in

Τι είναι λεκτική βία;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τις ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη βία μέσα στο ζευγάρι, όπως και το κείμενο σας σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Έχοντας υπάρξει και εγώ ή ίδια σε μία σχέση όπου ένοιωθα να κακοποιούμαι πιστεύω ότι θα ήταν σημαντικό να μιλήσουμε πιο περιγραφικά σχετικά με το τι αποτελεί βία. Διαβάζω για […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τις ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη βία μέσα στο ζευγάρι, όπως και το κείμενο σας σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Έχοντας υπάρξει και εγώ ή ίδια σε μία σχέση όπου ένοιωθα να κακοποιούμαι πιστεύω ότι θα ήταν σημαντικό να μιλήσουμε πιο περιγραφικά σχετικά με το τι αποτελεί βία. Διαβάζω για λεκτική βία, αλλά δεν είμαι εντελώς σίγουρη τι μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια. Για παράδειγμα οι φωνές σε καθημερινή βάση, χωρίς προσβολές όμως, είναι βία; Το να αρχίζει ο ένας να φωνάζει χωρίς να βρίσκεστε μέσα σε καυγά; Καταλαβαίνω ότι όταν ένα άτομο έχει υποστεί βία, ίσως πολλές φορές να δυσκολεύεται να την αναγνωρίσει, γι’ αυτό και η ερώτηση μου. Υ. Γ. Μιλώντας με φίλους για τα συγκεκριμένα περιστατικά κατόπιν εορτής, αφού χώρισα δηλαδή, πολλοί από αυτούς μίλησαν για δυναμική της σχέσης, και υπονόησαν ότι αυτό τον εαυτό του τον έβγαζα εγώ. Κάτι φυσικά που με αποπροσανατόλισε ακόμα περισσότερο και με δυσκόλεψε στο να συνειδητοποιήσω ότι ήμουν θύμα βίας.

 

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είμαι αναλυτική στο τι μπορεί να είναι βία και ποιος μπορεί να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά αναφέρεις ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, αυτό της λεκτικής βίας. Πράγματι τα όρια της λεκτικής βίας δεν είναι πάντοτε διακριτά.

Νομίζω ότι ένας περιγραφικός ορισμός της λεκτικής ή συναισθηματικής βίας (γενικά, αλλά και ειδικά μέσα σε μια σχέση) είναι όταν τα λόγια ή οι πράξεις κάποιου προκαλούν σε κάποιον άλλο αισθήματα ανασφάλειας, απειλής, φόβου, απομόνωσης, περιφρόνησης, αναξιότηταςστεναχώριας, άγχους και τη γενικότερη αίσθηση πως ο άλλος άνθρωπος μπορεί να με ελέγξει.

Αν καθώς ο σύντροφος σου φώναζε (αναρωτιέμαι αν ήταν ένας άνθρωπος φωνακλάς, ή αν φώναζε προς εσένα) εσύ αισθανόσουν κάποιο από τα παραπάνω συναισθήματα, τότε πιθανότατα να ήσουν θύμα λεκτικής βίας.

Όσον αφορά τη δυναμική της σχέσης και τη στάση των φίλων σου: Καμία απολύτως δυναμική δεν δικαιολογεί τη χρήση σωματικής ή λεκτικής βίας, τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

16 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ με την κα. Ξανθοπουλίδου. Οντως να το βάλουμε σε ένα επιγραμματικό κουτάκι όλο αυτο: “λεκτική ή συναισθηματική βία, όταν τα λόγια ή οι πράξεις κάποιου προκαλούν σε κάποιον άλλο αισθήματα ανασφάλειας, απειλής, φόβου, απομόνωσης, περιφρόνησης, αναξιότητας, στεναχώριας, άγχους και τη γενικότερη αίσθηση πως ο άλλος άνθρωπος μπορεί να με ελέγξει”. Θα μιλήσω προσωπικά, έχω υποστεί λεκτική και σωματική βία, ενδοοικογενειακή και σε σχέση. Θα πω για τη λεκτική. Ειναι οταν σε μειώνει ο άλλος για οποιοδήποτε υπαρκτό ή ανυπόστατο λογο, οταν σε προσβάλλει με χαρακτηρισμούς που δεν αρμόζουν στο χαρακτήρα σου, οταν όλοι αυτοι οι χαρακτηρισμοί και οι μειώσεις… Διαβάστε περισσότερα »

EM
EM
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Ευχαριστούμε που μοιράστηκες την ιστορία σου. Έχοντας ζήσει κάτι ανάλογο θέλω να προσθέσω ότι μια τέτοια επιλογή συντρόφου συνήθως γίνεται επειδή έχουμε συνηθίσει στην κακοποίηση από την οικογένειά μας οπότε η επιπλέον κακοποίηση απλά έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαλυμένη μας αυτοεικόνα.

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  EM

EM, ευχαριστω! 👍😉 Οντως το κατάλαβα στην πορεία αυτο που γράφεις, ηταν περισσότερο κάποιος που αποδείχτηκε εκ των υστέρων, γιατί απλα στην αρχη ήθελα πολυ να φύγω και γαντζωθηκα πανω του κυριολεκτικά, και στην πορεία κατάλαβα οτι ηταν όλα αυτά που περιγράφει υπέρ αναλυτικά η Jelly Roll παρακατω. Στην αρχη δε φαίνονται όλα. Ηταν γλυκός ηταν συμπονετικός, ηταν όσα πίστευα οτι βρήκα σε εναν ανθρωπο μέχρι να με κανει υποχείριο του. Κι εκεί αποκαλύφτηκε όλο το πολυ καλα κρυμμένο προσωπείο του και η αθλιότητα του. Γιατί να τυρρανας ενα ανθρωπο στο ψυχολογικό κομματι και στο σωματικό, αυτο ειναι σαν εξ… Διαβάστε περισσότερα »

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Σφίχτηκε το στομάχι μου. Ήθελα μόνο να σε συγχαρώ και να σου πω πόσο σε θαυμάζω. Είσαι μαχήτρια, μπαρουτοκαπνισμένη αλλά νικήτρια. Στέλνω σφιχτή αγκαλιά (αν μου επιτρέπεται φυσικά❤️)

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Flying Grandma

Flying Grandma, σε ευχαριστώ για τα καλα σου λογια και για την αγκαλιά για όλα! 👍😉Στελνω κι εγώ αγκαλιες! ❤❤❤Σε ευχαριστω.
Ξέρεις όταν εχεις περάσει απο την άβυσσο, εκτιμας καλυτερα και μια συννεφιά και μια βροχή. Αυτό. Να εκτιμαμε τα απλα όμορφα. Σου στελνω την αγάπη μου και να εισαι καλα! 👍😃

Jelly Roll
Jelly Roll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Consciousness, πραγματικά το κουράγιο σου είναι αξιοθαύμαστο, ευχομαι να είσαι στ αλήθεια καλά σήμερα. Ήθελα στη λεκτική/συναισθηματική βία να συμπληρώσω ότι συμπεριλαμβάνονται όλες οι χειριστικές συμπεριφορές. Υπάρχει και βία που έρχεται πολύ απαλά, ανεπαίσθητα. Στολισμένη με λουλούδια, σ’ αγαπώ και σε νοιάζομαι, γι’ αυτό στα λέω. Βία είναι το να εκφράζει την άποψή του για ένα θέμα ένας δικός σου, η οποία είναι ακραία αρνητική και έπειτα να σου λέει ότι εσύ είσαι απίστευτη και μοναδική και και και δεν είναι δυνατόν εννοείται να πήγαινες με την άλλη μεριά, τόσο υπέροχη που είσαι, χωρίς να έχεις προλάβει να εκφράσεις την… Διαβάστε περισσότερα »

Melissa
Melissa
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jelly Roll

ποποοο τι είπες τωρα…”Και δεν θα την εκφράσεις γιατί έτσι νιώθεις ότι διακυβεύεται η αγάπη του άλλου για σένα και φυσικά η αγάπη που σου δίνει είναι πολύ πιο σημαντική από μια χαζοαποψη. Και κάπως έτσι σου απαγορεύεται να έχεις άποψη.”…πόσο σε νοιώθω. 🙁

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melissa

Melissa ακριβως αυτο. Καταλαβαίνεις τη λάθος αγάπη για αληθινή κι εκεί ακριβως την πατάς.

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jelly Roll

Jelly Roll, άπειρα ευχαριστω για όσα εγραψες και για το supporting! 👍😉Περιεγραψες επακριβώς πως ξεκίνησε να φέρεται εκείνη η σχεση της κακοποίησης. Με γλύκες, με εδω εγώ ειμαι για σενα, δε χρειάζεσαι αλλους, εγώ σε αγαπάω, με δωράκια και στην αρχη ηταν τόσο τέλεια που πίστεψα κι εγώ οτι είχα βρει τον ανθρωπο μου. Μέχρι που με αποκοψε απο φιλες και συγγενείς και με έκανε υποχείριο του. Έφυγα βέβαια, αλλά ηταν τοσο έντονο όλο αυτο που εκανα ενα διάστημα να επανελθω, να εμπιστευτω ξανά. Και ξέρεις εκείνο το διαστημα ήμουν στο μηδεν κι εκεί πάτησε στην οικονομική εξουσιαση μου κι… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Πολύ σε αγαπώ. Έχεις κότσια.

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Haifischnet

Haifischnet κι εγώ σε αγαπω. ❤😃Σε ευχαριστω! 👍

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Η απάντηση της Φαίνιας σε συνδυασμό με την εμπειρία σου με έκαναν να καταλάβω πόση λεκτική βία έχω υποστεί στη ζωή μου. Νομίζεις ότι απλώς είσαι ένα μηδέν, νιώθεις ότι το πρόβλημα το έχεις εσύ, ότι το πρόβλημα είσαι εσύ. Αγαπητή Consciousness, είναι αξιοθαύμαστη η δύναμή σου και πραγματικά ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες.

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Louk Ritia, σε ευχαριστω! 👍😃Σου στέλνω την αγάπη μου❤.
Θα πω ενα παράδειγμα που μου ήρθε στο μυαλό το πρωι διαβάζοντας αυτά. Άκουγα απο παιδι και έφηβη συνέχεια το εισαι άχρηστη. Εντελως. Μέχρι που το πίστεψα τοτε οτι ήμουν και πραγματικα. Δηλ χωρίς να το ξέρεις ‘κολλας’ αν μπορω να το θέσω έτσι, χαρακτηριστικά που σου αποδίδουν οι άλλοι, κι αυτο σε ρίχνει ακομα πιο πολυ. Πιστεύεις κάτι που δεν υπάρχει ακριβως επειδή η επανάληψη στο κανει.
Να εισαι καλα Louk Ritia! 👍😉

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Μεγάλο το κουράγιο σου consciousness και που βγήκες απ’αυτό και που το μοιράστηκες. Η αδερφή μου είναι παντρεμένη με ένα τέρας. Δεν είχε κανείς καταλάβει με τι τέρας είναι παντρεμένη γιατί η αδερφή μου δεν μιλάει. Από φόβο μην κατακρίνουμε το τέρας με το οπολιο διάλεξε να ζήσει. Καταλαβαίνω τώρα γιατί. Τα έφτιαξε μαζί του στα 17 τον παντρεύτηκε στα 21. Ήθελε να φύγει από το σπίτι βλέπεις. Η μαμά μας είχε έναν τόσο ασφυκτικό κλοιό που όπου φύγει φύγει όλες μας. Εγώ για ότι να ‘ναι σπουδές η αδερφή μου το γάμο με το τέρας. Εγώ κατάλαβα τι σημαίνει… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

luckystrike σε ευχαριστω! 👍😃Σε νιώθω απόλυτα❤ Κρίμα που η αδερφή σου δεν ξεκόλλησε και να σταθεις και να βοηθησεις τις ανιψιές σου οποτε σε χρειαστούν. Ειναι τυχερες που σε έχουν, που έχουν εναν ανθρωπο να τις καταλάβει. Μη ζητάς συγνώμη για το κείμενο, όλα αυτά δε γράφονται σε δυο γραμμές👍 Κάτι αλλο, αν δεν εχεις κάποιον να σε ακούσει, να σε καταλάβει, εκτός του οτι όλη αυτή η επαναλαμβανόμενη κατασταση της κακοποίησης σε οδηγει στην παράνοια, πιστεύεις οτι για να μου φέρεται αυτος έτσι, έτσι ειναι το σωστο. Θεωρείς, αν δεν εχεις εναν ανθρωπο να σου ανοίξει τα ματια για… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Παιδιά με συγκινησατε! 👍😉Αληθεια. Με αυτά που γραψατε. Σας ευχαριστω απο καρδιάς, κι εύχομαι για ολους σας τα καλυτερα 👍όπου τα βρίσκει ο καθένας!
Σας στέλνω την αγάπη μου! ❤ Να είστε καλα! Σας ευχαριστώ! 👍😃