in ,

Τα νέα δεδομένα: Τα 4 λεπτά του ντουζ

Πόσος χρόνος χρειάζεται ένα ντουζ υγιεινής και πόσο συνιστούν οι περιβαλλοντολόγοι και οι ειδικοί της οικονομίας για την δύσκολη συγκυρία που ζούμε;

Μπορεί να έχουμε ιδρώσει (κυριολεκτικά) να λέμε για τα πλεονεκτήματα του καθημερινού ντουζ σε ορδές εργαζομένων συμπολιτών μας που παίρνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς εν μέσω καύσωνα στη μεγαλούπολη, όμως το 2023 βάζει νέες παραμέτρους στην καθημερινή μας καθαριότητα. Και μας δυσκολεύει. Με τις τιμές της ενέργειας εκεί που είναι διεθνώς και την ολοένα αυξανόμενη […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

210421 SCIENCE OF SHOWERING DIGI scaled

Μπορεί να έχουμε ιδρώσει (κυριολεκτικά) να λέμε για τα πλεονεκτήματα του καθημερινού ντουζ σε ορδές εργαζομένων συμπολιτών μας που παίρνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς εν μέσω καύσωνα στη μεγαλούπολη, όμως το 2023 βάζει νέες παραμέτρους στην καθημερινή μας καθαριότητα. Και μας δυσκολεύει. Με τις τιμές της ενέργειας εκεί που είναι διεθνώς και την ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση από την κλιματική κλίση, οι ειδικοί μίλησαν: το ντουζ οφείλει πλέον να περιοριστεί στο 4λεπτο.

Μα, σε βλέπω αναγνώστρια που το σχηματίζεις στον εγκέφαλο ως σκέψη, τι να προλάβω να πλύνω και να σιγυρίσω μέσα σε 4 λεπτά μόνο; Ένα ντουζ για τη μέση γυναίκα σημαίνει σαπούνισμα ολόσωμο, λούσιμο και μαλακτική -ενδεχομένως και μάσκα- για τα μαλλιά, scrub για το δέρμα δέρμα, αποτρίχωση ενδεχομένως (για όσες προτιμούν τις υγρές μεθόδους με ξυραφάκι και/ή αποτριχωτική κρέμα) και ελαφρόπετρα για τις τοπικές σκληρύνσεις. Ξέχασα κάτι; Α, ναι, ένα γενικότερο ριλάξ κάτω από τον πίδακα του ζεστού νερού που μοιάζει να λιώνει τα βάσανα και τα άγχη και να μας οπλίζει με λίγη -όχι πολλή, όση χρειάζεται- ψυχική δύναμη για τη μέρα ή τη νύχτα μας ανεβάζοντας την σεροτονίνη μας.

Να όμως που τα στοιχεία είναι αμείλικτα.

Η τιμή του ζεστού νερού εφόσον δεν προέρχεται απευθείας από ηλιακό θερμοσίφωνα, αλλά από boiler με φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή ρεύμα, έχει ανέβει. Λέγοντας ζεστό νερό εννοούμε μεταξύ 38 και 40 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για ζεστό νερό φτάνει το 60% ή έως 9% επί της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αν αντικαταστήσουμε το θερμοσίφωνα με ηλιακό.
Μέσα σε 4 λεπτά λοιπόν το μέσο “τηλέφωνο” του ντουζ καταναλώνει 36 λίτρα νερού. Για να το αντιληφθούμε καλύτερα, ίσως πρέπει να βάλουμε 36 μπουκάλια νερού το ένα πλάι¨στο άλλο. Φυσικά το μέσο μπάνιο με βύθιση στην μπανιέρα είναι ακόμη πιο κοστοβόρο: 40 λίτρα νερού, χώρια το ξέβγαλμα κατόπιν κάτω από το ντουζ.

Όμως τίποτα δεν είναι απλοποιημένο. Η ισχύς του ντουζ είναι που συμβάλλει στην κατανάλωση, καθώς τα ακροφύσια που ρίχνουν νερό με μεγάλη πίεση (τα εξαρτήματα μασάζ δηλαδή) παράγουν κοντά 20 λίτρα το λεπτό. Επομένως ένα έστω 4λεπτο ντουζ σε τέτοια ένταση μπορεί να καταναλώσει ακόμα και 80 λίτρα ζεστό νερό με τη μία!

Η παραγωγή ενέργειας για να ζεσταθεί το νερό επιπλέον συμβάλλουν στην δημιουργία αερίων του θερμοκηπίου. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Και τελικά αρκούν αυτά τα 4 καθημερινά λεπτά ώστε να σιγουρέψουμε την υγιεινή του σώματος;

Οι δερματολόγοι δεν δείχνουν να ανησυχούν, ακόμα κι αν δεν είναι καθημερινά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην επιφάνεια του σώματος ζουν και τρέφονται περισσότερα από 1.000 είδη καλών βακτηρίων. Είναι καλά, λένε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, γιατί δίνουν μάχες με τα κακά βακτήρια και κρατούν σε ισορροπία τη θερμοκρασία, αλλά και τις φυσικές διαδικασίες ενυδάτωσης του σώματος, οπότε η μανιακή εξολόθρευσή τους δεν αποβαίνει σε καλό. Και ποιά συχνότητα προτείνουν τότε; 3 φορές την εβδομάδα(!). Λίγες δεν είναι; θα σκέφτεστε. Ναι, απαντούν, ειδικά στην περίπτωση που η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει γυμναστήριο ή κάθε άλλη μορφή φυσικής άσκησης που προκαλεί εφίδρωση.

Ξαναγυρνάμε λοιπόν στο καθημερινό 4λεπτο ντουζ. Σύμφωνα με τους ειδικούς αρκεί κι άρα εμάς μας περισσεύει. Ωστόσο στον αγώνα για οικονομία στην ενεργειακή κρίση, ίσως πρέπει να σκεφτούμε προϊόντα και τεχνικές που δεν θέλουν ειδικό χειρισμό και πολύωρα ξεβγάλματα.

Ας πούμε αν έχετε μακριά μαλλιά, αντί να παιδεύεστε μέσα στο ντουζ με το νερό να τρέχει, μια ιδέα είναι να τα ξεμπλέξετε με μια αραιή χτένα πριν ξεκινήσετε το λούσιμο ενόσω δεν τρέχει το νερό. Αν αποτριχώνεστε, ένα ζελέ ή αφρός μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό αντί για άπειρα σαπουνίσματα που απαιτούν μπόλικο νερό για να κάνουν αφρισμό. Ή σαν τα leave in conditioners για τα μαλλιά και το dry brushing για το δέρμα (με στεγνή βούρτσα αντί για scrub που αφαιρείται με νερό). Και βέβαια προτιμούμε σαπούνια κι υγρά αφρόλουτρα που δεν γεμίζουν το μπάνιο με αφρούς λες και προσπαθούμε να κατασβέσουμε πυρκαγιά σε μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών. Δεν είναι ένδειξη αποτελεσματικότητας ο αφρισμός, ένδειξη σκληρών καθαριστικών παραγόντων στη φόρμουλα είναι. Εντάξει, τα βρώμικα πιάτα ας τ’αφήσουμε για το νεροχύτη της κουζίνας αντί να τα πάρουμε μαζί για χάριν οικονομίας. Δεν φτάσαμε (ακόμη;) σε τέτοιο σημείο…

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

14 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
avis
avis
1 χρόνος πριν

Το χειμώνα δεν κάνω κάθε μέρα μπάνιο γιατί δεν μου χρειάζεται. Επίσης όλα αυτά τα σκραμπ, μάσκες κλπ δεν τα κάνεις καθημερινά αλλά μια φορά την εβδομάδα. Αυτό όμως που δεν μας λένε οι ειδικοί είναι πως να την παλέψεις στο ντους όταν δεν έχεις θέρμανση! Μηπως στη χώρα μας θα πρέπει κάτι να γίνει με την τεχνιτή αύξηση της τιμής του ρεύματος (τη μεγαλύτερη τιμή της Ευρώπης!!) και των ορυκτών καυσίμων; Μήπως θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική που να επιδοτεί την εγκατάσταση ηλιακής ενέργεια στα νοικοκυριά;

avis
avis
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Έλενα Βοσνάκη

τώρα θα ξεκινήσει η επιδότηση φωτοβολταΪκών και αφορά μόνο σε 80.000-100.000 κατοικίες. Το εξοικονομώ άφησε πάρα πολλές κατοικίες εκτός με τα κριτήρια που έβαλε.

Observer
Observer
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  avis

Μια ερώτηση: εσείς πληρώνετε χονδρική τιμή ή λιανική τιμή μετά τις επιδοτήσεις; Φαντάζομαι τη δεύτερη και αυτή πρέπει να σας ενδιαφέρει και είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Κι επειδή δεν μιλώ με συνθήματα αλλά με στοιχεία δείτε αυτές του Δεκεμβρίου https://www.capital.gr/oikonomia/3690935/apo-tis-fthinoteres-times-lianikis-sto-ilektriko-reuma-stin-europi-katagrafei-i-ellada-ton-dekembrio Επίσης να σας θυμίσω την άγρια αντίσταση το καλοκαίρι του 21 στην εγκατάσταση νέων μονάδων αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα με τους λαλίστατους εκπροσώπους αυτή της τάσης να έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση με μερικές δεκάδες MWh από αυτές τις μονάδες που μπλόκαραν οι αντιδράσεις. Τέλος να θυμίσω ότι οι επιδοτήσεις για την… Διαβάστε περισσότερα »

Acroposthion
Acroposthion
1 χρόνος πριν

Εγώ θα ρωτήσω το άλλο: οκ, ναι στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουμε τζάμπα ρεύμα από τον ήλιο και να καίμε θέρμανση και κλιματισμό και όλα τα φώτα και τις συσκευές στο φουλ όλη μέρα και στα τσακίδια η ΔΕΗ, συμφωνώ, αλλά για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν είναι έτσι. Όμως… Είναι όντως τόσο απαραίτητα όλα αυτά τα σκραμπ και τα μαμπ και τα μαλακτικά και οι μάσκες και δεν συμμαζεύεται; Είναι όντως; Κατηγορούμε την δικτατορία της ομορφιάς για το τί επιβάλλει αλλά από την άλλη πάμε και βγάζουμε τα μάτια μας χωρίς βοήθεια. Δεν λέω σε καμμιά περίπτωση… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 1 χρόνος πριν από Acroposthion
Mary Rho
Mary Rho
1 χρόνος πριν

Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι ζούμε σε χώρα με άφθονη ηλιοφάνεια και δεν είναι δεδομένη / υποχρεωτική η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Το ζεστό νερό είναι χρήσιμο σε ένα σπίτι όχι μόνο για το ντουζ, αλλά και για τις περισσότερες (αν όχι όλες) δουλειές στο σπίτι. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής, όμως, δυστυχώς ζούμε τις συνέπειες της αδιαφορίας και της απουσίας σχεδιασμού για το παραμικρό.

Observer
Observer
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Mary Rho

Σας καλω να φανταστείτε τι έχει να γίνει αν η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνα γίνει υποχρεωτική…

Mary Rho
Mary Rho
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Observer

δεν το λέω ειρωνικά, αλλά, πείτε μου τι θα γίνει…

Observer
Observer
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Mary Rho

Κάτι αντίστοιχο με τα εμβόλια, μας υποχρεώνουν να εγκαταστήσουμε για να μας ελέγχουν, θα έχει μέσα τσιπάκι για να μας παρακολουθούν, το κάνουν επειδή οι κατασκευαστές δίνουν το κάτι τις τους σε πολιτικούς…δεν το βάζω επειδής έχει ακτινοβολία… Αφήστε το μυαλό σας ελεύθερο…

Mary Rho
Mary Rho
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Observer

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας αν για πράγματα απλά, αποτελεσματικά, πρακτικά, δοκιμασμένα εδώ και 50 (τουλάχιστον) χρόνια συμπεριφερόμαστε σαν υστερικοί συνωμοσιολόγοι…. πραγματικά δεν ξέρω τι να πω…

Observer
Observer
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Mary Rho

Φαντάζομαι συμφωνείτε και για αυτό απελπίζεστε…

Observer
Observer
1 χρόνος πριν

Δυο πρακτικές παρατηρήσεις. Για να οπτικοποιήσουμε την κατανάλωση νερού σε μπουκάλια ο σωστός αριθμός είναι 24 μπουκάλια μια και τα πιο συνηθισμένα είναι τα πλαστικά του 1,5 λίτρου – δεν έχω τη δυνατότητα να πηγαίνω συχνά σε καλά εστιατόρια που ανοίγουν κατευθείαν τα γυάλινα μπουκάλια του 1 λίτρου.

Και τα “τα ακροφύσια που ρίχνουν νερό με μεγάλη πίεση (τα εξαρτήματα μασάζ δηλαδή) παράγουν κοντά 20 λίτρα το λεπτό.” δεν παράγουν νερό – εκτοξεύουν νερό που έρχεται από αλλού.

Μου άρεσε όμως η παρομοίωση για την πυρόσβεση σε μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών.