in

Θα πέθαινα για να ψηλώσω: Το στερεότυπο του ανδρικού φύλου και η μανία με τις εγχειρίσεις επιμήκυνσης άκρων

Πολλοί άνδρες, αλλά και γυναίκες αποφασίζουν να τα βάλουν με το…ύψος τους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους: η διαδικασία, τα ποσά, το ρίσκο

Πολλοί άνδρες, αλλά και γυναίκες αποφασίζουν να τα βάλουν με το…ύψος τους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους: η διαδικασία, τα ποσά, το ρίσκο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

310833571 1257938938381144 8268727237115900638 n

Ο Lewis ένιωθε πάντα άβολα με το ύψος του. Το 1,65 θεωρούσε ότι του στερεί ευκαιρίες τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή. Όταν μία κοπέλα κατά τη διάρκεια ραντεβού του είπε ότι θα ήταν τέλειος, αν ήταν λίγο ψηλότερος, είχε ήδη αποφασίσει ότι άξιζε τον κόπο να μπει στο χειρουργείο για να ψηλώσει. Τα χειρουργεία επιμήκυνσης άκρων έγιναν η νέα μανία μέσα στην πανδημία και φυσικά υπήρχαν προειδοποιήσεις για σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και για θάνατο, όμως το στερεότυπο θέλει τους άνδρες ψηλούς και ο Lewis θεώρησε ότι άξιζε τον κόπο…

Άλλωστε, είναι κάτι που το έχουν κάνει αρκετοί διάσημοι άνδρες -μεταξύ αυτών και CEO πολυεθνικών- οπότε “γιατί όχι”, σκέφτηκε;

Η διαδικασία, όπως του την εξήγησαν πήγαινε ως εξής: ο γιατρός σπάει τα μηριαία οστά, τοποθετεί μεταλλικά καρφιά και λάμες σε αυτά που μπορούν να επιμηκυνθούν και είναι ακριβώς αυτά τα καρφιά που επεκτείνονται για λίγα χιλιοστά κάθε μέρα επί τρεις μήνες με ένα μαγνητικό τηλεχειριστήριο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες, όπως και οι αφόρητοι πόνοι και η αποθεραπεία των καταγμάτων. Όμως, σε αντάλλαγμα, αυτός ή αυτή που επέλεξε να μπει σ’ αυτά τα προκρούστεια βασανιστήρια, παίρνει 7 με 12 πόντους που έλειπαν από το ύψος του/της.

 

Μέχρι στιγμής κυρίως άνδρες παίρνουν αυτή την τρομερή απόφαση. Είναι τέτοιες οι κοινωνικές πιέσεις προς τους κοντούς άνδρες, είναι τόσο δυνατό το στερεότυπο ότι ο άνδρας “πρέπει” να είναι ψηλός, που σχεδόν κανείς δεν οπισθοχωρεί όταν τον προειδοποιούν ότι τα ρίσκα είναι πολλά και σοβαρά: θρομβώσεις, λοιμώξεις, ακόμα και θάνατος…

Ο Lewis αφηγήθηκε την ιστορία του στην εφημερίδα Guardian λίγες ώρες μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είναι μόλις και μετά βίας 1,70.

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εμμονή των ανθρώπων με κάτι που δεν μπορούν να αλλάξουν ή τουλάχιστον, έτσι πίστευα», εξηγεί ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι μετά το χειρουργείο δεν μπορούσε για μήνες να περπατήσει ούτε μερικά βήματα, πόσω μάλλον να βγει από το σπίτι.

Ο Kevin Debiparshad από το LimbplastX Institute εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας -και μετά- η συγκεκριμένη εγχείρηση έγινε τάση και όπως λέει το πελατολόγιο του αριθμεί άνδρες και γυναίκες, από μεγάλες εταιρείες -μεταξύ των οποίων το Facebook, η Amazon, η Google- που αυτή τη στιγμή περιμένουν να ψηλώσουν με όποιο τίμημα.

Όμως, για τι επιπλέον ύψος μιλάμε και για τι ποσά; Ο Lewis μπήκε σε όλη αυτή την ταλαιπωρία για 7,6 εκατοστά, ενώ οι τιμές τέτοιων χειρουργείων κυμαίνονται από 70.000 έως 150.000 δολάρια, αναλόγως το ύψος που επιθυμεί να “πάρει” ο καθένας μας. Όμως, υπάρχουν και ορθοπεδικοί, όπως ο Dr Dror Paley, ορθοπεδικός χειρουργός από τη Φλόριντα που κάνει λόγο για πραγματικό παζάρι που ανθεί ακριβώς λόγω των υπέρογκων ποσών που λαμβάνουν οι γιατροί και που στηρίζεται στην ανασφάλεια και στη χαμηλή αυτοπεποίθηση κυρίως ανδρών, αλλά και αρκετών γυναικών.

Όπως λέει ο ίδιος, πολλές τέτοιες περιπτώσεις καταλήγουν μετά στο δικό του ιατρείο, σε πολύ σοβαρή κατάσταση και αφού έχουν κινδυνεύσει σοβαρά ή έχουν καθηλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς καν να διανοούνται ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν σε ένα τέτοιο χειρουργείο. Το διάστημα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης των μυών μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια, ενώ στο ενδιάμεσο οι ασθενείς κινδυνεύουν κάθε μέρα από άπειρες επιπλοκές.

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τον Paley είναι η ευκολία με την οποία γιατροί βαφτίζονται εν μία νυκτί ειδικοί μόνο και μόνο για να πάρουν τα λεφτά και φυσικά δεν σκέφτονται ότι «μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή σε αναπηρία, γι’ αυτό το ζήτημα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό». Ο ίδιος ήταν ο γιατρός ο οποίος έκανε το το πρώτο τέτοιου είδους χειρουργείο το 1988…

Μόνο ο ίδιος πραγματοποιεί γύρω στις 100 επεμβάσεις κάθε χρόνο με ένα συντριπτικό ποσοστό των ασθενών (84%) να είναι άνδρες. Ωστόσο, παραμένει επιφυλακτικός για την ελλιπή ενημέρωση του κοινού γι’ αυτές τις εγχειρήσεις επιμήκυνσης άκρων.

Όσο για τον Lewis, αν και ισχυρίζεται ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή του, ωστόσο μετανιώνει για τον τρόπο που το στερεότυπο τον έκανε να νιώθει λίγος και προβληματικός, όταν η κουβέντα αφορούσε το ύψος του. Όπως εξηγεί, τώρα το έκανε, σίγουρα, όμως, θα προτιμούσε να μην έχει ξοδέψει μια ολόκληρη περιουσία προκειμένου να το αλλάξει.

Με στοιχεία από τον Guardian 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
prasinos skiouros
prasinos skiouros
1 χρόνος πριν

Αντί δηλ να αλλάξουν οι άλλοι που κάνουν διακρίσεις στους ανθρώπους με βάση το ύψος τους θα πρέπει ο άνθρωπος να ταλαιπωρηθει με χειρουργια και να βάλει το σώμα του σε αυτή τη διαδικασία που περιγράφετε ; Αν σας απορριπτουν 1 φορά για 5 πόντους ύψος διαφορά από αυτό που θα τους κάνατε να τους απορριπτετε100 που είναι κομπλεξικοι και κοντοφοβικοι .Ναι λοιπόν υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος των κοντων ανθρώπων ανδρών και γυναικών και ειδικά στην Ελλάδα αν είσαι κάτω του 1,75 συχνά δε σε υπολογίζουν για αυτό και δε σε σέβονται όπως έναν ψηλό.Ακομη και προκηρύξεις για συγκεκριμένα επαγγέλματα… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 1 χρόνος πριν από prasinos skiouros