in ,

Για τα σπυράκια του καλοκαιριού: 9 σωτήριες κινήσεις

Με συμβουλές πιστοποιμένων δερματολόγων, για ολοκληρωμένη πρόληψη.

Σπυράκια. Στο πρόσωπο, στο σώμα…Ακμής ή και αντιδραστικά, από φραγμένους πόρους. Το καλοκαίρι με τα αντιηλιακά, τον ιδρώτα, το καυσαέριο, το αλάτι της θάλασσας έχουμε την τέλεια συνταγή για την “καταστροφή”. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα -αρκετά εκνευριστικά, η αλήθεια είναι, αν όχι επώδυνα- σπυράκια του καλοκαιριού λοιπόν; Με 9 κινήσεις-ματ που κάνουν την διαφορά. […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

cosmetics ampa

Σπυράκια. Στο πρόσωπο, στο σώμα…Ακμής ή και αντιδραστικά, από φραγμένους πόρους. Το καλοκαίρι με τα αντιηλιακά, τον ιδρώτα, το καυσαέριο, το αλάτι της θάλασσας έχουμε την τέλεια συνταγή για την “καταστροφή”. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα -αρκετά εκνευριστικά, η αλήθεια είναι, αν όχι επώδυνα- σπυράκια του καλοκαιριού λοιπόν; Με 9 κινήσεις-ματ που κάνουν την διαφορά.

“Ο στόχος είναι να κρατήσετε τα βακτήρια που προκαλούν ακμή μακριά από το δέρμα σας και να κρατήστε τους πόρους σας καθαρούς και μη φραγμένους”, λέει η Nazanin Saedi, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα ηλιακά εγκαύματα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, ενώ ο ιδρώτας που φράζει τους πόρους μπορεί να συμβάλει στα σπυράκια».

Προτείνουμε λοιπόν 9 αλλαγές στη ρουτίνα μας για να αποχαιρετήσουμε τα σπυράκια όπως και την κούραση του χειμώνα.

1. Αλλάζουμε τα ενυδατικά μας προϊόντα

«Οι βαρύτερες ενυδατικές κρέμες συνήθως περιέχουν ορυκτέλαιο*, το οποίο είναι φαγεσωρογόνο ή σχηματίζει σπυράκια με λευκό κεφάλι (πύον) και/ή μαύρο κεφάλι (οξειδωμένο σμήγμα)», λέει η dr.Lian Mack, πιστοποιημένη δερματολόγος και διευθύντρια του Gramercy Laser and Medical Dermatology (GLAMDerm). «Οι ενυδατικές κρέμες με βάση το νερό ή το τζελ έχουν ενυδατική δράση χωρίς να φράζουν τους πόρους επειδή δεν περιέχουν λάδια».

*Θα δείτε να αναγράφεται στα συστατικά της ετικέτας ως παραφινέλαιο, paraffinum liquidum ή mineral oil.

2. Προτιμούμε προϊόντα oil-free και στα αντιηλιακά μας και στο μακιγιάζ

“Βεβαιωθείτε ότι όλα τα προϊόντα σας είναι χωρίς λάδια ή μη φαγεσωρογόνα, συμπεριλαμβανομένου του αντηλιακού”, λέει η Mack. «Οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν λάδι μπορούν εύκολα να φράξουν τους πόρους τους θερμότερους μήνες».
Αυτό ισχύει και για το μακιγιάζ. Ψάξτε για προϊόντα χωρίς λάδι γιατί τα προϊόντα που φράζουν τους πόρους μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα σπυράκια. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για προιόντα με σιλικόνη: οτιδήποτε τελειώνει σε -cone στη λίστα συστατικών.

Προσοχή σε μια κατηγορία τύπου δέρματος που συχνά λαμβάνει τη λάθος συμβουλή να “στεγνώσει” το δέρμα στη θάλασσα και στον ήλιο: «Οι ασθενείς με δέρμα με τάση ακμής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα σας, να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής λιπαρότητας και επομένως να προκαλέσουν περισσότερα σπυράκια», συμβουλεύει η Saedie.
Οι τύποι δέρματος με τάση ακμής είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν σπυράκια όταν χρησιμοποιείτε μια φόρμουλα χωρίς έλαια και φυσικά μεταλλικά φίλτρα (zinc oxide δηλαδή οξείδιο του ψευδαργύρου και titanium dioxide δηλαδή διοξείδιο του τιτανίου -και αυτά αναφράφονται στις ετικέτες συστατικών στη φόρμουλα)

3. Δεν αγγίζουμε με τα χέρια

Τα στατιστικά λένε ότι αγγίζουμε -ασυναίσθητα- το πρόσωπό μας με τα χέρια μας εκατοντάδες φορές κάθε μέρα. Και με τα χέρια να μεταφέρουν κάθε λογής βακτήρια, ιούς, μικρόβια, όπως μάθαμε και στην πανδημία, η συνταγή για επιμολύνσεις καραδοκεί. Δύσκολο να κόψουμε την κακιά συνήθεια, αξίζει όμως τον κόπο πολλαπλά, όχι μόνο για τα σπυράκια.

4.Ασύρματα ακουστικά; Ναι!

Μιας και μιλάμε για τα χέρια που αγγίζουν το πρόσωπο, τι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα και τα ενσύρματα ακουστικά; Αν θέλαμε μια δικαιολογία για να αγοράσουμε AirPods, να’ την!

5. Χρησιμοποιούμε φρεσκοπλυμμένες πετσέτες

Αυτεξήγητο, όμως πόσο συστηματικά το εφαρμόζουμε; Κάθε πλύσιμο στο πρόσωπο και καινούργια πετσετούλα θα ήταν ιδανικό.

6. Αλλάζουμε τακτικά (πολύ τακτικά!) τις μαξιλαροθήκες

«Μία φορά την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή, αλλά αν έχετε ενεργά εξανθήματα, πλύνετε τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια σας δύο φορές την εβδομάδα», λέει. «Συνιστώ επίσης μεταξωτές μαξιλαροθήκες γιατί δεν παγιδεύουν βακτήρια όπως το βαμβάκι.», συμβουλεύει η Saedie.
Εγώ προτείνω να εξετάσετε και το απορρυπαντικό σας και το (τυχόν) μαλακτικό σας. Μπορεί να φουντώσουν μια τάση για σπυράκια από ατοπική δερματίτιδα.

7. Πλένουμε τακτικά και τα σύνεργα του μακιγιάζ

Άλλη μια συμβουλή που δεν εφαρμόζουμε τόσο συστηματικά κι οργανωμένα όσο απαιτείται. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα πινέλα για το μακιγιάζ είναι «το πρόσφορο έδαφος για βακτήρια» και πρέπει να πλένονται κάθε 7 έως 10 ημέρες. Τα πλένετε άραγε τόσο τακτικά;

Άλλες συσκευές εφαρμογής μακιγιάζ μπορεί επίσης να είναι εξίσου προβληματικές. «Δεν μου αρέσουν τα σφουγγάρια ομορφιάς που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κάνουν μακιγιάζ», λέει η Saedi. «Είναι καλά στη συλλογή βακτηρίων που προκαλούν ακμή και σπάνια καθαρίζονται μεταξύ των χρήσεων».
Επίσης αν συνηθίζετε να μοιράζεστε μακιγιάζ, πινέλα ή απλικατέρ, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. «Η ακμή δεν είναι μεταδοτική, αλλά τα βακτήρια, τα λιπαρά υπολείμματα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από άλλους μπορούν να μεταφερθούν στο δέρμα σας» αναφέρει η Mack.

8. Προσοχή στο χλωριωμένο νερό (στις πισίνες)

Εάν κολυμπάτε τακτικά σε μια χλωριωμένη πισίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το χλώριο μπορεί να στεγνώσει το δέρμα. Σε απάντηση, το σώμα μπορεί να παράγει περισσότερο σμήγμα, το οποίο μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει σπυράκια. Η Saedi συνιστά ενυδάτωση ανάμεσα στις βουτιές για να διατηρείται το δέρμα σας χαρούμενο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερδιέργεση των αδένων.

9. Κάνουμε (προσεκτική) απολέπιση

Η Saedi συνιστά να κάνετε απαλή απολέπιση με επιθέματα γλυκολικού οξέος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από την επιφάνεια του δέρματός σας. «Θα βοηθήσει στην υπερμελάγχρωση και θα επιτρέψει στα προϊόντα σας να διεισδύσουν καλύτερα», λέει, προσθέτοντας ότι μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα καθαριστικό προσώπου με σαλικυλικό οξύ (salicylic acid ή BHA) για να βοηθήσει να ξεφράξει τους πόρους και να αποτρέψει τα σπυράκια.

Και φυσικά για οποιοδήποτε πρόβλημα που επιμένει απευθυνόμαστε στο δερματολόγο μας.

 

με αναφορές από byrdie

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

2 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Εγώ, ο υποφαινόμενος.
Εγώ, ο υποφαινόμενος.
10 μήνες πριν

Το σαλικυλικό οξύ, και γενικότερα τα οξέα, είτε είναι AHA είτε BHA να πω εδώ ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται 2 με 3 φορές την εβδομάδα (ανάλογα πόσο ανθεκτικό είναι το δέρμα), κατά προτίμηση βράδυ και το πρωί οπωσδήποτε αντηλιακό. Όχι παραπάνω γιατί θα διαταράξουν το pH με την καθημερινή χρήση και θα βλάψουν τον επιδερμικό φραγμό. Οπότε θα έλεγα ότι αν έχετε καθαριστικό προσώπου με οξέα, μην το χρησιμοποιείτε πάνω από 2 φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε κάποιο άλλο, χωρίς οξέα. Οι ευαίσθητες επιδερμίδες μπορούν να κάνουν απολέπιση με οξέα, τα λεγόμενα PHA όπως είναι το μανδελικό, καθότι ειναι πιο ήπια… Διαβάστε περισσότερα »