in , ,

Γεγονότα και σκέψεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Έχουμε πετύχει πολλά. Μοιάζει ωστόσο να έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Ο John J. Winkler, μελετητής των φύλων κατά την αρχαιότητα, λέει πως τα δύο φύλα δεν στέκουν το ένα απέναντι στο άλλο, αλλά υπάρχουν ως δύο πόλοι ενός ενιαίου συνεχούς. Συνεχίζει λέγοντας ότι γυναίκα δεν είναι μόνο το αντίθετο του άντρα, αλλά ταυτόχρονα ένας εν δυνάμει εσωτερικός μετανάστης εντός της αρσενικής ταυτότητας, κι ότι το […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

women savings1

Ο John J. Winkler, μελετητής των φύλων κατά την αρχαιότητα, λέει πως τα δύο φύλα δεν στέκουν το ένα απέναντι στο άλλο, αλλά υπάρχουν ως δύο πόλοι ενός ενιαίου συνεχούς. Συνεχίζει λέγοντας ότι γυναίκα δεν είναι μόνο το αντίθετο του άντρα, αλλά ταυτόχρονα ένας εν δυνάμει εσωτερικός μετανάστης εντός της αρσενικής ταυτότητας, κι ότι το ισοδύναμο συμβαίνει και στον άντρα. Όταν λοιπόν το ζευγάρι βιώνει την ισότητα και οι δύο τους καταφέρνουν να συμφιλιωθούν με τον ‘ξένο’ εντός τους. Πράγμα όμως διαχρονικά δύσκολο. Η Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε για να τιμούμε τους αγώνες των γυναικών στον δρόμο για την πολυπόθητη ισότητα.

Η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στην Γαλλία πριν λίγων ημερών υπήρξε μια αδιαμφισβήτητη νίκη του φεμινιστικού κινήματος. Και χαιρετίστηκε ως τέτοια.

Νίκη του φεμινισμού η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στη Γαλλία

Μοιάζει ωστόσο να έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Εκτός από το ζήτημα των γυναικοκτονιών που μας ταλανίζει και την διάχυτη έμφυλη βία, υπάρχουν κι άλλα έμφυλα θέματα.

«Δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν την περιθωριοποίηση, την αδικία και τις διακρίσεις, ενώ η συνεχιζόμενη επιδημία της βίας κατά των γυναικών ντροπιάζει την ανθρωπότητα. Ο κόσμος μας εξακολουθεί να αντανακλά χιλιετίες ανδροκρατούμενων σχέσεων εξουσίας. Και η πρόοδος δέχεται επίθεση, με μια έντονη οπισθοχώρηση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά πως με τους σημερινούς ρυθμούς, η νομική ισότητα απέχει περίπου τριακόσια χρόνια (!!) και υπογραμμίζει την ανάγκη «να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα».

Όπως αναφέρεται, “Το θέμα του ΟΗΕ για το 2024 είναι «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο», το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας των μέτρων για την ισότητα των φύλων. «Οι συγκρούσεις και η άνοδος των τιμών μπορεί να οδηγήσουν το 75% των χωρών να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες έως το 2025, επηρεάζοντας αρνητικά τις γυναίκες και τις βασικές υπηρεσίες τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.”

Η θέση των γυναικών επηρεάζεται και από τάξη, φυλή, θρήσκευμα, κάστα. Στο διαθεματικό αυτό ζήτημα η κρίση μας πού στέκεται σήμερα; Τροφή για σκέψη. Στο μεταξύ γυναίκες στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, στη Γάζα, στο Ισραήλ, στην Ουκρανία και σε άλλα μέτωπα πολέμου και αυταρχικών καθεστώτων υποφέρουν και παλεύουν ακόμη για τα αυτονόητα.

Ένας χρόνος από τη δολοφονία της Μάχσα Αμίνι

Η ροζ σημαία της Γεωργίας Λαλέ, για την οποία τόσες αντιδράσεις προκλήθηκαν αναίτια, θα προβληθεί σήμερα στην πρόσοψη του Δημαρχείου του Δήμου Αθηναίων από τις 19:00 μέχρι τα μεσάνυχτα, με τη χρήση της τεχνολογίας 3D projection mapping για να μας ευαισθητοποιήσει για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία. Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει επίσης στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας φωνής και την αντιμετώπιση του ανησυχητικά αυξανόμενου φαινομένου της έμφυλης βίας. Ξεχωριστή παρουσία έχει η εικαστικός Γεωργία Λαλέ / @georgia_lale_studio με την performance της με τίτλο «ΑΔΥΤΟΝ», για την πραγματοποίηση της οποίας η καλλιτέχνιδα καλεί γυναίκες και θηλυκότητες να της δωρίσουν δικά τους σεντόνια που μπορούν να φέρουν μαζί τους, την ίδια ημέρα και κατά τη διάρκεια της δράσης, καθώς και με την τριήμερη εικαστική της έκθεση με τίτλο «Η Ενοχή της Γειτονιάς». Η έκθεση «Η Ενοχή της Γειτονιάς», που θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 8 έως και τις 10 Μαρτίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο της έργο «Σημαία», φτιαγμένο ειδικά για τη φετινή Διεθνή Ημέρα των Γυναικών. Οι δράσεις της 8ης Μαρτίου απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε έφηβες και έφηβους, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, αλλά και την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει ως επίκεντρο τις ανισότητες λόγω φύλου, οι οποίες προκαλούν τη διαιώνιση της χαμηλότερης νομικής, κοινωνικής και οικονομικής θέσης των γυναικών στο κοινωνικό σύνολο.

Κι η θέση των ανδρών; Ποιά είναι; Σύμμαχοι, αντίπαλοι ή επιτέλους κάτι ίσο αλλά όχι πανομοιότυπο; Ίσως η μεγαλύτερη βοήθεια είναι να περπατήσουν για λίγο στα παπούτσια μας, να φανταστούν πώς είναι να βιώνει μια γυναίκα την (δύσκολη) καθημερινότητα. Όπως γράφει ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης, “Ως άντρας, δεν μπορείς να είσαι φεμινιστής απλώς και μόνο επειδή πρέπει ή επειδή το πιστεύεις. Είναι δύσκολο. Θέλει κότσια. Δεν θέλει να αγαπάς τις γυναίκες, αλλά να μπορείς να νιώσεις γυναίκα.”

Ας μην μας αγαπούν επειδή είμαστε γυναίκες, όπως μας λένε σήμερα από το πρωί, δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να μας σέβονται.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ταινίες – μανιφέστα που δεν πρέπει να χάσεις

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
spiros VII
spiros VII
1 μήνας πριν

https://youtu.be/IZ7dpkDzpCU?si=xYv7MifKKqnfLOyS

Απο τα λιγα πραγματα που εχω κανει και αισθανομαι περηφανος, ηταν σε κατι γενεθλια μιας γνωστης που ειχαν καραοκε, σηκωθηκα και τραγουδησα μπροστα σε αγνωστους αυτην την κομματαρα. Ηρθε και η γυναικα μου και το ειπαμε μαζι.

Τελευταία επεξεργασία 1 μήνας πριν από spiros VII