Α,μπα Classics: Στην κουζίνα με τον Τζάκσον Πόλοκ.

Οι αγαπημένες συνταγές του εξπρεσιονιστή ζωγράφου.

Πριν από αρκετά χρόνια η φωτογράφος Robyn Lea επισκέφτηκε στο East Hampton το μουσείο που υπήρξε το σπίτι του Τζάκσον Πόλοκ και της Λη Κράσνερ. Εκεί περιεργάστηκε την κουζίνα και τα σύνεργα, ειδικότερα τις κατσαρόλες Le Creuset και τα πιατικά Eva Zeisel. «Εκείνη την εποχή, ήταν τα πιο καλά πιατικά που μπορούσε να αγοράσει κανείς. Ήταν πολύ μοντέρνα. Όλα έδειχναν ότι το ζευγάρι αγαπούσε τη μαγειρική και το καλό φαγητό. Ποιος είχε Le Creuset στην δεκαετία του ’40 και του ’50; Άρχισα να αναρωτιέμαι: τι έτρωγαν;»

Χειρόγραφη συνταγή του Πόλοκ για ψωμί

Όταν η Lea ρώτησε στο μουσείο αν στο σπίτι είχαν βρεθεί συνταγές, έμαθε ότι υπήρξαν πράγματι χειρόγραφες συνταγές από τον Πόλοκ και την Κράσνερ, αλλά δεν ήταν μέρος της έκθεσης. Έτσι η φωτογράφος ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης που κράτησε δύο χρόνια.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πολλές από τις συνταγές που ο Πόλοκ αγαπούσε πολύ ήταν συνταγές που απαιτούσαν πολλή υπομονή και ακρίβεια, δύο αρετές που ο Πόλοκ δεν είχε…

Ο Τζάκσον Πόλοκ είχε τέσσερις αδελφούς και ζούσε με την οικογένεια του μέχρι τα 18 του. Η μητέρα του, Stella Mae McClure Pollock, ήταν υπέροχη μαγείρισσα, και ο γιος της συνέχισε την οικογενειακή της παράδοση τιμώντας τις συνταγές της, όπως και τις συνταγές των καλλιτεχνών φίλων του.

Η κουζίνα του σπιτιού/μουσείου, όπως είναι σήμερα. Φωτο: Robyn Lea

Ξεκινώντας από την κουζίνα του σπιτιού, βρήκε βιβλία μαγειρικής και αποκόμματα με συνταγές από τους New York Times που έφταναν μέχρι το 1942. Έφτασε μέχρι το σπίτι μιας εγγονής της μητέρας του Πόλοκ στην Καλιφόρνια, όπου βρήκε το δικό της βιβλίο μαγειρικής. «Το πάθος της για μαγειρική ήταν πελώριο. Είχε πάνω από 900 συνταγές για επιδόρπια – κέικ πολύπλοκα, ένα υπέροχο μιλφέιγ. Ήταν μια γυναίκα εξαιρετικά δημιουργική», λέει η Lea για την μητέρα του Πόλοκ, η οποία μεγάλωσε πέντε γιους, των οποίων τα ρούχα έραβε μόνη της.

Φωτο: Robyn Lea

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, λέει η Lea, είναι ότι πολλές από τις συνταγές που ο Πόλοκ αγαπούσε πολύ ήταν συνταγές που απαιτούσαν πολλή υπομονή και ακρίβεια, δύο αρετές που ο Πόλοκ δεν είχε… Οι επιδόσεις του στη ζαχαροπλαστική δείχνουν έναν άνθρωπο που σεβόταν την πειθαρχία που απαιτείται για να γίνει ένα καλό ψωμί».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

16 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Muse Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν ξέρω γιατί, αλλά ενθουσιαστηκα!