in ,

Σ’ αυτό το Μουντιάλ “σφυρίζουν” 6 διαιτήτριες

Είναι το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία που ενεργοποιούνται γυναίκες στη διαιτησία – η μία με πλούσιο βιογραφικό σε τέτοιες “πρωτιές”

Είναι το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία που ενεργοποιούνται γυναίκες στη διαιτησία – η μία με πλούσιο βιογραφικό σε τέτοιες “πρωτιές” ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

stefanie frapart
EPA

Ας ξεκινήσουμε από το παράδοξο: στο Μουντιάλ του Κατάρ -των παραβιάσεων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων που σκεπάστηκαν από το πολύ χρήμα, της ομοφοβικής ρητορικής και του μισογυνισμού- θα “σφυρίξουν” 6 διαιτήτριες. Μιλάμε, δηλαδή, για το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία της διοργάνωσης που θα βρίσκονται γυναίκες στη διαιτησία.

Μισό λεπτό: ποια είναι η ποσόστωση; Ας γελάσουμε όλοι μαζί. Σ’ αυτό το Μουντιάλ θα συμμετάσχουν 36 διαιτητές, 69 βοηθοί και 24 διαιτητές για το VAR. Και αυτές οι έξι γυναίκες που λέγαμε παραπάνω. Οι τρεις διαιτήτριες, οι άλλες τρεις βοηθοί για το VAR.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας, Πιερλουίτζι Κολίνα πρόκειται για ικανότατες περιπτώσεις, ενώ συμπλήρωσε (και εδώ γελάμε) ότι η FIFA δεν δίνει σημασία στο φύλο, παρά μόνο στην ικανότητα.

«Οι διαιτήτριες που θα σφυρίξουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελούν το αποτέλεσμα μια εξέλιξης του σχεδίου μας το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και απέδωσε σύντομα καρπούς. Κέρδισαν τη συμμετοχή τους με τις συνεχείς υψηλού επιπέδου διαιτησίες τους σε σημαντικές διοργανώσεις», εξήγησε ο Κολίνα.

Explainer: Τι σημαίνει να είσαι λεσβία ή γκέι άνδρας στο Κατάρ;

Ποιες είναι οι κυρίες, όμως; Η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, η Σαλίμα Μουκασάνγκα από τη Ρουάντα και η Γιαπωνέζα Γιοσίμι Γιαμασίτα.

Βοηθοί VAR θα είναι η Βραζιλιάνα Νέουζα Μπακ, η Μεξικάνα Κάρεν Ντίαζ Μεντίνα και η Αμερικανίδα Κάθριν Νέσμπιτ.

Ειδικά για την περίπτωση της Φραπάρ, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 ήταν η πρώτη που «σφύριξε» ματς ανδρών στην κορυφαία κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ήταν για πρώτη φορά διαιτητής στο Europa League, στην αναμέτρηση της Λέστερ με τη Ζόρια.

Η Φραπάρ ξεκίνησε ως παίκτρια ποδοσφαίρου, σε τοπικό επίπεδο. «Ήθελα να μάθω τους κανόνες του παιχνιδιού και άρχισα να παρακολουθώ σεμινάρια. Τότε το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα και στράφηκα στη διαιτησία. Και τελικά αυτό ήταν το σωστό», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της στο CNN.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια