in

H Ρένα απαντά: Πότε υποψιαζόμαστε κάποιον για άσκησης βίας;

Ποιά σημεία μπορεί να μας προειδοποιήσουν;

Η άσκηση βίας γίνεται κλιμακωτά. Και υποψιαζόμαστε όταν δούμε κάποιες συμπεριφορές πιο πριν. _______________ Η ιστορία της Νέας Μαμάς όπως την ξεχώρισα σήμερα Καλημέρα/Καλησπέρα, Ρένα! Απλή ερώτηση, πότε μιλάμε για λεκτική, ψυχολογική βία; Πότε υποψιαζόμαστε ότι κάποιος μπορεί να ασκήσει σωματική βία; Ποιες κινήσεις/συμπεριφορές πρέπει να μας προβληματίζουν; ΑΠΟ ΤΗΝ – Νέα μαμά __________________ Ας […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ampa233

Η άσκηση βίας γίνεται κλιμακωτά. Και υποψιαζόμαστε όταν δούμε κάποιες συμπεριφορές πιο πριν.

_______________
Η ιστορία της Νέας Μαμάς όπως την ξεχώρισα σήμερα

Καλημέρα/Καλησπέρα, Ρένα!

Απλή ερώτηση, πότε μιλάμε για λεκτική, ψυχολογική βία; Πότε υποψιαζόμαστε ότι κάποιος μπορεί να ασκήσει σωματική βία; Ποιες κινήσεις/συμπεριφορές πρέπει να μας προβληματίζουν;

ΑΠΟ ΤΗΝ – Νέα μαμά

__________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Καλή χρονιά! Και να σου ζήσει το μωρό!

H άσκηση βίας δεν είναι επιτάχυνση αυτοκινήτου, να πάει από το 0 στο 100 μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Χρειάζεται μια κλιμάκωση, από παρατηρήσεις ή ύφος σε συγκεκριμένα πράγματα σε συναισθηματική κακοποίηση, σε υποτίμηση, σε λεκτική βία κι από κει (πιθανώς, όχι πάντοτε) σε σωματική.

Συμπεριφορές που πρέπει να προβληματίζουν, σύμφωνα με τα κέντρα κακοποιημένων γυναικών και τα συμπεράσματα μελετών, είναι οι κάτωθι:

  • Ζήλεια σε έντονο βαθμό απέναντι στους φίλους/συγγενείς/συναδέλφους
  • Επιθυμία να σε απομονώσει από τους φίλους/συγγενείς/συναδέλφους
  • Μνησικακία όταν περνάς χρόνο με άλλους κι όχι μαζί του, ακόμα κι όταν μαζί δεν κάνετε κάτι
  • Λεκτική υποτίμηση και ταπείνωση, ιδιαίτερα μπροστά σε άλλο κόσμο
  • Ευερεθιστότητα και απροβλεψιμότητα (η αίσθηση του δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει)
  • Gaslighting, δηλαδη η τεχνική να προσπαθεί να σε βγάλει τρελή όταν επισημαίνεις κάτι που έκανε
  • Φωνές και βρισιές που ξεφεύγουν από το στιγμιαίο χάσιμο ψυχραιμίας και κλιμακώνουν
  • Έλλειψη μεταμέλειας ή ακόμη χειρότερα έκφραση μεταμέλειας με θυματοποίηση/victim blaming, δηλαδή “κοίτα τι με έκανες να κάνω”

Αν χρειάζεσαι στοχευμένη βοήθεια, διάβασε προσεκτικά το παρακάτω.

Απόδραση από μία κακοποιητική σχέση: Ο πλήρης οδηγός

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Pocahontas
Pocahontas
3 μήνες πριν

Θα έλεγα οπωσδήποτε να παρατηρήσεις τη σχέση του με όντα που μοιάζουν σε σχέση με αυτόν πιο “αδύναμα” .Πχ ένα μικρό σκυλάκι ή ένα γατάκι .Δείχνει πολλά .Όπως και το πώς εκφράζεται για άλλες γυναίκες που δεν είναι στο στυλ του .Είναι επιθετικός στους χαρακτηρισμούς;Είναι υποτιμητικός;Είναι σημάδι πολύ σοβαρό για πιθανή εκδήλωση βίαιας συμπεριφοράς .Εγώ θα έβαζα και το κομμάτι του ξύλου και των βωμολοχιων πάνω στην ερωτική πράξη .Εξηγουμαι:Όλοι οι σώφρονες ενήλικες άνθρωποι με εμπειρία γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά , ποτέ σταματάει η εικονική ταπείνωση που επιφέρει ηδονή πάνω στο σεξ ,και πότε αρχίζει μια άνευ προηγουμένου κακοποίηση λεκτική… Διαβάστε περισσότερα »

Lioness
Lioness
3 μήνες πριν

Αν υποψιαζόμαστε… καλό είναι να μη μείνουμε να το διαπιστώσουμε. Σε αυτή τη περίπτωση καλύτερα να κάνουμε λάθος, παρά να βγούμε σωστές. Επίσης αν έχουμε ακούσει για βίαιη συμπεριφορά σε κάποια άλλη.. ποτέ ποτέ μα ποτέ και για κανένα λόγο μη πιστέψουμε ότι σε εμάς θα φερθεί καλύτερα ,γιατί εμείς είμαστε καλύτερες από εκείνη. Αυτός δε μας θεωρεί.

J.Brian
J.Brian
3 μήνες πριν

Ρένα τα λες πολύ καλά, όμως οι άνθρωποι χρειάζονται παραδείγματα για να κατανοήσουν πχ τι σημαίνει μεταμέλεια. Προς θεού δεν εννοώ ότι εσύ κάτι έκανες λάθος. Σκέπτομαι το παιδί που ήμουν την δεκαετία του 70 και διδασκόμασταν τότε στο σχολείο πως πρέπει να σέβεσαι αλλά ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει σέβεσαι. Κανένα παράδειγμα δε μας έδιναν. Δεν έχουμε καμία ψυχοεκπαίδευση στα σχολεία, να εξηγούν στα παιδιά τι σημαίνει π.χ μεταμέλεια , όπως είπα ενδεικτικά παραπάνω. Ζητώ συγγνώμη αλλά ξανακάνω το ίδιο; πόσες φορές ζητά κάποιος συγγνώμη; τι άνθρωπος είναι κάποιος που ζητά συγγνώμη αλλά κάνει το ιδιο; πως εκφράζεται η… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
dreammaker
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  J.Brian

” Οφείλουμε τα παντα στις ιδεες που ειναι ενα τίποτα, και τίποτα στα συναισθηματα που ειναι τα παντα”
Τα ελληνοπαιδα διδασκονταν σχεδον αποκλειστικα Ιλιαδα και Οδυσσεια για πολλους αιωνες. Συναισθηματα διδασκονταν , την αγάπη, το μίσος, τη ζήλια, την αμφιβολία, τη θλιψη , το νόστο , την υπομονή . Μια τετοια εκπαιδευση οδηγησε στον Πλατωνα και τον Αριστοτελη, στις ιδεες δηλαδη.
Αλλα οι ιδεες κυριαρχησαν και οι ανθρωποι παντα θα παλευουν με τα συναισθηματα

Μαρία
Μαρία
3 μήνες πριν

Παρατηρείς πως αποφορτίζει τον εκνευρισμό του. Ξεσπάει αναίτια σε άλλα άτομα με αφορμές και δικαιολογίες αυτοξεπλύματος? Ξεσπάει χωρίς να τον νοιάζει αν προκαλεί φόβο στον περίγυρο του? Πως αντιδρά στις συνέπειες? Τότε ναι έχεις κάτι κουδούνια να σου βαράνε διότι σημαίνει πως δεν μπορεί να ελεγξει τον εαυτό του, δεν τον νοιάζει αν θα βλάψει άμεσα ή έμεσα και δεν τον απασχολεί να το δει ως πρόβλημα για να κάνει κάτι γι αυτό.
Μην παρεξηγηθώ, όλοι έχουμε τις κακές μας στιγμές και το να το παίζεις Γκάντι δεν είναι λύση. Πως θα διαχειριστούμε την αποφόρτιση κάνει την διαφορά.