι καλή λύση οι ειδιοί φρούροί -αν όμως τόσες κυβερνήσεις δε θέλαν ή δε μπορούσαν να συμμαζέψουν… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Tropique
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Koίτα, αν υπήρχε φύλαξη αποτελεσματική όλα αυτά δεν θα γίνονταν -για να γίνονται ή δεν υπαρχει, ή δεν κάνει τη δουλειά της. Δεν ξέρω, μπορεί οι εμπειρίες σου να είναι από το Χαροκόπειο που είναι κολλέγιο (μπήκα για μια παρουσίαση και έπαθα πλάκα με την καθαριότητα και την καινουργίλα) και να τα βλέπεις τα πράγματα τόσο αισιόδοξα, όμως μην μπλέκεις το αν πληρώνεστε εσείς καλά ως διδάσκοντες ή αν μονιμοποιείστε, ή ακόμα με το αν είναι προσλήψεις για ψηφαλάκια αυτή η μάστιγα, με το αν χρειάζεται πιο αποτελεσματική φύλαξη. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι φαινόμενα τέτοια πρέπει να εκλείψουν.… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Tropique, όλα τα εργαστήρια θα έπρεπε να έχουν σύστημα συναγερμού, δεν έχουν. Για τις παραβατικές συμπεριφορές μπορεί να επέμβει η αστυνομία και τώρα. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μια χαρά πήγε η αστυνομία και μάζεψε τα ναρκωτικά μετά από πρόσκληση του πρύτανη και κανένας δεν ενοχλήθηκε. Μια χαρά ασφαλές πανεπιστήμιο είναι, δεν χρειάζεται τύπους να κάθονται να τα ξύνουν όλη μέρα. Γιατί δεν μαζεύουν τα ναρκωτικά μέσα και έξω από την ΑΣΣΟΕ; Ποιος τους εμποδίζει; Γιατί δεν τα μαζεύουν και από τη Βάθης; και την Ακαδημίας; Άλλο αναγνωρίζω και λύνω ένα πρόβλημα, μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους και άλλο βάζω μπράβους… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

εμείς κάναμε μια φορά το εξάμηνο κατάληψη στην πρυτανεία γιατί το τμήμα φιλολογίας αρνιόταν να μας δεχτεί στα μαθήματα επειδή είμασταν από το τμήμα ιστορίας. Και χρειαζόμασταν 10 μαθήματα από τη φιλολογία για να πάρουμε πτυχίο. Όσο το τρέχαμε με συναντήσεις με τα επίσημα όργανα δεν γινόταν τίποτα. Όταν κάναμε κατάληψη, λυνόταν σε τρεις μέρες. Μερικές καταλήψεις δεν είναι τόσο παράλογες, φτάναμε στο τελευταίο έτος με όλα τα φιλολογικά στην πλάτη μας χωρίς να φταίμε!

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν

Πραγματικά γελάω όταν διαβάζω για δημοκρατία και πανελλήνιες σε σώματα ασφαλείας. Χίλιες φορές ο έφεδρος από τις ειδικές δυνάμεις παρά κάποιος που δεν πέρασε στην σχολή που ήθελε. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα. Το πανεπιστημιακό άσυλο αν δεν κάνω λάθος υπάρχει από τον ενδέκατο δωδέκατο αιώνα για να προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της γνώσης από την εκκλησία που έκαιγε σαν αιρετικό όποιον τολμούσε να σκεφτεί. Σε μια χώρα που δεν έχει γίνει ακόμα διαχωρισμός κράτους εκκλησίας ασχολούμαστε με την αστυνόμευση. Για πια ελεύθερη γνώση συζητάμε ακριβώς όταν το τι μαθαίνεις και όλη η δομή της εκπαίδευσης περνάει… Διαβάστε περισσότερα »

Max Demian
Max Demian
2 χρόνια πριν

Για να μην στρουθοκαμηλίζουμε πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας και φύλαξης στα Πανεπιστήμια και ότι τα Πανεπιστήμια ως οργανισμοί (συνολικά, από τη διοίκηση μέχρι τους φοιτητές) είναι παντελώς απρόθυμα εώς ανίκανα να το λύσουν μόνα τους εσωτερικά. Και όσο επιμένεις να αδυνατείς να λύσεις ένα πρόβλημα μόνος σου, είναι νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή ή θα σε φάει το πρόβλημα ή θα στο λύσει κάποιος με τον τρόπο που νομίζει αυτός “σωστό”. Και το πιο πιθανό με κριτήριο τι βολεύει εκείνον. Πάρτε για παράδειγμα αυτά που γράφονται παρακάτω για τις “υποδειγματικές διαδικασίες” λήψης αποφάσεων των Φοιτητικών Συλλόγων. Όλοι ξέρουν… Διαβάστε περισσότερα »

πάπια
πάπια
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Max Demian

Πώς γίνεται να χωνονται οι βουλευτές; Δε γνωρίζω πολλά για το θέμα, έχω περιέργεια.

Βόειο Σελας
Βόειο Σελας
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Max Demian

Οι φυλακές όμως πως θα λύσουν αυτό το πρόβλημα; Γιατί θα ήταν αφελές να πουμε ότι οι ίδιοι δεν έχουν πολιτικές προτιμήσεις. Παρατάξεις αριστερές και αναρχικές (μη κομματικές, ανεξάρτητες) θα υποφέρουν Ενώ η ΔΑΠ θα αλωνίζει ελεύθερη να ασκεί τη δική της τρομοκρατία με την υποστήριξη της προσωπικής της φρουράς πιθηκο-μπράβων που απλώς θέλουν να “”επιβάλουν την ταξη””, ίσως και να δείρουν λίγο (;)

Αλαζονεια
Αλαζονεια
2 χρόνια πριν

Και το βασικό. Μοριοδοτωντας υπερμετρα τις ειδικες δυναμεις του στρατού, σε μια χωρα που ο στρατός είναι υποχρεωτικός μόνο για τους άνδρες, αποκλείουν τις γυναίκες απο όλες αυτές τις πλαγιες προσλήψεις και την αγορά εργασίας γενικότερα , κατι που προφανώς δε γίνεται στα ξενα πανεπιστήμια.

avis
avis
2 χρόνια πριν

να συμπληρώσω ότι έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς ανά κάτοικο (μετά την Κύπρο) στην ΕΕ. Επίσης με το ισχύον νομικό πλαίσιο μια χαρά μπορούν να επέμβουν όταν συβαίνει ποινικό αδίκημα. Αλλά είναι πάγια τακτική του Χρυσοχοϊδη να είναι ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στο αλεύρι, δηλαδή να οργιάζει το οργανωμένο και σκληρό έγκλημα (δολοφονίες επιχειρηματιών, δημοσιογράφων) και να βλέπει τους μεγαλύτερους εχθρούς τους στους φοιτητές. Η περίπτωση Φουρθιώτη είναι ενδεικτική γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει υπουργό προπο τον συγκεκριμένο

Margarita
Margarita
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

avis ευτυχώς όσοι είναι στο οργανωμένο έγκλημα ξέρουν καλό σημάδι, οπότε δεν υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία … Το ακούσαμε κι αυτό!!!

Ταλ_εμε
Ταλ_εμε
2 χρόνια πριν

Δηλαδή ο αστυνομικός των ΜΑΤ εκπαιδεύτηκε 2 χρονια για να μάθει πως έχει το δικαίωμα να σηκώνει το γκλομπ του σε συνταξιουχο; και να ρίχνει δακρυγόνα σε πολίτες που κάνουν ειρηνικες πορείες; και να σπάνε στο ξύλο παιδιά που πάνε για καφέ σε πλατεία; και μας πειράζουν οι ειδικοί φρουροί που δεν τα έμαθαν αυτά; Και από πότε η αστυνομια νοιάζεται για τη δημόσια εικόνα της και να φαίνεται καλή; πως θα πατάξει την εγκληματικότητα; με την καλή εικόνα; Τα Πανεπιστήμια σίγουρα χρειάζονται φύλαξη και προστασία αλλά ούτε από ειδικούς φρουρούς ούτε αστυνομικούς. Και φυσικά η φύλαξη που μέχρι τώρα… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
dreammaker
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ταλ_εμε

ο αστυνομικος εκπαιδευεται σε ενα μονο πραγμα. Να εκτελει εντολες. Αν διαφωνεις με τις εντολες , τα παραπονα σου στον εντολεα.

Βόειο Σελας
Βόειο Σελας
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Ο αστυνομικός που τράβηξε όπλο στην ΑΣΣΟΕ εντολές εκτελούσε;

avis
avis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Βόειο Σελας

όχι ακριβώς εντολές, αλλά το ελεύθερο “κάνε ό,τι γουστάρεις και λογαριασμό μη δίνει γιατί σε καλύπτω”

mm
mm
2 χρόνια πριν

Επίσης ακόμα και οι «πειθαρχικές ποινές» θα πρέπει να κρίνονται κάτω από το νέο ασφυκτικό όριο της φοίτησης. Φοβάμαι ότι δεν είμαστε μακρυά από το να δούμε π.χ. φοιτητές στο 6ο έτος φοίτησης (και τελευταίο βάση νόμου) να κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική γιατί ο ειδικός φρουρός τους κατηγορεί για φθορά στο κτήριο =αφισοκόλληση σε μη εγκεκριμένο σημείο.