in ,

Η Ρένα απαντά: Υπάρχουν τελικά αθλήματα που είναι αποκλειστικά αντρικά και γυναικεία;

Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών δεν ασχολείται με ποδόσφαιρο, ούτε δηλαδή παίζουν κοπελες ποτέ ποδόσφαιρο σε αλάνες, σχολεία ή γηπεδακια, ούτε βλέπουν ποδόσφαιρο και να μπορούν να το κατανοήσουν όπως το κλασικό παράδειγμα με το οφσάιντ.

Τα αποκλειστικά αντρικά και αποκλειστικά γυναικεία ξεφύτρωσαν ή έγιναν έτσι μέσω της επανάληψης; Nature or nurture? Πάμε πάλι την αλφαβήτα. _______________ Η ιστορία της Απορημένης όπως την ξεχώρισα σήμερα. Καλησπέρα Ρένα, καλό αποκαλοκαιρο να έχουμε. Μια ερώτηση διαφορετικη από τις συνηθισμένες που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Γιατί άθελά μας συνεχίζουμε να αναπαράγουμε το πατριαρχικο στερεότυπο […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Poets feminism

Τα αποκλειστικά αντρικά και αποκλειστικά γυναικεία ξεφύτρωσαν ή έγιναν έτσι μέσω της επανάληψης; Nature or nurture? Πάμε πάλι την αλφαβήτα.

_______________
Η ιστορία της Απορημένης όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Καλησπέρα Ρένα, καλό αποκαλοκαιρο να έχουμε.

Μια ερώτηση διαφορετικη από τις συνηθισμένες που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Γιατί άθελά μας συνεχίζουμε να αναπαράγουμε το πατριαρχικο στερεότυπο που θέλει τη γυναίκα να μην ασχολείται με τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα βλέπε τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβο κλπ.

Και κυρίως το ποδόσφαιρο που είναι η κορωνίδα των “αντρικών” αθλημάτων. Υπάρχουν φωνές που λένε καλώς ότι το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να λέγεται αντρικό αθλημα, αλλά άθλημα και για τα δύο φύλα, από την άλλη όμως δεν ασχολείται καθόλου η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών,.ούτε δηλαδή παίζουν κοπελες ποτέ ποδόσφαιρο σε αλάνες, σχολεία ή γηπεδακια, ούτε βλέπουν ποδόσφαιρο και να μπορούν να το κατανοήσουν όπως το κλασικό παράδειγμα με το οφσάιντ.

Εν τέλει, μήπως τα στερεότυπα όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση,. εμπεριέχουν και ψήγματα αλήθειας? Ό,τι δηλαδή υπάρχουν πράγματα βιολογικά – κοινωνικά – πολιτισμικά που είναι σχεδόν αποκλειστικά αντρικά και γυναικεία?

ΑΠΟ ΤΗΝ – Απορημένη

___________________

Aς οργανώσουμε τη συζήτηση.

Καλό αποκαλόκαιρο, σ’ευχαριστώ!

Η ερώτηση με κάνει να αναρωτιέμαι αν βλέπεις καθόλου αθλήματα έστω στην τηλεόραση και το διαδίκτυο ή απλώς ήθελες να το πας απευθείας στο ποδόσφαιρο αλλά υπήρχε κάποιο κώλυμα. Έχουμε τενίστριες, έχουμε ένα κάρο βολεϋμπολίστριες (ειδικά το beach volley θα έλεγα καθιερώθηκε ως γυναικείο άθλημα -για λάθους λόγους male gaze, αλλά πάντως καθιερώθηκε), ένα σωρό αθλήτριες του στίβου. Σε τζούντο, σε πολεμικές τέχνες γενικά, σε ενόργανη, σε μπάσκετ, κολυμβήτριες….Και δεν εννοώ σε επαγγελματικό μόνο επίπεδο. Σε αθλητικούς συλλόγους αν πας θα δεις πολλές έφηβες κοπέλες και κορίτσια να ασχολούνται και να έχουν κι επιδόσεις. Σου λείπει ίσως το κίνητρο κι η ευκαιρία παρατήρησης.

Πάμε όμως στο ποδόσφαιρο που ονοματίζεις “κορωνίδα των αντρικών αθλημάτων”. Χμμ. Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό κορωνίδα των αθλημάτων. Κορωνίδα του σόου και των κερδών είναι. Και της πολιτικής χειραγώγησης στα καθ’ημάς (τυχαίο δεν είναι ότι όλοι οι ισχυροί αγοράζουν κάποιο φεγγάρι κι από κάποια ποδοσφαιρική ομάδα για παροχή ιδιωτικού “στρατού” εν ανάγκη).

Το ποδόσφαιρο τρέφει υπερτροφικά κέρδη για όλους όσους εμμέσως ασχολούνται μαζί του και κάποιους λίγους που ξεχωρίζουν ως υπεραθλητές που συμμετέχουν σε αυτό. Κι ως θέαμα, ως σόου πουλάει το επιθετικό, το σκληρό, το άγριο και το χωρίς κανόνες οπαδικό ποδόσφαιρο πολλές φορές -δηλαδή το τεστοστερονούχο. Το “αντρικό”. Εκεί πέφτει το χρήμα γιατί θα γίνουν “π’τνα όλα”. Κι οι φανατικοί οπαδοί του, μια ευκαιρία να ανήκουν αποζητούν, μια ομάδα να καλύψει τα κενά, μια ομάδα που θα επιτρέπει να βγάλουν τα πιο ούγκανα ένστικτα που δεν μπορούν να εκδηλωθούν αλλού νομίμως.

Και βέβαια πουλάει στο κοινό και το εξωνημμένο. Δες τι γίνεται με τα εμιράτα και τους διεθνείς ποδοσφαιριστές. Δεν το λες αφοσίωση στα υψηλά ιδεώδη του αθλητισμού, είναι μπίζνα. Χοντρή μπίζνα. Και πολιτική κίνηση διείσδυσης. Το αντρικό ποδόσφαιρο είναι ο μοχλός για να μοχλευτούν συγκεκριμένες διαδικασίες με συγκεκριμένα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όμως στο καθαρά αθλητικό κομμάτι υπάρχουν γυναικείες ομάδες και αθλήτριες που μια χαρά και διάθεση και επιδόσεις και θέαμα προσφέρουν. Δεν άκουσες για τις Lionesses? Και στο εξωτερικό υπάρχουν σύλλογοι κι ομάδες με γυναίκες και έφηβες που παίζουν στα γήπεδα κανονικά. Στην Ελλάδα τις κοπέλες τις στέλνουμε ως κοριτσάκια σε πιο “ντελικάτα” αθλήματα, στη Ρωσία στέλνουν τα αγόρια για μπαλέτο επειδή έχουν τεράστια παράδοση κι ιστορία και κανένας δεν θεωρεί ότι είναι θηλυπρεπές. Τι μας δείχνει αυτό; Ότι οι προσλαμβάνουσες είναι ακριβώς μια στερεοτυπία. Ίσως το μόνο άθλημα που να είναι απαγορευτικό -στο μυαλό μου τουλάχιστον- για γυναίκες να είναι η άρση βαρών για λόγους κινδύνου για τα εσωτερικά γεννητικά τους όργανα. Και πάλι… επιλογή τους.

Όσο για το οφσάιντ, ε καλά γελάω. Πρέπει κάποιος πλέον να προσπαθήσει περισσότερο για να προσβάλλει μια γυναίκα ότι δεν καταλαβαίνει. Σιγά το δύσκολο και το περίπλοκο!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Juanita
Juanita
8 μήνες πριν

Γεια χαρά από μάνα φανατικης ποδοσφαιριστριας! Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που απεχθάνομαι τον αθλητισμό, ιδίως το ποδόσφαιρο, για όλα όσα ανέφερε η Ρένα. Η κόρη μου όμως είναι ένα υπερκινητικό πλάσμα που λατρεύει τα έντονα αθλήματα. Από πολύ μικρή ηλικία με παρακαλούσε να αρχίσει καράτε, γιατί έτυχε να δει προπόνηση στο πάρκο και εντυπωσιάστηκε. Εγώ δεν ήθελα καθόλου το καράτε, και την έγραψα μουσικοκινητικη. Σταμάτησε γιατί βαριοταν, και στο σπίτι έβαζε να βλέπει στο ίντερνετ βιντεάκια με καράτε. Κάπως έτσι αποφάσισα να την στείλω τελικά, και μόλις στα 9 της χρόνια έχει πολλές διακρίσεις. Πριν από ένα χρόνο μου ζήτησε… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 8 μήνες πριν από Juanita
Maria P
Maria P
8 μήνες πριν

Ως άτομο που αγαπάω τον αθλητισμό και ασχολούμαι από μικρή ηλικία και έως τώρα στα 40 μου, δεν θυμάμαι κανένα άθλημα που να είναι αποκλειστικά γυναικείο ή αντρικό. Σε όλα συμμετέχουν και τα δύο φύλα. Πιθανότατα δεν παρακολουθείς αθλήματα. Το γυναικείο ποδόσφαιρο ή μπάσκετ μπορεί να μη προβάλλεται τόσο πολύ στην Ελλάδα (αν και πολλές φορές έχω δει αγώνες) αλλά μιλάς και για στίβο, βόλεϊ, τένις όπου η Ελλάδα έχει μεγάλες διακρίσεις με αθλήτριες εδώ και 30 και πλέον χρόνια. Ψάξτε λίγο περισσότερο!

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν

Ε καλά τώρα. Εγω πάλι ξέρω ανθρώπους άντρες και γυναίκες που το ποδόσφαιρο, αυτό το ποδόσφαιρο που εννοούμε, δε το θεωρούν άθλημα. Ανάμεσα τους κι εγώ. Αυτή η κορωνίδα που ονομάζεις , δε βλέπω να προωθεί κανένα αθλητικό ιδεώδες. Οι άντρες του κύκλου μου δεν παρακολουθούν. Στο λύκειο , που ήταν κουλ να ασχολείσαι , μια χαρά ασχολιομουν. Παρακολουθούσα, πήγαινα σε αγώνες με τη παρέα. Είχα και κασκόλ. Ήξερα και τι είναι το οφσάιντ. Δεν ήταν και κάτι ιδιαίτερα δύσκολο να καταλάβω. Χρειάστηκε μόνο ένα τέταρτο και ένα αγόρι που τα εξηγούσε καλά χωρίς να μου τη λέει. Ήταν όμως… Διαβάστε περισσότερα »

Liberate my Madness
Liberate my Madness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Οφείλεις να μας πεις αν ο συμπαίκτης απατησε την τριφυλλαρα επειδή too good to be true, ή αντιστάθηκε στα βασανιστήρια 😆

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Liberate my Madness

Νομίζω με το ” υπέκυψε” το είπα. Εκτός αν είχες μια μικρή ελπίδα ότι θα έβαζε το τριφύλλι πάνω από το καβλιτσεκι του. Συγνώμη για την απογοήτευση , αν και οφείλω να ομολογήσω ότι του πηρε περισσότερη ώρα να απατήσει το τριφύλλι από τον Πάπα. Αλλα αυτό ήταν και το ωραίο.

Dimitra
Dimitra
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Μαλλον σε αλλη ερωτηση απαντησατε

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Dimitra

Χμμμμ, εγώ νομίζω σχολίασα( δεν είμαι αρμόδια να απαντώ) σε αυτήν με τον δικό μου τρόπο.

George Elliot
George Elliot
8 μήνες πριν

Καλημέρα! Χωρις να θέλω να είμαι δηκτική, μάλλον ρώτησες χωρίς να το έχεις ψάξει καθόλου, ή είσαι πολύ μακρυά πό αυτόν τον κύκλο. Και λόγω των 2 κριτσιών που έχω αλλά και λόγω εργασίας πολλές φορές έχω να σου πώ τα εξής: Στην Ελλάδα υπάρχουν κανονικά πρωταθλήματα σε ΟΛΑ τα ομαδικά και ατομικά σπορ για τις γυναικες. ΣΕ ΟΛΑ! Φαντάζομαι σε κάποια απο αυτά τα κορίτσια που γραφονται από μικρα σε ακαδημίες συλλόγων μπορεί να είναι και 10πλασια των αγωριών, όπως το βόλεϊ Στο ποδοσφαιρο δε να σε ενημερώσω ότι υπαρχουν τουλάχιστον 4 εθνικές κατηγορίες με συμμετοχή 12+ ομάδων σε… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
8 μήνες πριν

Μια μικρή ιστορική λεπτομέρεια: η μετατροπή του ποδοσφαίρου σε κυριότερο αντρικό σπορ διευκολύνθηκε από τις επεμβάσεις δύο φασιστικών καθεστώτων: του μουσολινικού που υπέσκαψε με κάθε τρόπο την δημοφιλέστατη τότε ποδηλασία για να προωθήσει αντίστοιχα το ποδόσφαιρο που ταίριαζε περισσότερο με την αισθητική και την ιδεολογία του, ενώ προκαλούσε και ταύτιση με την ομάδα (και με το καθεστώς).
Και του δωσιλογικού καθεστώτος του Βισύ στη Γαλλία που διέλυσε για ιδεολογικούς λόγους το γαλλικό ράγκμπι που ήταν τότε το νούμερο 1 σπορ στη χώρα (η Γαλλία εξακολουθεί να έχει σημαντικά ανεπτυγμένο ράγκμπι και αποτελεί σχετικά υπολογίσιμη δύναμη στις διεθνείς αναμετρήσεις)

Dimce
Dimce
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Υπολογισιμη δυναμη ναι αλλα παντα η Γαλλια οπως και η Ιταλια ειναι οι μικρομεσαιες ομαδες του ραγκμπι.Πρωτοκαθεδρια εχουν οι αγγλοσαξωνες-κελτες (Νεα Ζηλανδια που ειναι υπερδυναμη,Αγγλια,Ιρλανδια,Σκωτια,Ουαλια,Αυστραλια και Νοτια Αφρικη).

avis
avis
8 μήνες πριν

πάντα βαριόμουν το ποδόσφαιρο, ειδικά το ελληνικό που είναι χάλια, και δεν κατάλαβα ποτέ το φανατισμό και τον οπαδισμό, γιατί να υποστηρίζω κάποια ομάδα που ανήκει σε κάποιον αμφιβόλου ποιότητας επιχειρηματία και να αποτελώ μέρος του στρατού του. Παρακολουθώ αθλήματα που μου αρέσουν, αθλητριες και αθλητές που μου αρέσουν και ασχολούμαι η ίδια στο βαθμό που μπορώ.

Katje
Katje
8 μήνες πριν

Ωραία, πάμε τώρα ένα εύκολο και απλό: όταν κατά τη μεταβίβαση της μπάλας (όταν πάει να γίνει πάσα ρε παιδί μου), η ομάδα που κάνει επίθεση έχει έναν παίκτη που δεν καλύπτεται από τουλάχιστον δύο αμυντικούς της άλλης ομάδας (ο ένας είναι ο τερματοφύλακας συνήθως) τότε αυτός ο ακάλυπτος παίκτης λέμε ότι είναι οφσάιντ. Γυναίκα είμαι και μου το είχε εξηγήσει ο μπαμπάς μου όταν ήμουν 11-12 και το κατάλαβα. Αλλά έχει τύχει να ακούσω άντρα αργότερα να προσπαθήσει να το εξηγήσει άλλου και δεν είμαι σίγουρη αν ήξερε και ίδιος τι προσπαθούσε να πει. Οπότε όταν το εξήγησα εγώ… Διαβάστε περισσότερα »

Dimce
Dimce
8 μήνες πριν

Το ποδοσφαιρο ειναι το πλεον δημοφιλες σπορ στις περισσοτερες χωρες του κοσμου.Καποιες εξαιρεσεις οπως ΗΠΑ (αμερικανικο ποδοσφαιρο) Νεα Ζηλανδια (ραγκμπι) Καναδας (Χοκευ επι παγου) Αυστραλια (αυστραλεζικο ποδοσφαιρο) ή Ινδια (Κρικετ) υπαρχουν αλλα σε γενικες γραμμες και σε απολυτους αριθμους περισσοτερους fans εχει το ποδοσφαιρο.Εχει απλους κανονες,ειναι θεαματικο,παιζεται σε μεγαλα γηπεδα και εχει συνδιαστει με την ευκολια να παιζεις “μπαλα” ακομα και με ενα αυτοσχεδιο τοπι εν αντιθεσει με τα υπολοιπα αθληματα που χρειαζεσε ειδικο εξοπλισμο.Οπως διαπιστωσα απο τα σχολια η απεχθεια για το ποδοσφαιρο δεν εχει να κανει με το αθλημα αυτο καθυατο αλλα τον χουλιγκανισμο,την μπιζνα κτλ.Οσον αφορα το… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Tropique
8 μήνες πριν

Eντάξει, μην προσπαθούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο. Μια ματιά στις κερκίδες των γηπέδων και στα καφενεία των φιλάθλων δείχνει πως το 80-90% είναι άντρες. Ναι φυσικά υπάρχουν γυναίκες που αθλούνται και κάνουν πρωταθλητισμό. Ομως το κοινο, οι οπαδοί των σπορ κατά κύριο λόγο είναι άντρες.

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Tropique

Ένας από τους λόγους είναι και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Επίσης το αδιαπραγματευτο..” γυναίκα πάω με τους κολλητούς γήπεδο!”

Liberate my Madness
Liberate my Madness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Δηλαδή η γυναίκα δεν έχει ένα ελεύθερο 2ωρο μια Κυριακή να πάει γήπεδο; Ενώ οι άντρες έχουν άπλετο χρόνο να βολοδερνουν;

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Liberate my Madness

Αυτό ακριβώς λέω . Βλέπεις πολλές γυναίκες στα καφενεία ή να βολοδερνουν τις Κυριακές?

Liberate my Madness
Liberate my Madness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Όχι Κυριακές μόνο άντρες έξω, οι γυναίκες είναι καραντίνα προφανώς.

Nienna
Nienna
7 μήνες πριν

Το στερεότυπο δεν συνεχίζει να αναπαράγεται. Και δεν θα συνεχίσει.
Δεν είναι ποδόσφαιρο βέβαια το άθλημα που κάνω είναι πολεμική τέχνη. Εκεί τα τμήματα είναι μικτα και στα τμήματα των ενηλίκων η πλειοψηφία είναι άνδρες.
Στα παιδικά τμήματα όμως η συντριπτική πλειοψηφία είναι κορίτσια. Ελπίζω να μην αποθαρρυνονται που δεν έχουν πολλά πρότυπά και δεν εκπροσωπουνται . Μακάρι να συνεχίσουν να το βλέπουν ως κάτι φυσιολογικό ότι το κορίτσι (είναι άνθρωπος) θα τρέχει θα χτυπάει, θα τσαλακωνεται.