Ο άνδρας-κυνηγός που τελικά ήταν γυναίκα

Η έρευνα για τη συμβολή γυναικών στο κυνήγι που αμφισβητεί τα στερεότυπα

Όταν μια ομάδα αρχαιολόγων στη Ν. Αμερική ανακάλυψε 9.000 χρόνων ανθρώπινα λείψανα θαμμένα μαζί με εργαλεία κυνηγιού σε έναν τάφο στις Άνδεις του Περού, πίστεψε ότι επρόκειτο για έναν ακόμα άνδρα-κυνηγό. Όταν ένας αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πληροφόρησε την ομάδα ότι, σύμφωνα με τις διαστάσεις των κοκάλων, ο άνδρας κυνηγός ήταν τελικά γένους θηλυκού, οι ίδιοι άρχισαν να αμφισβητούν και προηγούμενα ευρήματά τους.

Ύστερα από αυτή την κατά λάθος αρσενική ταυτοποίηση, μια ομάδα αποτελούμενη από αρχαιολόγους και ανθρωπολόγους των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και της Αριζόνα, αποφάσισαν να επανεξετάσουν παλαιότερα αρχεία ανθρώπινων ταφών, μόνο για να ανακαλύψουν πως τελικά ακόμη 10 ανήκαν σε γυναίκες και είχαν εκ παραδρομής χαρακτηριστεί ανδρικά.

Η αρχαιολογική ομάδα που ανακάλυψε τον τάφο δεν είχε κανέναν σκοπό να εξετάσει τις έμφυλες δυναμικές του κυνηγιού στις προϊστορικές Άνδεις, ωστόσο ύστερα από αυτή την ανακάλυψη, η τελική τους αναφορά περιέλαβε μια σχετική ανάλυση ταφών της περιοχής, σύμφωνα  με την οποία από όσους ανθρώπινους σκελετούς βρέθηκαν θαμμένοι μαζί με εργαλεία κυνηγιού, οι 10 ανήκαν σε γυναίκες και οι 16 σε άνδρες.

πηγή : National Geographic

Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή των γυναικών στο κυνήγι μεγάλων ζώων μάλλον ήταν μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε, ωστόσο οι απόψεις συνεχίζουν τα διίστανται και το ζήτημα της γυναίκας- κυνηγού παραμένει αμφίσημο.

Με ορισμένους ανθρωπολόγους να κάνουν λόγο για μια πρωτόγονη παραλλαγή ισοτιμίας των φύλων και άλλους να ισχυρίζονται ότι το εύρημα είναι ιδιαίτερα τοπικά περιορισμένο για να μπορούμε να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα, γεννιέται το ερώτημα της ενεργής συμμετοχής γυναικών στο κυνήγι, ένα ερώτημα που φαίνεται να ταρακουνάει την Δυτική έμφυλη κουλτούρα και να παίρνει τα σκήπτρα από την ιστορική αφήγηση του άνδρα-κυνηγού.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

68 points
Upvote Downvote

10
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
PonemenosspourgitisΠαπαρουναToufaScotland for Holidaysκόκκινο αυγό Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ωιμε, τι επιχειρημα θα έχουν πλέον οι δυσμοιροι άντρες αν δεν είναι αυτοί οι κυνηγοι της προϊστορικής εποχής; Που όλα τους τα επιχειρήματα εκεί ανάγονται; Από το οι γυναίκες στην κουζίνα γιατί τότε στις σπηλιές εμείς κυνηγουσαμε και εσείς προσέχετε τα παιδιά από το ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν αν παρκάρουν γιατί δεν έχουν την αντίληψη του χώρου που έχουν οι άντρες που ήταν κυνηγοί ενώ εμείς προσέχαμε τη φωτιά ξέρω γω ( επιχειρημα που ταιριάζει και στο γιατί δεν είστε καλές στα μαθηματικά βεβαίως βεβαίως). Τώρα; Τώρα τι θα έχουν να λένε αυτοί οι έρμοι για να δικαιολογήσουν τον… Διαβάστε περισσότερα »

Tι, δε μου πάνε;
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Tι, δε μου πάνε;

Eντωμεταξύ αυτή τη μπούρδα το ότι δεν έχετε τόσο καλή αντίληψη του χώρου, τη στιγμή που
1) έχουμε διαβάσει ιστορίες εδώ πως γυναίκες ξέρανε να χρησιμοποιούν την πυξίδα σε αντίθεση με άνδρες συμφοιτητές τους
2) πώς γίνεται οι άνδρες να θεωρούνται καλύτεροι από τις γυναίκες στην οδήγηση, αλλά τα περισσότερα αυτοκινητιστικά ατυχήματα να γίνονται από άνδρες (παράδοξα της πατριαρχίας vol. 10)

κόκκινο αυγό
Μέλος
Ενθουσιώδης

Η εμμονή ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι στο παρκάρισμα και μαθηματικά, και αλλά παρόμοια λόγο φύσης, είναι εξωφρενική. Καταρχάς, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι καλύτεροι; Φυσικά και όχι. Επίσης, τι σημαίνει καλύτεροι σε παρκάρισμα ή οδήγημα; Πιο γρήγοροι; Πιο προσεκτικοί; Πάνω στο πεζοδρόμιο; Διπλοπαρκαρισμένοι; Αγενείς; Επίσης, αν όλη τη ζωή σου ακούς ότι δήθεν το ένα φύλο είναι καλύτερο σε κάτι από το άλλο φύλο, το πιστεύεις και είτε ενθαρρύνεσαι, είτε αποκαρδιώνεσαι, με ανάλογες επιρροές στην απόδοση του αντικειμένου. Τρίτον, τα αγόρια γενικά ενθαρρύνονται να ασχολούνται με μηχανήματα (αυτοκίνητο, μηχανάκι, κτλ) και «ανδρικά» μαθήματα σαν τα μαθηματικά και γερμανικά(!). Μηχανάκι… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μπράβο. Το λέει και ο Χαράρι στο βιβλίο του “Sapiens”, ότι η διάκριση άντρες κυνηγοί – γυναίκες τροφοσυλλέκτες δεν είναι ιστορικά ακριβής. Άπειρα ακόμα βιβλία και άρθρα επιβεβαιώνουν την άποψη ότι και τα δύο φύλα είχαν ενεργή συμμετοχή στο κυνήγι.

Όπως γράφει και ο Ponemenosspourgitis παραπάνω, άπειρες οι γυναίκες snipers στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο και δεν ξέρω κατά πόσο η ιστορία τις θυμάται. Σε λίγα χρόνια εύχομαι ότι το επιχείρημα περί “φύσης” του ενός και “φύσης” του άλλου θα ακούγεται σαν ανέκδοτο και κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα το χρησιμοποιεί.

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δυστυχώς Παυλίνα Παυλιτσένκο κανείς δεν σε θυμάται! Ενώ συνήθως την ιστορία την γράφουν οι νικητές, η Παυλίνα είναι μια αξιοσημείωτη περίπτωση λήθης, και παράπλευρης απώλειας του ψυχρού πολέμου.
Απώλεια για το φεμινιστικό κίνημα, για κάθε γυναίκα που προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει για τις ικανότητες του φύλου της.
Η Παυλίνα ήταν κυνηγός. Κυνηγούσε τη πιό δύσκολη και αιμοβόρα αγέλη που γνώρισε ο πλανήτης. Είχε πιθανότητα να σκοτωθεί, αυτή και οι γυναίκες συνάδελφοι της, στο τρομακτικό 80%.
Είχε 308 επιβεβαιωμένες επιτυχίες στο κυνήγι της. Η μόνη διάκριση που είχε το φύλο της ήταν λίγα παραπάνω γραμμάρια σαπούνι.

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Οταν για θεο του κυνηγιου, εχουμε μια γυναικα, εμενα δεν μου κανει εντυπωση που υπηρχαν και γυναικες κυνηγοι. Οταν ολοι εχουμε ακουσει για τις Αμαζονες.. Η Αταλαντη που πηρε μερος στην Αργοναυτικη εκστρατεια Και αν και πολλοι επιμενουν να τα βαζουν στην σφαιρα της μυθολογιας τα παραπανω.. αποδεικνυουν ομως οτι οι γυναικες ηταν πολεμιστριες και κυνηγοι. Και στους Βικινγκς με την σειρα που βλεπαμε προσφατα, οι γυναικες ηταν πολεμιστριες. Με την ευκαιρια θα ηθελα να επισημαινω οτι στην αρχαια Ελλαδα και εως ενα διαστημα επικρατουσε η μητριαρχια (Ιωνες), Ενω με τους Δωρειεις επικρατησε η πατριαρχια. Υπαρχουν ολοφανερες αποδειξεις, ομως κανεις… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είμαι απαράδεκτος, ξέχασα την Άρτεμη Ναι ναι ναι.

Toufa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πολύ παρόμοια ιστορία εδώ: https://www.google.com/amp/s/www.livescience.com/amp/60418-viking-warrior-was-a-woman.html
Την αναφέρει και το (τρομερό) βιβλίο invisible women

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ευχαριστούμε Toufa. Το βιβλίο είναι της Caroline Perez; Το κοιτούσα κάποια στιγμή για ένα φίλο ο οποίος μου έλεγε κάτι εξωφρενικά πράγματα για το τί μπορούν και τί δε μπορούν να κάνουν οι γυναίκες, λόγω φυσικής “ικανότητας”. Τελικά δεν του το πήρα σε εκείνη τη φάση γιατί σκέφτηκα ότι θα το απέρριπτε/θα αμφισβητούσε την εγκυρότητα των θέσεων της Perez λόγω δικών του προκαταλήψεων. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον όμως.

Toufa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ακριβώς! Το βιβλιο ειναι 2/3 το κυρίως κείμενο και 1/3 πηγές. Εχει παραπομπές σε μελέτες, βιβλιά. δημοσιεύσεις, papers κλπ οποτε ο φιλος σου μπορει πολυ απλα να μπει στα links που παραθετει η Περεζ και να αμφισβητήσει οσο θελει… Μαλιστα το βιβλιο εχει παρει βραβειο σαν best science book το 2019, αν δεν απατώμαι. Ομολογω οτι δεν εχω καταφερει να το τελειωσω ακομα λογω φορτου εργασιας αλλα και λογω του οτι μου προκαλουν θυμο ωρες ωρες αυτα που διαβάζω… Μεχρι εκει που εχω διαβασει ομως θεωρω οτι ειλικρινα αυτο το βιβλιο και η ταινια je ne suis pas un homme… Διαβάστε περισσότερα »