Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί αντιπαθούμε τους χαζούς;

Τι να κάνω για να βελτιωθώ;

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται χαζοι και κάποιοι έξυπνοι με διαβαθμίσεις ανάμεσα στις 2 αυτές κατηγορίες. Κάποιοι ανθρωποι είναι πονηροί και όχι απλώς έξυπνοι. Νιώθω ότι ανήκω στην κατηγορία ελαφρώς χαζούλα -π.χ. την κρίσιμη στιγμή που πρέπει να βρω μια λύση σχεδόν πάντα εκείνη την ώρα δε θα σκεφτώ τίποτα χρησιμο ή χειρότερα θα σκεφτώ κάτι χαζο. Μετά από ΠΟΛΛΗ σκέψη θα βρω συνήθως καποια λύση που ίσως να είναι έξυπνη. Αλλά άλλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευστροφία. Κι αυτό με ενοχλεί. Γιατί μπορούν χωρίς ιδιαίτερο κόπο να βρουν λύσεις σε ορισμένα θέματα. Εγώ θα βασανιστω τις περισσότερες φορές μέχρι να καταλήξω κάπου και όταν βλέπω ότι κάποιος άλλος σκέφτηκε/έκανε κάτι εξυπνο, σκεφτομαι: “Εγώ γιατί δε μπόρεσα να το σκεφτώ αυτο (νωρίτερα);;;” Η εξυπνάδα θεωρείται και είναι μεγάλο προσόν σήμερα, ο δε έξυπνος και δη πονηρός επιβραβευεται εδώ στην Ελλάδα -πολυ κακώς. Τον χαζο γιατί τον αντιπαθουμε τόσο πολυ? Δε φταίει που γεννήθηκε χαζουλης. Τι μπορεί να κάνει κάποιος που νιώθει κάπως αργοστροφος για να το βελτιώσει?

Κάνεις ένα πολύ βασικό λάθος, που είναι ότι νομίζεις ότι οι άλλοι βρίσκουν έξυπνες λύσεις χωρίς προσπάθεια. Η ευστροφία είναι κάτι που δουλεύεται, και απαιτεί επίμονη, επίπονη προσπάθεια, εμπειρία, τριβή. Δεν είναι μόνο θεόσταλτο προσόν. Αν κάποιος βρήκε μια απάντηση πιο γρήγορα από σένα, ίσως να είναι επειδή έχει ξαναδεί παρόμοιο πρόβλημα, ή έχει δουλέψει περισσότερο από σένα.

Αυτό το λάθος το κάνουν -και θα σε στενοχωρήσω τώρα- όχι οι χαζούληδες, αλλά αυτοί που δεν έχουν δουλέψει αρκετά το μυαλό τους για να ξέρουν πόση προσπάθεια χρειάζεται για να γίνεις «έξυπνος». Περιμένεις να σου έρθει μια λύση ουρανοκατέβατη, και πιστεύεις ότι έτσι συμβαίνει στους άλλους. Λοιπόν, όχι. Πρέπει να το δουλέψεις.

Η εξυπνάδα δεν θεωρείται «σήμερα» προσόν, πάντα ήταν προσόν, ειδικά όταν οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν μεγαλύτερες απειλές, αλλά από μόνη της δεν σε σώζει από τις κακοτοπιές. Χρειάζονται πολλά προσόντα για να επιβιώσεις και το κυριότερο δεν είναι η εξυπνάδα, αλλά η ικανότητα συνεργασίας.

Το ότι νομοτελειακά ο πονηρός επιβραβεύεται στην Ελλάδα πάλι δεν είναι κάτι που μπορώ να δεχτώ ως νόμο, είναι κουβέντα καφενείου με την κακή έννοια. Δεν σημαίνει τίποτα, γιατί δεν αποδεικνύεται με τίποτα. Άσε που βλέπω πολλούς στην εξουσία που ούτε πονηροί, ούτε έξυπνοι μου φαίνονται. Αντιθέτως λένε φόρα παρτίδα όσα σκέφτονται, όσο εξωφρενικά κι αν είναι, και μια χαρά συντηρούν την εξουσία τους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

57 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
24 Συντάκτες σχολίων
I_am_the_lawlatroandi @AlouteroLio Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Shea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από τις πολύ ωραίες απαντήσεις! Έχω βρεθεί (όπως πολλοί φαντάζομαι) και στις δύο όχθες. Όταν κάποιος μου παραπονιόταν πόσο άδικο είναι εγώ να έχω γεννηθεί έτσι “έξυπνη” και με ελάχιστη προσπάθεια να καταφέρνω πράγματα που αυτός δεν μπορεί με τον διπλάσιο κόπο νευρίαζα. Νευρίαζα διότι δεν ήξερε και δεν ήθελε να πιστέψει ότι ξοδεψα πολλά μερόνυχτα για να κάνω αυτό που φαίνεται να μου βγαίνει αβίαστα. Από την άλλη, έχω βρεθεί σε περιβάλλοντα με ανθρώπους που έμοιαζε να τους λένε ένα και να καταλαβαίνουν δέκα. Και τότε ξυπνούσε μέσα μου ο πεντάχρονος εαυτός μου που κλαψουριζε “και εγώ θέλω να… Διαβάστε περισσότερα »

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

όσο εγώ απολάμβανα το πανανθρώπινο δικαίωμα στην τεμπελιά, δούλευαν υπερωρίες με 5 ώρες ύπνο

Θα το εκτυπώσω να το βάλω στον τοίχο μου!

Μουσίτσα
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Μουσίτσα

Ο βλάκας σχεδόν ποτέ δεν συνειδητοποιεί οτι είναι βλάκας.
Εσύ αποκαλείς τον εαυτό σου χαζούλη, αν ήσουν πραγματικά χαζή πίστεψέ με θα είχες τη σιγουριά του βλάκα…!

Αυτό που συμβαίνει με εσένα είναι οτι πιθανότατα δεν εισαι τόσο έμπειρο άτομο στη ζωή , δεν είσαι περπατημένη και δεν έχεις συναντήσει πολλά παρόμοια προβληματα προς επιλυση στη ζωή σου γίαυτό και είσαι απροετοίμαστη.
Don’t be so hard on yourself .

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Έχω γνωρίσει ανθρώπους χαζούς, και το πρόβλημα τους δεν είναι ότι δεν μπορούν να σκεφτούν μια λύση σε κάποιο θέμα, είναι ότι απλά η συνεννόηση μαζί τους είναι αδύνατη, αδυνατούν να σκεφτούν κάτι παραπάνω, να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει . Ταυτόχρονα μπορεί να είναι και πολύ πονηροί. Τζάμπα τους λέμε κουτοπόνηρους; Δε νομίζω ότι είσαι χαζή, απλά είσαι πιο αργή. Και αυτό είναι θέμα και εξάσκησης, όχι απλά ευφυίας. Άλλωστε η ευφυία από μόνη της αν δεν εξασκηθεί φθίνει .

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ισως εννοείς κάτι άλλο, αλλά νομίζω ότι ένα χαρακτηριστικό της ευφυίας είναι ότι διατηρεί το μυαλό ανήσυχο, σε εγρήγορση.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ο κύριος λόγος που οι έξυπνοι αντιπαθούν τους βλάκες, είναι γιατί οι τελευταίοι είναι πραγματικά επικίνδυνοι κα απρόβλεπτοι. Ο έξυπνος κακός γνωρίζεις ότι θα προσπαθήσει να σε εξαπατήσει για να εξυπηρετήσει το συμφέρον του. Ο βλάκας κακός μπορεί θα προσπαθήσει να σε βλάψει ακόμα και αν είναι ενάντια στο συμφέρον του. Ο καλός βλάκας μπορεί να σε βλάψει ακόμα και αν νομίζει ότι προσπαθεί να σε εξυπηρετήσει. (Cipolla Carlo, Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας) Παρ’ όλα αυτά έξυπνοι και βλάκες δεν είναι παρά εκφάνσεις των πράξεών μας, ήτοι “stupid is as stupid does” (Forest Gump). Δεν είναι σπάνιο κάποιος… Διαβάστε περισσότερα »

Lio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολυ ωραια απάντηση! Στο βιβλίο του Cipolla είχε ενδιαφέρον ο loose-loose ορισμός.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ευχαριστώ! Όλα τα παραπάνω ήταν απολαυστικότατα αναγνώσματα!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πιστεύω είσαι μια χαρά, απλά ίσως το κοντινό σου περιβάλλον σε έκανε να πιστέψεις ότι είσαι χαζουλα, απέκτησες θέματα αυτοεκτίμησης, και έχεις ψιλοβολευτει σε αυτό, δηλαδή σε κάνει να μην προσπαθείς τόσο αφού είσαι ” χαζή” .

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

δε βλέπω γιατί συγχέεις τον έξυπνο με τον πονηρό, η πονηριά νομίζω συναντάται και στους κουτούς, μην πω και περισσότερο.
Πάντως, δεν αντιπαθούμε τον χαζό, αντιπαθούμε αυτούς που γίνονται κουραστικοί και μας δυσκολεύουν τη ζωή. Ένας χαζός ίσως πέσει θύμα bullying γιατί αποτελεί εύκολο στόχο, αλλά εκεί το πρόβλημα βρίσκεται στους bullies, που δε νομίζω κι αυτοί να διακρίνονται για την εξυπνάδα. Κατά τα άλλα, για το ερώτημά σου, όπως είπε και η αμπα, δουλειά!

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αυτή η αν΄γκη να μπουν όλοι οι άνθρωποι σε κατηγορίες να τελειώνουμε, έχει γίνει μάστιγα.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ με την απάντηση, πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει το πόσο γρήγορα κάποιος βρίσκει τη σωστή απάντηση/λύση κι αυτός είναι η αυτοπεποίθηση που νιώθει. Κυρίως σε κατάστάσεις που η αναζητηση λύσης προκαλεί μεγάλο άγχος ή η αναζήτηση απάντησης που πρέπει να δοθεί μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο, η ανασφάλεια κάποιου μπορεί σαφέστατα να επηρεάσει το πόσο εύκολα θα “του κόψει”.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εγώ σιχτιρίζω που δεν έχω φωτογραφική μνήμη και χρειάζομαι πενταπλό και βάλε διάβασμα και επανάληψη στην επανάληψη σε δύσκολες εξετάσεις, όταν ξέρω άλλους που ‘ξεπετάνε’ την ύλη και παίρνουν και μεγάλους βαθμούς συνεχώς. Δε νομίζω πως δουλεύεται αυτό, είναι εγγενές, τι να κάνουμε τώρα. Και δε νομίζω πως έτσι είναι αν έτσι νομίζω, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχω μπει σε κόπο να διαβάσω σχετικά.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

έχεις δίκιο, αλλά τι να κάνουμε κα΄ποιοι γεννήθηκαν πιο όμορφοι, άλλοι πιο καλλίφωνοι, άλλοι με φωτογραφική μνήμη 🙂

πάντως, όπως θα δείτε και στο gntm χαχαχα, ακόμα και η ομορφιά θέλει δουλίτσα και για αναδειχθεί και για να συντηρηθεί.

ξεκίνησα το σχόλιο πιο πολύ για να σου πω, ότι υπάρχουν μέθοδοι που σε βοηθάνε στο διάβασμα (να διαβάζεις διαγώνια που λένε). Παλαιότερα γινόντουσαν και σεμινάρια στην ΑΘήνα

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ναι, τι να κάνουμε τώρα, έτσι είναι! Το έβλεπα το GNTM, αλλά στα 20 κάτι η δουλίτσα δεν είναι πολλή, όταν βέβαια γεννιέσαι με ανάλογο σωματότυπο. Στα 40 κάτι να δεις τι γυμναστική και διατροφή χρειάζεται, όταν ο μεταβολισμός βαριέται να πάρει τα πόδια του. Το διαγώνιο διάβασμα εμένα δε με βοηθάει καθόλου να μάθω την ύλη τόσο καλά ώστε να είμαι σε θέση να αποδώσω σε εξετάσεις, ειδικά όταν απαιτούν συνδέσεις κομματιών από πάμπολλα κεφάλαια. Δε νομίζω πως υπάρχει σωτηρία (δηλαδή ευκολάκι), θέλει χρόνο, επιμονή, συγκέντρωση και επαναλήψεις. Και υπομονή. Τα έχω, δε λέω, αλλά φαντάσου, λέω, να αποτύπωνα… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

κοίτα, επειδή έχω φωτογραφική μνήμη η ίδια όντως με βοηθούσε πολύ στις εξετάσεις, αλλά μετά από σχολείο-σπουδές δεν μπορώ να πω ότι κάνει και κάποια τρομερή διαφορά στη ζωή μου. Εξαρτάται βέβαια και από το επάγγελμα που κάνεις. Φαντάζομαι ότι αν ήμουν ακαδημαϊκός θα είχα ένα σοβαρό ατού.

Εχεις δοκιμάσει χρωματική οργάνωση και σχηματάκια/βελάκια ή να φτιάχνεις κάτι σαν οργανόγραμμα σε έναν μεγάλο πίνακα αν έχεις να συνδυάσεις διαφορετικά κεφάλαια;

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Είσαι πάρα πολύ τυχερή! Ναι, δοκιμάζω διάφορα. Τελευταία, φτιάχνω δικά μου word αποδελτιωμένης ύλης σε κεφάλαια, με χρωματιστά bold τα κρίσιμα σημεία ώστε να εντυπώνονται στη μνήμη. Βοηθάει πάρα πολύ αλλά και πάλι, δε μειώνεται ο χρόνος μελέτης (αυξάνεται μάλιστα, όπως καταλαβαίνεις, με καλύτερα αποτελέσματα βέβαια), ούτε μειώνεται ο κόπος βέβαια (αυξάνεται και αυτός). Ούτε μειώνονται οι επαναλήψεις που πρέπει να κάνω. Βελτιώνονται τα αποτελέσματα πάρα πολύ, αυτό είναι το καλό.

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Αχ Φούστα λέγαμε μικρά ποια υπερδύναμη θα θέλαμε να έχουμε, όλοι ελεγαν να είναι αόρατοι, να πετάνε, να διαβάζουν τη σκέψη και να μαντεύουν το μέλλον. Εγώ φωτογραφική μνήμη ήθελα πάντα! Τραύμα απο το σχολείο μαλλον.

Αλυτάρχης
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Απλά θυμίζω ότι:
Σωκράτης: «Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»
Σόλων: «Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος» γνωστό ως « Γηράσκω αιεί διδασκόμενος»

Λογικά και οι δυο τους θεωρούνται «έξυπνοι» άνθρωποι και σίγουρα αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στο να λαμβάνουν «έξυπνες» αποφάσεις, παρ’ όλα αυτά κατέληξαν σε απλά, αλλά τόσο ουσιαστικά συμπεράσματα.