in ,

Έκτρωση στην Ιταλία: Οι γυναίκες που βρήκαν τάφους που έγραφαν πάνω το όνομά τους

Το μυστήριο των θαμμένων εμβρύων και η δυσκολία πρόσβασης των Ιταλίδων σε υπηρεσίες άμβλωσης

Το μυστήριο των θαμμένων εμβρύων και η δυσκολία πρόσβασης των Ιταλίδων σε υπηρεσίες άμβλωσης ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

aaron burden vKBdY7e7KFk unsplash
Photo by Aaron Burden on Unsplash

“Κήπος των Αγγέλων” ονομάζεται ένα παρακλάδι κοιμητηρίου για νήπια και παιδιά στην Κωμόπολη Λόουελ της Μασαχουσέτης, αλλά και στην Αγγλία, στην περιοχή του Beechwood. Αν ψάξετε στο ίντερνετ λέξεις και φράσεις όπως “πεδία αγγέλων” ή “κήποι αγγέλων” στα αγγλικά ή σε άλλες γλώσσες, ένας μεγάλος όγκος αποτελεσμάτων θα αφορά παιδικά νεκροταφεία. 

Πριν λίγους μήνες, μια γυναίκα στην Ιταλία που διάβαζε στον τοπικό τύπο για τα “πεδία αγγέλων” της Ρώμης ανακάλυψε σε ένα οικόπεδο έναν ξύλινο σταυρο που είχε πάνω το όνομά της. Εκτός από το όνομά της είχε και την ημερομηνία ταφής του εμβρύου της, στο κοιμητήριο Φλαμίνιο της Ρώμης. 

Αφότου δημοσίευσε την εμπειρία της στο Facebook, πάνω από εκατό γυναίκες ακολούθησαν λέγοντας ότι όλες βρήκαν τους τάφους των εμβρύων που έκαναν έκτρωση κάτω από σταυρούς που φέραν το όνομά τους. 

Οι ομάδες κατά των αμβλώσεων, κατά των δικαιωμάτων των γυναικών, των Καθολικών και των ακροδεξιών προωθούν εδώ και χρόνια τη δημιουργία «κήπων αγγέλων», βρίσκοντας συχνά υποστήριξη μεταξύ τοπικών πολιτικών ή όσων εργάζονται σε δημόσιους οργανισμούς.

Η υπόθεση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ιταλία και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της δικαιοσύνης και ιδίως κρατικών εισαγγελέων που την ερευνούν. Οι γυναίκες εξετάζουν την πιθανότητα ομαδικής αγωγής κατά δημόσιων νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών και δημόσιων υπηρεσιών ταφής και το σκάνδαλο έχει επαναφέρει στην Ιταλία τη συζήτηση για τό πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να κάνει έκτρωση, παρά το ότι το δικαίωμα έχει κατοχυρωθεί από το 1978.

Η φεμινιστική ομάδα “Differenza Donna”, που υπέβαλε την καταγγελία στους εισαγγελείς της Ρώμης, δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το απόρρητο των γυναικών έχουν παραβιαστεί σε ανύκουστο βαθμό. Οι γυναίκες υποστηρίζουν ότι κάποιος, χωρίς την άδεια τους, πήρε το αγέννητο παιδί μετά την έκτρωση και όχι μόνο το έθαψε σε ένα συγκεκριμένο μέρος αλλά δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους πάνω στους σταυρούς, με σκοπό τον δημόσιο διασυρμό τους για τη διαδικασία της έκτρωσης. 

Οι ταφές εμβρύων που αμβλώθηκαν μετά την 20η εβδομάδα απαιτούνται στην Ιταλία εξαιτίας ενός νόμου που δημιουργήθηκε πάνω από 50 χρόνια πριν, υπό το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι, το 1939 και αναθεωρήθηκε το 1990. 

Δεν είναι σαφές ποιος φταίει και υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκάνδαλο μπορεί να έχει περισσότερο γραφειοκρατικές παρά ιδεολογικές ρίζες.

Το δημόσιο νοσοκομείο που πραγματοποιεί αμβλώσεις στη Ρώμη, το τοπικό σύστημα υγείας και η υπηρεσία συλλογής σωρών “AMA” αλληλοκατηγορούνται. Η AMA είναι η ιταλική δημόσια υπηρεσία που λειτουργεί τα νεκροταφεία της Ρώμης και είναι γνωστή για τη δυσλειτουργία της, όπως δηλώνει ο ιταλικός τύπος. 

Επίσης, ενώ ο εθνικός νόμος για τις αμβλώσεις της Ιταλίας εγγυάται το απόρρητο των στοιχείων της γυναίκας, ένας νόμος του 1939 για τα νεκροταφεία απαιτεί την ταφή εμβρύων που αμβλώθηκαν μετά την 20η εβδομάδα. Η AMA, επιπλέον, απαιτεί ως δημόσιος φορέας με εσωτερικό κανονισμό την ταυτοποίηση  όλων των τάφων. Ωστόσο, άλλα ιταλικά νεκροταφεία έχουν οικόπεδα αφιερωμένα σε έμβρυα που δεν φέρουν τα ονόματα των γυναικών. Η AMA αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω στο The Associated Press όταν της απηύθυναν τον λόγο. 

Πρώην υπουργός υγείας δήλωσε πως είναι προφανές ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι ο καρπός μιας κινητοποίησης καθολικών ομάδων που ίσως υποτιμούσαν σαν δύναμη – όχι μόνο στη Ρώμη, αλλά και σε όλη την Ιταλία και που πιθανότατα έχτισαν σχέσεις μέσα στα υπεύθυνα ιδρύματα. Καθώς περιμένουν, ακτιβίστριες ζητούν την παρέμβαση του δημαρχείου της Ρώμης και νυν υπουργού Υγείας, Roberto Speranza.

Η Elisa Ercoli, πρόεδρος της Differenza Donna, δήλωσε ότι ο οργανισμός συνεχίζει να λαμβάνει δεκάδες κλήσεις την ημέρα από όλη την Ιταλία, από γυναίκες που υποστηρίζουν ότι συνεχίζουν να βρίσκουν τα ονόματά τους σε τάφους. 

«Βρήκαμε σταυρούς που χρονολογούνται από το 2012 έως το 2020, αλλά υπάρχουν γυναίκες που κάνουν αναφορές ήδη από το 2005».

Οι γυναίκες στην Ιταλία αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις λόγω του μεγάλου αριθμού γυναικολόγων που εξακολουθούν να αρνούνται να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες για ηθικούς λόγους. Επτά στους 10 γιατρούς στην Ιταλία (68% συμφωνα με αρχεία του υπουργείου υγείας) είναι «ηθικοί αντιρρησίες».

Οι Ιταλίδες έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις σε μόλις πέντε νοσοκομεία στη Ρώμη και κανένα στην ευρύτερη περιοχή του Λάτσιο, λόγω της έλλειψης ιατρών που τις εκτελούν.

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στα χέρια εισαγγελέων και εδώ και μερικούς μήνες, φορείς, ακτιβίστριες και γυναίκες περιμένουν να αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια