in ,

Να γιατί οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τα χρήματα

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει όσα φοβόμασταν δεκαετίες τώρα

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει όσα φοβόμασταν δεκαετίες τώρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

omid armin ESsGNnhUiCg unsplash

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η οικονομική ευρωστία των γυναικών βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο πενταετίας και ότι οι γυναίκες ξοδεύουν πλέον σημαντικό χρόνο από τη ζωή τους, ανησυχώντας για τα οικονομικά τους. Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την ύφεση σε συνδυασμό με ανησυχίες όπως τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και η πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών αφήνουν τις γυναίκες σε μόνιμο alert για τα οικονομικά τους προβλήματα περισσότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Ellevest, μιας εταιρείας που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις επενδύσεις από γυναίκες, προκύπτει ότι κυρίως αυτές είναι που  δεν αισθάνονται άνετα με την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση. Το 59% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι ανησυχούν για τα οικονομικά τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 43% των γυναικών ανησυχούν ενεργά για τα χρήματα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Ανάλογα ποσοστά ανησυχίας δεν εμφανίστηκαν σε άνδρες ερωτώμενους.

Η αιτία όλου αυτού του άγχους εξαρτάται κυρίως από την ηλικία των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Έτσι, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (Gen X και Baby Boomers) είναι πιο πιθανό να ανησυχούν για την οικονομία της οικογένειας.

Αγχώνονται για τον πληθωρισμό, μια πιθανή ύφεση και ενδεχομένως να περικόψουν τις δαπάνες τους. Για τις νεότερες γυναίκες (Millennials και Gen Z), τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η εργασιακή ασφάλεια, το κόστος της παιδικής μέριμνας, οι τιμές των κατοικιών και η εκπροσώπηση των γυναικών στην κυβέρνηση τις απασχολούν σημαντικά.

Και υπάρχουν φορές που και οι άνδρες ανησυχούν, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να ανησυχούν για τη μεταβλητότητα του χρηματιστηρίου και τη μεταβλητότητα των κρυπτογράφων.

Σύμφωνα με την Dr. Sylvia Kwan, επικεφαλής επενδύσεων στην Ellevest, λέει ότι το γεγονός ότι οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ευθύνη τους για τα καθήκοντα του νοικοκυριού, τις αφήνει πίσω σε έναν μόνιμο συναγερμό αναφορικά με το οικονομικό τους μέλλον.

“Ένας από τους λόγους για τους οποίους το 77% των γυναικών κατατάσσουν τον πληθωρισμό ως την κορυφαία οικονομική τους ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι επειδή επηρεάζει άμεσα την καθημερινή τους ζωή. Για την ακρίβεια, το 58% των γυναικών λέει ότι το κόστος ζωής τους έχει αυξηθεί, αλλά ο μισθός τους δεν έχει αυξηθεί… Και δεδομένου ότι οι γυναίκες επωμίζονται μεγαλύτερο ποσοστό των οικιακών καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των αγορών για ψώνια, πέφτει στις γυναίκες να βρουν (και να αγχωθούν) για το πώς να κάνουν κάθε δολάριο να αξίζει σε καθεστώς ακραίου πληθωρισμόύ”, εξήγησε η Kwan.

Η ίδια επισημαίνει ότι μία κοινή ανησυχία ενώνει τις μεγαλύτερες με τις νεότερες σε ηλικία γυναίκες και αυτή αφορά το πώς πώς αισθάνονται για την οικονομική τους ετοιμότητα όταν πρόκειται για συνθήκες ύφεσης.

“Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες (30%) είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες (14%) να δηλώσουν ότι αισθάνονται οικονομικά προετοιμασμένοι για μια ύφεση. Ενώ γνωρίζουμε ότι η οικονομική αυτοπεποίθηση των γυναικών είναι ένα σημαντικό ζήτημα που παίζει ρόλο εδώ -είναι δυνατόν να βρίσκεστε σε καλή κατάσταση αλλά να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας-, ένα άλλο ζήτημα μπορεί να είναι η έλλειψη εξωτερικής υποστήριξης. Σχεδόν το 70% των γυναικών δηλώνουν ότι δεν έχουν συναντηθεί ποτέ με χρηματοοικονομικό σύμβουλο, σε σύγκριση με μόλις το 41% των ανδρών”, περιέγραψε.

Σύμφωνα με την Kwan, ο δισταγμός των γυναικών να συναντηθούν με συμβούλους και να επενδύσουν τα χρήματά τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες αισθάνονται παραγκωνισμένες από έναν κλάδο που απευθύνεται σε άνδρες πελάτες. “Ο χρηματοοικονομικός κλάδος κυριαρχείται από άνδρες και χτίστηκε με γνώμονα τους άνδρες, οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι άνδρες θα το έβρισκαν ευκολότερο να αξιοποιήσουν τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν ισχυρά θεμέλια”, περιγράφει.

Με στοιχεία από το Forbes

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια