in ,

Ένας χρόνος από τη δολοφονία της Μάχσα Αμίνι

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες του Ιράν και τα δικαιώματά τους, ένα χρόνο μετά;

Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από την επέτειο ενός χρόνου από την δολοφονία της Μάχσα Αμίνι στο Ιράν και η κατάσταση για τις γυναίκες στο Ιράν βρίσκεται σε στάδιο ακόμη πολύ προβληματικό. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 η νεαρή Μάχσα Αμίνι συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών επειδή φορούσε χαλαρά το χιτζάμπ της. Η Διοίκηση Επιβολής του […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

amini
Πέρυσι το κίνημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» εξερράγη στους δρόμους του Ιράν και όχι μόνο. Φωτ.: EPA

Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από την επέτειο ενός χρόνου από την δολοφονία της Μάχσα Αμίνι στο Ιράν και η κατάσταση για τις γυναίκες στο Ιράν βρίσκεται σε στάδιο ακόμη πολύ προβληματικό.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 η νεαρή Μάχσα Αμίνι συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών επειδή φορούσε χαλαρά το χιτζάμπ της. Η Διοίκηση Επιβολής του Νόμου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δήλωσε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή σε αστυνομικό τμήμα, κατέρρευσε και έπεσε σε κώμα πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που κρατήθηκαν με την Αμίνι, ανέφεραν ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια και ότι πέθανε ως αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας.

Ένα σχέδιο νόμου, που βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον του κοινοβουλίου – το λεγόμενο νομοσχέδιο για το Hijab και την Αγνότητα, θα επιβάλλει νέες τιμωρίες στις γυναίκες που βγαίνουν ακάλυπτες.

Η διαμαρτυρία πολιτών, ανδρών και γυναικών, επί μήνες μετά από την δολοφονία ήταν η μεγαλύτερη από το 1979 και σίγουρα από το 2009. Η Iran Human Rights δήλωνε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 τουλάχιστον 476 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από δυνάμεις ασφαλείας που επιτέθηκαν σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, σε ορισμένες περιπτώσεις, είχαν πυροβολήσει σε ομάδες με αληθινά πυρομαχικά και σε άλλες περιπτώσεις είχαν σκοτώσει διαδηλωτές χτυπώντας τους με ραβδιά.

Πέρυσι το κίνημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» εξερράγη στους δρόμους του Ιράν και όχι μόνο, αλλά στη χώρα αντιμετωπίστηκε με βιαιότητα που κόβει την ανάσα.

Περισσότεροι από 500 τυφλώθηκαν εσκεμμένα με λαστιχένιες σφαίρες, χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν. Αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να αψηφούν την αστυνομία ηθικής, παρά την ανανεωμένη καταστολή που περιλαμβάνει μαζική παρακολούθηση, διακινδυνεύοντας τη βία και τη φυλάκιση.

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες του Ιράν και τα δικαιώματά τους, ένα χρόνο μετά;

Σήμερα, αρκετοί άνθρωποι στην Τεχεράνη έχουν περιγράψει τολμηρές πράξεις εξέγερσης που θα ήταν σχεδόν αδιανόητες για τους Ιρανούς πέρυσι. Αλλά το καθεστώς του Ιράν δεν υποχωρεί.

Ένα σχέδιο νόμου, που βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον του κοινοβουλίου – το λεγόμενο νομοσχέδιο για το Hijab και την Αγνότητα, θα επιβάλλει νέες τιμωρίες στις γυναίκες που βγαίνουν ακάλυπτες.

Μαρτυρίες από Ιρανές (και μάλιστα τραυματισμένων, όπως μιας μητέρας που έχασε το μάτι της από πυροβολισμό εναντίον του πλήθους) ονοματίζουν ως την μεγαλύτερη κατάκτηση του κινήματος διαμαρτυρίας την στάση των απλών ανδρών απέναντι στις γυναίκες: χαιρετίζουν το θάρρος τους και στέκονται δίπλα τους στους αγώνες εναντίον του καθεστώτος.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

2 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν

Last years news, σαν το Αφγανιστάν, την Πολωνία κτλ. Θα ξανακόψουμε την ψαλίδα απο τα μαλλιά στο επόμενο γεγονός. Μην θυμηθώ τώρα που καταργήθηκαν οι απ’ ευθείαν πτήσεις Ριάντ Αυστραλία ώστε να ‘μαζεύουν’ πίσω τις παραστρατημένες στην ενδιάμεση στάση. Καλή η θεωρητική υποστήριξη αλλά δεν χρειάζεται να γίνεται έμπρακτη!

channa
channa
7 μήνες πριν

Είναι πολύ θλιβερό γιατί αυτές οι γυναίκες παλεύουν χωρίς καμία συμπαράσταση από τις “πολιτισμένες χώρες”. Η εναντίωση στη μαντίλα είναι φλέγον θέμα πλέον στη δυτικές χώρες, εφόσον η έκφραση της θρησκευτική πίστης, προωθείται ως δικαίωμα υπέρτερο της κοσμικής διακυβέρνησης. Άρθρα σαν αυτό είναι ενδιαφέροντα αλλά δεν πρόκειται να προσφέρουν πραγματική βοήθεια.