in

H Ρένα απαντά: Νιώθω αηδία και τρόμο από το εκλογικό αποτέλεσμα και τι σημαίνει για την ποιότητα του πληθυσμού στην Ελλάδα

Δεν ξέρω τι να κάνω, νιώθω μειοψηφία, νιώθω ότι θα χάσω την αυτοδυναμία μου ως γυναίκα, ως δημοκρατική οντότητα. Δεν ξέρω πώς να νιώσω ότι έχω τον έλεγχο

Το εκλογικό αποτέλεσμα ως ευκαιρία ξεσκεπάσματος. Άφησε την αηδία και κάνε την εγρήγορση. ______________ Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα. Γειά σου Ρένα, ελπίζω να είσαι καλά. Θα είμαι σύντομη. Νιώθω αηδία και τρόμο από το εκλογικού αποτέλεσμα και τι σημαίνει για την ποιότητα του πληθυσμού στην Ελλάδα. Χριστιανοταλιμπαν, φασιστορατσισταρια, μισογύνηδες, σεξιστές, ομοφοβικοί, τρανσφοβικοί. […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

vote

Το εκλογικό αποτέλεσμα ως ευκαιρία ξεσκεπάσματος. Άφησε την αηδία και κάνε την εγρήγορση.

______________

Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Γειά σου Ρένα, ελπίζω να είσαι καλά.

Θα είμαι σύντομη. Νιώθω αηδία και τρόμο από το εκλογικού αποτέλεσμα και τι σημαίνει για την ποιότητα του πληθυσμού στην Ελλάδα. Χριστιανοταλιμπαν, φασιστορατσισταρια, μισογύνηδες, σεξιστές, ομοφοβικοί, τρανσφοβικοί. Τρέμω για τα χειρότερα.

Δεν ξέρω τι να κάνω, νιώθω μειοψηφία, νιώθω ότι θα χάσω την αυτοδυναμία μου ως γυναίκα, ως δημοκρατική οντότητα. Δεν ξέρω πώς να νιώσω οτι έχω τον έλεγχο. Θέλω να φύγω, γνωρίζεις χώρες με φεμινιστικό πρόσημο; Πού είναι πιο ασφαλές για μια θηλυκότητα να ζει;

Νιώθω απλά τρομοκρατημένη, μόνη, σε διαρκή απειλή. Διαπιστώνω ότι και σε φεμινιστικά σάιτ, είναι διάχυτη η απελπισία και η θλίψη. Φοβάμαι ότι δεν θα κατέβουμε στους δρόμους, φοβάμαι ότι θα τους αφήσουμε να πάρουν ότι είναι δικό μας μετά από αιματηρές θυσίες. Φοβάμαι.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Τρομοκρατημένη φεμινίστρια

________________

Aς οργανώσουμε τη συζήτηση.

Είμαι καλά κι εύχομαι να είσαι κι εσύ.

Πιστεύω πως ο τόσος πανικός και φόβος δεν είναι σοφή πρακτική. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίσθημα πανικού, ιδιαίτερα αυτό που προμοτάρεται χάριν λαϊκισμού ώστε να πουλήσει κάτι (όπως έκαναν άλλωστε κάποια από τα κόμματα που αναφέρεις), είναι κακή επιλογή. Απευθύνεται στο θυμικό, όχι στο λογικό. Και δημιουργεί σπασμωδικές αντιδράσεις. Η οργανωμένη δράση και σκέψη ωφελείται από τον εξορθολογισμό και την στρατηγική. Για όλα τα ζητήματα, επομένως και τα φεμινιστικά.

Πάμε τώρα και στο δια ταύτα.

Διαβάζεις και ακούς έναν ηθικό πανικό για τα αποτελέσματα των εκλογών, ωστόσο επίτρεψέ μου να θεωρώ πως δεν άλλαξε κάτι τόσο πολύ δραματικά στην εκπροσώπηση του πληθυσμού και του εκλογικού σώματος. Πάμε να το δούμε σε νούμερα.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 τα ακροδεξιά κόμματα (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη) συγκέντρωσαν 664.000 ψήφους.

Στις εκλογές του 2015 τα ακροδεξιά κόμματα (ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή) είχαν συγκεντρώσει 744.000 ψήφους.

Και στις εκλογές του 2012 τα ακροδεξιά κόμματα (ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή) είχαν συγκεντρώσει 1.293.000 χιλιάδες ψήφους!

Αν μη τι άλλο υπήρξε μείωση της ακροδεξιάς ψήφου (ως ομολογημένης τέτοιας, επειδή στο αναμεταξύ συνέβησαν πολλά και διάφορα και κάποιοι ψηφίζουν “αντισυστημικά”).

Ένα ποσοστό της κοινωνίας μας, που οι πολιτικοί αναλυτές το δίνουν στο 5-8% είναι σταθερά φασιστικό, ακραίο, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό. Αυτό το ξέρουμε, το γνωρίζουμε, παλιά ήταν σχεδόν απαγορευμένο να ομολογείται δημόσια, αλλά ήρθε η οικονομική κρίση, τα μνημόνια, η πανδημία και καθιερώθηκε η “αντισυστημικότητα” ως κάτι κουλ. Αυτή τη ζημιά πάθαμε…Έτσι ψηφίστηκαν κι ακραία κόμματα και από πολίτες που έριχναν ψήφο όπου να’ναι τιμωρητικά. Ένας συνεπής όμως αριθμητικά θύλακας πολιτών δεν έχει δικαιολογία, ξέρει ότι ψηφίζει φασιστικά, ομοφοβικά, ρατσιστικά και το πράττει εν πλήρει συνειδήσει. Δυστυχώς (δυστυχέστατα) έτσι είναι… Όμως το δημοκρατικό πολίτευμα επιτρέπει κι αυτή την έκφραση γνώμης δια της ψήφου. Κι έγκειται όπως λέει το Σύνταγμα στον πατριωτισμό (τον ορθό, όχι τον καπηλευμένο) των πολιτών να μην αφήσουμε μια καθημαγμένη χώρα στα παιδιά μας στερημένη από δικαιώματα και ελευθερίες.

Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι τόσο στον πάτο της δημοκρατικής ελευθερίας όσο ελεεινολογείται σε συγκεκριμένα echo chambers του διαδικτύου και των social media. Αν μη τι άλλο, ορισμένες πρόσφατες αποφάσεις, δηλώσεις και σχεδιασμοί δείχνουν κάτι άλλο. Ότι η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να πάει προς την κατεύθυνση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αλλά της Δανίας, του Βελγίου, της Ισπανίας. Κράτη με αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης, εξωστρεφή και με θετική ματιά στην παγκοσμιοποίηση, παρά αυταρχικά απομονωμένα κράτη με χριστιανοταλιμπάν αποκλεισμούς. Έτσι μας λένε τουλάχιστον, θα δείξει.

Δεν θέλεις έπειτα να ξέρεις τι απόψεις επικρατούν σε βαλκανικές χώρες ή σε κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ούτε και σε πρώην ελευθεριακά κράτη της δυτικής Ευρώπης είναι όλα μέλι γάλα, κάτι θα έχει πιάσει το αυτί σου για την άνοδο της Λε Πεν, της Μελόνι, του AfD στη Γερμανία κλπ κλπ. Όπου κι αν πας, η πόλη θα σε ακολουθεί, που λέει κι ο ποιητής.

Ωστόσο ας μην γελιόμαστε κιόλας για την θέση της χώρας. Έχουμε πολλά να διορθώσουμε ακόμη. Η διεθνής συγκυρία δεν είναι καλή κι αυτό επηρεάζει και τα δικά μας θέλοντας και μη. Επικρατούν ακραίοι κίνδυνοι, ακραίες προκλήσεις, οι βεβαιότητες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα για γραμμική εξέλιξη των κοινωνιών έχουν καταπέσει, και τα δικαιώματά μας είναι σε ρίσκο ανά πάσα στιγμή. Και στο Αφγανιστάν οι κοπέλες κυκλοφορούσαν με μίνι τη δεκαετία του ’70 και σήμερα τις δημητηριάζουν στα σχολεία… Είναι σημαντικό να επαγρυπνούμε, να ζητάμε θεσμικές αλλαγές (πχ. της καθιέρωσης του νομικού όρου γυναικοκτονία), να ευαισθητοποιούμαστε απέναντι σε αδύναμους και στα καθημερινά ζητήματα συνύπαρξης, αλλά και να έχουμε το νου μας να μην αποδεχόμαστε τον σεξισμό στο δημόσιο διάλογο απ’ όπου κι αν προέρχεται. Χρειαζόμαστε εγρήγορση, όχι αηδία. Κι έπειτα, με τόσο φόβο και τρόμο, είναι σαν να τους επικυρώνουμε, να τους κάνουμε μάγκες, να τους δίνουμε “καύσιμο”. Όχι και πάλι όχι. Είναι γελοίοι παλαιολιθικοί σχηματισμοί και θα μας αδειάσουν αργά ή γρήγορα τη γωνιά.

Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων κι αγέννητο παιδί πάνε μαζί;

Προσωπικά, επειδή κρίνω ότι η έκθεση στην βουλευτική εκπροσώπηση αποκαλύπτει, στο φως της δημοσιότητας, πολλά απ’ όσα έμεναν κρυφά ως ατζέντα, αλλά κι ως ήθος και πρακτικές, από τα σκοταδιστικά κι αυταρχικά κόμματα, πιστεύω ότι όχι μόνο θα απορριφθούν σε βάθος χρόνου όπως προείπα, αλλά και θα αναδείξουν την παντελή αποκοπή τους από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Επειδή τα κόμματα αυτά είναι αντιδραστικά, όχι συντηρητικά. Δεν θέλουν να διατηρήσουν (έστω) τα κεκτημένα και τα πατροπαράδοτα, επιζητούν ενεργητικά να πάμε πίσω. Κι η κοινωνία μέσω της κρίσης έμαθε και διεμήνυσε ηχηρά ότι πίσω δεν θέλει να πάει πια για κανένα λόγο.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

65 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Katje
Katje
9 μήνες πριν

Συγγνώμη Ρένα αλλά στη σούμα ακροδεξιών ψήφων πρέπει να συμπεριλάβεις και τη Νέα Δημοκρατία από την εποχή του Σαμαρά και μετά τουλάχιστον.

Pocahontas
Pocahontas
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Katje

Αν συμπεριληφθεί στους ακραίους αριστερούς το ΚΚΕ ,στους τροτσκιστές,που όχι δεν είναι κάτι θετικό ,να τους συμπεριλάβουμε:)

Katje
Katje
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Δεν καταλαβαίνω τη σύνδεση με την ακροδεξιά ΝΔ. Ακροδεξιούς μετρούσε η Ρένα στην απάντηση της. Αν μετρούσε ακροαριστερούς και δεν έβαζε το ΚΚΕ, θα το πρότεινα. Γιατί να προτείνω να προσθέσει ένα κόμμα σε ψήφους που δεν προσπάθησε να μετρήσει έτσι κι αλλιώς; Μπερδεύτηκα!

Jayts
Jayts
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Πέραν του αστείου ότι το ΚΚΕ είναι ακροαριστερό ξεχνάτε την μετακίνηση στελεχών από τα προαναφερθέντα κόμματα στην νέα δημοκρατία και όχι μόνο των ψηφοφόρων.

Juanita
Juanita
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Το ΚΚΕ είναι φιλοσταλινικο. Ο Στάλιν έδωσε εντολή για να δολοφονηθεί ο Τρότσκι. ΚΚΕ και τροτσκιστές παρέα, λίγο δύσκολο φίλη μου…

Kassandra with a K
Kassandra with a K
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Juanita

Juanita, σ’αγαπώ!

dreammaker
dreammaker
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

χαχαχα έγραψες

Katje
Katje
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Νομίζω οι απόψεις του ίδιου του κόμματος το βγάζουν εκτός δημοκρατικού τόξου.

Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Katje

Παρακολουθώντας τις αναλύσεις όλοι λένε πόσο κερδισμένη βγήκε η Νέα Δημοκρατία με το Μητσοτάκη να γίνεται κεντρώος. Προφανώς δε είχαν προλάβει να ενημερωθούν από εσάς.

Pingu
Pingu
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer

Εντάξει άμα το λένε οι πολιτικές αναλύσεις έληξε, δε χρειάζονται οι προσωπικές απόψεις. Στα γρήγορα γρήγορα υπουργός Άδωνις που έχει βιβλία με υπογραφές του Πατακού, Βορίδης με τα τσεκούρια, Βούλτεψη με αρχές το τρίπτυχο πατρις θρησκεία οικογένεια, με στελέχη από το ΛΑΟΣ όπως τον Πλεύρη ε δεν το λες και κεντρόως. Σίγουρα έχει κεντρώα στελέχη η ΝΔ αλλά σαν κόμμα το καράβι γέρνει Δεξιά, πολύ δεξιά. Αλλά εντάξει το λένε οι πολιτικές αναλύσεις…

Katje
Katje
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pingu

Σε παρακαλώ, οι πολιτικοί αναλυτές του Άλφα θεωρούν το Μητσοτάκη κεντρώο. Αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε. Τι είμαστε να έχουμε και άποψη; Τίποτα αναρχο-άπλυτοι; Οι τίποτα αξύριστες φεμινίστριες;

Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Katje

Οχι αλλά από τα ποσοστά που πήγαν να ψηφίσουν μάλλον η κοινωνία θεωρεί το Μητσοτάκη κεντρώο και τους αναρχο-απλυτους και τις αξύριστες φεμινίστριες ανάξιους λόγους όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διαφόρων άλλων ΚΚΕ… Αλλά τώρα που το σκέφτομαι οι περισσότεροι δε ξέρουν τι ψήφισαν και πάσχουν από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pingu

Σας καλωσορίζω στην δεκαετία του 2020 που οι ιδεολογίες δεν αισθάνονται πολύ καλά και ο κόσμος ψηφίζει για το πορτοφόλι του. Και σας ευχαριστώ για τις νοσταλγικές αναμνήσεις της επιθετικής αντιπαράθεσης ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1980 γιατί τότε ήταν ο νυν υπουργός Βορίδης, το ΛΆΟΣ έχει σβήσει και η κυβέρνηση έχει στελέχη ομοφυλόφιλους όχι για να το φωνάζει αλλά επειδή είναι καλοί στη δουλειά τους. Και όσο κι αν δεν αρέσει σε πολλά άτομα του χώρου των δικαιωματιστών και του αριστερού χώρου και το πως αυτά αξιολογούν το πολιτικό τοπίο, η νυν Νέα Δημοκρατία είναι κεντρώα σε πολλές επιλογές… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
9 μήνες πριν

Τι πανικός είναι αυτός επειδή κάποιοι ψήφισαν τους Σπαρτιάτες; Πάντα υπήρχε ένα μικρό ποσοστό που ψήφιζε τα άκρα, είτε δεξιά είτε αριστερά. Οι υπόλοιποι όμως όχι. Δεν θα γίνουμε Gilead εν νυχτί. Οπως πολύ σωστά είπε η Ρένα θέλει επαγρύπνηση αλλά όχι πανικό. Και στην Ισπανία που είναι μια άκρως φιλελεύθερη και φεμινιστική χώρα πριν 4 χρόνια είχε βγει στην βουλή το VOX που είναι η αντίστοιχη Χρυσή Αυγή της Ισπανίας (σε πιο ήπια βερσιόν βέβαια). Δεν θυμάμαι αν ήταν 4ο ή 5ο κόμμα. Και ξέρεις τι έπαθαν τα δικαιώματα των γυναικών; Τίποτα. Ζούσαμε όπως πριν γιατί πολύ απλά δεν… Διαβάστε περισσότερα »

daria
daria
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Συμφωνώ, και να προσθέσω πως απο το να κρύβονται πίσω απο άλλα κόμματα όπως έγινε το ‘19 που δεν μπήκαν στην Βουλή, χίλιες φορές καλύτερα να φαίνονται.

Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  daria

Kαι να ελπίσουμε ότι θα είναι τόσο άχρωμοι στη βουλή ώστε να ακολουθήσουν την πορεία άλλων παρόμοιων κομμάτων.

Pocahontas
Pocahontas
9 μήνες πριν

Θα μιλήσω ως μαύρη κοπελα μισή Αφροαμερικανιδα μισή Πόντια και με Μικρασιατική καταγωγή Ελληνίδα:Εμένα το αποτέλεσμα δεν με ξάφνιασε.Μα είναι πολύ ρατσιστική κοινωνια η ελληνική,αλλά όχι στο φυλετικό κομμάτι και ποτέ δε θα γίνει .Δεν μισούν τα άλλα χρώματα/φυλές/ράτσες οι Έλληνες,δεν είναι φυλετιστες .Ρατσιστές σε άλλα θέματα και άλλες χώρες (και σε λευκές χώρες )είναι .Χοντροφοβικοι είναι φουλ .Ο Έλληνας περισσότερο μισεί τη χοντρή παρά τη μαύρη .Εγώ που έχω και τα δύο ,σου λέω ότι το μαύρη πολλές φορές έχει κάνει χοντροφοβικους να παραλείψουν τα κιλά μου και να με λένε “όμορφη”. Οι Έλληνες έχουν αλλά ελεεινά και τρισαθλια… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 9 μήνες πριν από Pocahontas
Kassandra with a K
Kassandra with a K
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Ο όρος λαθρομετανάστες είναι απαράδεκτος. Η μόνη του χρήση είναι να αποδείξει ότι, μεταξύ άλλων, είμαστε ρατσιστές και με τ@ς φτωχ@ς.

Στεφανος st
Στεφανος st
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Kassandra with a K

Το να διελθεις απο τα συνορα της ελλαδας χωρις χαρτια ειναι ποινικο αδικημα και σε καθιστα υπολογο για φυλακιση. Και ορθως ειναι. Ωστοσο το ιδιο το συστημα της δυτικης αστικης δημοκρατιας (για την ηθικη πτωση και απονομιμοποιηση του οποιου τρομαζει η γραφουσα) γεννα την προσφυγια και τη μεταναστευση σε τεραστια νουμερα εξαγωντας δια των οπλων δημοκρατια και…καπιταλισμο ενιοτε και καμουφλαρισμενο ισλαμισμο. Δεδομενου οτι η παραβαση και η παραβατικοτητα για να νοειτε ως τετοια πρεπει να αφορα ΠΑΝΤΑ τις μοιοψηφιες γιατι παραβαση που αφορα πλοιοψηφικα νουμερα κανονικοποιειται και γινετε καθεστως δεν γινεται να θεωρηθουν παρανομοι τοσα εκατομυρια ανθρωποι που μαλιστα παραγονται… Διαβάστε περισσότερα »

Kassandra with a K
Kassandra with a K
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Στεφανος st

Εντάξει, κλαίω. Έχεις κάτσει, όπως συνηθίζεις, να γράψεις έκθεση ιδεών για να μου πεις να γίνω αριστερότερη των αριστερών, χωρίς να με γνωρίζεις και να διαμαρτυρηθείς για την πολιτική κορεκτίλα. Θέλεις μάθημα ιστορίας; Για τους Έλληνες που πήγαν στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ο όρος λαθρομετανάστες. Λαθραία είναι τα αντικείμενα, όχι οι άνθρωποι. Αλλά το παράτυπος μετανάστης ή το μετανάστης χωρίς χαρτιά, δε σου κάνουν γιατι το παρακάναμε με το κορέκτνες, ε; Για το δεύτερο υστερόγραφο, χαίρομαι πολύ που ανακάλυψες νέους πλανήτες. Όσες διαβάζουμε LeGuin τρεις δεκαετίες, τα έχουμε λυμένα αυτά, δεν χρειαζόμασταν όσους ξύπνησαν… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Kassandra with a K

Αχα! Ο μεγαλύτερος καημός μου είναι που δανείστηκα να διαβάσω τον Αναρχικό των Δύο Κόσμων. Δεν το ξαναέκανα το λάθος.

Μαρία
Μαρία
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Το οτι έχουν υπάρξει διεθνείςς συμφωνίες και δεσμεύσεις επι της ουδετερότητας την Ελβετίας σύμπτωση. Το οτι επίσης λειτουργεί ως το πλυντήριο της Ευρώπης επίσης. Ούτε καν ο Χίτλερ δεν εισέβαλε. Λες να το έβρισκε δύσκολο σε μια χώρα χωρίς καν στρατό? Έχουν γίνει εισβολές σε κάθε είδους ουδέτερη χώρα εκτός της Ελβετίας τουλάχιστον απο ένα σημείο και μετά.
Μια χαρά τα κατάφεραν οι άνθρωποι και μπράβο τους, αφου τους άφησαν ήσυχους.

Τελευταία επεξεργασία 9 μήνες πριν από Μαρία
Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Μη σας χαλάσω το αφήγημα αλλά η Ελβετία κάτι κάνει σε επίπεδο άμυνας -αν δείτε την Πολεμική τους Αεροπορία μάλλον έχουν επενδύσει κάποια χρήματα κι αγόρασαν κάτi F-35 που μάλλον είναι καλά καθώς τα αγοράζουν πλέον όλοι.

Και δείτε και τα θέματα θητεία τους οπότε μάλλον δεν είναι τόσο εύκολη χώρα στην εισβολή.

Μαρία
Μαρία
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer

Α μάλιστα, κι εκει κατα τον Β παγκόσμιο που είχε σαρώσει την Ευρώπη η Γερμανία σου λέει κάτσε μονο την Ελβετία δε θα γονατίσω. Στον στρατό της ουδέτερης Νορβηγίας δεν μάσησε. Κι ο Πάπας Ελβετική φρουρά έχει, δεν τον κόβω εκεί να στηριζεται να μην μπουκάρουν στο Βατικανό. Λυπάμαι λοιπόν που επίσης χαλάω το αφήγημα αλλά όχι, δεν είναι η ζημιά των f35 ο λόγος. Που για να βρούν λόγο να πετάξουν οι πιλότοι μια κουτσουλια χώρα θέλουν 5λ να την διαχίσουν, πάνε σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Για να μην κουβεντιάσουμε τώρα στο παγκόσμιο πολιτικό παιχνίδι γιατί αγοράζεις κι απο… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 9 μήνες πριν από Μαρία
Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Επειδή με εντυπωσιάζετε με τη συμμετοχή της Ελβετίας σε διεθνής συμμαχίες κι ασκήσεις ένα σύνδεσμο για μια τέτοια άσκηση κι όχι ένα πυροτέχνημα.που δε βασίζεται σε γεγονότα. Η Ελβετία έχει κυριολεκτικά αυτό που λένε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα κι έτσι απέφυγε την εμπλοκή στο Β’ΠΠ και ήταν προτιμότερο να είναι η τράπεζα των εμπόλεμων παρά να γίνει άλλη μια εμπόλεμη χώρα. Η Νορβηγία ήταν απαραίτητη για να έχει καλή πρόσβαση στον Ατλαντικό και αργότερα για το βαρύ ύδωρ οπότε ήταν πολύ πιο σημαντική να κατακτηθεί από το να γίνει τράπεζα. Οσο για το Βατικανό αφήστε το.. Οσο για τους Ισραηλινούς απλά… Διαβάστε περισσότερα »

Ert1
Ert1
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Για το μέγεθος της, η Ελβετία έχει από τις πολυπληθεστερες και καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο. Η ουδετερότητα της Ελβετίας στηρίζεται, πέρα από τις τράπεζες, και στην ισχυρή της αποτρεπτική δύναμη. Στον Β’ ΠΠ η Ελβετία ήταν πολύ κατά των ναζί και δεν θα έπεφτε αμαχητί όπως η Αυστρία. Μπορεί στη Ζυρίχη και στη Βέρνη οι Γερμανοί να ήταν σε λίγες ώρες άμα ήθελαν, αλλά ο ελβετικός στρατός είχε σχέδιο υποχώρησης στις Άλπεις και ανατίναξης των περασμάτων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο επ’ αόριστο όσο η κατοχή στα πεδινά χαλούσε το αφήγημα… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ert1

Ακριβώς, αποτρεπτική ικανότητα. Οχι δεν θεωρώ οτι βασίζεται στον στρατό (οκ εχουμε τα βασικά) αλλά στις πρόθυμες υπηρεσίες που παρέχει ως ελεύθερος χώρος ‘δράσεων’ και σε τυπικές πολιτικές ενέργειες βάση συγκεκριμένων συνθηκών. Κι επαναφέρω το παράδειγμα της Νορβηγίας που πάσχιζε για την ουδετερότητα αλλά δεν την αφήσαν. Ή την Ισλανδία που επίσης το δήλωνε αλλα ως στρατηγική θέση στον ατλαντικό δεν έπαιζε. Ακόμα κι η Σουηδία τώρα βλέπει πως η ουδετερότητα της δεν θα την σώσει (που κι αν έχει δώσει μάχες). Την Ελβετία δεν συμφέρει κανένα ουσιαστικα να πάει εκεί και μπράβο τους που τα κατάφεραν να ασχολούνται με… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 9 μήνες πριν από Μαρία
Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Pocachontas να θυμίσω τη λαϊκή ατάκα “δε θα βρεις χοντρή χωρίς γκόμενο και κομμουνιστή χωρίς γυαλιά”.

Pocahontas
Pocahontas
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer

Σαγαπω 😂❤️

X Mei
X Mei
9 μήνες πριν

Παιδιά δεν ξέρω γιατί λέτε στα σχόλια προοδευτική χώρα την Ελβετία. Υπάρχει μεγάλο μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών και ο ρατσισμός προς τους μη Ελβετούς είναι ο.τι πιο καζουαλ.

Μῆτις / Mêtis
Μῆτις / Mêtis
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  X Mei

Συμφωνώ! Απλά είναι καλύτερα από την Ελλάδα. Έβλεπα τα στοιχεία ισότητας φύλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δυστυχώς δεν είδα πουθενά 100%. Η Ελλάδα είχε 50% και η Αγγλία 75% και μπορώ να πω ότι αυτήν την διαφορά την νιώθω στην καθημερινότητά μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπω και διακρίσεις.

CookieMonster
CookieMonster
9 μήνες πριν

Πολύ ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη απάντηση ❤️

Χαμομηλάκι
Χαμομηλάκι
9 μήνες πριν

Εμένα περισσότερο με τρομάζει η τεράστια αποχή… Το ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν παίρνει τον απαυτό του να πάει να ψηφίσει. Δεν είμαι σταθερά υπέρ ενός κόμματος, περισσότερο αναποφάσιστη θα με χαρακτήριζα, αλλά θεωρώ ότι ακόμα κι έτσι πρέπει να εκφράσω τη γνώμη μου. Γιατί, διαφορετικά, τι δημοκρατία είναι αυτή που έχουμε, αν αποφασίζουν οι λίγοι για τους πολλούς;

(Βέβαια για την αποχή φταίει το ίδιο το Κράτος που δεν έχει καθιερώσει την επιστολική ψήφο.)

BabyDoll
BabyDoll
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Χαμομηλάκι

Νομίζω η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαικές χώρες που πρέπει να ψηφίσεις δια ζώσης.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Χαμομηλάκι

Με την παράδοση ρουσφετιού, αλλά και πολιτικού εξαναγκασμού που υπάρχει στη χώρα μας, την φοβάμαι πολύ την επιστολική ψήφο. Σενάρια: Α) ο άντρας αφέντης απαιτεί από τη σύζυγο και τα παιδιά του να βάλλουν μέσα στον φάκελο το ψηφοδέλτιο που εκείνος έχει διαλέξει, παίρνει τους φακέλους και τους ταχυδρομεί . Β) το ίδιο κάνει και ο εργοδότης. Εδώ είδαμε επιχειρηματία, παρουσία του Υπουργού (δυσεύρετης) Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη να απαιτεί από τους εργαζόμενούς του να ψηφίσουν ΝΔ. Γ) Το ίδιο ενδέχεται να κανει διευθυντής κρατικού ή εκκλησιαστικού γηροκομείου στους τρόφιμους της μονάδας του. Δ) Το ίδιο υποχρεώνεται να κάνει εκπαιδευτικός που… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Χαμομηλάκι

Καλέ όποτε βρώ κανένα άτομο να μου λέει πως δεν θα πάει ή δεν πήγε (πέρα απο ανωτέρα βία) το ευχαριστώ που με άφησε να αποφασίσω για λογαριασμό του. Πίστεψε με πάντα για ένα παράξενο λόγο σιωπαίνουν μετά.

Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Ωραία προσέγγιση – θα την υιοθετήσω!

Μαρία
Μαρία
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Observer

Πιάνει… προσωρινά τουλάχιστον. Κάπου τους γυρνάει ένα γρανάζι.

Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Χαμομηλάκι

Ψηφίζουν με βάση το συμφέρον τους.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
9 μήνες πριν

“ορισμένες πρόσφατες αποφάσεις, δηλώσεις και σχεδιασμοί δείχνουν κάτι άλλο: Ότι η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να πάει προς την κατεύθυνση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αλλά της Δανίας, του Βελγίου, της Ισπανίας.” Ενώ συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης, έχω μια ένσταση: οι δηλώσεις και οι σχεδιασμοί (επί χάρτου συνήθως, για επικοινωνιακούς λόγους) είναι εντελώς τζάμπα, άλλωστε στην Ελλάδα μπορείς να δηλώσεις ό,τι θέλεις. Η πραγματική πραγματικότητα όμως είναι πολύ άτιμη: οι υποκλοπές, η τρελή διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η ελευθερία του Τύπου που κατρακυλάει στην κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (πολύ mainstream οργάνωση, διόλου ακραία), ο έλεγχος της δικαιοσύνης,… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Βλέποντας πως η ΡΧΣ έκαναν την κατάταξη των χωρών καταλαβαίνω πόσο εγκυρη ήταν. Η δικαιοσύνη τα ίδια χάλια είχε κι έχει. Για τις υποκλοπές να σας θυμίσω τα “δε λέγονται αυτά από το τηλέφωνο”

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Ηδη κι εγώ διατύπωσα ορισμένες επιφυλάξεις στους ΡΧΣ στην παρένθεση. Πάντως, οι περισσότερες κριτικές που έχουν ασκηθεί στην οργάνωση είναι ότι μάλλον αποσιωπά παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου παρά υπερβάλλει. Και σίγουρα δεν πρόκειται για “ακραίους” ακτιβιστές. Εντελώς mainstream οργάνωση, μάλιστα ο ιδρυτής της ο Ρομπέρ Μενάρ έγινε αργότερα ακροδεξιός δήμαρχος στην πόλη του Μπεζιέ και φιλοδοξούσε μια εποχή να αποτελέσει τον καταλύτη για την ένωση όλου του ακροδεξιού φάσματος. Σε κάθε περίπτωση, μόνο από την έκθεση των ΡΧΣ διαπιστώνουμε την υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου; Η λίστα Πέτσα, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που ξεκίνησαν από δημοσιογράφο που ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα.… Διαβάστε περισσότερα »

George Elliot
George Elliot
9 μήνες πριν

Εγώ θα πιαστώ απ’ τη πρόταση όπου η Ρένα αναφέρει συγκεκριμένα: “Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι τόσο στον πάτο της δημοκρατικής ελευθερίας όσο ελεεινολογείται σε συγκεκριμένα echo chambers του διαδικτύου και των social media.” Θεωρώ ότι αυτή η παράμετρος που έχει μπει στην ζωή μας χωρίς να την έχουμε προσκαλέσει, τα echo chambers δηλαδή, μας αποκοιμίζουν και μας κάνουν να χάνουμε την μεγάλη εικόνα. Ακολουθούμε μόνο ότι μας είναι κοντινό και ευχάριστο, και νομίζουμε ότι όλος ο κόσμος είναι σαν κι εμάς, πιστεύει, υποστηρίζει και παλεύει για ότι πιστεύουμε, υποστηρίζουμε και παλεύουμε κι εμείς. Δεν είναι έτσι όμως. Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Soulara
Soulara
9 μήνες πριν

Ψυχραιμια. Και να βλέπουμε ΒουλήΤβ. Τα υπόλοιπα (κανάλια) ως επί το πλείστον ενημερώνουν επιλεκτικά ή παραπληροφορούν συστηματικά. Διαδικτυακά το ίδιο. Αν παρακολουθείς ΒουλήΤβ, δύσκολα μπορείς να πεις ότι δεν γνωρίζεις. Ο Νίκης πρωτη φορά στην Βουλή ήταν μία αποκάλυψη. Και οι Σιχαμένοι ακόμα είναι ήρεμοι, σε λίγο θα γαβγίζουν κι αργότερα θα δαγκώνουν. (Η κιροζίνη είχε προ ετών σηκώσει χέρι στον νυν Υπουργό Εθνικής Αμύνης μέσα στην Βουλή – το είχα πετύχει live -). Ο αγώνας συνεχίζεται. Υγ. Η διάλυση είναι εδώ. Κι εμείς το ίδιο όμως και παλεύουμε κι αντιστεκόμαστε. Εκτός αν χρειαστείς ασθενοφόρο. Ή αν είσαι άλογο, ή… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 9 μήνες πριν από Soulara
Provokatoras
Provokatoras
9 μήνες πριν

Χώρα με φεμινιστικό πρόσημο είναι η Ισπανία.
Μην κάνεις το λάθος και πας βόρεια Ευρώπη έχουν φαινομενικά φεμινιστικό πρόσημο αλλά στην πραγματικότητα έχουν απόλυτη ισότητα και μάλλον δεν θα σου αρέσει.
Καλό ταξίδι.

Pocahontas
Pocahontas
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Provokatoras

Έρχομαι να συμφωνήσω μαζί του .Εγώ το έχω ξανά πει κ έχω φάει γιαούρτια.Η…Ανατολιτισσα , Βαλκάνια Ελληνίδα,δεν εννοεί ότι θέλει ισότητα όπως η Σουηδέζα ή η Ελβετίδα. Εδώ στο ριάλιτι με τα πρώτα ραντεβού (καλά οι άντρες είστε τρισαθλιοι οι μέχρι των 40 όπως φαίνεται στα ραντεβού αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση), ελάχιστες δέχτηκαν να πληρώσουν μισά μισά ,μια χαρά δέχονται όλες το κέρασμα και ας είναι “παιχνίδι “.Εκεί ξαφνικά είναι της παράδοσης .Να τα λέμε και αυτά.Η Ελβετίδα θα συντηρούσε τον γκόμενο ή Ελληνίδα (και καλώς θα πω σαν παραδοσιακή),δε το πολύ σηκώνει αυτό .Είναι ισότητα στα προσωπικά όπου… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 9 μήνες πριν από Pocahontas
Μαρία
Μαρία
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Είμαι και ανατολίτισσα και βαλκάνια και Ελληνίδα και νομίζω πως μπορώ να ορίσω αν θέλω φεμινισμό ως Σουηδέζα. Που μην μπλέκουμε τον φεμινισμό με την επίσημη αντιμετώπιση του κράτους. Και το Γαλλικό κράτος είναι άθεο προς τους πολίτες, δεν ισχύει για τους πολίτες μεταξύ τους.
Τώρα αν εσύ αρνείσαι να το πιστέψεις καλώς, βγάλε με όμως απο την εξίσωση.