in ,

Η Ρένα απαντά: Πώς μετριέται η εξυπνάδα τελικά;

Είμαι χαζή ή έξυπνη, αν σε κάποια είμαι καλή και σε άλλα όχι; Σίγουρα το δείγμα που έχει ο καθένας μας γύρω του δεν αποδεικνύει κάτι, μιας και εγώ μπορεί να έχω γνωρίσει περισσότερους ανθρώπους μέσης ευφυίας και να νιώθω έξυπνη, ενώ ο δικός σου κύκλος να αποτελείται μόνο από ανθρώπους υψηλότερης ευφυίας και να νιώθεις χαζή.

Η εξυπνάδα του εαυτού, πώς μετριέται και γιατί είναι άσκοπο να συγκρινόμαστε. _____________________ Η ιστορία της Τι Είμαι Τελικά; όπως την ξεχώρισα σήμερα. Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος για τον εαυτό του αν είναι έξυπνος, περισσότερο, λιγότερο ή ίσα με το μέσο όρο; Σίγουρα το δείγμα που έχει ο καθένας μας γύρω του δεν αποδεικνύει […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Im

Η εξυπνάδα του εαυτού, πώς μετριέται και γιατί είναι άσκοπο να συγκρινόμαστε.

_____________________

Η ιστορία της Τι Είμαι Τελικά; όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος για τον εαυτό του αν είναι έξυπνος, περισσότερο, λιγότερο ή ίσα με το μέσο όρο; Σίγουρα το δείγμα που έχει ο καθένας μας γύρω του δεν αποδεικνύει κάτι, μιας και εγώ μπορεί να έχω γνωρίσει περισσότερους ανθρώπους μέσης ευφυίας και να νιώθω έξυπνη, ενώ ο δικός σου κύκλος να αποτελείται μόνο από ανθρώπους υψηλότερης ευφυίας και να νιώθεις χαζή.

Επίσης πόσο έξυπνος θεωρείσαι όταν σε ένα τομέα πχ στην αντιληπτική ικανότητα είσαι πολύ καλός, αλλά σε κάποιον άλλο πχ χωροταξική ή γλωσσική νοημοσύνη, είσαι πολύ κακός; Πως γίνεται να θεωρούμαι έξυπνος άνθρωπος γενικά, αλλά πολύ χαζός σε μεμονωμένους τομείς;

Και τελικά ποιος είναι ο πιο έξυπνος; Αυτός που συγκεντρώνει σε περισσότερους τομείς το μεγαλύτερο σκορ; Και από όπου κι αν τον πιάσεις δεν υστερεί;

ΑΠΟ ΤΗΝ – Τι είμαι τελικά?

_____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Αρχικά προβληματίστηκα που έγινε ερώτηση που απαντιέται πολύ ολοκληρωμένα μέσω μιας μiκρής αναζήτησης στο Google -ακόμη και στο ελληνόγλωσσο.

Κατόπιν σκέφτηκα, για δες, μετά το ομορφόμετρο και το σεξοσχεσόμετρο, ακολουθεί και το εξυπνόμετρο. Ίσως είναι πιο παραγωγικό να μιλήσουμε για την εξυπνάδα, καθώς τα δύο πρώτα έχουν κατορθώσει να μας καταβυθίσουν κοινωνικά σε μια ατέρμονη καρκινική κίνηση που δεν οδηγεί πουθενά: μπρος πίσω, πίσω μπρος.

Η εξυπνάδα λοιπόν όχι μόνο είναι μετρήσιμη, αλλά είναι μετρήσιμη και σε πολλές διαφορετικές διαστάσεις και μορφές της, όπως ήδη κι η ίδια αναφέρεις. Υπάρχουν πολλά είδη ευφυίας και δεν τα κατέχει κάποιος όλα. Προσμετρώνται όμως οι επιδόσεις στο σύνολο. Παρόλο που τα IQ τεστς είχαν αμφισβητηθεί έντονα στο παρελθόν -κυρίως λόγω γνωσιακών παραμέτρων που απέκλειαν μέρη άλλων φυλών ή μειονοτήτων- έχουν μετεξελιχθεί αρκετά στα σύγχρονα χρόνια και αποτελούν δεδομένο ψυχομετρικό εργαλείο σε ψυχιατρικές, παιδοαναπτυξιακές και ψυχολογικές διαγνώσεις.

Χρησιμοποιούμενο ευρέως είναι το Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS), που παρέκκλινε από προηγούμενα τεστ IQ που εξετάζουν διαφορετικές νοητικές ικανότητες όπως η λεκτική, η αριθμητική, η χωρική και η λογική νοημοσύνη. Πλέον παρέχεται στην έκδοση WAIS-IV που περιέχει 10 υποδοκιμές, μαζί με πέντε συμπληρωματικά τεστ. Παρέχει βαθμολογίες σε τέσσερις βασικούς τομείς νοημοσύνης: μια κλίμακα λεκτικής κατανόησης, μια κλίμακα αντιληπτικής λογικής, μια κλίμακα μνήμης εργασίας και μια κλίμακα ταχύτητας επεξεργασίας. Άλλο δημοφιλές τεστ είναι το Raven Progressive Matrices (RPM).

Θα μπορούσες να κλείσεις ένα ραντεβού με κάποιον ειδικό, ώστε να λάβες επιστημονική αποτίμηση προσωποποιημένη και να μην πελαγοδρομείς. Υπάρχει επίσης υλικό και στο διαδίκτυο, προτίμησε κάτι έγκριτο ως προς τα ερωτηματολόγια και όσο το δυνατόν πλησιέστερο στην επιστημονική προσέγγιση.

Επιπλέον υπάρχουν τα λεγόμενα “street smarts”, η εξυπνάδα “του δρόμου” δηλαδή, κάτι που δεν αποτυπώνει μια εγγενή ευφυία αναγκαστικά σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά κυρίως την χρήση πρακτικής κοινής λογικής, παρατήρησης και αξιοποίησης των εμπειριών προς εξαγωγή βάσιμων κι επαληθεύσιμων συμπερασμάτων.

Πιθανόν να είσαι θύμα χειριστικών σχολίων που προσπαθούν να μειώσουν τα ακαδημαϊκά ή άλλα επιτεύγματά σου χάριν της εξυπνάδας “του δρόμου” αυτών που σου κάνουν την κριτική. Ή το αντίστροφο; Όπως και να έχει, πόσο ανώριμο και αφελές εκ μέρους τους, αν όντως συμβαίνει. Κατανοώ την ενόχλησή σου.

Η σύγκριση με τον περίγυρο πάντως έχω να πω ότι είναι δείγμα μάλλον…χαμηλής ευφυίας. Αν ευφυία είναι η αποταμίευση πνευματικής ενέργειας για τα σημαντικά, το να ξοδεύεσαι συγκρινόμενη με τους άλλους είναι άσκηση μαιότητας. Όπως πάντα θα υπάρχει κάποια ομορφότερη (ή πιο τυχερή στα ερωτικά), έτσι θα υπάρχει και κάποια εξυπνότερη. Είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλότητας να υπάρχουν διαβαθμίσεις σε οποιαδήποτε ιδιότητα και να μην είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν επιτελεί κανέναν σκοπό κάτι τέτοιο και δεν παράγει κανένα έργο. Να επικεντρώνεσαι στο παραγόμενο έργο. Αυτό μετρά στο τέλος.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
KFDA
KFDA
11 μήνες πριν

«Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο» Albert Einstein

equinox
equinox
11 μήνες πριν

Έξυπνος είναι κάποιος που έχει πλήρη συνείδηση της βλακείας του και των ορίων που αυτή του θέτει. Επομένως είναι υπαρξιακά ταπεινός και εξωφρενικά απλός, φυσικά μετά από 40 πολύχρονα κύματα επίπονης απλοϊκότητας και βαθιάς ενεργητικής βουτιάς μέσα στη ζωή και τις εμπειρίες. Αποφασίζει λοιπόν, πως – μιας και η βλακεία του είναι αναπόδραστη και πανανθρώπινη, καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιήσει προς ώφελος του και να προστατεύσει με το παράδειγμα του τους συνανθρώπους του από τη δική τους. Το μόνο σίγουρο για τον έξυπνο είναι πως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Έξυπνος είναι επίσης κάποιος που κάνει επιλογές που τον οδηγούν… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
dreammaker
11 μήνες πριν

One million dollars question “Αν η βλακεία αποτελεί από εξελικτικής απόψεως μειονέκτημα, τότε γιατί δεν είμαστε όλοι ιδιοφυΐες;” Βοηθητικές ερωτήσεις -Γιατί οι στρατιώτες με υψηλότερο IQ είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; – Γιατί είναι βέβαιο ότι αν παίρναμε κάποιον από το 1000 π.Χ. και τον βάζαμε στη σύγχρονη κοινωνία θα διαπιστώναμε ότι θα ήταν «ένας από τους εξυπνότερους και πνευματικά πιο ζωντανούς από τους συναδέλφους και φίλους μας» -Γιατί ο δείκτης ευφυΐας IQ – έχει ελάχιστη σχέση με τις παράλογες συμπεριφορές; -Το δίχτυ της κοινωνικής ασφάλειας έχει δημιουργήσει μια πνευματική έρημο; – Πώς… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
dreammaker
11 μήνες πριν

Το iq είναι ένας ψυχομετρικός δείκτης με επιτυχία πρόβλεψης – καθορισμού 75-85%. Αμφισβητήθηκε αλλά επανήλθε όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει δείκτης ψυχομετρικος γενικά , όχι μόνο ευφυΐας με επιτυχία πάνω από 50% .
Η σχέση και ειδικά η διαφορά εφυίας – εξυπνάδας δεν μπορεί εύκολα να καθοριστεί, πόσο μάλλον που στον ασαφή ορισμό τους εμπλέκονται κοινωνικοί παράγοντες στερεοτύπων. Με βάση την ετυμολογία η ευφυία αναφέρεται στην “καλή εκ φύσεως” κατασκευή του μυαλού ενώ η εξυπνάδα στην “εγρήγορση”. Είναι μιά διαφορά μεταξύ βαθιάς κατανοήσης-ανάλυσης- συγκέντρωσης και ταχύτητας επεξεργασίας. Ο δείκτης IQ είναι έτσι δομημένος που περιλαμβάνει και τα δύο.