in

Foundation: Γιατί δείχνει τόσο ψεύτικο στο πρόσωπό μας τον χειμώνα;

Ξηρό, “σπασμένο”, σαν μάσκα; Υπάρχει εξήγηση κι είναι κι εύκολο να διορθωθεί όπως δεν φαντάζεσαι.

Ξηρό, “σπασμένο”, σαν μάσκα; Υπάρχει εξήγηση κι είναι κι εύκολο να διορθωθεί όπως δεν φαντάζεσαι. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

laura chouette rNx2plB7 TQ unsplash scaled
Unsplash / Laura Chouette

Ας το ομολογήσουμε. Πόσες φορές δεν παρασυρθήκαμε να ψωνίσουμε foundations κι άλλα είδη μακιγιάζ, βλέποντας το άψογο αποτέλεσμα που έχουν στις ιλλουστρασιόν παρουσιάσεις των youtubers ή στο Tik Tok, αλλά με την εφαρμογή τους στο πρόσωπό μας σαν κάτι να μην πήγαινε καλά; Βαρύ, ξηρό, “σπασμένο” foundation, δεν στρώνει, ξεφλουδίζει, μοιάζει σαν…στόκος; Γιατί επιδεινώνεται αυτό το ανεπιθύμητο εφέ τους χειμερινούς μήνες; Πρόκειται για λάθος εφαρμογής ή για λανθασμένο προϊόν και πετάξαμε τα λεφτά μας; Καλή ερώτηση. Και τα δύο, εν μέρει, κι ευθύς θα εξηγήσω. Μην πετάξετε όμως ακόμη το προϊόν στα σκουπίδια, είναι και δύσκολοι οι καιροί. Θα επανέλθω.

Μπορεί να ασχολούμαστε με τo κυνήγι της λάμψης όλο το καλοκαίρι, αλλά υπάρχει κάτι στον καθαρό αέρα του χειμώνα που μας κάνει να θέλουμε να στραφούμε σε πιο βαριά κάλυψη. Αν με ρωτάτε, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, θα ήθελα να μείνω με το λαμπερό foundation ή την BB cream που απήλαυσα όλο το καλοκαίρι. Όμως δεν είναι κι όλα τα δέρματα ίδια, σωστά; Ας μην πιάσουμε την λιπαρότητα, τα πιθανά σπυράκια, τις κηλίδες, τις πανάδες που άφησε ίσως ανάμνηση το καλοκαιράκι. Καθεμία έχει τις δικές της ανάγκες κι η πιο “ψαγμένη” προσέγγιση είναι ακριβώς της εξατομίκευσης.

Το κρύο και η άνοδος της θερμοκρασίας της κεντρικής θέρμανσης ωστόσο αφαιρούν γενικώς από το δέρμα μας υγρασία, οπότε γιατί να θέλουμε να το κάνουμε να φαίνεται ακόμα πιο στεγνό καλύπτοντάς το με μια ματ βάση;

Αντί για ματ φόρμουλες, θέλετε το χειμερινό σας foundation να είναι γεμάτο με συστατικά που αγαπούν το δέρμα για να επαναφέρουν την υγρασία. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα προϊόν με μια υφή ορού ή -άκου τώρα τι έχουν σκαρφιστεί!- μους (σαν πραγματική αφράτη μους που τρώγεται δείχνουν αυτά τα προϊόντα) για να προσφέρει στο δέρμα αυτή την αιθέρια δροσερή αίσθηση που τόσο χρειάζεται.

Με λίγη έρευνα και ανάλυση των συστατικών σε αυτά που δημιουργούν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη δική μας περίπτωση, μπορούμε να λύσουμε μικρά αλλά εκνευριστικά καθημερινά προβληματάκια εμφάνισης. Και βέβαια αν οτιδήποτε μας απασχολεί που δεν είναι ήπιο, απευθυνόμαστε στον δερματολόγο.

Συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ (sodium hyaluronate ή hyaluronic acid θα το δείτε στη λίστα συστατικών κι είναι ακόμη καλύτερα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστα), η γλυκερίνη (επίσης αναγραφόμενη ως glycerol), η aloe vera,η tremella fuciformis (μην τρομάζετε, είναι ένας πολυσακχαρίτης που προέρχεται από ένα κινέζικο δέντρο), η πανθενόλη (panthenol, πρόδρομος της βιταμίνης Β5) και το sodium PCA (άλας του πυρογλουταμινικού οξέος που βρίσκεται φυσιολογικά και στην δική μας επιδερμίδα, όπως και σε πολλά φυτά) είναι τα συστατικά-κλειδιά!

Όμως πέραν αυτής της λίγο πολύ αυτονόητης εξήγησης η πραγματική ουσία κρύβεται λίγο βαθύτερα. Συγκεκριμένα στο πώς είναι το δέρμα μας από κάτω.

Ας εξετάσουμε λοιπόν την κατάστασή του κι ας αναλογιστούμε ποιες άλλες θεραπείες ή προϊόντα χρησιμοποιούμε.

content pixie TxBQ7yLj6JU unsplash
Unsplash / Content Pixie

Μήπως ακολουθούμε θεραπεία για μέτρια ακμή κι είμαστε με την κρέμα της ρετιναλδεΰδης στο χέρι; Οι θεραπείες αυτές φέρνουν ξεφλούδισμα, καθώς η επιδερμίδα ανανεώνεται κι επομένως, νάτο πώς τίποτα δεν στρώνει από πάνω. Σε τέτοια περίπτωση καλό είναι να αναζητήσουμε μια δερματολογικά εγκεκριμένη φόρμουλα προστασίας για το δέρμα μας την ημέρα και να επέμβουμε μόνο τοπικά με κάποιο καλυπτικό προϊόν αν χρειάζεται.

Αν πάλι ο ήλιος κι η θάλασσα (αμαρτίες…) δημιούργησαν μια κάποια ξήρανση στο δέρμα, ή έχουμε ξηρό δέρμα ούτως ή άλλως, είναι σκόπιμο να σκεφτούμε το εξής. Ξηρότητα θα πει αφυδάτωση, θα πει και στρώμα από νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Ας φανταστούμε σημεία που είναι επιρρεπή σε σκληρύνσεις: φτέρνες, αγκώνες, γόνατα…

Ας σκεφτούμε ότι σε μικρότερη κλίμακα κι αυτό το άμοιρο το πρόσωπό μας κάνει μια αντίστοιχη δουλειά: συσσωρεύει κερατινοκύτταρα για να προφυλαχθεί από τη λαίλαπα του καυτού ήλιου, του θαλασσινού αλατιού που το αφυδατώνει, των αντιηλιακών με αλκοόλ (ναι, εκείνων των ματ που τόσο μας αρέσουν επειδή δεν γυαλίζουν, για σένα μιλάω φιλενάδα).

Τρίχες στο πηγούνι: 3 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις

Ουφ, ας σταματήσουμε να φανταζόμαστε, ακούγεται ζοφερό. Τι κάνουμε τώρα; Απλό, αναζητούμε προϊόντα και φόρμουλες με κερατολυτικά συστατικά που θα αφαιρέσουν απαλά αυτή την σκασμένη στοιβάδα και θα αποκαλύψουν φρέσκα κύτταρα.

Όχι, μην βάλετε την κρέμα για τις φτέρνες στο πρόσωπο (!), αλλά ψάξτε για προϊόντα καθημερινής χρήσης, κρέμες και ορούς θεραπείας με συστατικά όπως η ρεσορκινόλη, η προπυλική γλυκόλη, και τα λεγόμενα οξέα φρούτων (ή AHA, alpha hydroxy acids πιο αναλυτικά), δηλαδή το γαλακτικό οξύ, το κιτρικό οξύ, το γλυκολικό οξύ, το μαλικό οξύ, το πυρουβικό και το γλυκουρονικό οξύ. Ακολουθώντας τις οδηγίες των καλλυντικών, το χρησιμοποιούμε το βράδυ πριν από κάποιο ενυδατικό προϊόν και ξυπνάμε ατσαλάκωτες.

Με λίγη έρευνα και ανάλυση των συστατικών σε αυτά που δημιουργούν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη δική μας περίπτωση, μπορούμε να λύσουμε μικρά αλλά εκνευριστικά καθημερινά προβληματάκια εμφάνισης. Και βέβαια αν οτιδήποτε μας απασχολεί που δεν είναι ήπιο, απευθυνόμαστε στον δερματολόγο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια