«Πώς έπεισα τους μπαμπάδες στη Σενεγάλη να κουβαλήσουν τα παιδιά τους στην πλάτη»

Η Ισπανίδα φωτογράφος Marta Moreiras εκθέτει στη Biennale Dak’Art 2018 στη Σενεγάλη μια ανεπανάληπτη σειρά φωτογραφιών, που ονόμασε “Πατέρες” (Pères).

Ο Mouhammed, φωτογράφος και ο γιος του Zakaria. Φωτο: MARTA MOREIRAS

Βλέπουμε μπαμπάδες να κουβαλούν τα μωρά τους στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντακάρ, ένα θέαμα που δεν είναι διόλου συνηθισμένο στη Σενεγάλη καθώς οι μπαμπάδες ασχολούνται με τα παιδιά αλλά μόνο εντός του σπιτιού.

Ο Moulaye, μουσικός παραγωγός, με τα παιδιά του Hassan και Malick

Η Moreiras χρειάστηκε να πείσει τους άντρες που φωτογράφισε να βγουν στο δρόμο με τα παιδιά τους, για να καταρρίψει  ένα στερεότυπο αιώνων και να αναδείξει την έμπρακτη συμβολή των ανδρών στον αγώνα για την ισότητα των φύλων.  Στην αρχή συνάντησε αντίσταση: “δεν το κάνουμε αυτό εδώ, δεν βγαίνουμε στο δρόμο κουβαλώντας τα παιδιά μας στην πλάτη” αλλά με την επιμονή της κατάφερε κάποιους να το κάνουν – και έπειτα η αντίδραση στο δρόμο ήταν τόσο ενθαρρυντική, που οι μπαμπάδες άρχισαν να αισθάνονται πιο άνετα.

Αυτό το project δεν θα τελειώσει ποτέ. Χαίρομαι να φωτογραφίζω όσους περισσότερους μπαμπάδες μπορώ, επειδή πιστεύω πως για να καταστρέψουμε το στερεότυπο των μαμάδων που πάνε παντού με τα παιδιά – το οποίο βλέπουμε συνεχώς – χρειαζόμαστε να τραβήξουμε τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό φωτογραφιών όπου τα μωρά κουβαλούν οι άντρες.

Ο Birama, πολιτικός μηχανικός και το μωρό του Ndeye. Φώτο: MARTA MOREIRAS
Ο Demba, οικονομικός σύμβουλος και το μωρό του, Ely. Φωτο: MARTA MOREIRAS
Ο Badou, ράπερ με το μωρό του, Mouhammed. Φωτο: MARTA MOREIRAS
Η Kumba και το μωρό της Binta. Φώτο: MARTA MOREIRAS
Scorpion, επιπλοποιός και το μωρό του Africa
Jules, τεχνικός υπολογιστών και το μωρό του, Jade. Φωτο: MARTA MOREIRAS
Cheikh, κινηματογραφιστής και το μωρό του, Zoe. Φωτο: MARTA MOREIRAS

 

Το έργο της Marta Moreiras  στη Biennale Dak’Art 2018 στη Σενεγάλη. Μια ανεπανάληπτη σειρά φωτογραφιών, που ονόμασε “Πατέρες” (Pères).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

46 points
Upvote Downvote