in

Η Ρένα απαντά: Βρήκα την απάντηση του ψυχοθεραπευτή εντελώς ισοπεδωτική

Μετά που σκεφτόμουν την απάντησή του νευρίασα κάπως.

Η απάντηση του ψυχοθεραπευτή ίσως δεν είναι τόσο περίπλοκη, ούτε τόσο ισοπεδωτική. Προκύπτει οργανικά. _____________ Η ιστορία της Frustrated Little Bee όπως την ξεχώρισα σήμερα Ρένα γεια, θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Έχω προβλήματα στο γάμο μου και κάνω ψυχοθεραπεία εδώ και 1μιση χρόνο περίπου με βασικό αίτημα να καταλάβω τι θέλω τελικά από τη […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

abusive relationship support

Η απάντηση του ψυχοθεραπευτή ίσως δεν είναι τόσο περίπλοκη, ούτε τόσο ισοπεδωτική. Προκύπτει οργανικά.

_____________

Η ιστορία της Frustrated Little Bee όπως την ξεχώρισα σήμερα

Ρένα γεια, θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Έχω προβλήματα στο γάμο μου και κάνω ψυχοθεραπεία εδώ και 1μιση χρόνο περίπου με βασικό αίτημα να καταλάβω τι θέλω τελικά από τη σχέση μου και αν με ικανοποιεί ή πρέπει να προχωρήσω παρακάτω.

Σε μια κουβέντα με τον θεραπευτή μου τις προάλλες τον ρώτησα αν πιστεύει πως θα μας βοηθούσε ένας σύμβουλος γάμου και ήταν αρνητικός λέγοντάς μου πως «δεν είναι σίγουρος πως εγώ θέλω να το παλέψω και ο σύντροφός μου φαίνεται να χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό του». Μετά που σκεφτόμουν την απάντησή του νευρίασα κάπως γιατί μου φάνηκε λίγο ισοπεδωτική.

Πρώτη φορά ακούω πως πρέπει να είναι δουλεμένοι οι άνθρωποι για να πάνε σε θεραπεία ζεύγους και αυτή να έχει κάποιο αποτέλεσμα (δεν εννοώ απαραίτητα θετική έκβαση). Με απογοήτευσε δεν σου κρύβω, νοιώθω σαν να μου γκρέμισε την ελπίδα να αλλάξει κάτι στην σχέση μου, παρόλο που έχω ακούσει από αρκετά ζευγάρια να τα έχει βοηθήσει τέτοιου είδους προσέγγιση.

Έχω δίκιο που νοιώθω θυμωμένη με την απάντησή του? Εννοώ είναι αναμενόμενη μια τέτοια απάντηση από έναν ψυχοθεραπευτή ή θα έπρεπε να είναι περισσότερο ενθαρρυντικός με την ιδέα και να μην με κάνει να την απορρίψω?

Δεν το συζητήσαμε ιδιαίτερα, τελείωσε η κουβέντα με την απάντησή του, ίσως θα έπρεπε και εγώ να επιμείνω περισσότερο. Θα με βοηθούσε μια ανεξάρτητη άποψη. Κυρίως γιατί έχω τις αμφιβολίες μου κάποιες φορές για το αν είμαι στον κατάλληλο θεραπευτή μιας και δεν βλέπω ιδιαίτερη πρόοδο από πλευράς μου.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Frustrated Little Bee

____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Αγαπητή φίλη, θα γίνω politically incorrect τώρα, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής κι άμεσα βοηθητική. Κλέφτες θα γίνουν κι οι ψυχοθεραπευτές; Αν πας σε σύμβουλο γάμου, θα συνέχιζες την ψυχοθεραπεία; Αφού εξ όσων έχουμε όλοι αντιληφθεί αυτή αφορά κυρίως κι επισταμένως στο ζήτημα του γάμου σου. Ο ψυχοθεραπευτής αυτό το λαμβάνει ως ένα το κρατούμενο κι από πλευράς του δεν είναι φάουλ, είναι μια πραγματικότητα. Εκείνος ασχολείται με σένα, το πρόσωπο. Και θα εξηγήσω επιπλέον και για ποιό άλλο λόγο σου το είπε.

Έχετε μια ψυχοθεραπευτική σχέση εδώ κι ενάμιση χρόνο. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχει αντιληφθεί δύο πράγματα, τα οποία σου τα είπε, αλλά δεν σου άρεσαν και τα απέρριψες επειδή δεν σου άρεσαν χωρίς να τα εξετάσεις κριτικά, εξ ου και θυμώνεις.

Σου είπε λοιπόν ότι:

1.εσύ είσαι ήδη εκτός του γάμου (μένει να το κάνεις πράξη)

2.ο σύζυγος σου δεν θέλει να προσπαθήσει, από τις πληροφορίες που του έχεις μεταφέρει

Ποιός μένει επομένως να προσπαθήσει για τον γάμο; Ο γείτονας;

Επομένως αυτό που σου είπε δεν είναι ισοπεδωτικό, είναι η πραγματικότητα. Είναι ρεαλισμός. Κατανοώ ότι έχουμε μάθει να μαχόμαστε μέχρι τέλους για να διατηρηθεί μια κατάσταση που ήταν η επιλογή μας αρχικά, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αν τα οφέλη ξεπερνούν τις ζημίες και να πράξουμε αναλόγως. Στα οικονομικά λέγεται sunk cost fallacy (ΕΔΩ κι ΕΔΩ), στο τζόγο “don’t throw good money after bad money” και στις ανθρώπινες σχέσεις μην επεκτείνεις μια μη ικανοποιητική κατάσταση επειδή λυπάσαι την συναισθηματική επένδυση και την επένδυση χρόνου που της αφιέρωσες.

Πράγματι υπάρχουν παραδείγματα ζευγαριών που ωφελήθηκαν από τη θεραπεία ζεύγους και επανοικοδόμησαν την σχέση τους εκ νέου. Αυτό όμως προϋποθέτει να θέλουν πάρα πολύ και οι δύο να το πράξουν, να θέλουν πολύ να δουλέψουν για τη σχέση και τον εαυτό τους ξεχωριστά.

Ακόμα και το “θετική έκβαση” που λες είναι αναφορά σε διάσωση του γάμου/της σχέσης, δηλαδή μια λύση του γάμου την θεωρείς εκ προοιμίου αρνητική έκβαση, κι αυτό μάλλον δείχνει την αγκύλωση που σε καθηλώνει. Θέλεις να σώσεις το γάμο, αλλά ουσιαστικά δεν βρίσκεις πώς. Και πώς να βρεις, δεν είσαι μόνη στο γάμο: είναι κι άλλο ένα άτομο μέσα! Δεν εξαρτάται αποκλειστικά από σένα.

Η τυχόν δυσαρέσκεια με τον ψυχοθεραπευτή, εκτός του πλαισίου της παραπάνω εκτίμησής του (αυτό το “δεν κάνω πρόοδο”), εστιάζει άραγε στο “να καταλάβω τι θέλω τελικά από τη σχέση μου και αν με ικανοποιεί ή πρέπει να προχωρήσω παρακάτω”; Μα είναι πασιφανές ότι δεν σε ικανοποιεί. Αν σε ικανοποιούσε η σχέση σου, δεν θα πήγαινες σε ψυχοθεραπευτή εξαρχής. Η αντιλαμβανόμενη έλλειψη προόδου όμως έχει μάλλον να κάνει με την προσδοκία σου να σου παρέχει κάποια “μαγική” λύση που θα σε κάνει να ενεργοποιηθείς: είτε να φύγεις, είτε να αλλάξει ο σύντροφος. Λοιπόν, μάντεψε, δεν μπορεί να το κάνει άλλος αυτό. Καθένας για τον εαυτό του πράττει. Ο ψυχοθεραπευτής μας βοηθά να αντιληφθούμε τι μας εμποδίζει. Εσύ έχεις φτάσει μαζί του στο τι σε εμποδίζει; Αν όχι, δεν κάνετε πρόοδο. Αν ναι, τότε το ζήτημα εναπόκειται αποκλειστικά σε σένα. Φαίνεται περίπλοκο, αλλά είναι απλό τελικά στην σύλληψή του.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

14 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Vrahon@10
Vrahon@10
3 μήνες πριν

Όταν αρχιζουμε να τσατιζόμαστε με τις εκφράσεις του θεραπευτή μας, όταν αυτές δεν είναι προσβλητικές σαφώς, έχει αρχίσει η στιγμή που πρέπει να πάρουμε ΕΜΕΙΣ αποφάσεις για την πάρτι μας, δύσκολη πίστα, η πιο δύσκολη

Μαρία
Μαρία
3 μήνες πριν

Πετάς μια αποσπασματική κουβέντα χωρίς να γνωρίζουμε το ευρύτερο πλαίσιο να σου απαντήσουμε αν την βρίσκουμε ισοοεδωτική ή οχι ή τέλος πάντων πως την βρίσκουμε. Εγω θα σου πώ δεν ξέρω, γιατί δεν ειμαι ψυχολόγος, δεν ξέρω εσένα, τον άντρα σου, την ψυχοσύνθεση σου και τι λέτε εκεί 1,5 έτος. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι να κουβεντιάσεις μαζί του γιατί αυτή η τοποθέτηση του (ρώτησες άλλωστε) σε θύμωσε τόσο πολύ. Είναι κι αυτό μέρος της θεραπείας. Αν δεν μπορείς ναί άλλαξε θεραπευτή

Lioness
Lioness
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Σειρά μου να σου πω ότι μπήκες στο μυαλό μου. Ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Δεν είναι κακό να διαφωνείς με τον ψυχοθεραπευτή. Ίσα ίσα που το θεωρώ και υγιές. Δεν είναι δάσκαλος ούτε γονιός. Αν δε μπορείς να του πεις ότι διαφωνείς και να συζητήσεις τη διαφωνία.. πως θα δουλέψουν όλα τα άλλα?

Τελευταία επεξεργασία 3 μήνες πριν από Lioness
Μαρία
Μαρία
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Ναί, αν νευριάζει (κοινώς έχει αδυναμία διαχείρισης) με μια κουβέντα του θεραπευτή, που θεωρητικά δεν κάνει προσωπικές προβολές, τι θα γίνει με τις κουβέντες του συμβούλου ή ακόμα χειρότερα του άντρα της που θα είναι τίγκα στις προβολές. Θα σκάσει σε τοίχο κι ούτε θα ξέρει πως βρέθηκε μπροστά της.

Lioness
Lioness
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Συμβουλευτική ζεύγους δεν έχω κάνει , όμως έχει κάνει μια από τις κολλητές μου. Έχεις πολύ δίκιο σε αυτό που λες. Όταν άρχισαν να λέγονται αυτά που για χρόνια δε λέγονταν , το πράγμα ζορισε πολύ και ο σύμβουλος τους είπε να ξεκινήσουν πρωτα θεραπεία μόνοι τους. Είχαν βαλίτσες και οι δύο και τα όποια προβλήματα δεν είχαν να κάνουν με τη σχέση ,αλλά στο τέλος η σχέση πλήρωνε τη νύφη. Ήθελαν όμως και οι δύο να προσπαθήσουν γιατί παρ όλους τους καβγάδες δεν υπήρχε αδιαφορία. Ήθελαν να είναι μαζί .

Μαρία
Μαρία
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Σου έχω πρόσφατο παράδειγμα να το διαβάσει κι η γραφούσα. Προσφάτως φώναξα υδραυλικό για απόφραξη. Την προηγούμενη φορά την είχε κανει ο άντρας μου. Σε εμένα στην ίδια τιμή δεν μου μάζεψε τα νερά. Μα μου λέει ο άντρας μου, δεν με έπαιρνες ένα τηλέφωνο εκείνη την στιγμη να σου πώ! Οκ θεωρητικά δεν είπε κάτι, έλα που λόγω δικών μου θεμάτων βάρεσαν κουδουνάκια στο κεφάλι μου! Επειδή όμως έχουμε κάνει δουλίτσα με την ψυχίατρο κατάλαβα πως φταίνε οι δικές μου προβολές και αρκετά ήρεμα του εξήγησα οτι αυτο με κάνει να αισθάνομαι έτσι κι έτσι. Βάλε τώρα να το… Διαβάστε περισσότερα »

MissSunshine
MissSunshine
3 μήνες πριν

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σε όσα αναφέρεις. Αναρωτιέσαι για το τι θέλεις απ’ το γάμο σου, αναρωτιέσαι αν θα βοηθούσε ένας σύμβουλος μιας και έχεις ακούσει ότι έχει βοηθήσει άλλους, αναρωτιέσαι για την καταλληλότητα του ψυχοθεραπευτή, αναρωτιέσαι ακόμα και για το αν έχεις δίκιο να θυμώσεις. Ψυχολόγος δεν είμαι, αλλά κάτι δείχνει όλο αυτό. Σαν να ψαχνεσαι γύρω γύρω για να πάρεις την άδεια ή την εντολή για τις επιλογές σου. Κάπου χρειάζεται και μια κατάφαση σε όλα αυτά τα ερωτηματικά. Για αρχή θα πρότεινα να εκφράσεις τη δυσαρέσκεια σου στον ψυχοθεραπευτή σου. Όσο πιο ξεκάθαρα… Διαβάστε περισσότερα »

JoanneK
JoanneK
3 μήνες πριν

Δεν βλέπω κάτι ισοπεδωτικό σε αυτό που σου πε. Αν πιστευει πως εσύ δεν είσαι σίγουρη για το τι κάνεις σε αυτή τη σχέση και ο σύντροφος σου δεν αλλάζει εύκολα συμπεριφορές, δεν μπορεί να κάνει θαύματα ένας σύμβουλος γάμου. Γενικά, ο σύμβουλος γάμος μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να εκφράσει τα συναισθήματα του καλύτερα και πιο αποδοτικα, να εντοπίσει τι κάνει ο καθένας που έχει επίπτωση στη σχέση, να μπει ο ένας στη θέση του αλλού, να βελτιώσει τυχόν συμπεριφορές. Αλλα υπάρχει όριο. Να μας αλλάξει χαρακτήρα ή να μας κάνει να ερωτευτουμε ξανά τον αλκον αν μας έχει… Διαβάστε περισσότερα »

Αυτή
Αυτή
3 μήνες πριν

Λοιπόν. Αποφάσισα να πω και γω την αποψάρα μου σχετικά με το ζήτημα. Χωρίς να γνωρίζω καθόλου το πλαίσιο της κουβέντας ή της μεταξύ σας σχέσης με τον ψυχοθεραπευτή και δεδομένου ότι δεν γνωρίζω, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η απάντηση είναι ισοπεδωτική και φάνηκε να το πήρε προσωπικά. Είτε φοβήθηκε ότι θα σε χάσει είτε ότι θα φανεί η (υποθετική πάντα) ανικανότητά του να σε βοηθήσει. Θα συμφωνήσω με την τελευταία πρόταση της Ρένας ότι η πρόοδός σου με τον ψυχοθεραπευτή φαίνεται στο αν εσωτερικά έχεις κάνει κάποια πρόοδο προς την κατεύθυνση της απάντησης που αναζητάς. Δεν θα συμφωνήσω… Διαβάστε περισσότερα »

Ola
Ola
3 μήνες πριν

Ο ψυχοθεραπευτής δε σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο και ότι τα έχει καταλάβει καλά. Αυτο καταλαβαίνω απο πολλούς ανθρώπους που λένε δε φαίνεται να βοηθάει και είναι δύσκολο να βρεις τη σωστή ψυχοθεραπεία. Να κάνεις αυτό που πιστεύεις και να αλλάξεις θεραπευτή.

Έλενα Βοσνάκη
Editor
Έλενα Βοσνάκη
3 μήνες πριν

Εστάλη το παρακάτω σχόλιο, σας το βάζω:

” Η επίσκεψη στο ψυχολόγο δεν αφορά τη σχέση αλλά ΤΟ άτομο. Ο σύμβουλος γάμου αφορά και τα ΔΥΟ άτομα που από κοινού συμφωνούν να βοούν μια λύση στα ΚΟΙΝΑ τους προβλήματα. Η συγγραφέας ρωτά τον ψυχολόγο της, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά αν ο σύζυγος της ενδιαφέρεται να σώσει το γάμο του.

ΑΠΟ ΤΟΝ – Juliet”

Γιώργος
Γιώργος
3 μήνες πριν

Αν ο ψυχοθεραπευτής είναι της ψυχοδυναμικής σχολής, τότε η έκφραση των συναισθημάτων που νιώθεις προς αυτόν, είτε θετικά είτε αρνητικά, μπορεί να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά, μπορείτε να αναλύσετε αυτά τα συναισθήματα και να ανακαλύψεις πράγματα για τα συναισθήματά σου προς άλλους ανθρώπους

Iraklis
Iraklis
3 μήνες πριν

Δεν εχω κάνει θεραπεία ζευγους αλλα δε συμφωνω ότι για να να έχει αποτέλεσμα θα πρεπει να το θέλουν οπωσδήποτε παρα πολύ καινοι δύο.Είπαμε ότι ειναι και σύμβαση ο γάμος αλλα όχι πια τόοοοσο συνειδητά να ακολουθουνται ολοι οι οροι!
Νομίζω οτι ο ειδικος(;) που διάλεξες απλά δε θελει να χάσει το πελατη του,(εσένα)..Δε διστάζει να γινει πράγματι ιαοπεδωτικός και κατά τη γνώμη μου προσβκητικος.Εσυ ομως γιατι πρεπει να στο “επιτρέψει” εκεινος;δε μπορείς να παρεις απλα το συζυγο και να πατε σε συμβουλο γαμου,και βλ;επετεΚακο δε θα κανει….

AA
AA
3 μήνες πριν

Το σοβαρό ζήτημα δεν είναι αν ενοχλήθηκες (φυσικό) αλλά αν έχει δίκιο σε αυτό που λέει… στο κάτω κάτω από αυτά που του λες εσύ έχει βγάλει τα συμπεράσματα του